Er zijn zoveel verschillende soorten gitaarboeken beschikbaar voor gitaren, variërend van lesboeken voor beginners tot boeken over gevorderde technieken, muziektheorie, of zelfs over gitaarbouw. Je kunt het zo gek nog niet bedenken, of er is wel een boek over geschreven. Er zijn ook boeken die schrijven over de historie van de gitaar, elektrische gitaar met alle benodigde accessoires en ga zo maar door. Wat ook interessant kan zijn, zijn boeken over akkoorden, tablaturen van bekende liedjes (nummers). Of een boek met bekende liederen. Dat kan heel motiverend werken, vooral als je met makkelijke liederen kunt beginnen.

Een gitaar boek kan zowel interessant als zeer nuttig zijn, ze kunnen je inspireren en je muzikale kennis en begrip vergroten.

In volgende hoofdstukken heb ik zoveel mogelijk boeken ingedeeld op gebruik, zodat je snel jouw niveau en interesse eruit kan pikken. Kijk anders, om het voor jou nog handiger te maken, in de inhoudsopgave en kies jouw specifieke categorie eruit. Deze zijn genummerd van 1 t/m …

Gitaarboeken downloaden is natuurlijk ook mogelijk. Wanneer je een van de producten selecteert, kunnen deze bij desbetreffende artikel ook als E-boek aangeschaft worden.

1. De verschillende soorten gitaarboeken

De verschillende soorten gitaarboeken

Er zijn verschillende soorten gitaarboeken beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten gitaarboeken:

* **Akkoordenboeken** – Deze boeken bevatten een lijst van akkoorden die je kunt gebruiken om nummers te spelen. Ze zijn nuttig voor beginners die willen leren spelen zonder noten te hoeven lezen.

* **Songbooks** – Deze boeken bevatten nummers die je kunt spelen, evenals de akkoorden die nodig zijn om ze te spelen. Ze zijn nuttig voor beginners die graag liedjes willen leren spelen.

* **Techniekboeken** – Deze boeken behandelen specifieke technieken, zoals tokkelen of fingerpicking. Ze zijn nuttig voor beginners die zich willen specialiseren in een bepaalde speelstijl.

* **Lesboeken** – Deze boeken bevatten stapsgewijze instructies voor het leren van gitaar, inclusief notenlezen, akkoorden en technieken. Ze zijn nuttig voor beginners die een uitgebreide handleiding nodig hebben.

2. Gitaarboek voor beginners

Als je een beginner bent en gitaar wilt leren spelen, kan ik me voorstellen dat je overweldigd wordt door de enorme hoeveelheid beschikbare bronnen. Van YouTube-tutorials tot online cursussen, het kan een hele uitdaging zijn om door die enorme zee van informatie te navigeren en de juiste bron te vinden die aan je behoeften voldoet. Dit is waar een goed gitaarboek om de hoek komt kijken. Een goed geschreven gitaarboek kan je helpen de basis van het gitaarspelen te leren, je vaardigheden te ontwikkelen en door te gaan naar meer geavanceerde technieken.

Maar met zoveel beschikbare opties is het moeilijk om het perfecte boek te vinden dat past bij jouw leerstijl en voorkeuren. In deze gids bekijken we wat een goed gitaarboek is, welke verschillende soorten boeken er zijn en hoe je het juiste boek voor jou kiest. Want of je nu een complete beginner bent of een gevorderde speler die op zoek is naar een gevorderde dingetjes, met deze gids zal ik met je de juiste snaar gaan aanslaan.

2.1. Gitaar spelen voor dummies

Dit is een gitaarboek voor beginners. Het richt zich op een heel simpele manier op het uitleggen van akkoorden en het lezen van muzieknotatie. Verder bevat het ook instructies voor het stemmen van de gitaar en oefeningen om het spelen makkelijker te maken.

Het zijn populaire boeken onder de beginners. Ik zeg boeken omdat er meerdere versies zijn. De boeken heeft wel de naam “dummies”, maar kan wel eens wat lastiger voor een absolute beginner.

De boeken zijn geschreven door Mark Phillips, een gitarist, componist, auteur en redacteur met meer dan 30 jaren ervaring in de muziek.

 • Het boek is geschreven voor beginners zonder voorkennis van muziek of gitaar, begrippen en zeer eenvoudige manier wordt uitgelegd.
 • Stapsgewijs instructie met duidelijke en gedetailleerde instructies van de basis van gitaarspelen.
 • Het boek bevat audioclips die de oefeningen en liedjes begeleiden, hierdoor kan het makkelijker zijn om te leren spelen. Verder werkt dit natuurlijk erg motiverend.
 • Aangezien een boek vaak saai kan zijn, is er in dit boek gekozen voor een humoristische aanpak waardoor het makkelijker is om gemotiveerd te blijven.
 • De diepgang van het boek is beperkt, hoewel het een goede inleiding is voor beginners om de basisprincipes te leren kennen.
 • Het boek kan van minder nut zijn voor gitaristen die al gitaar hebben gespeeld en al wat ervaring hebben.
 • Het boek richt zich op een aantal stijlen zoals rock, blues en folk.
Voor Dummies –  Gitaarspelen voor Dummies
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:39
Voor Dummies – Gitaarspelen voor Dummies
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:39

2.2. Stap voor stap gitaarles

Dit boek is geschreven door de eigenaren van gitaartabs.nl. Het uit 54 bladzijde bestaande boek bevat stap voor stap uitleg van verschillende technieken en akkoorden leren spelen, waarbij je aan de hand meegenomen wordt van een mediaspeler. Al na een aantal dagen kun je een paar eenvoudige liedjes spelen.

Het is een vrij heldere en overzichtelijke cursus, die je al direct leert om liedjes te spelen. Dit zal heel motiverend werken, waardoor je enthousiast blijft.

Twee maanden gratis Alles-in-één abonnement bij het bestellen van dit handboek waarmee je gratis extra toegang krijgt tot ruim 650 dynamische gitaarliedjes (ProTabs), gitaarlessen, gitaarakkoorden, challenges, riffs & Licks en een gezellig forum.

Je krijgt bij dit boek een code waarmee je toegang krijgt tot het online gedeelte van de cursus. Hierbij krijg je toegang tot allerlei oefeningen, filmpjes, tablature en nog veel meer.

Zie ook “Beste online lessen“.

2.3. Gitaarakkoordengids

Een gitaarboek met akkoorden kan echt een aanrader zijn voor jou, als je alle akkoorden direct bij de hand wilt hebben. Deze gitaarakkoordengids is uitgevoerd in een handige ringband formaat van 320 bladzijden. Hierdoor hoef je niet bang te zijn, dat het boek dichtslaat wanneer je aan het spelen bent.

Van ieder akkoord is een foto vanuit de gitaarhals te zien, met de juiste vingerzetting. De leeromgeving maakt gebruik van een unieke media player die het mogelijk maakt elke oefening vertraagd af te spelen, te herhalen, transponeren, je gitaarhals zichtbaar te maken, akkoorden weer te geven, af te tellen bij starten en veel meer. Zo kun je de akkoorden op jouw snelheid oefenen.

Gitaar-akkoorden gids

In dit boek vind je alle belangrijke akkoorden die je nodig hebt om eenvoudige gitaarliedjes te kunnen spelen. De akkoorden worden je per pagina op een duidelijke manier uitgelegd. Je kunt het boek makkelijk openklappen aangezien het in ringformaat is gemaakt!

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 3 maart 2024 – 13:30

2.4. Ik speel gitaar

Dit gitaarboek is een populaire reeks geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, maar is tevens ook geschikt voor volwassenen. Het is in Nederlands geschrevenen ontworpen om spelers te helpen om hun vaardigheden te verbeteren. Het richt zich voor op de muziekstijlen klassiek, pop, blues en volksmuziek.

Stapsgewijs wordt je meegenomen in de basisprincipes van gitaarspelen. In het eerste boek wordt veel uitleg gegeven over stemmen van een gitaar, basisakkoorden en eenvoudige liedjes om te leren spelen. Naarmate de serie vordert, worden meer geavanceerde technieken en stijlen geïntroduceerd.

 • Het boek begint eenvoudig met het eerste deel, en bouwt geleidelijk op naar geavanceerdere technieken. Hierdoor is het gemakkelijk voor beginners te leren en voor gevorderdere hun vaardigheden te verbeteren.
 • Het boek bevat audioclips die de oefeningen en liedjes begeleiden, hierdoor kan het makkelijker zijn om te leren spelen. Verder werkt dit natuurlijk erg motiverend.
 • Aangezien een boek vaak saai kan zijn, is er in dit boek gekozen voor een humoristische aanpak waardoor het makkelijker is om gemotiveerd te blijven.
 • Het boek richt zich alleen op gitaarspelers om te leren spelen, niet op de muziektheorie. Wanneer je echt meer over de muziektheorie wilt weten, moet je aanvullende bronnen raadplegen.
 • Niet geschikt voor heel ervaren gitaristen.
 • Het boek richt zich op een aantal muziekstijlen.
Ik Speel Gitaar!
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:22

2.5. Leer gitaar spelen – Beginners gitaarboek

Ook in dit boek wordt haarfijn de basisprincipes van de gitaar uitgelegd. De eerste pagina’s beginnen met uitleggen van de verschillende onderdelen van de gitaar, benodigdheden voor akoestische en elektrische gitaar, het stemmen, akkoorden toonladders, kortom alles wat je nodig hebt om gitaar te leren spelen.

De gitaar is een geweldig instrument om te bespelen. Wanneer je dit bent aan het lezen, vind je dat dus ook. Je twijfelt nog, dan kun je in ieder geval voor deze prijs met dit boek geen kat in de zak kopen. Wie weet is dit boek, wanneer je je afvraagt waarom gitaar spelen, voor jou wel een start voor een heel erg leuke hobby.

Het is een prettig boek om te lezen en heeft ook vele goede recensies

 • Heel goedkoop.
 • Gitaar leren spelen zonder noten te kunnen lezen.
 • Niet saai, veel afwisseling.
 • Je leert alleen de basis.
 • Niet geschikt voor heel ervaren gitaristen.
 • Het boek richt zich op een aantal muziekstijlen.
Leer gitaar spelen – Beginners gitaarboek
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:22
Beginnerscursus Lead Gitaar – Boek + 2DVD’s, 1CD & 1DVD-Rom

Behandelt toonladders en patronen over het gehele fretboard zodat je kunt improviseren over Majeur, Mineur en Blues akkoordenschema’s in iedere willekeurige toonsoort. 

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 15 juni 2024 – 14:14

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:22