Van Mexico naar Amerika: Een vergelijking van de Fender Stratocaster MIM en MIA modellen

Wil je rocken met een Fender Stratocaster maar weet je niet zeker of je voor de Made in Mexico (MIM) of Made in America (MIA) modellen moet gaan? Dan zit je hier goed! In deze diepgaande vergelijking nemen we samen de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee iconische elektrische gitaren onder de loep.

De Fender Stratocaster behoeft geen introductie – hij is al tientallen jaren een begrip in de muziekindustrie, bespeeld door legendes als Jimi Hendrix en Eric Clapton. Maar als je moet kiezen tussen de MIM en MIA versies, zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Van de bouwkwaliteit en de onderdelen tot de bespeelbaarheid en het geluid, we duiken in een aantal aspecten om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Het maakt hierbij niet uit of je een beginner bent of een gevorderde, deze vergelijking zal je hopelijk helpen de perfecte Stratocaster te vinden die past bij jouw wensen en budget. Dus, laten we beginnen en de belangrijkste verschillen ontdekken tussen de Fender Stratocaster MIM en MIA modellen!

1. Het verschil tussen Fender Stratocaster MIM en MIA modellen

De eerste vraag die je waarschijnlijk hebt is: wat is het verschil tussen de MIM en MIA modellen? Het belangrijkste onderscheid zit in de plaats waar ze worden geproduceerd. Zoals de naam al doet vermoeden, worden de MIM modellen in Mexico gemaakt, terwijl de MIA modellen in Amerika worden gemaakt. Gekscherend hoorde ik wel eens iemand roepen: Een MIM wordt gebouwd in Mexico door Mexicanen en een MIA wordt in Amerika (VS) gebouwd door Mexicanen. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar het geeft een beetje de verhoudingen weer. Het klopt wel dat de bouwkwaliteit, gebruikte materialen (hardware) en afwerking van de MIA modellen een beter zijn.

Over het algemeen worden de MIA modellen beschouwd als van hogere kwaliteit, met meer aandacht voor detail en betere afwerking. Dit betekent echter niet dat de MIM modellen van slechte kwaliteit zijn. Ze zijn nog steeds goed gemaakt en kunnen fantastisch klinken, vooral voor hun prijsklasse. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en budget.

Een ander belangrijk verschil is de gebruikte componenten. MIA modellen maken vaak gebruik van hoogwaardige pickups, elektronica en hardware. Dit kan resulteren in een betere geluidskwaliteit en betere prestaties. Aan de andere kant maken MIM modellen gebruik van iets goedkopere componenten, maar dit betekent niet dat ze per definitie slechter klinken. Aangezien de gebruikte componenten slechts een deel van het totale geluid van een gitaar uitmaken – de manier waarop je speelt en de versterker die je gebruikt spelen ook een grote rol.

2. Vergelijking Stratocaster MIM en MIA modellen

Als het gaat om bouwkwaliteit en vakmanschap, zijn er enkele verschillen tussen de MIM en MIA modellen. Over het algemeen worden de MIA modellen beschouwd als beter gebouwd, met meer aandacht voor detail en een betere afwerking. Dit betekent echter niet dat de MIM modellen van slechte kwaliteit zijn. Ze worden nog steeds goed gemaakt en kunnen jarenlang meegaan als ze goed worden onderhouden.

MIA modellen worden vaak met de hand gemaakt in de Verenigde Staten, wat resulteert in een hogere kwaliteitscontrole en nauwkeurigheid. De vakmensen die deze gitaren bouwen, hebben vaak jarenlange ervaring en expertise in het vak. Dit vertaalt zich in een betere afwerking en een algeheel gevoel van kwaliteit.

Aan de andere kant worden MIM modellen meestal machinaal gemaakt in Mexico. Dit betekent dat er mogelijk minder individuele aandacht aan elke gitaar wordt besteed, maar dit betekent niet dat ze van slechte kwaliteit zijn. Ze worden nog steeds volgens hoge normen gebouwd en kunnen een uitstekende keuze zijn voor spelers met een beperkter budget.

Er zijn zoveel goede redenen om een Fender Stratocaster te spelen, het enige probleem is dat het je een beetje in dubio zet. Zal ik voor de American Stratocaster gaan, of toch maar een wat “mindere” Stratocaster? Wat is eigenlijk het verschil?

In de volgende paragraven wil ik dit iets verder uitdiepen zodat je een goede keuze kunt maken.

3. Goede redenen om voor een MIM Stratocaster te gaan

Voor veel spelers is het budget simpel gezegd de beste keus. Niet iedere speler hoeft zich niet druk te maken over het aantal euro dat hij aan een gitaar spendeert. Andere spelers voelen zich niet gevorderd genoeg om zoveel geld uit te geven voor een dure gitaar.

3.1. Budget

Dit is een heel goede reden, MIM Stratocasters kosten al snel de helft van een MIA Stratocaster. De kwaliteit is wat lager, maar een MIM Stratocaster kan net zo goed lang meegaan als je hem goed onderhoudt.

3.2. Prestatie

Is een Mexicaanse Strat net zo goed als een Amerikaanse Strat? Smaken verschillen natuurlijk, een MIA behoort beter te zijn en is het vaak ook. Hoewel ik ook gitaristen heb gehoord die zeggen dat sommige MIM modellen beter klinken als bepaalde MIA modellen. Tja, daar zie je al aan, dat er genoeg discussies over bestaan.

Maar ik moet gewoon zeggen, want heb zowel MIA modellen als MIM modellen in mijn bezit, dat de MIM modellen goed meedoen. Ook op de MIM Stratocasters speel ik graag. Het zijn gewoon goede gitaren, vooral als we het hebben over de “Player series”. Dit is de vervangende serie van de “Standard series” die ook in Mexico gebouwd werden. De Fender Stratocaster Player Series komen aardig in de buurt van de goedkopere MIA Stratocaster, de Fender Stratocaster American Performer.

De “Player series” hebben absoluut ook de Stratocaster vibe. Je herkent deze Stratocaster maar op een paar specifieke punten dat het verschilt van een MIA.

3.3. Vervangbaarheid

Als jij in een bandje speelt en je speelt in vele kleine kroegen waarbij je Stratocaster is blootgesteld aan allerlei “gevaren”, wil je dan een dure MIA meenemen? Of neem je dan liever je MIM mee, waar je natuurlijk ook zuinig op wilt zijn, maar die je niet zo’n pijn heeft gedaan in je beurs?

Of je gitaar wordt gestolen terwijl je even een biertje bent gaan drinken met je vrienden. En natuurlijk wil je ook je MIM niet gestolen hebben, maar welke zal meer pijn doen?

3.4. Modding (upgraden)

Stratocasters zijn geweldige instrumenten wat modding betreft, het upgraden van bepaalde onderdelen. Daar heb ik hier reeds een heel artikel over geschreven. Van deze instrumenten zijn werkelijk alle onderdelen te vervangen, met een grote variëteit aan onderdelen die makkelijk te verkrijgen zijn. Vind je bijvoorbeeld je elementen niet lekker klinken, zoek dan naar andere elementen, er is zoveel te krijgen. Of vind je je brug of topkam maar niks? In dit artikel vind je er veel informatie over.

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, de Stratocaster kun je upgraden tot en met. Echter zou ik niet zo blij zijn om een originele MIA te gaan upgraden. Daar ben ik zeker niet voor, aangezien ik hem voor alleen al zijn waarde alleen al, origineel wil houden.

3.5. Simplisme

Uiteindelijk zit de toon in je vingers en maken sommige gitaristen zich drukker om hun apparatuur als hun skills. De MIM Stratocasters zijn goede gitaren, waarbij je je zeker niet hoeft schamen. Deze gitaren doen zeker hun werk, dus als jij de skills hebt kun je er heerlijk op spelen. Ook een goede gitaarversterker kan bijdragen aan een fantastisch geluid.

4. Goede redenen om voor een MIA Stratocaster te gaan

Wanneer je meer budget hebt en verknocht bent aan een Fender Stratocaster, zoals ik, is de MIA Stratocaster een goede keuze. Soms wordt er gezegd dat je gevorderd moet zijn voor zo’n dure kostbare gitaar. Maar er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom je geen Fender Stratocaster MIA zou moeten aanschaffen.

4.1. De toon

Ja, veel Fender Stratocaster puristen zweren hierbij, de toon van een Fender Stratocaster. Die behoort toch wel toe aan de American made Stratocasters. Los van dat bijvoorbeeld ook een MIM geweldig kan klinken is de American made “The one to have”.

Aan de MIA modellen wordt gewoon veel meer aandacht besteedt (kwaliteitstest), en er worden hogere standaarden aan verbonden voordat deze de fabriek uit gaan. Ze gebruiken betere kwaliteit hardware, pick-ups, potmeters, knoppen, enzovoorts. Hierdoor behoren ze dan ook beter te zijn.

4.2. De waarde

De waarde van een Fender Stratocaster MIA blijft beter of kan zelfs hoger worden. Dit integendeel tot een MIM model helaas. Er zijn genoeg gitaristen die een goede prijs willen neerleggen voor een tweedehands Fender Stratocaster MIA, hoe ze er ook uit zien. Er is zelfs een goede collectorsmarkt voor.

4.3. De prestatie

Professionele muzikanten die op Fender Stratocasters spelen, spelen op MIA modellen. Vooral in een opname omgeving zul je bijna altijd de MIA modellen vinden. Want professionele muzikanten willen het beste van het beste in hun opnames vastgelegd hebben. En wanneer het echt om op details draait, komen de MIA modellen er gewoon het beste uit.

4.4. American made

Dit is een zin die die door vele Fender Stratocaster puristen de ogen doen glinsteren. De zin “American made” zegt gewoon al heel veel over het Fender model, en dit is al tientallen jaren zo. Met een MIA heb je de “Real” deal, zo wordt gedacht.

4.5. Nalatenschap

Uiteindelijk is de MIA Stratocaster de Fender Stratocaster. Hierbij wil ik de MIM modellen geen tekort doen, want dit zijn ook echte Stratocasters. Maar wanneer er over een Fender Stratocaster wordt gesproken, bedoelen ze meestal de Amerikaanse modellen.

Dit zijn toch de modellen waarop gitaristen als Eric Clapton, David Gilmour, Yngwie Malmsteen, Jimi Hendrix, en nog veel meer beroemde gitaristen op spelen.

Veel van die gitaristen willen bij die nalatenschap horen, en dan kom je toch altijd op een MIA Stratocaster uit. Fender’s naam hangt toch vooral aan de American made modellen, en daar zetten ze ook hun beste beentje voor uit. Het is een traditie die niet snel valt te stoppen.

5. Fender Stratocaster MIA compromis

Wanneer je nog steeds niet weet voor welke Stratocaster wilt gaan, heeft Fender deze American Performer uitgebracht.

Deze Fender American Performer Stratocaster is een “American made” Stratocaster met meer betaalbare componenten. Het is een beetje een equivalent van de eerder uitgebrachte Fender Highway One Stratocasters, die voor het eerst in 2002 zijn uitgebracht als alternatief voor de duurdere MIA modellen. Ondertussen is deze “Highway one” een gewilde en zeer gerespecteerde gitaar, die je soms nog wel eens op marktplaats tegenkomt.

De American Performers zijn de opvolger van deze Highway One Stratocasters. Bovendien zijn deze gitaren ideaal voor upgrades. De componenten die niet voldoen aan je standaards, kun je vervangen. Want alles aan een Stratocaster is makkelijk te vervangen. De American performer Stratocaster is de gulden middenweg van een Mexicaanse Strat en de “American Professional II” serie.

6. Optisch onderscheiden van een MIA, MIM en een fake Stratocaster

Helaas zijn er ook veel fake Stratocasters op de markt, verkopers die beweren dat het een MIA Stratocaster is. Hier moet je, wanneer je een tweedehands Fender Stratocaster MIA wilt kopen, goed op letten. Natuurlijk heb je dit probleem niet wanneer je hem bij een officiële muziekwinkel of dealer koopt.

Maar dat staat even los van wat ik nu met jullie wil doornemen. Ik wil je met bovenstaande alinea alleen even extra waarschuwen voor deze cheaters die je een MIA Stratocaster zouden willen verkopen. Veel serienummers worden gekopieerd om het te doen lijken dat het een MIA is.

Waar zie je het aan dat je te maken hebt met een MIM Stratocaster of een MIA Stratocaster? Er zijn een aantal factoren waar je het snel aan kunt zien. Maar uiteindelijk is het een combinatie van meerdere factoren, 95% kun je er op die manier wel uithalen.

6.1. Serienummer

Het checken van het serienummer is het eerste wat je zult moeten doen. Er wordt veel gekopieerd, dus is het altijd goed om dit te vergelijken met de volgende opgenoemde factoren en te combineren op echtheid.

Hier kun je een blog van mij lezen dat gaat over serienummers van Fender gitaren.

6.2. Stringtrees oftewel snaargeleider

De gebruikte snaargeleiders verschillen van de MIM Stratocasters. Zoals je hieronder in de afbeeldingen kunt zien, zijn de de stringtrees verschillend van elkaar.

Let ook op het aantal snaargeleiders die op de betreffende gitaar zitten. Op een MIA Strat zit er maar een op en zitten ze op een bepaalde plek, verdiep je hierin als je er een tweedehands wilt kopen. Vaker zie je bij de Squier Strat twee van deze stringtrees zitten.

Ook hier is het een combinatie van factoren waar je op moet letten.

Headstock Stratocaster MIM
Headstock Stratocaster MIM
Headstock Stratocaster MIA
Headstock Stratocaster MIA

6.3. Walnut trussrod gat

We pakken gelijk even dezelfde afbeeldingen erbij, waarbij je ziet dat het gat van de trussrod van de MIA Stratocaster van walnut is, en de MIM Stratocaster zwart is gemaakt. Dit is de makkelijkste factor om een MIA van een MIM te onderscheiden

In onderste afbeldingen kun je dit nog eens zien van achtereenvolgens een MIA Strat, MIM Strat en een Squier Strat.

Verschillen headstock Stratocaster -Squier - Fender

6.4. Topkam

Aan de topkam zul je het niet zo goed kunnen zien welk soort er is toegepast. Maar ze zullen wel wat verschillen. In dit artikel kun je zoal lezen, welk soort topkammen er gebruikt worden voor een Fender Stratocaster.

Ook aan het logo kun je vaak zien of het als een sticker op geplakt is. Wanneer je hem eens zijdelings in het licht houdt en een overdreven glinstering van een sticker herkend, weet je dat hij fake is.

6.6. Nekplaat

De nekplaat van een MIA Stratocaster verschilt nogal van een MIM Stratocaster. Zoals je in onderstaande afbeeldingen kunt zien, zie je bij de MIM (Player series) het logo van Fender. Terwijl het bij de MIA “Fender” in zijn geheel is geschreven met “Corona California”.

Dit laatste zie je alleen bij een MIA Stratocaster.

Nekplaat MIM Stratocaster
Nekplaat MIM Stratocaster
Nekplaat MIA Stratocaster
Nekplaat MIA Stratocaster

6.7. Backplate

Wat de backplate betreft zul je niet zo veel verschil zien. Ik heb deze alleen toegevoegd om te vermelden dat je bij een Fender Stratocaster, zowel voor een MIM als een MIA, altijd een backplate moet kunnen zien. Er zijn fake Stratocasters in de omloop waarbij je duidelijk kunt zien dat het niet bij een Fender Stratocaster hoort.

6.8. Brug

Ook de bruggen verschillen nogal van elkaar. De MIA Stratocaster hebben, zoals ik al eerder heb aangegeven, betere kwaliteit bruggen.

In de afbeeldingen is te zien welke verschillen er bestaan. De bovenste 2 zijn de bruggen die vaak gebruikt worden op MIA Strats, de onderste is een wat goedkopere die gebruikt kan zijn op een Squier Strat bijvoorbeeld.

De middelste afbeelding laat de typische brug zien die je vaak ziet op een MIA Stratocaster. Deze zul je nooit op een MIM Stratocaster of Squier aantreffen.

Verder tref je natuurlijk ook bovenste afbeelding vaker aan, maar dan moet er het “Fender” logo in gedrukt zijn, zoals afbeelding hieronder.

Fender Stratocaster brugzadel
Fender Stratocaster brug vergelijk

6.9. De frets

Een MIA Stratocaster is tot in de puntjes afgewerkt, dit kun je ook vaker voelen wanneer je met je hand langs de zijkanten van de frets wrijft. Hier zul je geen scherpe kantjes moeten voelen zoals in afbeelding de bovenste afbeelding laat zien.

Er wordt meer tijd aan de details gespendeerd als bijvoorbeeld bij een MIM Stratocaster, en zeker als bij een goedkopere Squier Strat.

Scherpe kantjes frets Fender Stratocaster

7. Veel gestelde vragen

Hoe kan ik een MIM Stratocaster beter maken?

Stratocaster zijn makkelijk te upgraden of modden. Voor elk onderdeel, of het nu de elementen, brug, topkam, tuners of elektronica betreft, is een alternatief te vinden. Je kunt het zo duur maken als je wilt.

Houdt alleen rekening er mee dat je de betreffende gitaar niet duurder maakt als dat je direct een duurdere Stratocaster had gekocht.

Is een Fender Stratocaster MIA beter dan een Fender Stratocaster MIM?

Als je het in geld uitdrukt wel, maar er zijn genoeg verhalen van MIM gebruikers die het tegendeel beweren. MIM Stratocasters zijn tegenwoordig zeer goede gitaren, vooral in de middenmoot gebruikers.

Wat is het verschil tussen een MIM Straocaster en een MIA Stratocaster?

Vooral de hardware die gebruikt wordt, maar ook de aandacht die aan een Stratocaster MIA besteedt is maakt deze waardevoller. Denk aan de elektronica, houtsoort, elementen, hardware. Van dit alles is de kwaliteit net iets beter als van een MIM.

Hebben Stratocasters altijd dezelfde pickup setup?

De klassieke element configuratie (SSS) is voor een Stratocaster 3 single coil elementen. De Stratocaster bestaat echter in meerdere variaties, zo heb je de HSS, Humbucker, single, single. Waarbij de humbucker aan de brug zit en zeer gebruikelijk voor rock, hardrock en zelfs metal. De Stratocaster is een zeer veelzijdig instrument tegenwoordig, en kunt ze voor iedere muziekstijl gebruiken.

Je vindt deze variaties bij bijna alle modellen van een bepaald budget, van Squier Stratocasters tot aan de duurste MIA Stratocasters.

Is een MIM Stratocaster het geld waard?

Dat is altijd moeilijk te zeggen. Maar aangezien een MIM Stratocaster minimaal de helft kost van een MIA Stratocaster, heeft de MIM Stratocaster in het begin een voorsprongetje. Uiteindelijk zal de MIA echter zijn waarde behouden of zelfs meer waard worden en de MIM in waarde dalen.

Het is verder aan jou, wanneer jij de extra kosten meer dan waard vindt.

Welke Stratocaster is nu de beste?

Dat is nu juist het moeilijkste. Kiezen tussen een MIM Stratocaster of een MIA Stratocaster kan vervelend zijn als je een klein budget hebt. Maar daarom maakt Fender zoveel verschillende modellen. Als zelfs een Stratocaster MIM jou te hortig is, zou je zelfs een Squier (moederbedrijf Fender) kunnen kiezen. Ook hier zitten kwalitatief goede gitaren bij. De Squier Stratocaster “Classic Vibe” bijvoorbeeld is een gewaardeerd instrument.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
klundertmusic.nl
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:18

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:18

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *