De wereld van miniatuurgitaren: Een perfect verzamelobject voor muziekliefhebbers

Ben je een muziekliefhebber en verzamelaar op zoek naar een uniek en fascinerend item om aan je verzameling toe te voegen? Kijk dan eens naar de wereld van de miniatuurgitaren. Deze minuscule replica’s van klassieke en iconische gitaren zijn er in verschillende stijlen en kleuren, waardoor ze de perfecte aanvulling zijn op de vitrinekast van elke muziekliefhebber. Het kan een zeer verslavende hobby zijn.

Of je nu een fan bent van rock, blues of country, er is altijd wel een eentje die je muzikale ziel aanspreekt. Deze minigitaren zijn niet alleen een prachtig en uniek verzamelobject, maar ook een geweldig cadeau voor andere muziekliefhebbers. Dus waarom verken je de wereld van de miniatuurgitaren niet en voeg je een vleugje muzikale magie toe aan je verzameling?

1. Wat zijn miniatuur gitaren?

Het zijn replica’s van de klassieke en iconische gitaren van bekende muzikanten. Deze gitaren zijn kleiner in grootte, waardoor ze perfect zijn om in een displaycase te plaatsen. Ze zijn gemaakt met ongelooflijke aandacht voor detail, waardoor ze er net zo uitzien als de originele gitaren. Dit soort gitaartjes zijn een eerbetoon aan de beroemde gitaren en de muzikanten die ze gebruikten. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen, waardoor je een grote keuze hebt om uit te kiezen.

Miniatuur gitaren zijn een geweldig verzamelobject voor muziekliefhebbers en zijn ook een populaire keuze voor geschenken aan andere muziekliefhebbers.

2. Geschiedenis van de miniatuur gitaren

De geschiedenis gaat ver terug tot de jaren 60, toen de eerste miniatuur gitaren werden gemaakt als speelgoed. Deze werden toen nog gemaakt van plastic en hadden geen echte waarde.

Later, in de jaren 70 en 80, werden ze erg populair als verzamelobjecten onder muziekliefhebbers. Vooral toen ze van hout werden gemaakt, en er meer aandacht werd geschonken voor detail, waardoor ze er net zo uitzagen als de originele gitaren. Vandaag de dag zijn miniatuur gitaren nog steeds populair als verzamelobjecten en worden ze gemaakt van verschillende materialen zoals hout, metaal en kunststof.

3. Waarom zijn miniatuur gitaren perfecte verzamelobjecten?

Het zijn perfecte verzamelobjecten omdat ze een eerbetoon zijn aan de beroemde gitaren en de muzikanten die ze gebruikten. Deze gitaren zijn gemaakt met ongelooflijke aandacht voor detail, waardoor ze er net zo uitzien als de originele gitaren. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen, waardoor je een grote keuze hebt om uit te kiezen. Ook zouden ze zeker niet misstaan als een geweldig geschenk voor andere muziekliefhebbers.

Als je een fan bent van een bepaalde muzikant of band, dan is de kans groot dat er een miniatuur gitaar beschikbaar is die je aan je collectie kunt toevoegen.

4. Types miniatuur gitaren

Er zijn verschillende soorten beschikbaar, elk met zijn eigen stijl en materiaal. De meest voorkomende soorten zijn de elektrische gitaren, akoestische gitaren en basgitaren.

Elektrische miniatuur gitaren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder de Stratocaster, Les Paul en de Telecaster. Akoestische miniatuur gitaren zijn ook verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder dreadnought, jumbo en folk.

Basgitaren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder Precision en Jazz Bass. Naast deze drie soorten gitaren zijn er ook miniaturen van andere instrumenten zoals drums, saxofoons en violen.

Verder zijn ze te krijgen in verschillende groottes. Des te groter des te meer gedetailleerd natuurlijk, maar ook zijn ze wat duurder. Prijzen verschillen van 12 euro tot 50-60 euro voor de meer grotere.

4.1. Miniatuur gitaren 1:4

Miniatuur gitaar Gibson Les Paul
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 16 december 2023 – 08:36

Deze mini gitaren zijn 4x zo klein als een echte gitaar en hebben ongeveer een lengte van 30cm breedte van 12cm, en dikte van 3,5cm. Hier mee behoren ze tot de wat grotere miniatuur gitaren en zijn het ook een van de meest gedetailleerde exemplaren.

4.1.1. Axe heaven

Axe Heaven is een bekend merk dat gespecialiseerd is in het maken van nauwkeurige schaalmodellen van beroemde gitaren. Ze hebben een breed scala aan miniatuur gitaren, waaronder klassieke, akoestische en elektrische modellen. Hun producten worden vaak geprezen om hun hoge kwaliteit en aandacht voor detail.

De “Axe Heaven” modellen zijn van hout en allemaal met de hand gemaakt. Bovendien zijn het officiële modellen en zijn officieel gelicentieerd. Dit zijn verzamelgitaren voor de echte liefhebber.

4.1.2. Woodrow Guitar by the Sports vault

Dit merk biedt officieel gelicentieerde miniatuur gitaren die zijn gebaseerd op populaire bands, muzikanten en merken. Hun gitaren hebben vaak gedetailleerde kunstwerken en logo’s van de betreffende artiesten.

4.1.3. Fender Custom shop mini guitars

Fender, een van de meest iconische gitaarmerken ter wereld, biedt een reeks miniatuur gitaren die gebaseerd zijn op hun legendarische modellen, zoals de Stratocaster en Telecaster. Deze zijn bekend om hun authentieke ontwerpen en afwerkingen.

4.1.4. Gibson Gear mini guitars

Gibson, een ander beroemd gitaarmerk, heeft ook een lijn van decoratieve miniatuur gitaren die zijn gemodelleerd naar hun meest bekende instrumenten, zoals de Les Paul en SG.

4.1.5. Ernie Ball Music Man miniature guitars

Ook dit merk staat bekend om hun prachtige miniatuurversies van de Music Man gitaren, die zeer geliefd zijn bij verzamelaars.

4.1.6. Jimmy Page Signature miniatuur gitaar

Deze serie is geïnspireerd op de gitaarstijl van de legendarische muzikant Jimmy Page en wordt gewaardeerd om zijn authentieke details en kwaliteit.

4.2. En nog meer miniatuur gitaren

De kleinere modellen zijn wat minder gedetailleerd, maar kunnen even goed erg leuk zijn om te verzamelen. Zo kun je al snel een leuke verzameling bij elkaar hebben, zonder dat het je een vermogen kost. Afhankelijk van je budget kun je voor je zelf deze keuze maken.

5. Hoe begin je een collectie?

Als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van miniatuur gitaren, dan zijn er een paar dingen die je moet weten. Ten eerste moet je weten welke soorten miniatuur gitaren beschikbaar zijn, en welke stijlen en merken je leuk vindt.

Ten tweede moet je weten waar je ze kunt vinden en hoeveel je bereid bent te betalen.

Ten derde moet je weten hoe je je miniatuur gitaren moet onderhouden en tentoonstellen. Het is ook interessant om te weten dat ze waardevoller kunnen worden naarmate de tijd verstrijkt, vooral als ze zeldzaam zijn of zijn ondertekend door beroemde muzikanten.

6. Het tentoonstellen en verzorgen van je collectie

Als je een collectie miniatuur gitaren hebt, dan wil je deze natuurlijk tentoonstellen op een manier die ze goed beschermt en hun waarde verhoogt. Er zijn verschillende manieren om miniatuur gitaren tentoon te stellen, waaronder in een displaycase of op een plank aan de muur.

Houdt ze wel regelmatig schoon, want zo behoudt je hun waarde. Als je exemplaren van hout hebt, dan is het belangrijk om ze weg te houden van extreme temperaturen en vochtigheid, omdat dit het hout kan beschadigen.

7. Verzamelingen van beroemde muzikanten

Veel beroemde muzikanten hebben een collectie miniatuur gitaren, waaronder Eddie Van Halen, Eric Clapton en Jimmy Page. Eddie Van Halen had een collectie van meer dan 300 miniatuur gitaren, waaronder enkele van zijn eigen ontwerp.

Eric Clapton heeft een collectie die hij heeft verzameld tijdens zijn carrière, waaronder miniaturen van zijn beroemde Blackie-gitaar.

Ook Jimmy Page heeft een collectie van meer dan 150 stuks, waaronder ondertekende exemplaren van beroemde muzikanten.

8. Miniatuur accessoires en merchandise

Naast miniatuur gitaren zijn er ook verschillende accessoires en merchandise beschikbaar voor verzamelaars, waaronder miniatuur versterkers, miniatuur drumstellen en miniatuur bandleden. Deze accessoires zijn geweldig om toe te voegen aan je displaycase en om je miniatuur gitaren compleet te maken.

Er zijn ook miniatuur gitaren beschikbaar in metalen sleutelhangers, flessenopeners en plectrums.

Zie ook mijn artikel over gitaar cadeaus.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)


Deel dit blog

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *