In dit artikel wil ik het hebben over de rijke nalatenschap van twee iconische gitaarmerken en behorend bij de beste gitaarmerken ter wereld: Fender en Gibson. Decennialang hebben deze legendarische namen het landschap van de rock-‘n-roll gevormd, talloze muzikanten beïnvloed en zijn ze synoniem geworden voor kwaliteit en vakmanschap. Van de kenmerkende twang van een Fender Stratocaster tot de rauwe kracht van een Gibson Les Paul, deze gitaren zijn de favoriete wapens geworden van zowel rockgoden als ambitieuze muzikanten.
Maar wat maakt deze gitaarmerken zo duurzaam? In dit artikel duiken we samen in de geschiedenis, innovatie en kenmerkende geluiden die Fender en Gibson hebben gedefinieerd, en verkennen we de artiesten die ze tot leven hebben gebracht op het podium en in de studio.
De muziekindustrie is bezaaid met talloze gitaarmerken, maar weinigen hebben dezelfde impact gehad als Fender en Gibson. Deze twee gitaarmerken hebben een erfenis opgebouwd die teruggaat tot de vroege dagen van de elektrische gitaar en hebben de norm gezet voor kwaliteit en vakmanschap.
Wat zijn de verschillen voor deze 2 meest populaire en bekende gitaarmerken ter wereld? In iedere muziekstijl kom je deze 2 gitaren wel tegen, en worden ze bespeeld door beroemde gitaristen. Doorgaans hebben ze zich al meer dan eens bewezen.
Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen de Gibson SG en de Fender Stratocaster? Wat zijn de verschillen qua sound, bespeelbaarheid en constructie?
Beide zijn ze in ieder geval veelzijdig en beide hebben ze “double cutaway bodies”, hetgeen betekent dat je makkelijker met je duim en vingers tot bij de hoogste fret kunt geraken. Dit is vooral handig voor leadgitaristen, die bij de hoge noten zonder al te veel obstakels hun vingers op de juiste posities kunnen plaatsen.
In dit artikel ga ik wat dieper in op wat feitjes en specificaties voor deze 2 gitaarmerken, die door velen als de beste gitaren worden gekenmerkt. Op het einde van dit artikel zul je een beter idee hebben welke voor jou de betere gitaar is. Want uiteindelijk is het ook een kwestie van smaak.
Gibson en Fender behoren tot de beste gitaarmerken ter wereld, dus natuurlijk kijken gitaristen op elk vlak wat voor hun belangrijk is naar deze 2 instrumenten. Hieronder een vergelijk:
Fender Stratocaster | Gibson SG | |
---|---|---|
Body stijl | Double cutaway | Double cutaway |
Body houtsoort | Els | Mahonie |
Nek houtsoort | Esdoorn | Mahonie |
Toetsenboard | Palissander of esdoorn | Palissander |
Pick-ups | 3 single coils | 2 humbuckers |
Electronica | 1x volume, 2x toon en een 5-weg schakelaar | 2x volume, 2x toon en een 3-weg schakelaar |
Brug | Tremolobrug | Tune-o-matic |
Eigenlijk was de Fender Broadcaster de eerste gitaar die geproduceerd werd door Leo Fender, later werd dat de Fender Telecaster. Dus de Stratocaster was niet de eerste gitaar die door Fender geproduceerd werd. De eerste Fender Stratocaster werd in 1954 geïntroduceerd, en was voor die tijd een super modern design.
De Stratocaster was, met zijn 5-weg schakelaar (waarmee de 3 elementen te schakelen zijn) en vibrato brug, een zeer veelzijdige gitaar.
Over de jaren heen zijn er hier en daar wat verbeteringen toegepast aan de Fender Stratocaster. Maar uiteindelijk is deze gitaar in de basis, na toch meer dan 60 jaar, nog steeds qua ontwerp hetzelfde gebleven. Wie is er niet verliefd geworden op de vorming van deze prachtige gitaar. De simpelheid en de vele eenvoudige aanpassingen die je op deze gitaar kunt toepassen. Vooral hierdoor kun je deze gitaar al als een van de beste gitaren ter wereld maken.
In de basis (traditioneel) heeft een Fender Stratocaster 3 single coils (elementen) waardoor, afhankelijk van de stand van de schakelaar, je verschillende tonen ter beschikking hebt. Als je de megalijst van beroemde Fender Stratocaster gitaristen bekijkt, zie je dat deze gitaar op de meest verschillende manieren gebruikt wordt en veel van deze gitaristen veel gebruik maakt van deze verschillende tonen. Hierdoor kun je deze gitaar in vele stijlen gebruiken.
In principe zou je zelfs bijna de stand van de schakelaar kunnen raden wanneer je een bekend nummer beluistert van bijvoorbeeld Pink Floyd, of Erik Clapton. Het brug element wordt veel gebruikt voor de rockmuziek door zijn stevige brede toon. Dit in tegendeel met het nekelement, dat juist heel glazig klinkt. Uitermate geschikt voor blues. En de middenpositie klinkt weer heel licht. Uiteindelijk heb je dan nog de combinatie standen tussen nek-element/midden-element en brug-element/midden-element waarmee je weer een andere kleuring in je toon kunt krijgen.
Hoewel de single-coil in de brug fantastisch klinkt, kiezen veel gitaristen die wat stevigere muziek spelen voor een humbucker in de brugpositie. Dit zie je vooral terug in de hardrock en metal, waarmee ze die vette agressievere toon krijgen die je nodig hebt voor dit soort muziekstijlen. Het is niet zo als een Gibson “Les Paul”, maar op zijn eigen manier ook super.
De Fender Stratocaster American Professional II is het resultaat van vele jaren innovatie die Fender heeft doorgemaakt sinds 1954. Deze gitaar is ontworpen om aan alle stijlen te voldoen en is weer een sterke verbetering ten opzichte van de eerste Fender American Professional.
Deze Fender Stratocaster American Professional II bevindt zich een niveau hoger als de Fender Stratocaster American Performer wat betreft de MIM modellen. Deze gitaar richt zich dan ook op de meer ervaren speler, hoewel het ook een prima keuze is wanneer je hem gewoon kunt permitteren natuurlijk.
Deze gitaar is gemaakt naar de hoogste standaard binnen de Fender fabriek, en er wordt veel aandacht aan besteedt voordat ze de fabriek uit gaan. Zo heb je deze gitaar met de traditionele single coil in de brug, maar ook met een humbucker. Hier zijn verschillende modellen voor beschikbaar.
Deze Stratocaster is beschikbaar in verschillende modellen. Met de single coil haal je de uitgebalanceerde toon van de vintage warmte in huis, met natuurlijk het welbekende heldere geluid waarmee Fender al jaren beroemd is. En wanneer je kiest voor een humbucker in de brug, krijg je een wat agressiever stevigere toon uit je Stratocaster. Zodoende voor ieder wat wils.
Buiten dat het een high-end gitaar is, verliezen ze hun waarde niet. Deze Fender Stratocaster is een duurzaam model.
Hieronder nog een YouTube video voor de bovengenoemde element variatie.
Nog een niveau hoger als de Fender Stratocaster American Professional II kom je bij de Fender Stratocaster American Ultra uit. Dit zijn de directe opvolgers van de eerdere American Elite Series. De hoogst mogelijke kwaliteit vind je op deze gitaren, en er wordt natuurlijk net zo als bij de American Professional II veel aandacht aan details besteedt.
Fender richt zich met deze gitaar vooral op de modernere spelers, gitaristen die net een beetje meer willen. Ten opzichte van de Professional zitten er dan ook een aantal extra features op deze gitaar. Zo is er een S1 switch waarbij je je tonen nog meer verschillende klanken uit de gitaar kunt halen. De gitaar is gebouwd voor het grootste speelgemak wat je je maar kunt bedenken.
Bij een supergitaar horen natuurlijk ook de beste locking tuners, die geheel stemvast zijn. Het vervangen van de snaren is dan met de locking tuners ook een fluitje van een cent.
Ook de brug (zeer stabiele 2-punts gesynchroniseerde tremolo) met de tremolo arm voelt zeer degelijk aan.
De MIA zijn trouwens nog de enige modellen die hun modellen nog met palissander toetsen uitvoeren.
Hij kost wat, maar dan krijg je ook wat!
De Fender Stratocaster American Ultra Luxe is de meest geavanceerde Stratocaster, en is de “Top of the art” van de Fender series. Deze hebben dan natuurlijk nog een aantal features meer ten opzichte van de American Ultra. Deze gitaren zijn voor gitaristen die nog een klein beetje extra willen.
Zo is de Fender Stratocaster American Ultra Luxe uitgevoerd met roestvrij stalen (Stainless steel) frets. Hierdoor is het verslijt van de frets zeer lang uitgesteld, en hoef je zeker niet snel naar een specialist om je frets te laten vlakken. Enig nadeel, als ze gevlakt moeten worden, is dit geen gemakkelijk klusje. Want Stainless steel is een zeer hard metaal.
Verder herken je deze gitaren aan de headstock (kop). Ze hebben een matching gekleurde headstock (kop) met de body van de gitaar.
De Gibson SG dankt zijn bestaan aan de Fender Stratocaster, ironisch genoeg. In 1952 werd namelijk de legendarische Gibson “Les Paul” uitgebracht, maar verloor de strijd na 1954 toen de Fender Stratocaster uitkwam. De Stratocaster was namelijk veel lichter en veelzijdiger als de “Les Paul”, dus Gibson moest een gitaar ontwerpen die meer evenwicht kon bieden aan de Stratocaster. Dat werd de Gibson SG in de vorm met ook de double-cutaway body. Maar eigenlijk hield Gibson zelf niet zo van deze gitaar, daarom noemde hij hem SG, Solid Guitar.
Desondanks, dankzij de populariteit die deze gitaar vergaarde, werd alsnog de naam Gibson aan deze gitaar verbonden, Gibson SG. Dus wanneer je het zo bekijkt, zou deze gitaar zonder de Fender Stratocaster nooit bestaan hebben. En uiteindelijk heeft deze gitaar zich toch op zijn eigen manier wereldberoemd geworden met gitaristen als Angus Young, Tony Iommi, Pete Townsend en Frank Zappa.
Dankzij zijn vette, agressieve toon is de Gibson SG super populair geworden voor de vroege hardrock van bijvoorbeeld AC/DC en Black Sabbath. En dankzij zijn plattere en makkelijkere vorm, was deze gitaar makkelijker te hanteren als een “Les Paul”.
Je zou kunnen zeggen dat deze gitaar, dankzij zijn rijke toon, vooral voor de hardrock geschikt was. Maar ook de Jazz gitaristen had deze gitaar gevonden. De gitaar was uitermate geschikt door zijn warme zachte toon die typisch is in de jazzmuziek.
Deze SG is de huidige standaard van Gibson uit zijn USA productielijn. Alle typische features van de SG zijn aanwezig inclusief de typische Gibson Tune-O-Matic brug. Deze zijn echter van een lichtgewicht aluminium gemaakt hetgeen de pret echter niet mag drukken, want alles is gemaakt van hoogwaardig materiaal.
Het verschil qua toon tussen de 2 gitaarmerken komt vooral door de verschillende soorten hout en de elementen die gebruikt worden. Het gebruikte mahonie hout voor body en nek van de SG resulteert in een warm resonant geluid. Maar ook de 2 humbuckers zijn natuurlijk verantwoordelijk voor de toon van de Gibson SG.
Het blijkt dat zelfs met een humbucker op de Fender Stratocaster de diepe vette toon van een Gibson SG niet bereikt kan worden. En dit komt vooral door het gebruikte soort hout.
Maar de Fender Stratocaster heeft natuurlijk zijn eigen toon, welke ook geweldig kan zijn in vele muzieksoorten.
Voor zover de verschillen tussen deze legendarische gitaarmerken. Laten we nu eens kijken voor welke muziekstijl welke gitaar het meest geschikt is. Je mag me graag laten weten in het commentaar, in hoeverre je het er mee eens bent.
Ik denk zelf dat voor blues de Fender Stratocaster het meest geschikt is. De single coils zorgen voor die warme toon die voor de blues noodzakelijk is voor deze muziekstijl. Soleren in de met de 5-standen schakelaar in de nekpositie klinkt zo heerlijk bluesy. Absoluut de Fender Stratocaster voor deze muziekstijl.
Maar het blijft natuurlijk mijn mening, ik hoor ook graag jullie mening.
Hier wint natuurlijk de Gibson SG, zoals ook al reeds eerder besproken is de Gibson SG al zeer populair in de Jazz. De warme, donkere sound van de pickups van de SG is nodig voor deze muziekstijl. Alhoewel de Fender Stratocaster in brugpositie ook wel zijn werk zou doen, maar net iets anders.
Je zou zeggen dat de Gibson SG deze moet winnen met zijn vette, stevige geluid. Maar een Fender Stratocaster met humbucker zou hier ook een aardig eind mee komen. Maar we vergelijken hier de single coil Stratocaster, dus dan moet ik zeggen dat de Gibson SG hier het meest geschikt is.
Echter, wat valt in classic rock, ook Pink Floyd? David Gilmour bespeelt zijn Fender Stratocaster toch echt met 3 single coils. Zo zie je maar weer.
Ook hier ligt het weer aan welk soort country dat we bedoelen. Voor bepaalde stromingen in deze muziekstijl zou ik zeggen de Gibson SG, andere weer de Fender Stratocaster. Ook hier weer een kwestie van smaak dus.
Ik zou zeggen weer beide gitaarmerken. Een Fender Strat met een humbucker in de brug is een fantastische “shred” gitaar. Kijk maar eens naar Dave Murray van Iron Maiden. Tezamen met een Floyd Rose op de Stratocaster, is deze gitaar niet te verslaan.
Mede ook nog dankzij makkelijke hanteerbaarheid, denk ik hier dat de Fender Stratocaster het meest geschikt is.
Zowel een Fender Stratocaster met humbucker in brug en een Gibson SG zijn prima gitaren om metal mee te spelen. Beide kunnen ze deze muziekstijl prima aan.
Hieronder een YouTube video waarin je de verschillen voor jezelf kunt beoordelen van een Fender Stratocaster en een Gibson SG.
Beide gitaarmerken hebben een hoog prijskaartje, hetgeen voor beginners een obstakel kan zijn. Maar voor zowel de Fender Stratocaster als de Gibson SG zijn er alternatieven.
Zo heeft Gibson een budget instrument dat Epiphone heet. Terwijl Fender een budget variant Squier heeft. De naam Squier kun je trouwens ook in dit artikel van mij terug vinden.
Deze 2 budget namen, Epiphone en Squier, zijn gelinkt aan respectievelijk Gibson en Fender. Ze worden echter niet in de VS gebouwd en meestal in een lagelonenland gebouwd zodat de kosten laag blijven.
Hierbij moet je niet denken dat het een paar goedkope slechte gitaren zijn, want zowel Gibson als Fender hebben hun naam hoog te houden. Aangezien ze gelinkt zijn aan hun grote broers, mag je ook bij deze budget modellen een bepaalde standaard verwachten. Hoewel niet de kwaliteit van hun grote broers natuurlijk.
Wanneer jij als beginner een Fender of een Gibson fan bent, zou ik dit soort gitaren graag aanbevelen.
Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen de twee gitaarmerken, en je bent als beginner meer een Gibson speler maar je hebt het budget niet voor de Gibson SG, dan is deze Epiphone SG Special geknipt voor jou. Daarbij is hij niet alleen voor beginners een prima instrument, maar ook van gevorderde gitaristen hoor ik er veel goede dingen over.
De gitaar is, zoals zijn grotere broer de Gibson SG, niet uitgevoerd met een palissander fretboard. Zoals bekend is palissander een als maar zeldzamer wordende houtsoort, waardoor zowel Fender als Gibson alleen nog op hun meest high-end gitaren deze houtsoort gebruiken. De fretboard van deze Epiphone SG Special is uitgevoerd met laurier en komt uit Zuidoost-Azië en komt in bijna alle bossen daar voor. Laurier is redelijk hard en glad, en is vergelijkbaar met palissander.
De Epiphone SG Special is licht, dus niet zo zwaar als de Gibson, waar trouwens vaak over geklaagd werd betreffende Gibson “Les Paul” gitaren. Gibson gitaren staan bekend om hun extremere gewicht.
Materiaal body | Populier met mahonie finish |
Materiaal nek | Esdoorn |
Houtsoort toets | Laurier |
Element configuratie | HH |
Brugtype | Tun-O-Matic |
Aantal frets | 22 |
Land van herkomst | Zuid-Korea / Indonesië / China / Vietnam |
Wanneer echter je keuze gevallen is op een Fender model, zou je als beginner kunnen kiezen voor een Squier Affinity Serie Stratocaster. In dit artikel komt hij ook voorbij, bovendien worden er nog een aantal Squier gitaren besproken.
Ook de Squier Affinity Stratocaster is een aanrader voor elke beginner, en staat er om bekend dat hij een van de beste budget gitaren is. Kwalitatief zijn hier acceptabele tot goede materialen gebruikt. Doordat hij in lagelonenland wordt gebouwd, kan ook voor deze Affinity de prijs stevig gedrukt worden.
Materiaal body | Populier |
Materiaal nek | Esdoorn |
Houtsoort toets | Laurier |
Element configuratie | SSS |
Brugtype | 2-punts tremolo |
Aantal frets | 21 |
Land van herkomst | Indonesië / China |
*Deze pagina bevat affiliate link(s)
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Dit bericht heeft nog geen reacties