True bypass of liever Buffered pedalen: wat is het verschil?

Als gitarist gebruik jij vast en zeker ook effectpedalen. Maar heb je ook wel eens gehoord van “True bypass” en “Buffered” effectpedalen? Deze termen zijn nog lang niet bekend bij alle gitaristen onder ons, en verwijzen naar de twee verschillende technologieën die worden gebruikt in effectpedalen. Deze kunnen een aanzienlijk verschil maken in de geluidskwaliteit en het signaalverlies, want zowel “True bypass” als “Buffered” effectpedalen hebben zo hun voor- en nadelen. Er zijn zelfs pedalen die beide modes hebben.

3PDT footswitches

In dit blog wil ik dieper ingaan op het verschil tussen “True bypass” en “Buffered” effectpedalen en kijken we welke optie het beste bij jouw behoeften past. Dus lees snel verder en laten we eens kijken welke technologie het beste werkt voor jouw gitaarspel.

1. Wat is een True bypass effectpedaal?

Een True bypass effectpedaal is een type effectpedaal dat ervoor zorgt dat het gitaarsignaal direct van de input naar de output wordt doorgestuurd wanneer het pedaal is uitgeschakeld. Dit is wanneer je het lampje op de effectpedaal niet meer aan ziet. Dit betekent dat het pedaal geen invloed heeft op het signaal wanneer de pedaal niet in gebruik is. Het gitaarsignaal wordt als het ware om het pedaal heen geleid, vandaar de term “bypass”. Hierdoor blijft de originele klank van je gitaar behouden en wordt er geen signaalverlies veroorzaakt.

True bypass pedalen zijn vooral populair onder gitaristen die een zo puur mogelijk geluid willen behouden en geen compromissen willen sluiten op het gebied van klankkwaliteit.

Ibanez pedaal true bypass en buffered schakelaar

1.1 Voor- en nadelen van True bypass pedalen

Doordat het gitaarsignaal onaangetast blijft, wordt er niet getornd aan je gitaarklank en wordt het zonder klankverlies doorgeleidt naar je volgende effectpedaal of versterker. Dit is vooral belangrijk voor gitaristen (puristen) die een zo puur mogelijk geluid willen behouden en geen compromissen willen sluiten op het gebied van klankkwaliteit.

Daarnaast zijn True bypass pedalen ook vaak relatief eenvoudig in ontwerp en werking. Het signaal wordt immers direct doorgestuurd van input jack naar output jack. Dit maakt ze niet alleen betrouwbaar en minder gevoelig voor storingen of defecten, maar het betekent ook dat ze meestal minder stroom verbruiken dan Buffered pedalen, wat handig kan zijn als je een beperkt aantal voedingen hebt voor je effectpedalen.

Samengevat:

  • Het signaal wordt niet beïnvloedt
  • Eenvoudig ontwerp
  • Geen onwenselijke bijgeluiden, aangezien het direct doorgeschakeld is
  • Toonverlies wanneer je gebruik maakt van veel pedalen
  • Capaciteit van langere kabels kunnen je toon beïnvloeden
  • Sommige True bypass pedalen, vooral de wat oudere, kunnen plop en klik geluiden produceren
  • De duurdere effectpedalen met hoge kwaliteit schakelaars zijn een stuk prijziger

1.2 Om te overwegen

Ik wil hierbij alleen nog zeggen dat veel True bypass pedalen op een pedalboard met elkaar kunnen interfereren. Bijvoorbeeld met een True bypass gitaar tuner, of slechte aarding van het geheel.

1.3 True bypass pedalen

Enkele voorbeelden van True bypass pedalen zijn onder andere:

2. Wat is een Buffered effectpedaal?

Een Buffered effectpedaal is een type effectpedaal dat een buffer circuit bevat. Dit circuit bewerkt het gitaarsignaal voordat het door de rest van het pedaal gaat. Het gitaarsignaal wordt hierdoor minder beïnvloed door eventuele kabellengtes en andere apparatuur die tussen de gitaar en het pedaal zitten. Hierdoor kan het signaal over langere afstanden worden getransporteerd zonder dat er signaalverlies optreedt.

Buffered pedalen hebben vaak een lage impedantie output, wat betekent dat ze het signaal sterker maken en het beter kunnen doorsturen naar andere apparatuur, zoals versterkers of mixers. Dit kan vooral handig zijn als je lange kabels gebruikt of veel pedalen in je signaalketen hebt.

2.1 Voor- en nadelen van Buffered pedalen

Een van de belangrijkste voordelen is dat een gebufferde pedaal het gitaarsignaal kan versterken en beter door kan sturen naar andere apparatuur, zoals versterkers of mixers. Dit kan vooral handig zijn als je lange kabels gebruikt of veel pedalen in je signaalketen hebt. Daarnaast zorgen buffered pedalen ervoor dat het signaal over langere afstanden kan worden getransporteerd zonder dat er signaalverlies optreedt. Dit is vooral handig wanneer we op grote podia spelen of complexe setups hebben.

Een ander voordeel van buffered pedalen is dat ze het gitaarsignaal altijd beïnvloeden, zelfs wanneer het pedaal is uitgeschakeld. Dit kan een positief effect hebben op de klank van je gitaar, vooral als je meerdere buffered pedalen in je setup hebt. Het kan je geluid voller en rijker maken. Daarnaast kunnen buffered pedalen ook helpen om eventuele hoge frequenties te behouden en het signaal schoon te houden, zelfs als er veel andere apparatuur in je signaalketen zit.

Samengevat:

  • De buffer is altijd aan, ook als de pedaal uit staat
  • Helpt als je langere gitaarkabels gebruikt
  • Aan/uit uitschakelen van de effectpedaal is stiller
  • Dat de buffer altijd aan staat kan ook een nadeel zijn, waardoor er ook ongewenste signalen kunnen ontstaan
  • Er zijn effectpedalen die niet goed werken na een buffered effectpedaal, dit kan wel verholpen worden door de volgorde te wijzigen

2.2 Om te overwegen

Gebufferde pedalen kunnen een aanwinst zijn, maar pas op, te veel van deze pedalen kunnen ook tegen je werken. Een overbuffered signaal kan erg nep en bekrompen klinken.

Wanneer je gehecht bent aan True bypass pedalen, zou je kunnen overwegen om aan het begin van je signaalketen een stemapparaat van bijvoorbeeld Boss, de TU-3, te plaatsen. Deze pedaal is namelijk ook gebuffered. Hierdoor profiteer je toch van de voordelen van een buffered pedaal.

2.3 True bypass pedalen

Enkele voorbeelden van Buffered pedalen zijn onder andere:

3. Welk type effectpedaal moet je kiezen?

Pedalboard met true bypass en buffered pedalen

Als het gaat om het kiezen tussen true bypass en buffered effectpedalen, is het zeker belangrijk om te overwegen wat je precies wilt bereiken met je geluid.

Als je een zo puur mogelijk geluid wilt behouden en geen compromissen wilt sluiten op het gebied van klankkwaliteit, dan is een true bypass pedaal de beste keuze voor jou. True bypass pedalen zorgen ervoor dat het gitaarsignaal direct van de input naar de output wordt doorgestuurd wanneer het pedaal is uitgeschakeld, zonder enige invloed op het signaal. Dit betekent dat er geen signaalverlies optreedt en je geluid onaangetast blijft. True bypass pedalen zijn eenvoudig in gebruik en betrouwbaar in werking. Ze hebben geen extra circuit of versterking, waardoor ze minder gevoelig zijn voor storingen of defecten.

Aan de andere kant, als je het gitaarsignaal wilt versterken en beter wilt doorsturen naar andere apparatuur, zoals versterkers of mixers, dan is een buffered pedaal de beste keuze voor jou. Buffered pedalen bevatten een buffer circuit dat het gitaarsignaal versterkt voordat het door de rest van het pedaal gaat. Hierdoor kan het signaal over langere afstanden worden getransporteerd zonder dat er signaalverlies optreedt. Buffered pedalen hebben vaak een lage impedantie output, wat betekent dat ze het signaal sterker maken en het beter kunnen doorsturen naar andere apparatuur. Dit kan vooral handig zijn als je lange kabels gebruikt of veel pedalen in je signaalketen hebt. Buffered pedalen kunnen ook helpen om eventuele hoge frequenties te behouden en het signaal schoon te houden, zelfs als er veel andere apparatuur in je signaalketen zit.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Nunzio Napolitano

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *