Locking tuners: de beste keuze voor je gitaar

Heb je ooit geprobeerd je gitaar te stemmen en merkte je dat de snaren steeds weer ontstemd raakten? Of misschien ben je gewoon op zoek naar een manier om het stemproces van je gitaar sneller en gemakkelijker te maken. In beide gevallen zijn locking tuners misschien wel de oplossing waar je naar op zoek bent. In deze blog ontdek je de voordelen van locking tuners en leer je hoe je ze kunt gebruiken om je gitaar perfect gestemd te houden. Dus, lees snel verder en ontdek waarom locking tuners een must-have zijn voor elke gitarist!

1. Wat zijn locking tuners?

Locking tuners zijn een type stemmechanieken voor de gitaar die ontworpen zijn om het stemproces te verbeteren. Ze zijn speciaal ontworpen om de snaren op hun plaats te vergrendelen, waardoor ze minder snel ontstemd raken. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan het steeds opnieuw stemmen van je gitaar en meer tijd kunt besteden aan het spelen.

1.1 Wie heeft locking tuners uitgevonden

Locking tuners werden voor het eerst geïntroduceerd door de Duitse fabrikant Schaller. Schaller staat bekend om zijn hoogwaardige stemmechanieken en heeft met de introductie van deze stemmechanieken een grote impact gehad op de gitaarwereld. Sindsdien zijn ze steeds populairder geworden en worden ze door veel gitaristen gebruikt om hun gitaar perfect gestemd te houden. Andere fabrikanten, zoals Grover, Sperzel en Gotoh maar ook Fender hebben ook hun eigen versies van locking tuners op de markt gebracht.

Fender gebruikt locking tuners op verschillende gitaren in hun assortiment. Deze tuners worden vaak gebruikt op high-end modellen, zoals de American Professional en American Elite series. Ook enkele signature modellen, zoals de Eric Johnson Stratocaster, zijn uitgerust met locking tuners van Fender. Door het gebruik van van deze stemmechanieken zorgt Fender ervoor dat gitaristen kunnen genieten van een verbeterde stemstabiliteit en een gemakkelijkere snarenwissel.

Locking tuners van een Fender Stratocaster American Ultra

Je kunt dus wel zeggen dat deze bijzondere stemmechanieken een belangrijke innovatie zijn geweest in de wereld van de gitaarstemming.

1.2 Hoe werken locking tuners?

Locking tuners werken door middel van een vergrendelingsmechanisme dat voorkomt dat de snaren verschuiven of losraken tijdens het stemmen of tijdens het spelen. Bij traditionele stemmechanieken moet je de snaren meerdere keren om de as wikkelen om ze op hun plaats te houden.

Met stemmechanieken hoef je dit niet te doen. In plaats daarvan heeft elke tuner een klein vergrendelingsmechanisme dat de snaar vastklemt zodra je hem op de juiste spanning hebt gebracht. Dit zorgt voor een stevige en stabiele bevestiging van de snaren, waardoor ze niet verschuiven of ontstemd raken, zelfs niet bij intensief gebruik.

1.3 Voordelen van locking tuners

Locking tuners hebben verschillende voordelen ten opzichte van standaard tuners. Ten eerste zorgen ze voor een betere stemstabiliteit. Doordat de snaren vergrendeld worden, blijven ze beter op hun plaats zitten en raakt de gitaar minder snel ontstemd, zelfs bij intensief gebruik. Dit is vooral handig als je veel bends en vibrato speelt,bij de snaren vaak onder spanning komen te staan.

Een ander voordeel is dat ze zorgen voor een snellere en eenvoudigere snarenwissel. Bij standaard tuners moet je de snaren vaak meerdere keren om de as wikkelen voordat ze goed vastzitten. Met locking tuners hoef je dit niet te doen, omdat de snaren direct vergrendeld worden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de snaren beter op hun plaats blijven zitten.

Daarnaast zorgen ze ook voor minder slijtage aan de snaren. Doordat de snaren niet meer hoeven te worden gewikkeld, wordt er minder druk op de snaren uitgeoefend, wat resulteert in minder slijtage. Dit betekent dat je snaren langer meegaan en je minder vaak nieuwe snaren hoeft te kopen.

Locking tuners bieden verschillende voordelen ten opzichte van standaard tuners. Ze zorgen voor een betere stemstabiliteit, een snellere en eenvoudigere snarenwissel en minder slijtage aan de snaren. Als je op zoek bent naar een manier om het stemproces van je gitaar te verbeteren en je gitaar perfect gestemd te houden, zijn locking tuners zeker de moeite waard om te overwegen.

2. Locking tuners vs standaard tuners

Wat zijn de verschillen tussen locking tuners en standaard tuners? Hier zijn een paar belangrijke punten om te overwegen:

1. Stemstabiliteit: Ze bieden een betere stemstabiliteit dan standaard tuners. Doordat de snaren vergrendeld worden, blijven ze beter op hun plaats zitten en raakt de gitaar minder snel ontstemd, zelfs bij intensief gebruik.

2. Snelle en eenvoudige snarenwissel: Bij standaard tuners moet je de snaren vaak meerdere keren om de as wikkelen voordat ze goed vastzitten. Met locking tuners hoef je dit niet te doen, omdat de snaren direct vergrendeld worden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de snaren beter op hun plaats blijven zitten.

3. Minder slijtage aan de snaren: Doordat de snaren niet meer hoeven te worden gewikkeld, wordt er minder druk op de snaren uitgeoefend, wat resulteert in minder slijtage. Dit betekent dat je snaren langer meegaan en je minder vaak nieuwe snaren hoeft te kopen.

Zo zie je maar dat ze verschillende voordelen hebben ten opzichte van standaard tuners. Ze zorgen voor een betere stemstabiliteit, een snellere en eenvoudigere snarenwissel en minder slijtage aan de snaren. Als je op zoek bent naar een manier om het stemproces van je gitaar te verbeteren, zijn locking tuners zeker het overwegen waard.

3. Beste locking tuners voor elektrische gitaren

Er verschillende merken en modellen om uit te kiezen. Een populair merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid is Schaller. Schaller locking tuners staan bekend om hun nauwkeurige stemming en stevige constructie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals gesloten of open tandwielen, en zijn geschikt voor verschillende soorten gitaren.

Een ander merk dat het vermelden waard is, is Grover. Grover locking tuners zijn geliefd bij veel gitaristen vanwege hun soepele werking en stabiele stemming. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals chroom, zwart en goud, en passen bij elke stijl en smaak.

Andere merken om te overwegen zijn Sperzel, Gotoh en Fender. Deze merken bieden ook hoogwaardige locking tuners die je gitaarstemming naar een hoger niveau tillen.

Onthoudt wel dat deze stemmechanieken vooral afhangen van je persoonlijke voorkeur en speelstijl. Het zal zeker een goed idee zijn om verschillende merken en modellen uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt.

#1 Schaller M6 135 Locking 3L/3R CH

De Schaller M6 135 Locking 3L/3R CH is een van de beste locking tuners op de markt. Deze tuners staan bekend om hun nauwkeurige stemming en stevige constructie. Ze zijn ontworpen om de snaren op hun plaats te vergrendelen en ervoor te zorgen dat ze niet verschuiven of ontstemd raken tijdens het spelen.

De Schaller M6 135 Locking 3L/3R CH zijn verkrijgbaar in een chroom afwerking. Met deze stemmechanieken kun je absoluut op een verbeterde stemstabiliteit en een gemakkelijkere snarenwissel rekenen.

#2 Grover Roto-Grip Locking Rotomatics set van 6

Grover locking tuners
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 8 oktober 2023 – 09:55

Ook de locking tuners van Grover Roto-Grip Locking Rotomatics zijn tuners van hoge kwaliteit. Deze tuners staan bekend om hun soepele werking en stabiele stemming. Ze zijn ontworpen om de snaren op hun plaats te vergrendelen, zodat ze niet verschuiven of ontstemd raken tijdens het spelen.

De Grover Roto-Grip Locking Rotomatics, een set van 6, is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Je kunt kiezen uit chroom, zwart en goud, welke het beste bij jouw gitaar past.

J rekenen op een verbeterde stemstabiliteit en een gemakkelijkere snarenwissel. Je hoeft de snaren niet meerdere keren om de as te wikkelen, omdat ze direct vergrendeld worden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de snaren beter op hun plaats blijven zitten.

Als je op zoek bent naar locking tuners van hoge kwaliteit die je gitaarstemming naar een hoger niveau tillen, zijn de Grover Roto-Grip Locking Rotomatics set van 6 zeker het overwegen waard. Ze bieden betrouwbare prestaties en zijn geschikt voor elke speelstijl en smaak. Probeer ze zelf eens uit en ervaar het verschil dat ze kunnen maken voor je gitaarspel.

#3 Sperzel Guitar Tuners 6L Trimlok SC

Sperzel Guitar Tuners 6L Trimlok SC
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 8 oktober 2023 – 09:51

Ook deze tuners staan bekend om hun nauwkeurige stemming en betrouwbare prestaties. Ze zijn ontworpen om de snaren op hun plaats te vergrendelen, zodat ze niet verschuiven of ontstemd raken tijdens het spelen.

De Sperzel Guitar Tuners 6L Trimlok SC zijn verkrijgbaar in een chroom afwerking. Ze hebben een strak en stijlvol ontwerp dat perfect past bij elke gitaarstijl en smaak.

Met deze locking tuners kun je rekenen op een verbeterde stemstabiliteit en een gemakkelijkere snarenwissel. De snaren worden direct vergrendeld, waardoor je ze niet meerdere keren om de as hoeft te wikkelen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de snaren beter op hun plaats blijven zitten.

Als je op zoek bent naar locking tuners van hoge kwaliteit die je gitaarstemming naar een hoger niveau tillen, zijn de Sperzel Guitar Tuners 6L Trimlok SC zeker het overwegen waard. Ze bieden betrouwbare prestaties en zijn geschikt voor elke speelstijl en smaak.

#4 Gotoh SG-381 04 MG-T Chrome locking stemmechanieken 3×3

Gotoh SG-381 04 MG-T Chrome locking stemmechanieken 3×3 zijn verkrijgbaar in een chroom afwerking, wat zorgt voor een strak en stijlvol uiterlijk. Ze passen perfect bij elke gitaarstijl en smaak. Met deze locking tuners kun je rekenen op een verbeterde stemstabiliteit en een gemakkelijkere snarenwissel. De snaren worden direct vergrendeld, waardoor je ze niet meerdere keren om de as hoeft te wikkelen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de snaren beter op hun plaats blijven zitten.

Als je op zoek bent naar locking tuners van hoge kwaliteit die je gitaarstemming naar een hoger niveau tillen, zijn de Gotoh SG-381 04 MG-T Chrome locking stemmechanieken 3×3 zeker het overwegen waard. Ze bieden een goede prijs-kwaliteit verhouding en zijn geschikt voor elke speelstijl en smaak.

#5 Fender locking tuner CH chroom (set van 6)

De Fender locking tuner CH chroom is een set van 6 hoogwaardige locking tuners die perfect zijn voor het verbeteren van de stemstabiliteit van je gitaar. Deze tuners zijn speciaal ontworpen om de snaren op hun plaats te vergrendelen, waardoor ze niet verschuiven of ontstemd raken tijdens het spelen. Met de Fender locking tuners kun je rekenen op een betere stemstabiliteit en een gemakkelijkere snarenwissel. Deze tuners zijn gemaakt van duurzaam materiaal en hebben een chroom afwerking die perfect past bij elke gitaarstijl en smaak.

Als je op zoek bent naar locking tuners van hoge kwaliteit, zijn de Fender locking tuners zeker het overwegen waard.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:21

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *