Zijn duurdere gitaarkabels zo veel beter?

Duurdere gitaarkabels, zijn ze echt beter? Dat is een vraag die veel gitaristen zich stellen wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe kabel voor hun elektrische gitaar. Het is verleidelijk om te denken dat een duurdere kabel automatisch betere prestaties en geluidskwaliteit zal leveren. Maar is dat wel echt zo?

1. Dure gitaarkabel

Een duurdere gitaarkabel van 160 euro moet toch wel beter zijn als een van 25 euro? Velen zouden zeggen van wel, maar soms ligt het wat complexer als we denken. Vergeet niet dat wij mensen ook nog veel verschillende smaken hebben. Geluid is moeilijk te meten, maar uiteindelijk is het natuurlijk altijd beter om een goede kabel te gebruiken. En als je genoeg budget hebt, ja, waarom niet. Maar stel je hebt niet zo veel budget.

2. Een kabel maakt je gitaarsound niet beter

Feit blijft dat je gitaarsound niet beter wordt, van welke kabel dan ook, maar eerder slechter. Tijdens het transport van het gitaarsignaal door de kabel, zullen er tonen in bepaald frequentiegebied verloren gaan. Hoeveel of welke tonen er verloren gaan, dat hangt weer af van de kwaliteit van de transporteur, je gitaarkabel. In dit blog heb ik er al reeds over geschreven.

Een gitaarkabel voegt namelijk niets toe aan je gitaarsound, maar haalt eerder wat van je gitaarsound af. Dus het is echt niet zo dat een bepaalde kabel een betere bas of midden of treble geeft. Of dat je geluid er warmer van wordt. Wat ze dus wel kunnen doen is iets van je treble (hogere frequentiegebied) afpakken, waardoor je het idee krijgt dat er meer bas is. Maar toevoegen doet een kabel helemaal niets. Dat laatste is natuurlijk ook niet het doel van een gitaarkabel.

3. Jackpluggen op duurdere gitaarkabels

Ook de jackpluggen op je gitaarkabel verbeteren je sound niet. Het is wel zo, dat vergulde jackpluggen op duurdere gitaarkabels uiteindelijk beter bestand zijn tegen corrosie dan standaard jackpluggen. Hierdoor blijven ze beter contact maken, wat ook belangrijk is.

Wanneer je op zoek bent naar een duurzame oplossing, kan het zeker wel de moeite waard zijn om te investeren in een gitaarkabel met vergulde jackpluggen. Maar het gebruik van vergulde jackpluggen op zichzelf maken dus geen significant verschil in de geluidskwaliteit.

Het is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur en duurzaamheid. Dus als je een kabel vindt met vergulde jackpluggen die binnen je budget past, kan het geen kwaad om het uit te proberen. Ik kan je bijvoorbeeld deze adviseren, welke een goede prijs-kwaliteit verhouding biedt.

Zijn duurdere gitaarkabels beter?

4. De capaciteit in je gitaarkabel

De capaciteit in je gitaarkabel heeft pas echt invloed op de geluidskwaliteit. Capaciteit is het vermogen van elk elektronisch circuit om lading op te slaan, dat we ook kennen van condensators bijvoorbeeld. In tegenstelling tot aan condensators, waarbij je juist wel energie wilt opslaan, is dit voor kabels echter niet gewenst. Vooral bij een zwak signaal is dit zeer ongunstig, en in de hoge frequenties al helemaal.

Dus een kabel met een lagere capaciteit, zorgt voor een betere signaaloverdracht en wat minder verlies van tonen. Dit resulteert in een helderder en meer evenwichtig geluid. Daarom moet je weten, dat de capaciteit van een gitaarkabel wordt bepaald door de lengte en dikte van de kabel. Hoe langer en dunner de kabel, hoe hoger de capaciteit.

Hierdoor kan ik je alleen maar adviseren, om een kabel te kiezen die past bij de lengte die je nodig hebt, en die voldoende dik is om een goede signaaloverdracht te garanderen voor jouw toepassing.

5. De invloed op je gitaarkabel door passieve of actieve gitaar elementen

De passieve elementen op onze gitaar zijn de meest voorkomende en hebben geen batterij nodig. Ze zijn eenvoudig en betrouwbaar, maar hebben minder output.

Actieve elementen daarentegen, hebben een batterij nodig om te werken. Deze elementen hebben dus ook vaak een hogere output.

Ik wilde deze twee totaal verschillende gitaarelementen types er even bijhalen, aangezien ze verschillende invloeden hebben op een gitaarkabel. Volgens een onderzoek met 10 kabels, van goedkoop naar duur gemeten met een Audio Spectrum Analyzer, kwam eruit dat bij een actief element de frequentie analyse identiek was. Met andere woorden, de 10 kabels gaven geen verschil in toonverlies aan. De 10 kabels waren dus in staat om het gitaarsignaal met dezelfde geluidskwaliteit uit te dragen.

Zonder al te veel op de techniek in te gaan, betekent dat, als je met een actief element speelt het nog veel minder uitmaakt of je op een dure of goedkope kabel speelt. Echter zijn de meeste gitaren met passieve elementen uitgerust, en die geven een zwakker signaal uit, als een actief element doet.

6. Passieve elementen en de gitaarkabel

Passieve elementen hebben dus een zwakker signaal dan actieve elementen, waardoor de kabel een grotere invloed heeft op de geluidskwaliteit. Een goede gitaarkabel met een lage capaciteit zorgt daarbij voor een wat betere signaaloverdracht en minimaliseert het verlies van de hogere tonen wat meer. Dit resulteert in een helderder en evenwichtiger geluid.

Zoals ik al eerder had aangegeven, is dat bij langere kabels pas echt belangrijk. Aangezien bij langere kabels de capaciteit lineair groter wordt met de lengte. En hoe groter de capaciteit, des te meer toonverlies in het hogere frequentiebereik.

7. Conclusie

De prijs van een gitaarkabel, bepaalt niet automatisch de geluidskwaliteit ervan. Hoewel duurdere gitaarkabels wel vaak betere materialen en constructie hebben, betekent dit niet altijd dat ze een significant verschil maken in de geluidskwaliteit. Want een gitaarkabel zal geen magische verbetering aan je geluid toevoegen. Het doel van een kabel is om het signaal van je gitaar naar je versterker over te brengen zonder verlies van tonen.

Het aantal nF/m (capaciteit) van de gitaarkabel maakt daarentegen een klein verschil ten opzicht van een kabel met een hogere nF/m. Maar wat duurdere gitaarkabels in verhouding kosten ten opzichte van de goedkopere, wanneer we puur naar de capaciteit kijken, kan verwaarloosbaar zijn op het podium. In de studio zal dit in detail wat meer uitmaken.

Zo zie je dat het uiteindelijk er vooral op neer komt, dat het uitmaakt waar je je gitaarkabel voor gaat gebruiken. Daarbij zijn de duurdere kabels van betere en degelijkere materialen gemaakt, ja zeker, maar ze hoeven voor jou niet perse je geluidskwaliteit te verbeteren.

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *