Welke gitaarsnaren heb ik nodig?

Vooral als je nieuw bent in de wereld van de gitaar, kan wel eens de vraag in je opkomen: “Welke gitaarsnaren heb ik nodig”? Ik kan het me in ieder geval best voorstellen, want er bestaan veel soorten en type gitaarsnaren die je kunt kopen. In dit blog geef ik je een aantal handige tips om de juiste gitaarsnaren te kopen. We bespreken onder andere het verschil tussen akoestische en elektrische gitaarsnaren, de prijs van het vervangen van gitaarsnaren en een ezelsbruggetje om de volgorde van de snaren te onthouden.

Daarnaast geef ik je ook een aantal tips voor welk merk gitaarsnaren je kunt kiezen. Lees snel verder en ontdek welke gitaarsnaren perfect zijn voor jou!

1. Waarom is het belangrijk om de juiste gitaarsnaren te kiezen?

Het is juist belangrijk om de juiste gitaarsnaren te kiezen, omdat ze een grote invloed hebben op je geluid en het speelcomfort van je gitaar. De juiste snaren kunnen ervoor zorgen dat je gitaar beter klinkt maar ook gemakkelijker te bespelen is.

Het is zeker de moeite waard om de tijd te nemen om de juiste gitaarsnaren te kiezen. In de volgende paragrafen zal ik je meer vertellen over de verschillende soorten gitaarsnaren en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste snaren voor jouw elektrische gitaar.

Gitaarsnaren kopen

2. Welke soorten gitaarsnaren zijn er?

In ieder geval zijn vrijwel alle snaren voor elektrische gitaren van roestvrij staal of een legering met nikkel (NPS = Nickel Plated Steel). Dit is nodig om de magneten in de elementen te activeren. Een akoestische gitaarsnaar van brons-koper zal waarschijnlijk nauwelijks een signaal opwekken. Zo zie je dat je daar al zeker op moet letten als je elektrische gitaarsnaren wilt kopen.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende diktes waar je uit kunt kiezen. Dikkere snaren hebben over het algemeen een voller geluid, maar zijn ook moeilijker te bespelen. Dunne snaren zijn gemakkelijker te bespelen, maar kunnen soms een minder vol geluid hebben. Bij een nul punt nul negen set (0.09 inch) is de verhouding in snaardikte van de overige snaren gerelateerd aan de dunne e-snaar. Dit is de zogenaamde 0.09 set (extra light), en is voor veel rockgitaristen de standaard. Het is namelijk een acceptabele balans tussen het speelcomfort, van makkelijk opdrukken en de toonvorming van met name de melodiesnaren.

Hier kom ik verderop nog op terug.

3. Hoe kies ik de juiste gitaarsnaren voor mijn elektrische gitaar?

Het kiezen van de juiste gitaarsnaren voor je elektrische gitaar kan soms een uitdaging zijn. Er zijn zoveel opties om uit te kiezen dat het moeilijk kan zijn om te weten waar je moet beginnen. Maar geen zorgen, ik ga je helpen! In dit gedeelte geef ik je een aantal handige tips om de juiste gitaarsnaren voor jouw elektrische gitaar te kiezen. We gaan het hebben over het merk, de dikte en eventuele coatings van de snaren.

3.1. Welk merk gitaarsnaren moet ik kiezen?

Het kiezen van het juiste merk gitaarsnaren kan een persoonlijke voorkeur zijn. Er zijn veel bekende merken die kwalitatief goede snaren produceren, zoals Ernie Ball, D’Addario, Elixir en Fender. Zelf denk ik dat je voor jezelf verschillende merken moet uitproberen om te zien welke het beste bij jouw speelstijl en geluid passen. In het blog De beste elektrische gitaarsnaren en De beste western gitaarsnaren geef ik je alvast wat suggesties en tips.

3.2. Welke dikte gitaarsnaren moet ik kiezen?

De dikte van de gitaarsnaren heeft invloed op het geluid en het speelcomfort van je gitaar. Een veelvoorkomende dikte voor elektrische gitaren is .09 inch, ook wel bekend als “extra light”. Dit is een goede balans tussen speelcomfort en geluidskwaliteit. Het kan ook handig zijn om te experimenteren en te ontdekken welke dikte het beste bij jou past.

In onderste tabel geef ik je een indruk, wat de verschillende diktes doen qua speelcomfort, volume, sustain, enzovoorts.

0.080.090.100.110.12/0.13
Speelcomfort++++++
Indrukken+++++++
Toonvorming*++++++++
Intonatie++++++
(Ont)stemming++++++++++
Opdrukken++++++
Betrouwbaarheid++++++++++
Volume++++++++++
Sustain++++++++++
Keuzemogelijkheden+++++++++

3.3. Moet ik kiezen voor een bepaalde coating?

Sommige gitaarsnaren zijn voorzien van een coating, zoals een dun laagje polymeer. Deze coatings kunnen helpen om de levensduur van de snaren te verlengen en ze langer fris te laten klinken. Coated snaren kunnen echter ook iets anders aanvoelen en klinken dan niet-gecoate snaren.

Dit is natuurlijk weer een persoonlijke voorkeur of je wel of niet voor een coating kiest. Bedenk wel dat ze meestal wat duurder zijn, zoals de Elixer snaren met hun speciale coating.

4. Gitaarsnaren voor verschillende mensuur lengtes

Zoals ik al in mijn eerder geschreven blog De gitaarmensuur, heb geschreven, heeft de lengte van de mensuur van een gitaar heeft invloed op de spanning van de snaren en daarmee ook op het geluid en het speelcomfort. Er zijn verschillende mensuur lengtes, variërend van kort tot lang (meestal van een Fender Mustang van 24 inch – 610mm tot wel 29,75 inch – 756mm van een Gretsch Bariton gitaar).

Daarom is het belangrijk om de juiste gitaarsnaren te kiezen die geschikt zijn voor de mensuur lengte van jouw gitaar. In het blog De gitaarmensuur beschrijf ik hoe je hier mee om kunt gaan.

4.1. Wat is de prijs voor het vervangen van gitaarsnaren?

Het vervangen van gitaarsnaren kan variëren in prijs, afhankelijk van het merk en type snaren dat je kiest. Over het algemeen kun je verwachten dat gitaarsnaren tussen de €5 en €20 kosten. Dit kan natuurlijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal van de snaren.

Bedenk dat duurdere snaren vaak langer meegaan, en een betere klank hebben. Het is dus de moeite waard om te investeren in goede kwaliteit snaren, zeker als je regelmatig speelt. Het vervangen van gitaarsnaren is een normaal onderdeel van het onderhoud van je gitaar.

5. Een ezelsbruggetje voor het onthouden van de volgorde van de gitaarsnaren

Een ezelsbruggetje voor het onthouden van de volgorde van de gitaarsnaren:

Het kan soms lastig zijn om de volgorde van de gitaarsnaren te onthouden, vooral als je net begint met spelen. Gelukkig is er een handig ezelsbruggetje dat je hierbij kan helpen. Het ezelsbruggetje is: “Een Aap Die Geen Bananen Eet.”

Elke letter van dit zinnetje staat voor een snaar op je gitaar. De E-snaar is de dikste snaar en staat voor de eerste letter van het ezelsbruggetje. De A-snaar is de tweede snaar, de D-snaar de derde, de G-snaar de vierde, de B-snaar de vijfde en de dunste snaar, de E-snaar, is de zesde snaar.

Dus als je dit ezelsbruggetje onthoudt, weet je altijd in welke volgorde de snaren van je gitaar staan. Handig, toch?

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *