Luidsprekerkabel zin en onzin

Luidsprekerkabels, of speakerkabels zoals vaak door gitaristen geroepen wordt, zijn een belangrijk onderdeel van elk geluidssysteem. Ze verbinden namelijk je luidsprekers met je versterker, en zorgen ervoor dat het geluid helder en krachtig wordt overgebracht. Maar wat moet je eigenlijk weten over speakerkabels?

In dit blog bespreken we de zin en onzin van luidsprekerkabels. We kijken naar de verschillen tussen speakerkabels en gitaarkabels, de invloed van de lengte van de kabel en of dikkere kabels altijd beter zijn. Dus als je meer wilt weten over luidsprekerkabels, lees dan snel verder!

1. Wat is een luidsprekerkabel?

Een luidsprekerkabel is de kabel die je gebruikt om je luidsprekers met je versterker te verbinden. Hierbij is het belangrijk om een goede kwaliteit luidsprekerkabel te gebruiken om de best mogelijke geluidskwaliteit te krijgen.

Er zijn verschillende soorten luidsprekerkabels verkrijgbaar, dus het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste kabel voor jouw systeem.

1.1 Luidsprekerkabel voor monitors

We gaan er even van uit dat we luidspreker kabel nodig hebben voor de monitors, om bijvoorbeeld een gitaar op te nemen op een PC. Hierbij heb je maar een vrij korte kabel nodig, en veel monitoren hebben speakerkabel nodig met een jackplug. Daar zou deze al kunnen voldoen. Een korte luidsprekerkabel van 1,5m is in dit geval meer dan genoeg.

Luidsprekerkabels gebruikt voor een studiomonitor

1.2 Luidsprekerkabel voor top naar cabinet kast

Ook voor deze combinatie heb je in algemeen maar een vrij korte kabel nodig. Mits je natuurlijk je top wat verder weg hebt staan, staat hij meestal bovenop je speaker. Langere luidsprekerkabel als 1,5-2 m ligt dan alleen maar in de weg.

Luidsprekerkabel gebruikt voor cabinet naar top

1.3 Luidsprekerkabel voor grotere afstanden

Maar natuurlijk heb je soms ook wat langere luidsprekerkabel nodig. Hierbij kunnen meerdere soorten pluggen gebruikt zijn, zoals jack- of speak-on pluggen.

Vind je keuze hier uit de vele soorten pluggen lengtes luidsprekerkabel.

2. Wat is het verschil tussen een gitaarkabel en een luidsprekerkabel?

Een gitaarkabel en een luidsprekerkabel lijken misschien op elkaar, vooral als er aan beide zijden van de kabel een jackplug is gemonteerd, maar ze hebben een belangrijk verschil. Een gitaarkabel is bedoeld om het signaal van je gitaar naar je versterker te sturen, terwijl een luidsprekerkabel het geluidssignaal van je versterker naar je luidsprekers transporteert.

Het verschil zit hem in de weerstand van de kabel. Een gitaarkabel heeft een hogere weerstand, omdat het signaal van een gitaar zwakker is dan het signaal van een versterker. Een luidsprekerkabel heeft een lagere weerstand, omdat het signaal van een versterker veel sterker is en de kabel het vermogen moet kunnen dragen.

Bedenk dat er door een luidsprekerkabel een aanzienlijk hogere stroom kan lopen, waardoor een speakerkabel dus veel robuuster moet zijn. Het koper in de kabel is dikker want er moet ook meer stroom door.

Mijn advies is om nooit deze kabels met elkaar uit te wisselen of te gebruiken. Dus nooit een gitaarkabel als speakerkabel gebruiken en nooit een speakerkabel als gitaarkabel. Het kan alleen maar problemen opleveren.

3. De mythes rondom luidsprekerkabels

Luidsprekerkabels zijn een belangrijk onderdeel van elk geluidssysteem. Maar er bestaan ook veel mythes en misvattingen over deze kabels. Laten we eens kijken naar enkele van deze mythes en ontdekken wat nu echt waar is. Is een dure luidsprekerkabel altijd beter? Heeft de lengte van de kabel invloed op de geluidskwaliteit? En is een dikke kabel altijd beter?

3.1 Is een dure luidsprekerkabel altijd beter?

Een dure luidsprekerkabel is niet altijd beter. Het is een veelvoorkomende misvatting dat een duurdere kabel automatisch zorgt voor een betere geluidskwaliteit. In werkelijkheid is de kwaliteit van het geluid afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van je luidsprekers en versterker.

Een goedkopere kabel van goede kwaliteit kan net zo goed presteren als een duurdere kabel. Het is belangrijk om te kijken naar de specificaties en reviews van de kabel, in plaats van alleen naar de prijs. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw geluidssysteem.

3.2 Heeft de lengte van de kabel invloed op de geluidskwaliteit?

De lengte van de kabel heeft zeker invloed op de geluidskwaliteit. Hoe langer de kabel, hoe groter de weerstand en hoe meer signaalverlies er kan optreden. Dit kan leiden tot een verminderde geluidskwaliteit en een zwakker geluid.

Het is daarom belangrijk om de lengte van de kabel zo kort mogelijk te houden en alleen de lengte te gebruiken die je daadwerkelijk nodig hebt. Op deze manier minimaliseer je het signaalverlies en behoud je de beste geluidskwaliteit.

Dus, als je een luidsprekerkabel kiest, let dan op de lengte en houd het zo kort mogelijk voor het beste geluid.

3.3 Is een dikke kabel altijd beter?

Een dikke kabel is niet altijd beter. Er wordt vaak gedacht dat een dikkere luidsprekerkabel automatisch zorgt voor een betere geluidskwaliteit. Maar in werkelijkheid is dit niet altijd het geval. De dikte van de kabel heeft namelijk te maken met de weerstand en de afstand die de elektrische stroom moet afleggen. Als je luidsprekers dicht bij je versterker staan, heb je geen hele dikke kabel nodig. Een dunnere kabel kan dan prima voldoen.

Daarentegen, als je luidsprekers ver van je versterker staan, kan een dikkere kabel wel voordelen hebben. Een dikkere kabel heeft namelijk een lagere weerstand en kan het signaal beter over een langere afstand transporteren. Dit kan resulteren in een betere geluidskwaliteit.

Het is dus belangrijk om te kijken naar de afstand tussen je versterker en je luidsprekers en daar je keuze voor een kabel op af te stemmen. Een dikke kabel is niet altijd beter, maar kan in bepaalde situaties wel voordelen bieden.

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 april 2024 – 13:28

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *