Onderhoud van je elektrische gitaar: houd je instrument in topconditie

Als gitarist weten we allemaal ook wel dat het onderhoud van je elektrische gitaar belangrijk is, om ervoor te zorgen dat deze in topconditie blijft en optimaal blijft presteren. Het is uiteraard niet een van onze leukste hobby’s, maar het regelmatig uitvoeren van een onderhoudsbeurt kan het verschil maken in de levensduur en de kwaliteit van je instrument.

Toch kan het, wanneer je een beetje weet hoe en wat je moet gebruiken, leuk zijn om met je instrument bezig te zijn. Het heeft me zelf ook enige moeite gekost voor ik het door had, tegenwoordig zorg ik er voor dat ze altijd in orde en schoon zijn.

Hoe vaak moet je je elektrische gitaar onderhouden?

Niet alleen is het voor de aanblik goed om je elektrische gitaar goed te poetsen, maar ook is het onderhouden van je instrument belangrijk om ervoor te zorgen dat deze in topconditie blijft. Maar hoe vaak moet je hem eigenlijk onderhouden? Het antwoord hangt uiteraard ook af, van hoe vaak je speelt en de omstandigheden waarin je dat doet. Maar op zijn tijd je instrument een onderhoudsbeurt geven is altijd een goed idee!

Over het algemeen adviseer ik in ieder geval, om je gitaar minimaal één keer per jaar een onderhoudsbeurt geeft. Dit houdt in dat je de gitaar grondig reinigt, de snaren vervangt en de hals en brug afstelt. Als je regelmatig optreedt of intensief speelt, is het verstandig om je gitaar nog vaker te onderhouden, bijvoorbeeld om de zes maanden.

Daarnaast is het belangrijk om je gitaar ook tussendoor goed te verzorgen. Heb je zweterige handen? Dan zou ik zeker, na elke speelsessie, de snaren schoonmaken en het instrument opbergen in een gitaarkoffer. Zo voorkom je dat je snaren al snel vervangen moeten worden.

Ik heb een uitgebreid blog geschreven hoe je onderhoud aan een elektrische gitaar kunt doen. Lees Hoe je jouw gitaar in topconditie houdt: Tips voor het onderhoud van je gitaar

De basisstappen voor elektrische gitaar onderhoud

Nu we weten hoe vaak we onze gitaar moeten onderhouden, is het tijd om eens te kijken naar de basisstappen die je kunt volgen om je gitaar in topconditie te houden.

Ze omvatten het reinigen van je elektrische gitaar, het vervangen van snaren, het afstellen van de hals en brug, en het onderhouden van de elektronica. Laten we eens in detail kijken naar elke stap.

Reinigen van je gitaar

Het reinigen van je gitaar is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Verwijder eerst het stof en vuil van het oppervlak van je gitaar met een zachte doek. Gebruik vervolgens een speciale gitaarreiniger om het oppervlak schoon te maken en vingerafdrukken en vlekken te verwijderen.

Vergeet niet om ook de toets en frets schoon te maken met een speciale reiniger. Zorg ervoor dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt die de afwerking van je gitaar kunnen beschadigen.

Het vervangen van snaren

Het regelmatig vervangen van je snaren is een te vergeten onderdeel voor een goede speelervaring. Snaren slijten na verloop van tijd en verliezen hun helderheid en intonatie. Het vervangen van snaren is gelukkig niet moeilijk, en kan je gitaar weer als nieuw laten klinken. Zorg ervoor dat je de juiste snaren kiest voor je gitaar en volg de instructies voor het vervangen ervan.

Vergeet niet om de nieuwe snaren goed te stemmen en te stretchen voordat je begint met spelen.

Afstellen van de hals en brug

Het afstellen van de hals en brug van je gitaar is belangrijk om ervoor te zorgen dat je gitaar goed speelt en intoneert. Als de hals te bol staat, kan dit leiden tot een hoge actie en onzuivere noten. Als de hals te recht of te hol is, kan dit leiden tot een lage actie en fretbuzz.

Het afstellen van de hals en brug vereist wat kennis en ervaring, dus als je hier niet bekend mee bent, is het verstandig om een professionele gitaarbouwer te raadplegen.

Lees hier mijn blog Hoe je de gitaarhals kunt afstellen.

Onderhoud van de elektronica

Ten slotte is het belangrijk om de elektronica van je gitaar regelmatig te controleren en schoon te maken. Dit omvat het controleren van de potmeters en schakelaars op eventuele storingen, het controleren van de bedrading op losse verbindingen en het reinigen van de contacten met een speciale elektronica reiniger.

Elektrische gitaaronderhoud van elementen

Het is ook een goed idee om je gitaar regelmatig te laten controleren door een professional, om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt.

Elektrische gitaar onderhoud, electronica controleren

Door regelmatig deze basisstappen voor gitaar onderhoud te volgen, kun je ervoor zorgen dat je elektrische gitaar in topconditie blijft en optimaal blijft presteren. Het kost misschien wat tijd en moeite, maar het is zeker de moeite waard.

Hoe kun je problemen met je gitaar herkennen?

Probeer om problemen aan je gitaar direct te herkennen, zodat je ze kunt oplossen voordat ze erger worden. Let bijvoorbeeld eens op:

  1. Slechte stemming: Als je gitaar niet goed gestemd blijft, kan dit wijzen op versleten snaren of problemen met de stemmechanieken. Controleer of de snaren strak genoeg zijn en of de stemschroeven goed werken.
  2. Hoge actie: Als de snaren te hoog boven de frets staan, kan dit leiden tot ongemakkelijk spelen en onzuivere noten. Controleer de hals en brug om te zien of ze goed zijn afgesteld.
  3. Fretbuzz: Als je een zoemend geluid hoort wanneer je bepaalde noten speelt, kan dit duiden op fretbuzz. Dit kan worden veroorzaakt door een te lage actie of ongelijke frets. Controleer de hals en laat indien nodig een professional naar de frets kijken.
  4. Elektrische problemen: Als je gitaar geen geluid produceert of als het geluid vervormd is, kan dit wijzen op problemen met de elektronica. Controleer de bedrading en de potmeters en laat indien nodig een professional naar de elektronica kijken.

Controleer regelmatig je gitaar op deze problemen. En als je problemen tegenkomt die je niet zelf kunt oplossen, is het verstandiger om een professionele gitaarbouwer te raadplegen.

Tips voor het zelf onderhouden van je gitaar

Nu je weet hoe belangrijk het is om je gitaar regelmatig te onderhouden, wil je misschien ook zelf aan de slag gaan. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Leer je gitaar kennen: Voordat je begint met onderhouden, is het belangrijk om te weten hoe je gitaar in elkaar zit. Leer over de verschillende onderdelen en hoe ze werken, zodat je weet waar je op moet letten tijdens het onderhouden.

Elektrische gitaar onderhouden, leer je gitaar kennen

2. Investeer in de juiste gereedschappen: Om je gitaar goed te kunnen onderhouden, heb je de juiste gereedschappen nodig. Zorg ervoor dat je een set inbussleutels, een stemapparaat, een snarenwinder en een setje snaren hebt.

3. Reinig je gitaar regelmatig: Zoals eerder besproken, is het reinigen van je gitaar een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Zorg ervoor dat je regelmatig het stof en vuil van het oppervlak verwijdert en de snaren schoonmaakt na elke speelsessie.

4. Stem je gitaar regelmatig: Een goed gestemde gitaar speelt beter en klinkt beter. Neem de tijd om je gitaar regelmatig te stemmen, vooral voordat je gaat spelen.

Elektrische gitaar onderhoud af en toe stemmen

5. Houd de hals en brug in de gaten: Controleer regelmatig of de hals en brug van je gitaar goed zijn afgesteld. Als je merkt dat de actie te hoog of te laag is, kun je dit aanpassen met behulp van de inbussleutels.

6. Vervang snaren op tijd: Versleten snaren kunnen invloed hebben op de klank en het speelcomfort van je gitaar. Zorg ervoor dat je de snaren regelmatig vervangt, afhankelijk van hoe vaak je speelt.

7. Wees voorzichtig met de elektronica: Als je de elektronica van je gitaar wilt schoonmaken of repareren, wees dan voorzichtig. Elektronica is kwetsbaar en het is gemakkelijk om iets te beschadigen als je niet weet wat je doet. Als je twijfelt, laat het dan liever over aan een professional.

Elektrische gitaar onderhoud solderingen potmeters

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2024 – 17:25

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2024 – 19:10

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2024 – 20:42

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *