Een pedalboard is natuurlijk de ideale manier om eens orde te brengen in al die effectpedalen die je anders los op de vloer hebt liggen. In de tijd van Jimi Hendrix lagen de pedalen vooral los, maar naarmate er steeds meer effectpedalen bijkwamen, was het toch wel handiger om de effecten op een board bij elkaar te zetten.
In de jaren 80 en begin jaren 90 waren de effectpedalen even weg door de rage van de multi-effect units/processors (zoals de Roland GP-8 met de FC-100, die ik zelf nog heb gehad), maar tegenwoordig zijn de effectpedalen weer steeds populairder geworden. Steeds meer gitaristen gebruiken weer enkele effectpedalen, mede ook door de veelzijdigheid en de grote keuze en hoge kwaliteit van de huidige effectpedalen.
Hierdoor zijn de pedalboards weer helemaal in en onmisbaar!
Een pedalboard en een multi-effect zijn beide opties om gitaareffecten te organiseren en te gebruiken. Maar wat is nu precies het verschil tussen een pedalboard en een multi-effect processor? En wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?
Een pedalboard is een platform waarop je verschillende losse effectpedalen, ook wel eens eens stompboxen genoemd, kunt plaatsen en aansluiten. Hiermee kun je je eigen gepersonaliseerde set van effecten creëren die precies bij jouw speelstijl past. Het grote voordeel van een pedalboard is dan ook de flexibiliteit: je kunt de volgorde van je effectpedalen aanpassen en nieuwe effecten toevoegen of verwijderen wanneer je maar wilt. Daarnaast kun je met een pedalboard de individuele instellingen van elk effectpedaal aanpassen, wat zorgt voor een zeer gedetailleerde controle over je geluid.
Een multi-effect processor daarentegen is een apparaat dat meerdere effecten en/of versterkermodellen in één unit combineert. Het biedt vele effecten en geluiden, waardoor je met één apparaat veel verschillende klanken kunt creëren. Een groot voordeel van een multi-effect processor is het gemak en de draagbaarheid. Je hebt alles wat je nodig hebt in één compact apparaat, wat handig is voor optredens en reizen.
Het kiezen tussen een pedalboard en een multi-effect processor hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en speelstijl. Maar als je graag experimenteert met verschillende effecten en geluiden, en graag de controle hebt over elk aspect van je geluid, dan is een pedalboard waarschijnlijk de beste keuze voor jou.
Met een pedalboard zorg je er dus voor dat je effectpedalen georganiseerd zijn, en je ze makkelijk in een keer kunt vervoeren. Uiteraard kijk je ook dat je alle juiste accessoires hebt om je pedalboard te ordenen. Ik heb ze hieronder voor je opgesomd:
Verder zorgt een pedalboard ook voor een opgeruimde en professionele uitstraling op het podium. Het biedt ook bescherming aan je pedalen, zodat ze niet beschadigd raken tijdens het transport.
Zelf een pedalboard maken? Dat kan natuurlijk ook! Het is een leuke en creatieve manier om je eigen pedalboard te ontwerpen, maar je moet er natuurlijk wel handig genoeg voor zijn. Het is dus niet voor iedereen weggelegd.
Het voordeel is wel, dat je het precies zo kan indelen hoe je het zelf wilt. Je kunt het ook laten maken, Dick Roemerman van Guitarworks is zo iemand die veel ervaring heeft in het maken van pedalboards.
Het zelf maken van een pedalboard biedt verschillende voordelen, je zult allereerst de grootte moeten bepalen. Pak bijvoorbeeld eens een groot stuk karton of MDF, en leg alle effectpedalen in de juiste volgorde bij elkaar. Kijk ook dat je patchkabels erop passen. Hierop kun je wat maten opnemen, en vergeet ook vooral niet de hoogte op te nemen.
Een ander voorbeeld is dat je je pedalen direct in het hout kunt schroeven. Ook de kabels zijn makkelijk bereikbaar wanneer er zich een probleem voordoet.
In onderstaande afbeeldingen zie je wat voorbeelden. Deze zijn ter beschikking gesteld door Dick Roemerman van Guitar-works.nl.
Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van aluminium pedalboards. Ook dit is een populaire keuze onder ons gitaristen vanwege hun duurzaamheid en lichtgewicht ontwerp. Deze pedalboards zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium, waardoor ze sterk en toch gemakkelijk te vervoeren zijn. Ze zijn ook vaak voorzien van een strakke afwerking en moderne uitstraling, waardoor ze er professioneel uitzien op het podium.
Een van de grootste voordelen van een aluminium pedalboard is, dat het bestand is tegen de slijtage van ons dagelijkse gebruik. Het aluminium materiaal is bestand tegen deuken en krassen, waardoor het pedalboard er jarenlang als nieuw uit kan blijven zien.
Een ander voordeel van aluminium pedalboards is hun lichte gewicht. In vergelijking met houten pedalboards zijn ze veel gemakkelijker te dragen en te vervoeren. Dit is vooral handig voor gitaristen die regelmatig optreden of vaak van locatie wisselen. Het lichte gewicht maakt het ook gemakkelijker om je pedalboard in een tas of koffer te stoppen voor reizen.
Nog een voordeel is dat door de ruimtes, tussen de rails door, je de kabels doorheen kunt rijgen. Daarbij is aan de onderkant altijd genoeg ruimte om een voeding te plaatsen.
Vele merken bieden aluminium pedalboards aan, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zodat je er een kunt kiezen die past bij je behoeften en het aantal effectpedalen dat je gebruikt. Beginner of gevorderden, er is altijd wel een pedalboard wat naar jouw behoefte is.
Een specifiek pedalboard heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het ontworpen om te voldoen aan de behoeften van ons gitaristen. Het heeft vaak een schuine hoek, zodat je de pedalen makkelijk kunt bedienen tijdens het spelen. Daarnaast zijn er speciale bevestigingsmogelijkheden voor gitaarkabels, zodat je deze netjes kunt wegwerken. Ook biedt het vaak extra ruimte voor voedingen en andere accessoires die je nodig hebt tijdens het spelen.
Er zijn verschillende pedalboards voor gitaristen verkrijgbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Populaire opties zijn bijvoorbeeld het Pedaltrain Classic 2 pedalboard en het Temple Audio Design Duo 24 pedalboard. Hoeveel effectpedalen je ook hebt, er is een grote keuze aan verschillende groottes pedalboards.
Er zijn verschillende populaire pedalboards voor gitaristen beschikbaar. Zoals ik al eerder benoemde, is de Pedaltrain Classic 2 pedalboard hier een van en waar ik ervaring mee heb. Dit pedalboard is gemaakt van aluminium en heeft een stevig en lichtgewicht ontwerp. Het biedt voldoende ruimte voor meerdere effectpedalen en heeft goede bevestigingsmogelijkheden.
De voeding kan makkelijk onder het board geplaatst worden. Alle voedingskabels kun je hier ook wegwerken. De losse 230VAC voedingskabel steek je dan, vanuit de achterkant van het pedalboard, erin.
Bij dit pedalboard kun je ook nog een bijbehorende tourcase kopen.
Een ander populair pedalboard is het Temple Audio Design Duo 24 pedalboard. Dit pedalboard heeft een modulair ontwerp, waardoor je de indeling kunt aanpassen aan je eigen wensen. Het is ook compatibel met verschillende accessoires, zoals extra bevestigingen en voedingen.
Dit zijn enkele voorbeelden, maar er bestaan vele verschillende maten en types. Veel hangt af van jouw behoefte, hoeveel effectpedalen moet je onderbrengen.
Ook de pedalboards van Harley Benton zijn prima platforms om je effectpedalen veilig op te stellen. De Harley Benton Spaceship series is het vlaggenschip van dit merk, en is voor budgetprijzen verkrijgbaar. Deze pedalboards zijn zeer populair, en dat is ook niet voor niets aangezien ze kunnen strijden met de grote merken.
Dus als je geen groot budget hebt, heb je ook met deze pedalboards een goede koop met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.
Deze Harley Benton Spaceship serie heeft nu een update gekregen, met de PowerBar serie. Er kan een oplaadbare batterij toegevoegd worden aan de pedalboard systemen, hetgeen gitaristen een all-in-one oplossing biedt voor hun pedal voeding. Deze bar is zo ontworpen dat hij naadloos in de Spaceship serie is te integreren. Cool toch, niet? 🙂
Een flightcase draagt natuurlijk bij aan het verplaatsen van je pedalboard, net zoals een softcase dat doet. Maar in een flightcase zit het natuurlijk net wat fijner en is het pedalboard optimaal beschermd.
Als je veel onderweg bent, en je spullen staan vaak in een bus met andere flightcases, dan adviseer ik toch een pedalboard met een flightcase (hardcase) bescherming. Uiteraard is een flightcase wel wat duurder als dat je voor een softcase versie gaat.
Een pedalboard en een rack zijn beide populaire opties voor het organiseren en vervoeren van effectapparatuur. Daar waar je bij een pedalboard direct op een plat platform je effectpedalen kunt plaatsen en bevestigen, is een rack een rechtopstaande behuizing waarin je effectapparatuur (meestal 19”) kunt monteren.
Beide opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te weten welke het beste bij jouw behoeften past. In dit blog heb ik vooral de voordelen van een pedalboard besproken.
*Deze pagina bevat affiliate link(s)
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Dit bericht heeft nog geen reacties