Moet ik als linkshandige rechts- of linkshandig gitaar gaan leren spelen?

Gitaar spelen als linkshandige kan soms voor wat verwarring zorgen. Moet je nu rechtshandig gitaar leren spelen, of kun je beter linkshandig gitaar leren spelen? Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig als je zou denken.

In dit blog ga ik wat dieper in op deze vraag, en proberen we na te gaan wat voor jou de beste keuze is.

1. Rechtshandig of linkshandig gitaar spelen: volg je hart of je hand?

Het is een onderwerp waarbij al vele discussies zijn gevoerd, en het blijft eerlijk gezegd voor iedere gitarist ook weer anders. Het is een gevoel. Wanneer je als linkshandige echt niet kan wennen om de gitaar rechtshandig te bespelen, kun je nog altijd linkshandig gaan spelen. Dat is een algemeen advies, maar probeer het in ieder geval wel. Er zijn voor zowel links- als rechtshandig spelen voor- en nadelen op te noemen, maar net iets meer nadelen voor een linkshandige.

Wanneer je nog helemaal geen gitaar kunt spelen, en je bent linkshandig, dan zou je in eerste instantie de gitaar links willen spelen. Dus neem je een gitaar voor de eerste keer aan, dan neig je om de snaren met je linkerhand aan te slaan, dat klinkt logisch.

Gitaar linkshandig of rechtshandig

Toch hoeft het niet logisch te zijn, dat je als linkshandige de gitaar links zou moeten bespelen. Het aanslaan van een snaar van de gitaar is makkelijk, maar beide handen van jou weten allebei nog niet hoe ze de snaren op de gitaarhals moeten indrukken. Het heeft namelijk ook heel wat nadelen als je toch links wilt blijven spelen.

Een rechtshandige beginnende gitarist hoeft hier nooit over na te denken. Waarom zou je als rechtshandige beginnende gitarist niet links gaan spelen? Het antwoord daarop is simpel, er zijn gewoon veel meer mogelijkheden en het is de gewoonste zaak van de wereld om de gitaar rechts te bespelen. Maar bedenk dat je je als linkshandige gitarist ook in een goed gezelschap bevindt. Jimi Hendrix, Tony Iommi (Black Sabbath) en Paul McCartney zijn ook allemaal linkshandige gitaristen. Ook Steve Morse (voormalig Deep Purple) is linkshandig, maar hij speelt zijn gitaar toch rechtshandig.

Zo zie je maar, dat het echt niet logisch hoeft zijn, of je rechts, of linkshandig bent.

1.1 Waarom zou je als linkshandige rechtshandig gitaar spelen?

Als linkshandige kan het verleidelijk zijn om de gitaar linkshandig te bespelen, maar er zijn toch ook goede redenen om rechtshandig te spelen. Sowieso is het aanbod, zoals reeds eerder gezegd, van rechtshandige gitaren veel groter, dus je hebt meer keuze. Bovendien kun je gemakkelijker lessen volgen en samen spelen met anderen, omdat de meeste gitaristen rechtshandig spelen.

Daarbij is je linkerhand het sterkste, aangezien je deze het meest gebruikt. Ook dat kan een groot voordeel zijn wanneer je deze hand gebruikt op een rechtshandige gitaar om je snaren in te drukken. De vingers zijn van af het begin sterker.

Natuurlijk kun je ook nog een rechtshandige gitaar linkshandig maken, symmetrische gitaren, hier bedoel ik gitaren die geen cut-out in de body hebben zoals een akoestische klassieke gitaar. Deze kunnen makkelijk omgedraaid worden, en de snaren andersom besnaard worden. Echter komt er toch even goed nog wat meer bij kijken, want de topkam en de brug zijn afgesteld voor een rechtshandige gitaar. Dat betekent dus dat de gitaar eerst in zijn geheel afgesteld moeten worden.

Gitaar linkshandig spelen Klassiek vs western
Links een klassieke gitaar, rechts een Western

Bij gitaren met een cut-out is dat nog wat lastiger. Die cut-out of cut-away is er namelijk voor dat je met je hand makkelijker bij de hoogste noten op je hals komt. Als je hem omdraait, is dat voordeel weg. Ook de slagplaat op een elektrische gitaar heeft weinig nut meer. Die is er om het hout van de body te beschermen tegen je plectrum. En zo zijn er nog een paar dingen op te noemen, wat het onaangenaam maken. De rechtshandige gitaar is dus niet makkelijk even te draaien. Als je dan toch linkshandig wilt blijven spelen, kun je beter investeren in een linkshandige gitaar.

 • Meer aanbod van gitaren, en kan daardoor goedkoper zijn
 • Meeste gitaarlessen zijn voor rechtshandigen, dus een groot deel van gitaarboeken ook
 • Niet continu je in te beelden dat je de akkoorden moet omdraaien
 • Vooral in het begin voelt het niet natuurlijk
 • Het voelt ongemakkelijk

1.2 Waarom zou je als linkshandige linkshandig gitaar spelen?

Het antwoord is simpel: omdat het natuurlijker aanvoelt. Als linkshandige ben je gewend om dagelijkse taken met je linkerhand uit te voeren, dus waarom zou je niet hetzelfde doen bij het bespelen van een gitaar? Het kan even wennen zijn om de akkoorden en noten met je linkerhand te spelen, maar uiteindelijk zal het veel comfortabeler en intuïtiever aanvoelen.

 • Aangenamer en natuurlijker gevoel, vooral aan begin
 • Je linkerhand is het sterkst waarbij je vooral in het begin meer profijt kan hebben met het indrukken van de snaren
 • Je moet meer in je hoofd zitten spiegelen, zoals de akkoorden
 • Minder keuze in gitaarboeken, lessen en natuurlijk gitaren

3. Gitaarakkoorden voor linkshandigen

3.1 Zijn gitaarakkoorden voor linkshandigen anders?

Gitaarakkoorden voor linkshandigen zijn in principe hetzelfde als voor rechtshandigen. De akkoorden zelf zijn namelijk niet anders, maar de manier waarop je ze speelt kan wel verschillen.

Als linkshandige gitarist speel je de akkoorden met je linkerhand, terwijl rechtshandige gitaristen ze met hun rechterhand spelen. Dit betekent dat je de akkoorden moet omkeren en de snaren anders moet vasthouden. Het kan even wennen zijn, maar met oefening en geduld kun je als linkshandige gitarist dezelfde akkoorden spelen als rechtshandige gitaristen.

3.2 Waar vind je gitaarakkoorden voor linkshandigen?

Als linkshandige gitarist wil je natuurlijk wel de juiste gitaarakkoorden kunnen vinden. Gelukkig zijn er genoeg bronnen waar je terecht kunt. Online kun je bijvoorbeeld websites vinden die specifiek gericht zijn op linkshandige gitaristen. Daar kun je gitaarakkoorden vinden die speciaal zijn aangepast voor linkshandig spel.

Het Linkshandige Gitaar Akkoorden Boek

E-book is direct beschikbaar na aankoop!

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 17 januari 2024 – 18:48

Linkshandig gitaar – Beginners gitaarboek

E-book is direct beschikbaar na aankoop

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 17 januari 2024 – 19:18

Ook kun je terecht bij gitaarleraren die gespecialiseerd zijn in het lesgeven aan linkshandige gitaristen. Zij kunnen je helpen met het vinden van de juiste akkoorden en technieken. Daarnaast zijn er ook genoeg boeken en videolessen beschikbaar waarin gitaarakkoorden voor linkshandigen worden behandeld.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om de juiste gitaarakkoorden te vinden en te leren spelen als linkshandige gitarist.

4. Conclusie

Als linkshandige beginnende gitarist sta je voor de keuze: ga je rechts- of linkshandig gitaar spelen? Het antwoord hierop is niet eenvoudig, maar het hangt vooral af van wat voor jou het beste werkt. Het is een gevoelskwestie.

Als beginner zou je geneigd zijn om de gitaar linkshandig te bespelen, omdat je als linkshandige gewend bent om dagelijkse taken met je linkerhand uit te voeren. Maar bedenk dat beide handen nog moeten leren hoe ze de gitaarhals moeten bespelen.

Er zijn goede redenen om rechtshandig te spelen. Het aanbod van rechtshandige gitaren is veel groter, dus je hebt meer keuze. Bovendien kun je gemakkelijker lessen volgen en samen spelen met anderen, omdat de meeste gitaristen rechtshandig spelen.

Aan de andere kant voelt het natuurlijker om als linkshandige linkshandig gitaar te spelen. Je bent gewend om dagelijkse taken met je linkerhand uit te voeren, dus waarom zou je niet hetzelfde doen bij het bespelen van een gitaar? Er zijn genoeg linkshandige gitaren en leermiddelen beschikbaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je beperkt wordt in je keuze.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je je comfortabel voelt bij de manier waarop je gitaar speelt. Dus probeer zowel rechtshandig als linkshandig spelen uit en kies wat het beste bij jou past. Of je nu rechtshandig of linkshandig gitaar speelt, het belangrijkste is dat je plezier hebt in het spelen en dat je lekker muziek kunt maken.

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *