In dit interview, dat ik met Arvid Kuipers van Gitaarstarters had, kwamen veel vragen die beginners hebben aan bod. Hoe je bijvoorbeeld op een eenvoudige en effectieve manier online gitaar kunt leren spelen. En waarom je voor gitaarstarters.nl zou moeten kiezen.
Voor mij was het een inspirerend en interessant gesprek met iemand die veel ervaring heeft met gitaarlessen geven. Iemand waarbij het enthousiasme er gewoon van af spat.
Gitaarstarters.nl is een website die gespecialiseerd is in online gitaarlessen, en wordt gegeven door iemand die al meer dan 40 jaar gitaar ervaring heeft.
In dit interview kruip ik in de huid van een beginner die graag op een goede manier gitaar wil leren spelen. Op die manier heb ik zoveel mogelijk vragen voor je gesteld aan Arvid Kuipers van Gitaarstarters.nl.
Arvid: Ik ben begonnen op een klassieke gitaar, en heb dit toen een paar jaar gedaan. Toen kwam de puberteit, en ben ik terecht gekomen in de blues tot aan de punk. En daar had ik natuurlijk een elektrische gitaar voor nodig, met veel scheur komende uit die gitaarversterker. En uiteindelijk ben ik zelfs in de metal terecht gekomen en heb toen ook een paar cd’s uitgebracht met een paar bands.
Verder toen op veel plekken opgetreden in verschillende zalen en mooie shows gedaan. Dat was allemaal best gaaf.
Maar mijn klassieke gitaar is er toch altijd bij geweest. Zo gauw als wij een cd opnamen, kwam er meestal ook wel een akoestisch stukje op, en dat was natuurlijk wel mijn ding.
Uiteindelijk, zo rond 2019, dacht ik, ik heb metal nu wel zo lang in de voorgrond geplaatst in mijn muziek. Uiteindelijk ben ik dus weer meer in de klassiek gedoken. Eigenlijk gelijktijdig dat ik gitaarles begon te geven, of eigenlijk weer gitaarles begon te geven. Want ik heb ze voorheen ook al gegeven, maar op een veel kleinere schaal als dat ik nu doe.
Arvid: Toen ik gitaarles kreeg, was ik een jaar of 8. Ik ging toen iedere week naar de muziekschool met mijn gitaar op de rug, en mijn gitaarleraar die deed het dan een keer voor. Dan kwam ik weer thuis, en was ik weer vergeten hoe het alweer precies moest. Dan was je aan zoeken, ja ongeveer zoiets. Je moest dan goed je aantekeningen bijhouden, en helaas geen YouTube waar je het even na kon kijken.
Dat is op vandaag met een online gitaarles dan wel anders, nu kun je even terugkijken, wat zei die meneer ook alweer.
Nunzio: Ja wat dat betreft was het voor ons vroeger wel wat lastiger inderdaad. Maar op YouTube staat ook veel wat niet op de juiste manier wordt uitgelegd. Hierdoor kunnen dingen ook verkeerd aangeleerd worden, toch?
Arvid: Ja, klopt, daar ben ik het helemaal mee eens.
Arvid: Jazeker, ik heb online gitaarlessen staan, en die kun je met zelfstudie volgen. Daarbij zijn er ook groepslessen en vragenuurtjes, mocht je ergens tegen aanlopen kun je dat tijdens die groepsles en/of vragenuurtje dingen laten zien en vragen of je het goed doet of waar je op moet letten.
Verder kun je natuurlijk ook in de community schriftelijk vragen stellen in een post, wanneer je bijvoorbeeld niet weet hoe je een dat akkoord moet pakken. Dit kan ik dan makkelijk kan uitleggen.
Maar soms heb ik wel eens mensen die echt even privé een op een gitaarles willen volgen, een soort van bijspijkerlesje willen doen. En dat kan uiteraard, die ruimte is er ook
Nunzio: En is dit een ander abonnement?
Arvid: Dat is wel een ander abonnement ja. Hierbij kun je losse lessen doen, maar ook kun je bijvoorbeeld een keer in de 2 weken even zo’n bijspijkerlesje doen.
Dat betaal je dan apart, want anders zouden de reguliere kosten te hoog worden. De “normale” online gitaarlessen zijn opgenomen en gemaakt voor zelfstudie en staan eenmaal. Hierdoor blijven de kosten laag en zijn ze laagdrempelig neer te zetten. En daardoor kan ik het abonnementsgeld laag houden. Maar een privé gitaarles is uiteraard wat anders.
Arvid: Ik wil mensen op een goede manier gitaar leren spelen, in plaats van alleen maar wat akkoorden achter mekaar er uit rammen en dan op een gegeven moment vastlopen. Ik ga niet strooien met kampvuurtjes en heel bekende liedjes, en zeggen “binnen 2 weken leer jij dat of dit liedje”.
Waarop je dan een lesje krijgt, waar dan achtereenvolgens de akkoorden snel worden uitgelegd en dat je een beetje dit moet doen en dat en verder veel plezier er mee. Dit zal misschien wel werken voor een klein percentage mensen, maar voor de meeste mensen werkt dit niet.
Dit is niet mijn manier, ik wil werken vanuit de techniek, vanuit de basis, dus vanuit hoe ik het zelf ook heb geleerd. Dus wat ik promoot is van, ik geef je geen vis, maar ik leer je vissen. Ik wil je niet bestoken met bekende liedjes en loze beloftes.
Arvid: Voor mij is dat ook een kwestie van heel gericht targetten, de juiste doelgroep kiezen. Want ook ik heb ook wel eens mensen die willen snel een bekend liedje kunnen spelen, maar die staan er bij mij niet op, ja goed een paar dat ook nodig is om mensen gemotiveerd te houden.
Maar heel veel online gitaarlessen, die gooien met de Danny Vera’s om de mensen maar warm te maken. Dat zijn die warmhoudertjes, maar daarmee leren ze niet de basis van het gitaar leren spelen. De kans is groot, dat je gelijk op een verkeerde manier leert gitaar spelen.
Zo heb ik verschillende keren meegemaakt, dat ze vastliepen en bij mij uit kwamen. Nadat ik het ze op mijn manier heb uitgelegd dat de mensen dan zeggen, “oh wacht nu gaat het wel, nu snap ik het beter”.
Ik doe het dus andersom, ik leer je de techniek. En daar heb ik in mijn cursusomgeving verschillende technieken voor. Daarna stuur ik je met die basis de wijde wereld in, waarna je op zoek kunt gaan naar gitaartabs om jouw liedjes te kunnen spelen. Ik kan mensen niet in alle liedjes voorzien die ze leuk vinden. Mijn insteek is dat mensen niet op een bepaalde website uitkomen omdat ze daar meer liedjes leuk vinden. Nee, je wilt juist gitaar leren spelen.
Ik richt me ook vooral op de mensen die wat ouder zijn, de 30+. Die hebben wat meer rust, wat meer geduld en discipline hebben om die oefeningen en opbouwende liedjes stap voor stap te doen.
Gitaar spelen moet geen belasting worden, wanneer je de basistechniek goed leert wordt het gitaarspelen voor je makkelijker. Zodat mensen toch plezier blijven hebben van gitaar spelen. En dan laat ik ze zien, als dit niet gaat, dan gaan we het helemaal openbreken en gaan we ons samen richten op het kleine stukje dat niet gaat. We maken de oefeningen nog simpeler tot we in detail weten waar het precies niet gaat. En zo zie je vaker na een paar weken, dat het ineens wel gaat. Door de juiste techniek kost het dan ineens geen kracht meer.
Dat is vooral het publiek waar ik op target, dat is mijn doelgroep. Dat zijn ook mijn trouwste leden, die vaak jarenlang lid zijn van mijn community.
Arvid: We beginnen helemaal bij het begin, ga maar eerst een goed zitten en een goede houding hebt. En zo gaan we langzaam opbouwen in stapjes en oefeningen, en daarna langzaam eens met een simpel liedje spelen wat je al jarenlang eens heb willen spelen. Daarna kun je ook eens op YouTube gaan kijken, welk liedje is dat dan. Want dan heb je voor jezelf al de basis en de techniek, waardoor je nog niet eens hoeft te kijken hoe de persoon het speelt.
Door de basis, vaardigheden en techniek die je in mijn cursus hebt opgebouwd, hoef je hierin dan alleen nog maar toe te passen. Eigenlijk heb je dan zelfs al genoeg aan een gitaartab, een muziekschrift voor ons gitaristen. Je handen zijn er dan allang op voorbereidt, en je hoeft alleen nog maar te weten, hoe speel ik het liedje.
Nunzio: Het is natuurlijk ook zo dat je, terwijl je onderweg bent, eenvoudige liedjes al kunt spelen om gemotiveerd te blijven. Door continue alleen maar technieken en basissen te oefenen, kan het ook wel eens saai werken.
Arvid: Is ook, zeker, zo werken mijn cursussen ook. Het zijn allemaal liedjes, met losse technieken. De vaardigheden bouw je op in korte liedjes. Hierdoor krijg je een melodietjes dat in je hoofd gaat zitten, en ondertussen leer je de juiste techniek die daarvoor nodig is. En wanneer dat goed gaat, krijg je in het vervolg weer net iets meer erbij.
Mijn bedoeling is zo, zonder dat je het merkt, je steeds verder gaat. Zo blijf je gemotiveerd en blijft het leuk, de liedjes maken het natuurlijk leuk.
Arvid: Allereerst heb ik voor de nieuwkomers een starters workshop op mijn website staan, waarmee je via een link direct in de cursusomgeving komt. Je ziet dan gelijk hoe het er allemaal uitziet, in plaats dat je alleen maar kennis maakt met mij als leraar. Maar je hebt voor de starters workshop dan uiteraard alleen toegang tot de 5-daagse starters workshop.
Wanneer je dan deze workshop opent, zie je de verschillende dagen van die workshop, Open je een bepaalde dag, volgen er weer verschillende lessen van die dag. En dan leg ik dat uit aan de hand van een filmpje en de nodige tekst (en pdf die je kunt downloaden) hoe je het allemaal moet doen.
En onderaan heb je dan nog de “Veel gestelde vragen” rubriek, met daarbij bijvoorbeeld de pijnlijke vingertoppen bonus download. Want iedereen heeft las van pijnlijke vingers in begin, en daar geef dan ik wat tips.
Maar de rest staat natuurlijk op slot, en kunt openen wanneer je een abonnement neemt. Maar er zijn een paar online gitaarlessen bij, die je ook los kunt kopen. Bijvoorbeeld “Akkoorden liedjes voor beginners” en “Wegwijs op je gitaar”. Maar wanneer je alles wilt leren, is het natuurlijk het fijnste om het abonnement te nemen, zodat je overal bij kunt.
Ook is het voordeel, dat je alles gelijk kunt doen, mocht je dat willen. Want kijk, als je bijvoorbeeld een cursus hebt, dan kun je op een gegeven moment op een punt vastlopen. Je hebt altijd wel eens een punt, waarbij het niet zo lekker gaat. Waarbij je daar te lang op blijft hangen. Dan kun je zeggen, weet je wat, helemaal niet erg, ga even met een andere cursus verder, het wordt allemaal automatisch voor je bijgehouden waar je gebleven bent.
500+ Tips voor gitaristen
Dit E-boek is erg handig als naslagwerk
Vooral als beginner is dit gitaarboek zeer waardevol. Met goeie foto’s, wat de geschreven tekst nog duidelijker maakt. Verder zijn de bijgevoegde video’s voor zowel de beginner als de half gevorderde. Ook hier krijg je levenslang gratis updates.
Dit alles voor maar € 10,00
Zoals ik al eerder zei, doel ik op mensen die echt gitaar willen leren spelen en die blijven hangen in mijn community. Die zijn allemaal enthousiast, en die komen dus weer al die andere mensen tegen in die community, die dat ook allemaal hebben. Dus die allemaal de basis willen leren en de goede techniek willen leren. Hiermee creëer je dus een gemotiveerde groep mensen bij elkaar.
Het is af en toe grappig om te lezen dat er dan mensen zijn die een liedje hebben gevonden op YouTube, waarop onder die filmpjes al wordt gezegd: maar heej, die heeft de verkeerde techniek. En dan zien ze van zelf al, dat het niet helemaal klopt hoe hij het uitlegd wordt. Pak de gitaartab er maar bij.
Als je lid bent, of als je een losse cursus koopt, kom je in onderstaande beeld terecht. Daar zie alle cursussen die ik heb, en afhankelijk van welke cursus die je hebt gekozen, kun je jouw cursus openen en volgen. Je kunt ook precies zien waar je nog mee bezig bent of ie je al hebt afgerond.
Arvid: Ja, mijn online gitaarlessen zijn vooral gericht op akoestische gitaar, maar je kunt het natuurlijk ook op een elektrische gitaar spelen. Maar mijn nadruk ligt op akoestische gitaren, westerngitaren en klassieke gitaren. Het strummen en tokkelen, daar leent de akoestische gitaar zich toch het beste voor. Bij een akoestische gitaar liggen de snaren meestal wat verder uit elkaar, dus je kunt er makkelijker met je vingers tussen.
Arvid: Een goede gitaar, het liefste een klassieke gitaar. De hals is hier net iets breder waardoor het wat makkelijker is om bepaalde akkoorden te pakken. Hij hoeft nog niet eens zo duur te zijn, gewoon een gitaar die fijn speelt en dat kan al gauw voor 100-150 euro. Dan heb kun je al een prima gitaar hebben.
Als je bij mij binnenkomt in de cursusomgeving, is een van de eerste lessen wat heb je nodig. Een goede gitaar, en hier moet je op letten. Als je dit niet hebt, ga dan ef naar de muziekzaak en vergelijk een aantal gitaren met spelen eens. Pak eens een hele dure, niet om te kopen, maar om te vergelijken met andere gitaren.
Voor een absolute beginner moet je naar een muziekzaak toe, want die weet nog helemaal niet hoe een gitaar voelt. Als je wat meer ervaring hebt, heb je al wat meer vergelijkingsmateriaal en is het makkelijker om ook online te kopen. Een gitaar kun je dan ook afstellen en je weet waar je het moet zoeken. Maar als je nog niet weet hoe zo’n gitaar voelt, is het wel lastig.
Arvid: Ik vind het altijd leuk om de cursisten af en toe weer wat leuks erbij te geven. Bijvoorbeeld een theoriecursus, want die zie je ook veel te weinig. Ik wil de mensen leren wat een toonsoort is, hoe het in mekaar zit. En dan hoor ik wel eens van, “Wauw nu weet ik eindelijk wat ik aan het doen ben”.
Ik leer de mensen waar het vandaan komt, en dat je zelf kunt zoeken op een liedje. Er gaat een wereld voor je open.
Al met al ben ik continu bezig om er cursussen bij te maken, maar dat gaat niet even zo maar. Daar gaat vaak heel veel tijd inzitten, maar ik ben er continu mee bezig om weer nieuwe dingen te verzinnen.
Verdere plannen die ik nog heb is om meer klassiek toe te voegen, ook bijvoorbeeld klassieke liedjes. En ik heb nog een erg leuk idee, maar dat wil ik nog even geheim houden. Tegen de tijd dat ik zo ver ben, wil ik dit nog verkondigen en zal dit ook hier bij gitaarvriend.nl, onder de Beste gitaarlessen online, bekend gemaakt worden.
En behalve de theorielessen, die ik eerder al noemde, staat dit namelijk nog nergens. Met privélessen gebruik ik dit reeds, en dit werd op zo’n positieve manier ontvangen. Deze lessen zullen binnenkort ook opgenomen worden en gemonteerd worden en aan de online gitaarlessen toegevoegd worden.
*Deze pagina bevat affiliate link(s)
Dit bericht heeft nog geen reacties