Waarom zit de brug pickup van een Fender Stratocaster schuin?

Heb je je ooit afgevraagd waarom de brug pickup van een Fender Stratocaster schuin is geplaatst? Het is een interessant kenmerk van deze legendarische gitaar die veel gitaristen zich afvragen. In dit blog ga ik dieper in op de reden achter deze diagonale positionering en wat het betekent voor het geluid van de gitaar. Ben je al nieuwsgierig naar de technische aspecten van de Stratocaster en waarom Fender ervoor heeft gekozen om de brug pickup schuin te plaatsen, lees dan verder!

1. Wat is een brug pickup?

Toen Leo Fender in 1954 de Stratocaster introduceerde, was het doel een gitaar te creëren die niet alleen fijn speelde, maar ook fantastisch zou klinken en makkelijk te produceren. De Fender Stratocaster was dan ook een revolutionair ontwerp ten opzichte van de eerder uitgebrachte ontwerpen. Met zijn voorgevormde body, bolt-on nek constructie en een unieke pickup setup.

De brug pickup is een van die drie pickups op een Fender Stratocaster gitaar. Het is de pickup die zich het dichtst bij de brug van de gitaar bevindt. De brug pickup is verantwoordelijk voor het oppikken van het geluid van de snaren en het omzetten naar een elektrisch signaal dat vervolgens naar de versterker wordt gestuurd.

2. De functie van de brug pickup

De functie van de brug pickup is om het geluid van de snaren op te pikken en om te zetten in een elektrisch signaal. Omdat de brug pickup zich het dichtst bij de brug van de gitaar bevindt, vangt het de trillingen van de snaren op een specifieke manier op. Dit zorgt voor een uniek geluid dat verschilt van de andere pickups op de gitaar.

Ook heeft deze brug pickup een hogere output en produceert over het algemeen een helderder en scherper geluid. Het is vaak de favoriete pickup voor gitaristen die een agressievere en scherpere klank willen. Door de schuine plaatsing van de brug pickup wordt het geluid van de snaren op een bepaalde manier versterkt, wat bijdraagt aan de karakteristieke klank van de Fender Stratocaster.

3. De voordelen van een schuine brug pickup

De schuine plaatsing van de brug pickup op een Fender Stratocaster heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de schuine positie voor een verbeterde balans tussen de snaren. Doordat de pickup schuin staat, wordt het geluid van elke snaar gelijkmatiger opgepikt, waardoor de klankbalans tussen de snaren beter wordt. Dit draagt bij aan een gebalanceerd met meer sustain en helderheid doordat de treble snaren zich dichter bij de brug bevinden. Het geen we in de rock en blues zo fijn vinden.

Een ander voordeel van de schuine brug pickup is dat het de magnetische interferentie vermindert. Doordat de pickup schuin staat, is er minder kans op magnetische interferentie tussen de snaren. Dit zorgt voor een schonere en helderdere klank, zonder ongewenste bijgeluiden.

Daarnaast draagt de schuine brug pickup bij aan een beter sustain en helderheid van de gitaar. Doordat de pickup schuin staat, worden de trillingen van de snaren op een specifieke manier opgepikt en doorgegeven aan de versterker. Dit resulteert in een langere sustain en een helderder geluid, waardoor noten langer doorklinken en details beter hoorbaar zijn.

Kortom, de schuine plaatsing van de brug pickup op een Fender Stratocaster heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor een verbeterde balans tussen de snaren, vermindert magnetische interferentie en draagt bij aan een beter sustain en helderheid van de gitaar. Deze voordelen dragen bij aan de karakteristieke klank en het iconische geluid van de Fender Stratocaster.

3.1 Technische overweging voor de diagonale brug pickup

De keuze om de brug pickup schuin te plaatsen was zeker geen willekeurige keuze. Het was een bewuste keuze na veel experimenteren en engineering. Leo Fender en zijn team begrepen de natuurkundige wetten van hoe magnetische elementen (pickups) werken maar al te goed, en realiseerde zich dat door een diagonale pickup te plaatsen de prestaties verbeterde. Zeker wanneer je realiseert dat je te maken hebt met verschillende dikte van snaren.

3.2 Herkenbare uitstraling

De Fender Stratocaster heeft een unieke en herkenbare uitstraling met zijn drie pickups. De brug pickup is daarvan een belangrijk onderdeel. Deze pickup van de Fender is schuin geplaatst, wat bijdraagt aan het specifieke geluid van de Stratocaster. Het schuine uiterlijk van de brug pickup geeft de gitaar een karakteristieke en iconische uitstraling. We zijn niet anders meer gewend!

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *