Zelf je gitaarkabel maken

Als je een gitarist bent, is de kans groot dat je al een flink aantal gitaarkabels hebt versleten. Het kan frustrerend zijn om steeds nieuwe kabels te moeten kopen, vooral als je in een homestudio werkt en veel kabels nodig hebt. Maar wist je dat je ook zelf je gitaarkabels kunt maken? Het maken van je eigen kabels kan veel voordelen bieden, zoals het besparen van geld en het kunnen aanpassen van de lengte van de kabel aan jouw behoeften.

Voor een aantal toepassingen zal het zeer nuttig zijn, bijvoorbeeld als je een homestudio hebt maar ook als je veel kabels nodig hebt voor je pedalboard.

1. Waarom zou je zelf een gitaarkabel maken?

Wanneer je handig genoeg bent en met een soldeerbout om kunt gaan, of een bevriende elektrotechnicus weet om jouw kabels te solderen, kan het erg nuttig zijn. Die dure, kwalitatieve kabel zou je dan zelf kunnen maken. Maar ook kun je je kabels op elke gewenste lengte maken. Denk aan het doorkoppelen van je voetpedalen, effectapparatuur. Hier zijn vaker korte kleine verbindingskabels voor nodig.

Op deze manier kun je met minder geld, een kwalitatieve goede kabel maken.

2. Wat heb je nodig om zelf een gitaarkabel te maken?

Om zelf een gitaarkabel te maken heb je natuurlijk een aantal materialen en gereedschappen nodig. Ten eerste begin je met goede kwalitatieve gitaarkabel aan te schaffen. Deze kun je kopen bij een muziekwinkel of online bestellen. Daarnaast heb je jack pluggen nodig, de connectoren die je aan beide uiteinden van de kabel bevestigt. Deze zijn zowel haaks als recht los verkrijgbaar. Neem goede pluggen van bijvoorbeeld Neutrik.

Ook heb je een soldeerbout en soldeertin nodig om de pluggen aan de kabel te solderen. Hierbij kan het ook handig zijn om een kabelstripper of stanleymes te gebruiken om de buitenste laag van de kabel te verwijderen en de draden bloot te leggen.

Tip: gebruik nooit tin met S39 of iets dergelijks,

Tot slot is een multimeter handig om de kabel te testen op eventuele defecten. Met deze materialen en gereedschappen kun je zelf aan de slag om je eigen gitaarkabel te maken.

2. Stappenplan: zelf een gitaarkabel maken

In de volgende paragraven heb ik stap voor stap plan gemaakt met alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt om dit tot een goed eind te brengen. Hieronder nog even een samenvatting van alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt.

Overzicht materialen:

  • Afgeschermde instrumentkabel
  • Jackpluggen recht of haaks
  • Goede tin zonder S39 vloeistoffen

Overzicht gereedschap:

  • Goede soldeerbout
  • Kniptang
  • Striptang
  • Multimeter (optioneel)

2.1 Kies de juiste kabel

Ga voor een goede kwalitatieve gitaarkabel die geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Hierbij wil ik 2 verschillende soorten definiëren; kabel voor thuisgebruik en eventueel op het podium. En kabel voor opnames in een studio of homestudio. Beide zijn hoogwaardige kabels, en aangezien we hem zelf gaan maken gaan we geen te goedkope kabels nemen, anders kun je hem net zo goed compleet kopen.

Sommer cable Tricone MKII
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:08

Sommer Cable The Spirit XXL
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:07

2.2 Knip de kabel op de gewenste lengte

Nu je de kabel hebt gekozen zorg je ervoor dat de kabel voldoende lengte heeft voor jouw toepassing, of knip de kabel op de gewenste lengte. Ik zweer als elektrotechneut bij kniptangen van Knipex, maar uiteraard kun je met iedere kniptang je kabel doorknippen.

Knipex Knipex-Werk 70 02 160
Bekijk laagste prijs
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:07

Een korte kabel kan handig zijn voor bijvoorbeeld het doorkoppelen van voetpedalen of effectapparatuur. Vooral dan kan het slim zijn om de kabels zelf te maken op de gewenste lengte.

2.3 Strip de uiteinden van de kabel

Om de aders in de kabel bloot te leggen, heb je een mes nodig. Zelf doe ik dat altijd met een stanleymes. Maar wees voorzichtig, want zo’n stanleymes is scherp en je snijdt al gauw door de aders heen. Doe het met gevoel, en zet niet te veel druk in het begin op het mes.

Daarna moet je de aders strippen om de isolatie van het koper af te halen. Dit doe je het liefste met een kwalitatief goede striptang. Gebruik je zo’n tang niet zo vaak, kun je ook een wat goedkopere nemen. Hieronder stel ik er 2 voor, een kwalitatief zeer goede striptang maar ook duurdere en een goedkopere als je niet zo vaak kabels hoeft te strippen.

Weidmüller Stripax 9005000000 Afstriptang 0.08 tot 10 mm² 8 tot 28 AWG

Dit is een professionele kwalitatief zeer goede striptang, en loont zich vooral wanneer je vaker flexibele draden moet strippen.

Bekijk laagste prijs
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:07

TOOLCRAFT TO-7752540 Striptang Incl. kabelsnijder, Incl. striptang

Dit is een wat goedkopere striptang als je niet zo vaak aders van kabels hoeft te strippen. Prima prijs-kwaliteit verhouding.

Bekijk laagste prijs
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:06

2.4 Soldeer de jack pluggen

Nu je de kabel op de gewenste lengte hebt geknipt en de uiteinden hebt gestript, is het tijd om de jack pluggen te solderen. Dit is een belangrijke stap, omdat je ervoor wilt zorgen dat de pluggen stevig en goed verbonden zijn met de kabel. Neem goede degelijke pluggen van bijvoorbeeld Neutrik.

Zelf kabel maken

Begin met het verwarmen van de soldeerbout of het soldeerstation. Zorg ervoor dat deze goed op temperatuur is voordat je begint met solderen. Plaats de jack plug op de soldeerbout en breng wat soldeertin aan op de punt van de soldeerbout. Dit helpt de warmteoverdracht te verbeteren en zorgt ervoor dat het tin goed smelt.

Breng vervolgens wat soldeertin aan op de blootgelegde draden van de kabel. Verwarm het koper eerst goed, zodat het het tin goed kan vloeien. Dit zorgt voor een goede verbinding tussen de draden en de plug. Plaats de draden in de juiste aansluitingen van de plug en houd ze stevig vast.

Breng nu de soldeerbout met het gesmolten tin aan op de aansluitingen van de plug en de draden. Zorg ervoor dat het tin goed smelt en een goede verbinding vormt. Laat het tin afkoelen en stollen voordat je de plug loslaat.

Herhaal deze stappen voor de andere kant van de kabel, zodat beide pluggen stevig en goed verbonden zijn met de kabel. Zorg ervoor dat je de juiste aansluitingen gebruikt en dat de draden goed zijn gesoldeerd.

2.5 Test de gitaarkabel

Nu je je eigen gitaarkabel hebt gemaakt, is het belangrijk om te testen of deze goed werkt. Sluit de ene kant van de gitaarkabel aan op je gitaar en de andere kant op je versterker of audio-interface. Zorg ervoor dat beide jack pluggen stevig zijn aangesloten.

Speel nu een paar akkoorden of riffs op je gitaar en luister naar het geluid dat uit de versterker komt. Controleer of er geen ruis, kraakgeluiden of onderbrekingen zijn tijdens het spelen. Een goede kabel zorgt voor een helder en storingsvrij geluid.

Jij kunt je eigen kabel ook meten. Met onderstaande betaalbare multimeter kun je je eigen kabels behalve doormeten, ook met op capaciteit (in pF). Wanneer je de totale gemeten waarde in pF deelt door het aantal meter, weet je het aantal pF/m van desbetreffende kabel.

Hoe je zoiets kunt meten heb ik hier beschreven. Ga vervolgens naar 4.1.4 Zelf je kabel controleren.

Als je twijfelt over de kwaliteit van een kabel, kun je een multimeter ook gebruiken om de weerstand en de continuïteit van de kabel te meten. Dit kan je helpen eventuele defecten of slechte verbindingen op te sporen. Hier heb ik al eerder over geschreven.

Als alles goed werkt en het geluid helder en storingsvrij is, dan heb je succesvol je eigen gitaarkabel gemaakt! Geniet van de voordelen van een zelfgemaakte kabel, zoals geld besparen en de lengte aanpassen aan jouw behoeften.

3. Voordelen van zelf een gitaarkabel maken

Het zelf maken van een gitaarkabel heeft zo zijn voordelen. Ten eerste kun je geld besparen door zelf je kabels te maken in plaats van ze te kopen. Daarnaast kun je de lengte van de kabel aanpassen aan jouw behoeften, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld veel kabels nodig hebt voor je pedalboard of als je je voetpedalen wilt doorkoppelen.

Bovendien kun je met zelfgemaakte kabels de kwaliteit controleren en ervoor zorgen dat je hoogwaardige materialen gebruikt. Dit kan de geluidskwaliteit verbeteren en storingen verminderen.

Het zelf maken van een gitaarkabel is dus een goede optie als je handig bent en met een soldeerbout kunt omgaan. Het bespaart geld, stelt je in staat om de lengte aan te passen en geeft je controle over de kwaliteit van de kabel.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:07

Verkrijgbaar bij:

conrad.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:07

Dit is een professionele kwalitatief zeer goede striptang, en loont zich vooral wanneer je vaker flexibele draden moet strippen.

Verkrijgbaar bij:

conrad.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:07

Dit is een wat goedkopere striptang als je niet zo vaak aders van kabels hoeft te strippen. Prima prijs-kwaliteit verhouding.

Verkrijgbaar bij:

conrad.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 08:06

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *