Volgorde effectpedalen op je pedalboard: hoe bepaal je de optimale volgorde?

Wanneer je gitarist bent, en gebruikmaakt van effectpedalen voor je elektrische gitaar, dan weet je dat de volgorde van je effecten op je pedalboard invloed heeft. Deze volgorde van de effecten kan namelijk een groot verschil maken in het geluid dat je produceert.

In dit blog geef ik je handige tips en tricks om de juiste volgorde van je effectpedalen te bepalen. Zo kun je het maximale uit je gitaargeluid halen en je eigen unieke sound creëren. Lees snel verder en ontdek de ideale volgorde voor jouw effecten!

1. De effectpedalen voor je gitaar?

Iedere beetje gitarist die al een tijdje bezig is, weet hoe belangrijk effectpedalen zijn op ons pedalboard. Ze kunnen je geluid versterken, vervormen, moduleren en nog veel meer. Maar wat is nu eigenlijk de beste volgorde om deze pedalen op je pedalboard te plaatsen? Het antwoord hangt vooral af van het geluid dat je wilt creëren en de effecten die je gebruikt.

In deze sectie zal ik je laten zien welke effectpedalen je als eerste op je pedalboard moet plaatsen. Maar let op, dit is een advies, en wil dus niet zeggen dat het de enige manier is.

2. Waarom is de volgorde van effectpedalen belangrijk?

Door de juiste volgorde te bepalen, kun je het maximale uit je gitaargeluid halen en je eigen unieke sound creëren. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de volgorde, zoals het geluid dat je wilt creëren en de effecten die je gebruikt.

Volgorde effecten pedalboard

Als je verder leest, zal ik je laten zien welke volgorde vaak wordt gebruikt en geef ik je tips om de ideale volgorde voor jouw effecten te ontdekken.

3. Standaard volgorde van effectpedalen

De standaard meest voorkomende volgorde van effectpedalen op je pedalboard is als volgt:

  1. Tuner: Plaats je tuner als eerste in de keten, zodat je altijd een zuivere toon hebt om mee te stemmen.
  2. Dynamische effecten: Compressors en noise-gates kunnen vervolgens worden toegevoegd om je geluid te vormen en ongewenst geluid te verminderen.
  3. Gain-effecten: Overdrive, distortion en fuzz pedalen komen daarna. Deze pedalen voegen een bepaalde mate van vervorming toe aan je geluid.
  4. Modulatie-effecten: Chorus, flanger, phaser en tremolo pedalen kunnen na de gain-effecten worden geplaatst. Deze effecten voegen beweging en diepte toe aan je geluid.
  5. Tijdgebonden effecten: Delay en reverb pedalen worden meestal als laatste geplaatst. Deze effecten creëren een ruimtelijk geluid en voegen galm en echo toe aan je spel.

Bovenstaande volgorde is dus eigenlijk de geadviseerde volgorde. Heb je ook een effectloop (send/return), dan zou deze volgorde nog iets anders kunnen zijn., maar daar meer over in het vervolg.

FX loop Fender Champ25 gitaarversterker
De effects loop of FX loop bij een Fender Champ25 gitaarversterker

4. Alternatieve volgorde van effectpedalen

Als je op zoek bent naar een alternatieve volgorde van effectpedalen voor je elektrische gitaar, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. Een mogelijke alternatieve volgorde is om de modulatie-effecten vóór de gain-effecten te plaatsen. Dit betekent dat je eerst de chorus, flanger, phaser en tremolo pedalen plaatst en vervolgens de overdrive, distortion en fuzz pedalen. Op deze manier worden de modulatie-effecten beïnvloed door de vervorming van de gain-effecten, wat een interessant geluid kan creëren. Een heel beroemde gitarist die dit deed was Eddie van Halen met zijn phaser.

Volgorde bepalen van pedalboard

Een andere alternatieve volgorde voor je effecten op het pedalboard is om de tijdgebonden effecten vóór de gain-effecten te plaatsen. Hierbij worden de delay en reverb pedalen eerst geplaatst, gevolgd door de overdrive, distortion en fuzz pedalen. Dit kan een ruimtelijk geluid creëren waarbij de vervorming wordt beïnvloed door de galm en echo van de tijdgebonden effecten.

Experimenteer zelf maar eens met die volgordes, en vind jouw ideale geluid.

5. Tips voor het bepalen van de volgorde van het pedalboard

Begin eerst altijd met de basis, hierbij plaats je de tuner altijd vooraan, je wilt tenslotte niet stemmen met een vervormd signaal. Het signaal naar je tuner moet direct van de gitaar komen zodat je ook echt met een zuivere toon kunt stemmen. Dit is iets waar ik niet aan zou tornen.

Volgorde effecten pedalboard

5.1 Denk na over de dynamiek

Compressors en noise gates kunnen vervolgens worden toegevoegd om je geluid te vormen en ongewenst geluid te verminderen. Ook hier zou ik niet veel aan veranderen.

5.2 Experimenteer met gain-effecten

Overdrive, distortion en fuzz pedalen voegen een bepaalde mate van vervorming toe aan je geluid. Hier zou je wel wat met verschillende volgordes kunnen experimenteren om te zien welke het beste bij jou past.

5.3 Voeg modulatie-effecten toe

Chorus, flanger, phaser en tremolo pedalen kunnen na de gain-effecten worden geplaatst. Deze effecten voegen beweging en diepte toe aan je geluid. Zoals ik al eerder deed Van Halen het hier een beetje anders door de phaser voor zijn gain-effecten te plaatsen. Probeer het maar eens uit zou ik zeggen.

5.4 Eindig met tijdgebonden effecten

Delay en reverb pedalen worden meestal als laatste geplaatst. Deze effecten creëren een ruimtelijk geluid en voegen galm en echo toe aan je spel.

6. Effectenloop en het pedalboard

De effectenloop (send en return) en het pedalboard zijn twee belangrijke onderdelen van je gitaaropstelling. De effectenloop splitst als het ware je voor- en eindversterker, waartussen je effectpedalen op kunt aansluiten. Hierdoor kun je het signaal van je gitaar bewerken voordat het naar de versterker gaat. De mogelijkheden voor je effectpedalen volgorde op je pedalboard worden hierdoor nog groter.

Achterzijde van de Crush Pro 120
Achterzijde van de Orange Crush Pro 120

Door gebruik te maken van een effectenloop kun je namelijk nu ook bepaalde effecten na je voorversterker plaatsen voordat ze de eindversterker in gaan. In de effectenloop is het normaal gesproken het meest logische om er de modulatie-effecten zoals chorus en flanger te plaatsen, zodat het geluid van je versterker wordt beïnvloed door deze effecten. Maar ook hierdoor heb je meer mogelijkheden van voor je volgorde van je effecten.

Niet alle versterkers hebben een effectenloop, en de aansluitingen kunnen per versterker verschillen. Zorg er bovendien voor dat je de juiste kabels gebruikt en de pedalen op de juiste manier aansluit om optimale prestaties te garanderen. Zie ook mijn eerder geschreven blog over Gitaarkabels.

Plaats je effectpedalen op het pedalboard in de volgorde die je hebt bepaald op basis van de tips en tricks die ik eerder heb gegeven. Zorg ervoor dat de kabels tussen de pedalen goed zijn aangesloten en dat er geen ruis of storing is. Gebruik kabelbinders of klittenband om de kabels netjes op het pedalboard te bevestigen en te voorkomen dat ze in de war raken. Op die manier kun je je volgorde van je effecten ook makkelijker wijzigen.

8. Veelgemaakte fouten bij het bepalen van de volgorde

Een van de veelgemaakte fouten bij het bepalen van de volgorde van effecten op het pedalboard is het plaatsen van de tijdgebonden effecten, zoals delay en reverb, vóór de gain-effecten. Dit kan ervoor zorgen dat de vervorming van de gain-effecten wordt vermengd met de galm en echo van de tijdgebonden effecten, waardoor het geluid modderig kan klinken. Het is beter om de tijdgebonden effecten als laatste in de keten te plaatsen, zodat ze het heldere geluid van de gain-effecten niet verstoren.

Een andere veelgemaakte fout is het niet gebruiken van een noise gate of compressor om ongewenst geluid te verminderen en je geluid te vormen. Deze dynamische effecten kunnen een groot verschil maken in de kwaliteit van je geluid en het onder controle houden van ruis en feedback. Zorg er dus voor dat je deze effecten op de juiste plek in je keten plaatst.

Een uitgebreid pedalboard

Een derde veelgemaakte fout is het plaatsen van te veel effecten op je pedalboard. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zoveel mogelijk effecten te gebruiken, kan dit leiden tot een overweldigend en rommelig geluid. Het is soms beter om te kiezen voor een paar kwalitatief goede effecten die goed bij elkaar passen en je geluid versterken.

Tot slot, een veelgemaakte fout is het niet experimenteren met verschillende volgordes en effectcombinaties. Iedere gitarist heeft zijn eigen unieke geluid en het is belangrijk om te experimenteren om te ontdekken welke volgorde het beste bij jou en jouw geluid past. Neem vooral de tijd om te luisteren naar het resultaat en maak aanpassingen waar nodig.

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *