Stemmen: Hoe je je gitaar goed besnaart voor een optimale geluidskwaliteit

Ben je het zat dat je gitaar vlak of vals klinkt? Heb je je ooit afgevraagd of de manier van snaren op je gitaar zetten invloed heeft op de geluidskwaliteit? Zoek niet verder, want de juiste gitaarstemming is essentieel voor een optimaal geluid. Of je nu een doorgewinterde muzikant bent of een beginner, het begrijpen van de basisprincipes van het stemmen van je gitaar kan het verschil maken in je speelervaring.

In dit blog wil ik de stappen met je doornemen om je gitaar goed te bespannen, en geef ik tips om het beste uit je instrument te halen. Van het kiezen van de juiste snaren tot het afstellen van de spanning, samen gaan we door het proces om het perfecte geluid te bereiken. Dus pak je gitaar erbij en laten we beginnen!

1. Allereerst

Het stemmen van een gitaar is essentieel om jouw gitaar op de juiste manier te laten klinken. Een slecht gestemde gitaar kan ervoor zorgen dat jouw muziek vlak en onplezierig klinkt. Echter een goede gitaarstemming zorgt ervoor dat alle noten in de juiste toonhoogte klinken en dat de akkoorden goed samen klinken. Het zal jouw speelbaarheid verbeteren en het spelplezier verhogen.

Er zijn verschillende manieren om een gitaar te stemmen, waaronder de standaard E-A-D-G-B-E stemming en alternatieve stemmingen zoals D-A-D-G-A-D en drop-D. Hier lees je meer over in Gitaar stemmen op een andere toonhoogte.

Het kiezen van de juiste stemming hangt af van het soort muziek dat je speelt en jouw persoonlijke voorkeur. Daarom is het belangrijk om de juiste stemming te kiezen voordat je begint met het besnaren van jouw gitaar.

2. Begrip van gitaarsnaren en hun typen

Gitaarsnaren zijn er in verschillende typen en maten. Het type snaar dat je kiest, kan van invloed zijn op de klank van jouw gitaar.

In onderstaande lijst de meest voorkomende soorten gitaarsnaren:

 • Stalen snaren: deze snaren worden het meest gebruikt op akoestische western en elektrische gitaren. Ze hebben een heldere, scherpe klank en zijn ideaal voor het spelen van akkoorden en tokkelen.
 • Nylon snaren: deze snaren worden vaak gebruikt op klassieke akoestische gitaren. Ze hebben een warme, ronde klank en zijn ideaal voor het spelen van klassieke muziek en fingerstyle.
 • Flatwound snaren: deze snaren hebben een glad oppervlak en een zachtere klank dan stalen snaren. Ze zijn ideaal voor jazz en blues muziek.
 • Roundwound snaren: deze snaren hebben een ruw oppervlak en een heldere klank. Ze zijn ideaal voor rock en metal muziek.

3. Het kiezen van de juiste snaren voor jouw gitaar

De juiste snaren op je gitaar kan een groot verschil maken in de klank van jouw instrument. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste snaar:

 • Het type gitaar: akoestische gitaren hebben over het algemeen stalen snaren nodig, terwijl klassieke gitaren nylon snaren nodig hebben.
 • Jouw speelstijl: als je vaak hard speelt, heb je misschien dikkere snaren nodig om te voorkomen dat ze breken.
 • Het gewenste geluid: als je op zoek bent naar een helder, scherp geluid, zijn stalen snaren de beste keuze. Als je op zoek bent naar een warm, rond geluid, zijn nylon snaren de beste keuze.

Het is belangrijk om de juiste snaar te kiezen voor je type gitaar en het soort muziek dat je speelt. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in kwaliteitssnaren, omdat deze langer meegaan en beter klinken dan goedkopere alternatieven.

4. Snaren vervangen van je gitaar

Om de oude snaren te verwijderen, zul je eerst de spanning op je snaar moeten verminderen. Dit doe je door de stemmechanieken met de klok mee te draaien, zodat de snaar los gaat zitten.

4.1 Wanneer ga je je gitaarsnaren vervangen?

Gitaarsnaren kun je vervangen op het moment dat ze niet meer lekker klinken. Vaak zie je dat ze, op de plekken waar ze de frets hebben geraakt, wat versleten plekken hebben. Of zitten ze er al een tijdje op? Dan wordt het tijd om ze te vervangen. Want snaren gaan naar verloop van tijd steeds minder fijn klinken.

Op het moment dat je je oude snaren hebt verwijderd, is het in het geval van een elektrische gitaar zo, dat je overal makkelijker bij komt. Mijn tip, pak die kans dan ook, en kijk het een en ander na. Mijn advies zou zijn dat je na iedere keer dat je je snaren vervangt, je gitaar reinigt. Vooral op de toetsen en aan zijkanten de frets zal zich de nodige troep hebben opgehoopt.

Het vervangen van de snaren is vergelijkbaar met het vervangen op een akoestische gitaar. Er zijn enkele verschillen met bevestigen, maar de basis is hetzelfde.

4.2 Gereedschappen en materialen die nodig zijn

Voordat je begint met snaren op je gitaar te zetten, heb je de juiste gereedschappen en materialen nodig:

 • Een set nieuwe snaren
 • Een tang om de snaren af te knippen
 • Een stemapparaat
 • Een schroevendraaier (voor akoestische gitaren)
 • Een brugpen (voor klassieke gitaren)

Zorg ervoor dat je al deze items bij de hand hebt voordat je begint met het besnaren van jouw gitaar.

4.2.1 Gitaar snarenwinder

Heb je een hekel aan dat gedraai van die stemknoppen, dan is er een snellere manier. Maak dan gebruik van een handige tool als een . Zodoende kun je razendsnel je snaren opwinden of afwinden, zodat je dit niet met de hand moet doen. Scheelt je weer tijd!

4.2.2 Elektrische snarenwinder

Wanneer je nog sneller wilt zijn, kun je het je nog makkelijker maken door een te gebruiken. Deze tool past op vrijwel alle stemmechanieken en past ook in bijna alle gig bags en/of gitaarkoffers.

Deze Power Peg van Ernie Ball is een van de eerste in zijn soort, en is 70% sneller als een handmatige snarenwinder. Je moet hem alleen nog voorzien van 4 AA-batterijen.

4.3 Beginnen met besnaren

Wanneer je de oude snaren eraf hebt gehaald en je hebt de gitaar en hals schoongemaakt en nagekeken, kunnen de nieuwe snaren erop gezet worden. Hieronder kun je ook eerst een instructievideo bekijken.

Locking tuners van een Fender Stratocaster American Ultra
 • Zorg er voor dat je niet te veel snaar op je stemschroeven draait. Het heeft namelijk totaal geen zin, het kan je alleen maar ellende bezorgen. In de afbeelding links kun je zien dat er minimaal snaar is opgerold op de stemschroef. Dit is trouwens wel het handigste wanneer je locking stemmechanieken hebt. Heb je deze niet, zou ik de lus iets langer leggen zodat de snaar als het ware vergrendeld wordt in de lus bij het aandraaien.
 • Wanneer je snaren vervangen zijn en gestemd zijn, let er dan ook even op dat de snaargeleider laag genoeg zit, zodat er genoeg druk op de snaar staat richting de stemschroef. Het zorgt er voor dat je snaar beter gestemd blijft.
 • Een extra tip voor gitaren met een Floyd Rose of Floyd Rose-achtige tremolo is om de hoge E-snaar aan de kant van de tremolo dubbel te vouwen. Zo heeft de snaar iets meer body wanneer je hem met de inbussleutel in de tremolo vastdraait.

5. Nieuwe snaar op jouw gitaar zetten

Nu je de oude snaren hebt verwijderd, is het tijd om nieuwe snaren op jouw gitaar te zetten. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 • Haal de nieuwe snaar uit de verpakking en steek het einde van de snaar door het gat in de brug.
 • Trek de snaar door totdat er ongeveer 15 cm snaar uitsteekt.
 • Wikkel de snaar om de stemsleutel en steek het uiteinde van de snaar door het gat in de stemsleutel.
 • Draai de stemsleutel totdat de snaar strak staat.
 • Herhaal dit voor alle snaren.

Zorg ervoor dat je de snaren niet te strak aandraait, want dit kan ervoor zorgen dat ze breken.

6. Jouw gitaar stemmen – verschillende methoden en technieken

Nu je nieuwe snaren op jouw gitaar hebt gezet, is het tijd om jouw gitaar te stemmen. Er zijn verschillende manieren om een gitaar te stemmen, waaronder:

 • Stemmen met een stemapparaat: dit is de meest nauwkeurige manier om jouw gitaar te stemmen. Het stemapparaat toont welke noot je speelt en of deze in tune is.
 • Stemmen met een piano: als je geen stemapparaat hebt, kun je jouw gitaar stemmen met een piano. Speel de A, D, G, B en E-snaar terwijl je naar de overeenkomstige noten op de piano luistert.
 • Stemmen door gehoor: als je een getraind gehoor hebt, kun je jouw gitaar stemmen door naar de noten te luisteren en te bepalen welke toonhoogte ze moeten hebben.

Het is belangrijk om jouw gitaar regelmatig te stemmen om ervoor te zorgen dat deze in tune blijft.

7. Tips voor het onderhouden van de stemming van jouw gitaar

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw gitaar gestemd blijft:

 • Stem jouw gitaar regelmatig, bij voorkeur elke keer voordat je gaat spelen.
 • Bewaar jouw gitaar in een koele, droge ruimte om te voorkomen dat de snaren uitzetten of krimpen.
 • Gebruik een stemapparaat om ervoor te zorgen dat jouw gitaar altijd in tune is.
 • Laat jouw gitaar minstens een keer per jaar nakijken door een professional om te zorgen dat deze in goede staat blijft.

8. Veel voorkomende fouten om te vermijden

Fouten maken we allemaal, dus ook met een nieuwe snaar op de gitaar zetten. Maar met onderstaande tips zou je al een stuk verder kunnen komen:

 • Niet te strak aandraaien van de snaren
 • Let op het plaatsen van de snaren op de brug van de gitaar
 • Goed vastdraaien van de stemsleutels
 • Regelmatig stemmen van de gitaar

Zorg ervoor dat je deze fouten vermijdt en te zorgen dat je gitaar optimaal klinkt.

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *