Wat doet een audio interface?

Een audio interface is een onmisbaar stukje apparatuur als je je gitaar wilt opnemen. Deze audio interface heb je echt nodig als je je gitaar wilt aansluiten op je laptop of computer en zo je geluid wilt opnemen. Hij bevat namelijk componenten die je audiokaart in je pc niet aankan, en geloof me maar, dan kun je niet zonder een audio interface.

Maar hoe werkt dat precies? In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je het apparaatje gebruikt om je gitaar op te nemen. En als je denkt, wat kost dat allemaal, dat valt op zich wel mee. Vooral wanneer je alleen maar modeling wilt gebruiken, of een kleine homestudio wilt creëren.

1. Wat is een audio interface?

Cru gezegd, heb je een audio interface nodig omdat de audiokaart in je pc niet de juiste componenten bevat om je gitaargeluid goed op te nemen of te projecteren. Een audio interface vult dit hiaat op en zorgt ervoor dat je geluid van hoge kwaliteit wordt opgenomen. Het is dus eigenlijk een soort tussenstuk tussen je gitaar en je computer, zodat je zonder problemen je gitaar kunt opnemen en muziek maken.

Aansluitingen op een audio interface

De elektronica componenten die gebruikt worden, zitten meestal niet in je computer aangezien daar juist op bezuinigd wordt in je PC.

2. Hoe sluit ik een gitaar aan op mijn pc?

Het aansluiten met behulp van een audio interface is heel eenvoudig. Je sluit de gitaar aan op de instrument ingang en vervolgens verbind je de interface met je pc via een USB-kabel. De audio interface zorgt ervoor dat het geluid van je gitaar wordt omgezet naar een digitaal signaal dat je pc kan verwerken. Op deze manier kun je je geluid opnemen en bewerken met behulp van software op je pc.

Focusrite Scarlett solo aan voorzijde
Voorzijde Focusrite Scarlett Solo 3de generatie
Focusrite Scarlett solo aan achterzijde
Achterzijde Focusrite Scarlett Solo 3de generatie

Zo kun je je eigen muziek maken en opnemen met professionele geluidskwaliteit. Het is een handige en essentiële tool voor iedereen die serieus met muziek bezig is. Dus als je je gitaar wilt aansluiten op je pc, is een audio interface de oplossing!

Maar dus niet alleen je gitaar, ook microfoons voor de zang of als je je akoestische gitaar en/of je gitaarversterker met een microfoon wilt opnemen. Zie ook mijn eerder geschreven blog over het opnemen van je gitaar met microfoons.

3. Welke audio interface is geschikt voor mijn gitaar?

Het belangrijkste is om te kijken naar de aansluitingen die jij nodig hebt. Als je een elektrische gitaar hebt, heb je een audio interface nodig met een gitaaringang. Als je een akoestische gitaar wilt opnemen, kun je kiezen voor een audio interface met een XLR-ingang voor een microfoon.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het aantal in- en uitgangen dat je nodig hebt. Als je naast je gitaar ook nog andere instrumenten of met meerdere microfoons wilt opnemen, heb je meer in- en uitgangen nodig. Als je bijvoorbeeld met meerdere microfoons je akoestische gitaar wilt opnemen, zoals ik in mijn blog Gitaar opnemen heb beschreven, dan heb je zeker meer ingangen nodig.

Ook de geluidskwaliteit is belangrijk, hoewel er naar mijn mening er geen echte slechte audio interfaces meer zijn. In principe zou het wel zo moeten zijn, dat de wat duurdere een nog betere kwaliteit hebben. Maar dat is een ander verhaal.

Kijk ook naar de maximale sample rate (kHz) van minimaal 192 kHz, en 24 bit resolution van de audio interface om ervoor te zorgen dat je geluid van hoge kwaliteit wordt opgenomen.

Kijk verder ook nog dat er een hoofdtelefoonuitgang op zit, hoewel de studiomonitoren normaliter gebruikt zullen worden om je resultaten te beluisteren.

3.1 Interface audio modules van Focusrite

Focusrite is een merk dat bekend staat om hun betrouwbaarheid, geluidskwaliteit en gebruiksgemak voor een bescheiden prijs. De modellen, die ik in het lijstje noem, zijn uitstekend voor ons gitaristen die digitale opnames willen maken.

Al deze modules bieden een super eenvoudige plug-and-play ervaring, en zijn in no-time geïnstalleerd. Bovendien krijg je bij aanschaf vaak een hele rits aan extra software zoals plug-ins, DAW software, enzovoorts bij.

3.1.1 Audio interface Focusrite Scarlett solo

Focusrite Scarlett Solo 4th gen audio interface
Bekijk laagste prijs
klundertmusic.nl
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:28

Een populaire audio interface voor gitaar is de Focusrite Scarlett Solo. Deze heeft een gitaaringang (jack-ingang en een XLR-ingang, waardoor je zowel je elektrische als akoestische gitaar (enkelvoudige microfoon) kunt opnemen. Daarnaast heeft het een goede geluidskwaliteit en is hij zeer betaalbaar.

Als beginner kun je hier al heel goed mee aan de slag, je kunt daarna nog altijd uitbreiden met een audio interface met meer in- en uitgangen. Ik gebruik hem in mijn eigen setting ook, en hij heeft voor mij persoonlijk als hobby/amateur gitarist alles wat ik nodig heb.

Wil je echter direct met meerdere microfoons, bijvoorbeeld je akoestische gitaar, opnemen dan heeft hij uiteraard te weinig ingangen. Natuurlijk is het ook nog een optie om de microfoons via een mengpaneel te laten lopen, maar dan heb je meer apparatuur nodig als alleen je dit apparaatje.

Aantal inputs1 line/instrument en 1 XLR
Aantal line outputs2
Max. sample rate (kHz)192
Max. resolution in bit24
Phantoomvoeding voor condensator mics+48V
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Midi in- en outputNee

3.1.2 Audio interface Focusrite Scarlett 2i2

De Scarlett 2i2 heeft weliswaar ook 2 ingangen, maar de 2 ingangen zijn ook beide een XLR-ingang, wat betekent dat je 2 microfoon kunt aansluiten en je akoestische gitaar met de meervoudige microfoontechniek kunt opnemen. Hier is bij de Scarlett solo op bespaart, zeg maar. Niet iedereen heeft 2 XLR-ingangen nodig.

Voor de rest heeft hij de zelfde functionaliteiten als eerstgenoemde.

  • Tip: Bij Thomann is op dit moment, ter viering van het 70 jarig bestaan, een leuke bundelactie voor deze audio interface. Behalve de Scarlett2i2 krijg je voor 184 euro ook nog een Scarlett studio hoofdtelefoon, een Scarlett condensatormicrofoon met de benodigde kabels.
Aantal inputs2, maar zijn beide geschikt voor instrumenten als mics
Aantal line outputs2
Max. sample rate (kHz)192
Max. resolution in bit24
Phantoomvoeding voor condensator mics+48V
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Midi in- en outputNee

3.1.3 Audio interface Focusrite Scarlett 4i4

En dan hebben we nog de Scarlett 4i4, wanneer je als gitarist echt meer ingangen nodig hebt. De 4i4 heeft een aantal extra functionaliteiten, maar ook meer mogelijkheden qua ingangen en uitgangen. Zo heb je bij deze module ook een midi in- en uitgang.

Aantal inputs2 combo XLR en instrument, 2 instrument
Aantal line outputs4
Max. sample rate (kHz)192
Max. resolution in bit24
Phantoomvoeding voor condensator mics+48V
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Midi in- en outputMidi input en output

3.2 Budget audio interface modules

En zeker zijn er nog andere merken, ook die zelfs nog goedkoper zijn als de Focusrite. Hieronder een aantal budget audio interface modules, waarbij ik dus rekening houdt met de minimale 192 kHz sample rate en 24 bit resolution.

3.2.1 Audio interface Steinberg UR12 Black

Steinberg UR12 audio-interface
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:30

Met deze audio interface kun je niet fout gaan. Hij voldoet aan de minimale eisen die je aan een audio interface moet stellen. Toevallig is deze bij Thomann super voordelig tijdens hun “70 years of Passion”.

Aantal inputs2, maar zijn beide geschikt voor instrumenten als mics
Aantal line outputs2
Max. sample rate (kHz)192
Max. resolution in bit24
Fantoomvoeding voor condensator mics+48V
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Midi in- en outputNee

3.2.2 Audio interface Behringer U-Phoria UMC202HD

Behringer staat bekend om zijn budget apparatuur, maar levert toch goede apparatuur. Ook dit apparaatje maakt er deel van uit, en zoals eerder gezegd voldoet aan onze minimale eisen.

Aantal inputs1 line/instrument en 1 XLR
Aantal line outputs2
Max. sample rate (kHz)192
Max. resolution in bit24
Fantoomvoeding voor condensator mics+48V
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Midi in- en outputNee

4. Hoe gebruik ik een audio interface met mijn DAW software?

Een audio interface gebruiken met je DAW (Digital Audio Workstation) software is eigenlijk heel simpel. Nadat je de audio interface hebt aangesloten op je computer, open je je DAW software. Vervolgens selecteer je de audio interface als je audio input en output in de instellingen van je software. Dit zorgt ervoor dat het geluid van je gitaar wordt opgenomen en afgespeeld. Nu kun je aan de slag met het opnemen en bewerken van je muziek!

Nu kun je zelfs gitaar en zang tegelijk opnemen als je wilt. Maar je kunt het ook apart opnemen, met een DAW tool kun je alle kanten op.

Elke DAW software heeft natuurlijk hier en daar wat andere functies, dus exacte stappen kunnen verschillen. Maar over het algemeen vind je de audio instellingen in het menu van je software. Hier kun je de audio interface selecteren en eventueel andere instellingen aanpassen, zoals de sample rate en buffer size.

Uiteraard zijn er ook talloze tutorials en video’s online beschikbaar die je stap voor stap kunnen begeleiden bij het gebruik van je audio interface met je DAW software.

5. Conclusie

Wanneer je opnames wilt maken, maar ook als je je gitaargeluid via modeling software wilt afspelen via je computer/laptop is een audio interface onmisbaar. Je kunt het zien als een uitbreiding voor je geluidskaart van je PC, waardoor je een hele hoop mogelijkheden erbij krijgt.

Je zult versteld staan van de kwaliteit van je gitaargeluid, ook ikzelf kan niet meer zonder!

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

klundertmusic.nl
bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:28

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
klundertmusic.nl
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:28

Verkrijgbaar bij:

klundertmusic.nl
bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:29

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
bax-shop.nl
conrad.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:30

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
bax-shop.nl
bol.com
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:27

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *