Pedalboard Power voeding en accessoires

Ben je op zoek naar de juiste voeding voor jouw pedalboard? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een goede pedalboard voeding is essentieel om ervoor te zorgen dat al je effectpedalen optimaal werken en geen last hebben van ruis of storingen.

Maar er zijn vele opties op de markt, en het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. In dit artikel geef ik je een aantal handige tips en bespreken we verschillende accessoires die je kunt gebruiken om je pedalboard setup compleet te maken. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw pedalboard power supply kunt optimaliseren!

1. Wat is een pedalboard voeding?

Een pedalboard voeding is een apparaat dat stroom levert aan je effectpedalen op je pedalboard. Dat klinkt logisch toch? Maar hij zorgt er ook voor dat al je pedalen goed functioneren en geen last hebben van ruis of storingen. Dit is belangrijk, want een goede pedalboard voeding moet zorgen voor een optimale geluidskwaliteit en betrouwbaarheid van je pedalen.

2. Hoe kies je de juist voeding voor je pedalboard?

Een goede pedalboard voeding kies je door je zelf eerst de volgende vragen te stellen:

  • Wat is jouw aantal effectpedalen? Houdt hierbij ook zoveel mogelijk rekening met wat je in de toekomst nog wilt aanschaffen.
  • Wat gebruikt iedere effectpedaal aan stroom/amperage (stroom wordt uitgedrukt in Ampère), in het geval van effectpedalen mA (milli-Ampère)?
  • Wat is de benodigde spanning/Voltage (spanning wordt uitgedrukt in Volt)?

Dan nog de vraag, wil je met een enkele voeding (zoals een adapter) je effectpedalen voeden? En je effectpedalen dan voeden met een daisy chain? Houdt er wel rekening mee, dat dit alleen werkt met pedalen die gevoed moeten worden met dezelfde voedingsspanning (Voltage). Meestal is dit 9 Volt, maar er zijn ook pedalen die 12 of 18 Volt nodig hebben. Let dus vooral op dat je de juiste spanning voor jouw effectpedalen gebruikt. Want een effectpedaal die 9 Volt nodig heeft, en vervolgens met 18 Volt gevoed wordt, dat gaat niet lang goed!

Of wil je een pedalboard voeding gebruiken, die meerdere soorten voltage en amperages kunnen leveren.

3. Verschillende soorten voedingen

Zoals ik al eerder aangaf, kunt je je effectpedalen voeden met een adapter voeding of met een pedalboard voeding. Wanneer je niet veel effectpedalen hebt, kun je het makkelijk met een adapter voeding in combinatie met een daisy chain doen. Heb je echter al meerdere effectpedalen adviseer ik een pedalboard voeding.

Een pedalboard voeding is een duurdere optie als de adapter voeding, maar deze voedingen kunnen soms wel wat brom en ruis voorkomen. De uitgangen zijn bij deze voedingen namelijk elektrisch gescheiden van elkaar. Interferentie kan namelijk je gitaarsound ruïneren.

Een ding hebben alle voedingen gemeen, de aansluit plug. Zowat alle pedalen maken gebruik van dezelfde soort plug, een 2,1mm plug. De polariteit speelt hierbij een rol waarbij je moet letten of deze “Center negatief”, of “Center positief” is (zie onderste afbeeldingen). Center negatief komt hierbij het vaakst voor, maar het is belangrijk om dit altijd even te controleren.

Center negative

Bovenste afbeelding laat het symbool zien voor een “Center negative”, onderste afbeelding een “Center positive”.

Center positive

3.1 Adapter voedingen

Met zo’n single adapter voeding heb je dus een soort voedingsspanning ter beschikking. Je gebruikt deze wanneer al je effectpedalen gevoed moeten worden met dezelfde spanning. Natuurlijk un je ook meerdere adapters gebruiken met een andere spanning, maar dan zou ik toch voor een pedalboard voeding gaan.

Vanuit je adapter gebruik je dan een daisy chain, die verkrijgbaar zijn in vele soorten. Houdt rekening met de totaal opgenomen stroom (Ampères), tel de stroom op van de aangesloten effectpedalen. Dit staat meestal op het apparaat zelf.

Als je maar 3 of 4 effectpedalen gebruikt, dan zal de stroom niet te hoog zijn. Distortion/overdrive pedalen en boosters gebruiken wat minder stroom als bijvoorbeeld digitale reverbs, digitale delays. Deze laatsten zijn echte stroomvreters. Let dus vooral op, dat de stroom niet hoger wordt als dat wat je adapter aan kan.

Natuurlijk is er ook zoiets als een gelijktijdigheidsfactor, wat wil zeggen dat ik niet aanneem dat je alle pedalen tegelijk gebruikt. Kijk goed naar jouw situatie.

3.2 Pedalboard voedingen

De ultieme voeding voor je pedalboard is natuurlijk een pedalboard voeding. Maar ook deze zijn er in vele soorten en voltage en aantallen uitgangen. Vaak is 9 Volt al genoeg, maar er zijn ook pedalen (zoals bepaalde Strymon effectpedalen) die hogere spanningen nodig hebben.

Hierbij is het wel opletten dat je niet per ongeluk een effectpedaal met de verkeerde voeding aansluit. Zoals ik al eerder zei, kan dit tot defecten leiden.

Ook de daisy chains kun je bij pedalboard voedingen gebruiken, want soms heb je toch net een voedingsuitgang te kort. Zorg wel voor een goede verdeling van de stromen. Wat een uitgang kan leveren aan stroom, staat vaak op de voeding uitgang goed aangegeven. Het is dan gewoon een optelsommetje hanteren.

Pedalboard voeding Voodoo pedal power

4. Populaire Pedalboard voeding merken

Er zijn verschillende populaire merken van pedalboard voedingen die bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Deze merken bieden een breed aanbod aan opties en functies om aan de behoeften van verschillende gitaristen te voldoen. Enkele van de populaire merken zijn Voodoo Lab, Truetone en Strymon.

Desbetreffende merken hebben een goede reputatie opgebouwd in de muziekindustrie, en worden ook vaak aanbevolen door professionals en ervaren gitaristen. Ze bieden voedingen met geïsoleerde uitgangen, verschillende voltage- en ampère-opties en andere handige functies.

4.1 Voodoo Lab

Voodoo Lab is een populair merk als het gaat om pedalboard voedingen. Ze staan bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit.

Voodoo Lab biedt verschillende voedingen met geïsoleerde uitgangen, verschillende voltage- en ampère-opties en andere handige functies. Voodoo Lab voedingen zijn een populaire keuze, en kun je er zeker van zijn dat je pedalboard setup optimaal presteert en dat je geen last hebt van ruis of storingen.

4.2 Truetone

Truetone 1 Spot Pro CS12
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 19:04

Ook Truetone is een bekend merk op het gebied van pedalboard voedingen. Ook deze voedingen staan bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit.

Truetone biedt verschillende modellen voedingen met geïsoleerde uitgangen, verschillende voltage- en ampère-opties en andere handige functies. Net als bij de Voodoo Lab voedingen kun je met een Truetone voeding er zeker van zijn, dat je pedalboard setup goed functioneert en dat je geen last hebt van ruis of storingen.

4.3 Strymon

Strymon Zuma
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 19:13

Nog een populair merk is Strymon pedalboard voedingen. Wederom staan ook deze bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit.

4.4 Andere pedalboard voedingen

Hoewel de populaire pedalboard merken gebruik maken van de allerbeste materialen, zijn er ook pedalboard voedingen die niet dezelfde kwaliteit hebben maar vaak ook goed genoeg zijn. Er zijn ook minder bekende merken die het prima doen. Ik heb er hieronder een aantal voor je gesorteerd.

Harley Benton PowerPlant
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 19:37

T-Rex Fuel Tank Chameleon
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 19:24

4.5 Oplaadbare voeding

Wanneer je onafhankelijk wilt zijn van een stopcontact, kun je ook kiezen voor een oplaadbare voeding. De huidige oplaadbare voedingen leveren genoeg stroom voor enkele uren. Maar natuurlijk moet je wel rekening houden met het aantal effectpedalen dat je wilt voeden.

5. Accessoires voor je Pedalboard voeding

Naast de pedalboard voeding zelf zijn er ook verschillende accessoires die je kunt gebruiken om je pedalboard setup compleet te maken. Deze accessoires kunnen je helpen om je pedalboard power supply te optimaliseren en een betere geluidservaring te creëren. In dit gedeelte bespreken we een aantal van deze handige accessoires.

5.1 Daisy Chain kabels

Mooer PDC-5S Daisy Chain DC Power Cable
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 20:00

RockBoard Flat Daisy Chain Power Cables 1-8 haaks
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 20:00

Met daisy chain kabels kun je meerdere effectpedalen aansluiten op één voedingsuitgang. Dit kan handig zijn als je niet genoeg voedingsuitgangen hebt op je voeding. Let er wel op dat je de totale stroom niet overschrijdt, anders kan dit leiden tot storingen en ruis.

5.2 Voltage en current converters

Als je pedalen hebt die een andere voedingsspanning nodig hebben dan je voeding kan leveren, kun je een converter gebruiken. Een voltage converter zet de voedingsspanning om naar de juiste spanning voor je pedaal. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een effectpedaal hebt dat 18 Volt nodig heeft, terwijl je voeding alleen 9 Volt kan leveren.

Ook worden ze wel een voltage converter of doubler genoemd, en kunnen erg handig zijn. Ze laten je 2 uitgangen combineren in een, waardoor je een dubbel amperage of voltage bereikt.

Bijvoorbeeld: wanneer je 18V nodig hebt, kun je twee 9V uitgangen van de voeding gebruiken. Hierdoor heb je geen extra voeding nodig die 18V moet leveren.

Het zelfde geldt voor een current converter of doubler. Wanneer je twee 100mA uitgangen combineert, kun je 200mA leveren naar een pedaal die 200mA consumeert.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 18:16

Verkrijgbaar bij:

bol.com
klundertmusic.nl
bax-shop.nl
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 18:58

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 19:04

Verkrijgbaar bij:

bol.com
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 19:13

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 6 mei 2024 – 19:24

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *