Makkelijke liedjes op gitaar: speelbaar voor beginners

Als beginner op de gitaar wil je natuurlijk graag makkelijke liedjes kunnen en leren spelen. En er zijn genoeg makkelijke gitaarliedjes te vinden. In dit blogartikel wil ik een aantal eenvoudige gitaarliedjes met je delen, die ideaal zijn voor beginners.

Of je nu op zoek bent naar liedjes met slechts 2-3 akkoorden, akoestische nummers, Nederlandse liedjes of liedjes met tabs, we hebben voor elk wat wils. Daarnaast geef ik je nog een aantal handige tips om het leren van deze liedjes nog makkelijker te maken. Laten we de gitaar eens bij pakken.

1. Makkelijke gitaar liedjes met 2-3 akkoorden

De makkelijkste gitaarliedjes zijn natuurlijk die waar maar 2-3 akkoorden inzitten. Voor te beginnen is dit erg fijn, vooral als je nog niet zo veel akkoorden kent en nog maar net fris bent begonnen.

Er zijn genoeg makkelijke gitaarliedjes te vinden die je kunt spelen met slechts 2 of 3 akkoorden, waarin vaak de belangrijkste akkoorden zoals G – C – D en Am in voorkomen. Deze liedjes zijn perfect voor beginners omdat ze zo eenvoudig zijn en je snel resultaat zult zien. Met slechts 2 akkoorden kun je al een heleboel bekende nummers spelen.

Op deze manier houdt je het ook leuk, want alleen maar veel akkoorden oefenen en je gitaarvaardigheden oefenen kan geestelijk vermoeiend werken. Op deze manier kun je tegelijkertijd plezier hebben door je geoefende vaardigheden in een lied te spelen.

Gitaar-akkoorden gids

In dit boek vind je alle belangrijke akkoorden die je nodig hebt om eenvoudige gitaarliedjes te kunnen spelen. De akkoorden worden je per pagina op een duidelijke manier uitgelegd. Je kunt het boek makkelijk openklappen aangezien het in ringformaat is gemaakt!

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 3 maart 2024 – 13:30
Gitaarstarters 15 akkoorden E-boek

Een kickstart met 15 open akkoorden

Een E-boek uitermate geschikt voor de beginner om 15 belangrijke akkoorden te leren. In eenvoudige taal geschreven, en begrijpelijk voor iedereen te lezen!

Er wordt stap voor stap uitleg gegeven en er is geen voorkennis nodig. Bovendien krijg je levenslang updates gratis.

Dit alles voor maar € 14,95

1.1 Voorbeelden van makkelijke gitaarliedjes met 2 akkoorden

Met slechts 2 akkoorden kun je al een heleboel bekende gitaarliedjes spelen die eenvoudig zijn en je snel resultaat geven. Je kunt ze met een akoestische gitaar spelen, maar net zo goed met een elektrische gitaar.

1.1.1 “Horse with No Name” – America

Met slechts twee akkoorden kun je dit relaxte en laid-back nummer al snel onder de knie krijgen. Het is een geweldig liedje om te leren als beginner, omdat het niet te moeilijk is en je snel resultaat zult zien.

1.1.2 “Blowin’ in the Wind” – Bob Dylan

Blowin’ in the Wind” van Bob Dylan is een ander voorbeeld van een makkelijk gitaarliedje. Het heeft een eenvoudige akkoordenprogressie en een herkenbare melodie. Het is een tijdloos liedje dat iedereen kent en leuk vindt om te horen. Met slechts een paar basisakkoorden kun je dit nummer al snel onder de knie krijgen.

Bij dit nummer heb je alleen nog een capo nodig, die je op de 7de positie moet zetten. Maar voor de akkoorden die je speelt maakt het niet uit. Je verschuift namelijk alleen de hoogte van de tonen.

1.1.3 “Wild Thing” – The Troggs

Dit nummer wordt voornamelijk op een elektrische gitaar gespeeld, maar je kunt het uiteraard ook op een akoestische gitaar spelen.

2. Makkelijke akoestische gitaarliedjes

Akoestische gitaarliedjes zijn perfect voor beginners tot semi-beginners. Deze liedjes zijn vaak eenvoudig van structuur en gebruiken basisakkoorden. Het mooie van akoestische gitaarliedjes is dat je ze overal kunt spelen, of het nu bij een kampvuur is of gewoon thuis op de bank. Het geluid van de akoestische gitaar geeft een warme en intieme sfeer aan de muziek.

Op dit soort nummers kun je als gitarist makkelijk over heen zingen, waardoor je het lied compleet kunt maken. Lees anders ook mijn blog over Zingen en gitaar spelen maar eens.

Mijn tip aan iedere beginner is om met een akoestische gitaar te beginnen. Maakt niet uit of dit op een klassieke, of een western gitaar is. Wat jouw voorkeur is.

Er zijn reeds goede gitaren voor een prima prijs-kwaliteit. Hieronder heb ik een lijst gemaakt van een aantal zeer goede prijs-kwaliteit western gitaren, waar ik persoonlijk achter sta. Wanneer je nog helemaal geen gitaar hebt, en je bent nog zoekende dan kun je met onderstaande gitaren, zeker qua prijs, geen bult vangen.

Verder vind je op mijn blog Beste akoestische gitaren nog meer interessante akoestische gitaren voor zowel beginners als gevorderden.

Dreadnought akoestische gitaar Harley Benton

Zeer interessante gitaar voor zowel beginners als wanneer je een goede prijs-kwaliteit gitaar nodig hebt.

Deze western gitaar is in meerdere kleuren beschikbaar.

Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 3 maart 2024 – 16:05

Harley benton akoestische klassieke gitaar

Zeer interessante gitaar voor zowel beginners als wanneer je een goede prijs-kwaliteit gitaar nodig hebt.

Deze klassieke gitaar is in meerdere kleuren beschikbaar.

Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 3 maart 2024 – 16:06

2.1 Lijst van makkelijke akoestische gitaarliedjes

Hier zijn een aantal makkelijke akoestische gitaarliedjes die perfect zijn voor beginners. Deze liedjes gebruiken basisakkoorden en zijn eenvoudig om te spelen. Je kunt ze overal spelen, of het nu bij een kampvuur is of gewoon thuis op de bank. Het geluid van de akoestische gitaar geeft een warme en intieme sfeer aan de muziek.

1.2.1 “Knockin’ on Heaven’s Door” – Bob Dylan

Een ander herkenbaar gitaarliedje is dit nummer van Bob Dylan. Je zult het vast en zeker ook kennen van de band Guns ’n Roses, die dit nummer hebben gecoverd en er een grote hit mee hebben gehad. Het origineel komt echter van Bob Dylan, en bestaat maar uit 4 belangrijke akkoorden, Am – C – G en D.

Het nummer heeft een simpele akkoordenprogressie en een pakkend refrein.

1.2.2 “Let It Be” – The Beatles

Dit iconische nummer heeft een paar basisakkoorden en een mooie melodie. Het is een tijdloos liedje dat altijd goed klinkt op een akoestische gitaar.

1.2.3 “Ring of fire” – Johnny Cash

Ook dit gitaarliedje is niet moeilijk om te spelen, de belangrijkste akkoorden, G – C – D, komen ook in dit nummer voor.

Ring of fire is een beroemd lied, dat onsterfelijk werd gemaakt door Johnny Cash. Het nummer kenmerkt zich vooral door het levendige arrangement met Johnny Cash’s diepe kenmerkende stem.

1.2.4 “House of the risin sun” – The animals

Ook dit gitaarliedje is makkelijk te spelen en is al vele malen gecoverd. Het is een lied wat iedereen wel een keer gehoord heeft.

1.2.4 “Shallow” Lady gaga en Bradley Cooper

Een iet wat lastiger nummer, maar makkelijk te spelen als je wat verder bent. Een heel mooi nummer om op de akoestische gitaar te spelen. Ook dit gitaarliedje is gebaseerd rond de belangrijkste akkoorden G – C -D, en er wordt in onderstaande YouTube filmpje perfect uitgelegd (zonder woorden) hoe je het moet spelen.

1.2.5 “Wish you were here” Pink Floyd

Dit nummer heeft een paar basisakkoorden en een mooie melodie. Het is een emotioneel en krachtig liedje dat goed klinkt op een akoestische gitaar.

Persoonlijk vind ik het een heel mooi nummer om te spelen op de akoestische gitaar, waarbij je vooral bij het intro moet letten op het onder controle houden van de trillende snaren bij het overgaan op een ander akkoord. De akkoorden zijn niet moeilijk, maar het gaat er dus vooral om, om bepaalde tonen niet te laten doorklinken. Dat, en natuurlijk de aanslag, zijn de wat lastigere dingen om te spelen.

Maar het is allemaal een kwestie van oefenen, en als je dit eenmaal onder de knie hebt is het een fantastisch nummer om te spelen.

3. Makkelijke gitaarliedjes in het Nederlands

Natuurlijk zijn er ook in het Nederlands genoeg makkelijke gitaarliedjes om te oefenen als beginner. Nederlandstalige nummers zijn vaak herkenbaar en leuk om te spelen. Er zijn genoeg makkelijke gitaarliedjes in het Nederlands die je kunt leren met een paar basisakkoorden.

3.1 lijst me een aantal makkelijke Nederlandstalige gitaarliedjes

Er zijn genoeg makkelijke gitaarliedjes in het Nederlands die perfect zijn voor beginners. Deze liedjes zijn vaak herkenbaar en leuk om te spelen. Hieronder vind je een lijst met een aantal van deze makkelijke Nederlandstalige gitaarliedjes. Veel speelplezier!

3.1.1 “Het is een nacht” – Guus Meeuwis

Dit nummer is een echte klassieker en heeft maar een paar basisakkoorden nodig. Het is een goed nummer om mee te beginnen wanner je graag een Nederlands gitaarlied wilt spelen.

3.1.2 “Het regent zonnestralen” – Acda en De Munnik

Dit nummer heeft een mooie melodie en eenvoudige akkoorden. Het is een fijn nummer om te spelen en mee te zingen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van makkelijke gitaarliedjes in het Nederlands. Er zijn natuurlijk nog veel meer liedjes die je kunt leren spelen, en zal er later nog meer toevoegen!

4. Makkelijke gitaarliedjes met tabs

Met tabs (tablaturen) kun je eenvoudig zien welke snaren en frets je moet aanslaan om een liedje te spelen. Het is een handige manier om liedjes te leren zonder noten te hoeven lezen. Er zijn veel websites en apps waar je tabs kunt vinden voor bekende nummers.

Zo kun je snel aan de slag met het spelen van je favoriete liedjes. Het is een leuke en effectieve manier om je gitaarspel te verbeteren.

Hal Leonard Guitar TAB Method
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 3 maart 2024 – 15:45

5. Tips voor het leren van makkelijke gitaarliedjes

Leren van makkelijke gitaarliedjes kan soms een uitdaging zijn, vooral als je een beginner bent. Maar met een aantal handige tips, kun je al een heel eind komen.

Ten eerste is het belangrijk om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om te oefenen. Begin met eenvoudige liedjes en bouw langzaam je vaardigheden op.

Daarnaast is het handig om te oefenen met een metronoom om je ritmegevoel te verbeteren. Ook is het een goed idee om liedjes op te zoeken met akkoorden die je al kent, zodat je je kunt concentreren op het leren van de melodie.

Verder is het nuttig om gebruik te maken van online gitaarlessen. Deze kunnen je helpen bij het leren van nieuwe liedjes en technieken. Op mijn pagina Beste online gitaarlessen bespreek ik 4 aanbieders.

En tot slot, wees niet bang om fouten te maken. Het is een natuurlijk onderdeel van het leerproces en het helpt je groeien als gitarist. Dus blijf oefenen, geniet van het proces en speel die makkelijke gitaarliedjes!

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *