Hoe duur is een elektrische gitaar?

Hoe duur is een elektrische gitaar eigenlijk? Dat is een vraag die veel beginners zich afvragen, maar gelukkig zijn er goede budgetopties beschikbaar voor diegenen die net beginnen met spelen. Het is belangrijk om te letten op de kwaliteit van het instrument en de prijs-kwaliteitverhouding. In dit blog bespreken we waar je op moet letten bij het kiezen van een goede en betaalbare elektrische gitaar voor beginners.

Lees snel verder als je wilt weten wat een elektrische gitaar kost en waar je op moet letten.

1. De prijs van een elektrische gitaar

Er zijn gelukkig een aantal goede budgetopties beschikbaar voor diegenen die net beginnen met spelen. Voor als je niet kunt wachten, kijk hier maar eens naar de elektrische gitaren van Harley Benton. Dit merk van Thomann heeft erg goede recensies betreffende hun producten, maar dus ook voor hun elektrische gitaren. Vooral wanneer je naar de prijs-kwaliteitverhouding kijkt.

1.1 Nieuwe elektrische gitaren

Nieuwe elektrische gitaren zijn een goede optie als je net begint met spelen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het merk, het materiaal en de kwaliteit. De prijzen variëren meestal tussen de €100 en €200. Het voordeel van een nieuwe gitaar is dat je zeker weet dat deze in goede staat verkeert en geen verborgen gebreken heeft. Bovendien kun je vaak rekenen op garantie en ondersteuning van de fabrikant. Als je een betrouwbare en betaalbare gitaar wilt, is het de moeite waard om te kijken naar nieuwe opties.

Lees ook maar eens mijn al eerder geschreven blog Beste elektrische gitaren.

1.2 Tweedehands elektrische gitaren

Tweedehands elektrische gitaren zijn een andere optie om te overwegen als je op zoek bent naar een betaalbare gitaar. Het kopen van een tweedehands gitaar kan je geld besparen, vooral als je een beperkt budget hebt. Je kunt tweedehands gitaren vinden bij muziekwinkels, online marktplaatsen en zelfs op veilingwebsites.

Maar met een tweedehands gitaar moet je wel wat ervaring hebben en weten waar je naar moet kijken. Verborgen gebreken worden vaak niet verteld tijdens je bezoek van een gitaar die je op marktplaats gevonden hebt. Natuurlijk is het ook nog een optie om iemand mee te nemen die het wel heeft.

2. Factoren die de prijs beïnvloeden

Factoren die de prijs beïnvloeden zijn onder andere het merk en de reputatie van de gitaar, het materiaal en vakmanschap, de pickups en elektronica, en eventuele extra functies en accessoires. Het merk en de reputatie van een gitaar kunnen invloed hebben op de prijs. Bekende merken hebben vaak een hogere prijs, maar bieden ook een betere kwaliteit en betere ondersteuning.

Gitaren met hoogwaardige pick-ups en elektronica zullen uiteraard vaak duurder zijn dan gitaren met standaard pick-ups. Verder kunnen extra functies en accessoires, zoals een tremolo-systeem of een ingebouwde tuner, de prijs van een gitaar verhogen, afhankelijk van de kwaliteit

2.1 Merk en reputatie

Ik heb al het een en ander blog geschreven over merken en hun reputatie, en dit blijft dan ook een belangrijke factor. Maar er zijn ook een aantal niet zo bekende merken, waarvan je een prima gitaar kunt bespelen. Hieronder benoem ik een aantal zeer betaalbare gitaren waarvan ik gecharmeerd ben:

2.2 Materiaal en vakmanschap

De meeste elektrische gitaren zijn gemaakt van hout, zoals mahonie, esdoorn of lindehout. Elk houtsoort heeft zo zijn eigen klankkarakteristieken en speeleigenschappen. Mahonie bijvoorbeeld, staat bekend om zijn warme en volle klank, terwijl esdoorn een helderder en sprankelender geluid produceert.

Begin, als beginner, gewoon eens te zoek bent naar een goede betaalbare gitaar. Met de lijst, die ik in dit blog al eerder heb gemaakt, kun je al uitgaan van een goede prijs-kwaliteitverhouding. Op die manier kun je al een goede start maken.

Daarna komt een goede afstelling van je gitaar wat zeer belangrijk is voor je bespeelbaarheid, zodat je ook gemotiveerd blijft. Ik heb meerdere blogs gemaakt hoe je je gitaar kunt verbeteren.

2.3 Pickups en elektronica

De pick-ups en elektronica van een elektrische gitaar kunnen ook invloed hebben op de prijs. Goedkope gitaren hebben vaak standaard pick-ups en elektronica, terwijl duurdere modellen vaak hoogwaardige pick-ups en elektronica hebben.

Lees ook mijn blog over pick-ups.

3. Goede gitaar voor beginners

Een goede gitaar vinden als beginner kan lastig zijn, maar gelukkig zijn er genoeg betaalbare opties beschikbaar. Hieronder benoem ik er een paar waar ik voor 100% achter sta voor een goede prijs-kwaliteit.

3.1 Squier elektrische gitaren

Squier by Fender, het kleine broertje van Fender. Lees ook dit blog over Beste beginnersgitaren.

Een populaire keuze is de Squier Affinity Series Stratocaster en Telecaster. Deze gitaar biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en is geschikt voor zowel beginners als gevorderde spelers.

Squier Stratocaster

3.2 Epiphone elektrische gitaren

Epiphone is een betaalbare versie voor als je van Gibson modellen houdt. Hoewel ze tegenwoordig al van die kwaliteit zijn dat de prijzen ook daarmee gestegen zijn.

Lees dit eerder geschreven blog over Gibson gitaren.

3.3 Harley Benton elektrische gitaren

De elektrische gitaren van Harley Benton zijn allemaal zeer goed geprijsd. Je krijgt veel gitaar voor je geld Je mag natuurlijk wel niet verwachten dat er de hoogste aandacht in detail is besteedt. Maar echt, het belangrijkste is dat de materialen van acceptabele tot goede kwaliteit zijn en de basis goed is voor de prijs waar ze voor verkocht worden. Het bespeelbaar maken kan altijd, of je het zelf doet, of je laat het doen.

3.4 Fazley elektrische gitaren

Wat voor de Harley Benton gitaren geldt, geldt uiteraard ook voor de Fazley gitaren. Dit is het huismerk van Bax-shop.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *