Elektrische gitaar

De pick-ups brengen jouw geluid tot leven

Inhoudsopgave

1. Van Hendrix tot Van Halen: De legendes die de elektrische gitaarmuziek vorm gaven”.

De elektrische gitaar is al meer dan een halve eeuw een begrip in de muziekindustrie en betovert het publiek met zijn rauwe kracht, soulvolle melodieën en ongelooflijke veelzijdigheid. Van de iconische riffs van Jimi Hendrix tot de virtuoze solo’s van Eddie Van Halen, de legendes van de elektrische gitaar hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op het genre, en talloze muzikanten geïnspireerd om het instrument op te pakken en de grenzen van het mogelijke te verleggen. In deze ode aan de groten, maken we een reis door de geschiedenis van de elektrische gitaarmuziek, waarbij we de verhalen en geluiden verkennen van de muzikanten die deze kunstvorm revolutionair veranderden en het gezicht van de rock and roll voorgoed veranderden. Dus lees snel verder!

1.1 De evolutie van de elektrische gitaarmuziek

De elektrische gitaar is de afgelopen eeuw geëvolueerd van een experimenteel instrument tot een van de meest iconische en veelzijdige instrumenten in de muziekgeschiedenis. Het begon allemaal in de jaren dertig, toen de eerste elektrische gitaren werden ontwikkeld. Echter, het was pas in de jaren vijftig dat het instrument echt populair werd, mede dankzij de opkomst van rock and roll. Sindsdien hebben talloze muzikanten dit mooie instrument gebruikt om elk denkbaar geluid te creëren, van zachte ballads tot snoeiharde heavy metal. De elektrische gitaar heeft een revolutie teweeggebracht in de muziekindustrie en heeft muziekgeschiedenis geschreven.

1.2. Jimi Hendrix: de man die het spel veranderde

Als er één persoon is die de elektrische gitaarmuziek heeft gevormd en beïnvloed, dan is het wel Jimi Hendrix. Hij wordt beschouwd als een van de grootste gitaristen aller tijden en zijn invloed is nog steeds voelbaar in de muziek van vandaag. Hendrix was bekend om zijn innovatieve speelstijl en het gebruik van feedback en distortion om een uniek geluid te creëren. Zijn nummers, zoals “Purple Haze” en “Hey Joe”, zijn klassiekers geworden en hebben de muziekwereld voorgoed veranderd. Hendrix was een pionier en zijn nalatenschap zal altijd voortleven.

1.3. Eric Clapton: De iconische bluesman

Eric Clapton heeft een carrière van meer dan vijftig jaar in de muziekindustrie en heeft een enorme invloed gehad op de elektrische gitaarmuziek. Clapton begon zijn carrière als lid van The Yardbirds en Cream, en ging later solo. Hij wordt beschouwd als een van de beste bluesgitaristen aller tijden en zijn spel wordt geprezen om zijn emotie en kracht. Clapton heeft talloze klassiekers geschreven, waaronder “Layla” en “Wonderful Tonight”, en zijn invloed is nog steeds voelbaar in de muziek van vandaag.

1.4. Eddie Van Halen: De gitaarheld van de jaren 80

Eddie Van Halen is een van de meest invloedrijke en vernieuwende gitaristen van de afgelopen decennia. Hij werd bekend als de oprichter en gitarist van de rockband Van Halen, die in de jaren tachtig enorme successen behaalde. Van Halen was bekend om zijn virtuoze spel en het gebruik van tapping en andere technieken om een uniek geluid te creëren. Zijn nummers, zoals “Jump” en “Panama”, zijn ware klassiekers geworden en hebben een generatie van gitaristen beïnvloed.

1.5. Jimmy Page: De tovenaar van de riff

Jimmy Page is de oprichter en gitarist van de legendarische rockband Led Zeppelin en wordt beschouwd als een van de grootste gitaristen aller tijden. Page was bekend om zijn gebruik van complexe akkoorden en riffs, en zijn invloed is nog steeds voelbaar in de muziek van vandaag. Zijn nummers, zoals “Stairway to Heaven” en “Kashmir”, zijn klassiekers geworden en hebben een hele generatie beïnvloed.

1.6. Slash: De iconische leadgitarist van Guns n’ Roses

Slash is een van de meest iconische en herkenbare gitaristen van de afgelopen drie decennia. Hij is het meest bekend als de leadgitarist van de rockband Guns N’ Roses, die in de jaren tachtig en negentig enorme successen behaalde. Slash was bekend om zijn virtuoze spel en zijn gevoel voor melodie en emotie. Zijn solo’s, zoals die in “Sweet Child O’ Mine” en “November Rain”, zijn ware klassiekers geworden en hebben een hele generatie beïnvloed.

1.7. Stevie Ray Vaughan: De Texas bluesman

Stevie Ray Vaughan was een Amerikaanse bluesgitarist en zanger die bekend stond om zijn virtuoze spel en zijn unieke geluid. Hij begon zijn carrière in de jaren zeventig en behaalde zijn grootste successen in de jaren tachtig. Vaughan was bekend om zijn gebruik van de stratocaster-gitaar en zijn vermogen om emotie en gevoel in zijn spel te leggen. Zijn nummers, zoals “Pride and Joy” en “Texas Flood”, zijn klassiekers geworden en hebben een hele generatie beïnvloed.

1.8. Randy Rhoads: De onderschatte legende van Ozzy Osbourne

Randy Rhoads was een Amerikaanse gitarist die vooral bekend werd als de gitarist van Ozzy Osbourne. Rhoads was een pionier op het gebied van heavy metal en zijn speelstijl heeft veel invloed gehad op het genre. Hij was bekend om zijn gebruik van klassieke muziek in zijn composities en zijn vermogen om emotie en gevoel in zijn spel te leggen. Helaas stierf Rhoads reeds op jonge leeftijd bij een vliegtuigongeluk, maar zijn invloed op de muziekwereld is nog steeds voelbaar.

1.9. De blijvende erfenis van elektrische gitaarlegendes

De muziek van de elektrische gitaarlegendes heeft een blijvende erfenis achtergelaten in de muziekindustrie en de popcultuur. Hun invloed is nog steeds voelbaar in de muziek van vandaag en zal dat nog vele jaren blijven. Ze hebben de grenzen van wat mogelijk is verlegd en nieuwe generaties muzikanten geïnspireerd om hun eigen geluid te creëren. De legendarische muziek van Hendrix, Clapton, Van Halen, Page, Slash, Vaughan en Rhoads zal voor altijd voortleven in de harten en geesten van muziekliefhebbers over de hele wereld.

2. Soorten elektrische gitaren

Er zijn verschillende soorten elektrische gitaren, elk met hun eigen unieke ontwerp en geluid.

2.1. Solidbody gitaren

Dit zijn gitaren met een massief houten lichaam zonder klankgaten. Ze worden vaak gebruikt in rock- en popmuziek. Voorbeelden zijn de Fender Stratocaster, Fender Telecaster en Gibson Les Paul.

De solidbody gitaar is een van de 3 belangrijkste elektrische gitaren, waarvan de Solidbody gitaar toch eigenlijk wel de bekendste en populairste is. Deze gitaar heeft een massieve body, en kan gemaakt zijn van verschillende houtsoorten. Dit biedt vele voordelen, je krijgt namelijk een betere controle over je gitaar en de sustain is beter. Ook zijn ze minder gevoelig voor feedback dan bijvoorbeeld hollowbody gitaren. Hierdoor zijn ze ideaal voor high gain en luide muziekstijlen.

2.1.1. Body houtsoorten

De houtsoort voor solidbody elektrische gitaren verschilt nogal. Maar bedenk dat ieder houtsoort zijn eigen eigenschappen heeft met elk hun eigen klank en resonantie eigenschappen. Maar natuurlijk bepaald niet alleen de houtsoort van de body de uiteindelijke klank van je solidbody gitaar. Ook de pick-ups (elementen) en de afwerking van je gitaar hebben een grote invloed op de klank en de speelbaarheid van je gitaar.

2.1.1.1. Lindenhout (Basswood)

Lindenhout wordt veel gebruikt voor de body vanwege zijn lichte gewicht en relatief zachte klank. Het heeft een warme en volle klank met een zeer goede sustain.

Wanneer ik even een persoonlijke greep neem in mijn eigen gitaarcollectie maak, heeft bijvoorbeeld mijn Ibanez JEM77P een lindehouten body. Niet de goedkoopste gitaar, dus je ziet dat dit soort hout niet alleen bij de goedkoopste gitaren wordt toegepast.

Andere modellen die een lindehout body hebben in mijn collectie zijn de Godin Stadium en de EVH Striped series.

2.1.1.2. Essenhout (Ash)

Essenhout is een houtsoort dat voorheen werd toegepast. Het hout is dicht en hard en produceert heldere hoge tonen met een agressief randje.

Ik zeg dus voorheen omdat essenhout, of “Ash” in het Engels, tegenwoordig niet meer zo veel wordt toegepast wegens tekorten van deze houtsoort. Helaas wordt essenhout alleen nog in de duurdere modellen toegepast.

Hieronder een kort lijstje van elektrische gitaren waar essenhout werd toegepast:

 • Fender Stratocaster American Ultra luxe uit 2021
 • Fender Stratocaster American DeLuxe uit 2007
 • Fender Vintera Telecaster Butterscotch uit 2019

Een van de bekende kenmerken van essenhout is dat het zo’n kenmerkende houtnerf heeft met die prachtige patronen en strepen. Dit geeft deze gitaren een bijzondere en mooie visuele uitstraling. Kijk maar eens naar onderstaande afbeeldingen van respectievelijk de gitaren die ik in bovenstaande lijstje benoemd heb.

Ash body van een Fender Stratocaster American Ultra Luxe Red burst
Ash body van een Fender Stratocaster American Ultra Luxe Red burst
Ash body van een Fender Stratocaster American DeLuxe
Ash body van een Fender Stratocaster American DeLuxe
Ash body van een Fender Telecaster Vintera butterscotch
Ash body van een Fender Telecaster Vintera butterscotch
2.1.1.3. Elzenhout (Alder)

Ook elzenhout is een veel gebruikte houtsoort voor solidbody gitaren vanwege zijn lichtgewicht en resonantie eigenschappen. Deze houtsoort wordt veelal toegepast voor gitaren in het lagere en middensegment aangezien het een vrij “goedkope” houtsoort is. Maar dat wil niet zeggen dat het slecht is.

Deze houtsoort produceert een warme, gebalanceerde klank met een heldere boventoon. En zoals al eerder gezegd, bepaald niet alleen de body de klank van je gitaar.

Hieronder heb ik een kort lijstje samengesteld, waar elzenhout wordt toegepast:

 • Fender Stratocaster Standard series Player series
 • Ibanez RG series
 • Music Man Stingray
 • Gibson Les Paul Classis

2.2.1. Houtsoorten van de toetsen van de elektrische gitaar

Ook een toets of fretboard van een gitaar kan gemaakt zijn van verschillende houtsoorten.

2.2.1.1. Palissander (Rosewood)

Palissander, rosewood in Engels, is een van de populairst gebruikte houtsoorten voor het fretboard van een gitaar. Palissander heeft een opvallende donkere bruine kleur met een duidelijke nerf. Ik vind het in ieder geval een mooie uitstraling hebben wat de gitaar een mooi uiterlijk geeft. Palissander voor de toetsen werkt perfect, want het zorgt voor een warme toon. Heeft geen afwerking nodig, maar wel onderhoud.

Echter door ontbossing is deze houtsoort zeldzamer geworden en niet meer duurzaam. Vandaar dat de meeste gitaarbouwers overgestapt zijn op een alternatief. Fender is bijvoorbeeld overgestapt op Pau Ferro. Deze houtsoort heeft namelijk ook een warme klank.

Je komt palissander bij nieuwe gitaren alleen nog tegen bij de duurdere modellen.

Palissander fretboard van een Fender Stratocaster
Palissander fretboard van een Fender Stratocaster
2.2.1.2. Esdoorn (maple)

Ook esdoorn is een populaire houtsoort voor de gitaartoets. Tegelijkertijd is het een goedkoper en duurzamer alternatief voor palissander. Esdoorn is er in overvloed en komt op veel plekken op de wereld voor. Daarom wordt het ook niet alleen voor de toetsen, maar vaak tevens voor de gehele hals gebruikt. Een groot voordeel van een esdoorn gitaartoets is dat hij niet zo onderhouden hoeft te worden. Natuurlijk wil je hem wel schoonhouden, maar deze houtsoort droogt niet uit, zoals dat bij een palissander gitaartoets wel het geval is.

Esdoorn heeft een hele lichte kleur met soms een aparte houtnerf. De houtsoort heeft een hoge dichtheid waardoor de hals stevig wordt, bovendien produceert een esdoorn hals een helder geluid met een geweldige projectie. Het is dan ook niet voor niets dat dit een van de meest toegepaste houtsoort voor hals en/of gitaartoets.

Esdoorn fretboard van een Fender Stratocaster MIJ
Esdoorn fretboard van een Fender Stratocaster
Esdoorn fretboard van een EVH Striped Series
Esdoorn fretboard van een EVH Striped Series
2.2.1.3. Pau Ferro

Pau Ferro is het duurzame en goedkopere alternatief voor palissander. De houtsoort komt uit Zuid-Amerika en heeft een warm geluid met daarbij een articulerende klank. Qua toon lijkt het erg veel op palissander, maar is iets lichter in kleur. Op dit moment is er geen tekort aan deze houtsoort, en wordt vooral bij Fender toegepast op de Player serie.

2.3.1. De elementen of de pick-ups van de elektrische gitaar

Dan hebben we natuurlijk nog de pick-ups van de solidbody elektrische gitaar. Zonder deze zal er weinig geluid afkomen van een elektrische gitaar. Deze elementen zorgen er namelijk voor dat wanneer je een snaar aanslaat er trillingen ontstaan. Hierdoor wordt er een kleine spanning opgewekt. De sterkte van deze spanning is afhankelijk van de aanslag en van de constructie van het element.

Hoe je deze elementen op je elektrische gitaar afstelt lees je hier.

2.3.1.1. Afgegeven spanningswaarde van de pick-ups

De afgegeven spanning kan makkelijk oplopen tot wel 1000mVpp (1 volt peak-peak). Dit signaal, direct afkomstig van je gitaar, zal het hoogst zijn bij de aanslag en zal langzaam minder worden.

Signaal van een gitaarelement aanslag
http://www.muzique.com/lab/pick.htm

Wanneer je hoofdstuk 4 hebt gelezen in “Gitaarversterkers en frequenties“, dan weten we dat je gitaarversterker een zo hoog mogelijke impedantie dient te hebben. Wanneer bijvoorbeeld je gitaar een uitgangsimpedantie van 250kOhm heeft of lager, en de ingangsimpedantie van de gitaarversterker ook 250kOhm heeft, dan verliezen we de helft van de spanning.

Een algemene regel in de elektrotechniek is namelijk, de hoogste spanning meet je over de hoogste weerstand (impedantie). Dus in dit geval wil je de hoogste weerstand aan de kant van de versterker hebben, waardoor je het meeste van je signaal overhoudt.

Nu hoor ik jullie denken, dan draai je de potmeter toch naar beneden om de weerstand van de uitgangsimpedantie van de gitaar te verminderen. Dat gaat echter niet op, want hierdoor wordt je volume (signaalsterkte) minder. Het hoogste volume (grootste signaalsterkte) wordt afgenomen bij de maximale weerstand van de regelbare volumepotmeter van je gitaar. Door een zo hoog mogelijk impedantie aan de kant van de gitaarversterker, zal er dus het meeste van je signaal overblijven.

In zoverre even het elektrotechnische gedeelte van een pick-up.

2.2. Hollowbody gitaren

Dit zijn gitaren met een holle klankkast en f-gaten, vergelijkbaar met die van een akoestische gitaar. Ze worden vaak gebruikt in jazz- en bluesmuziek. Voorbeelden zijn de Gibson ES-335 en de Gretsch Country Gentleman.

2.3. Semi-hollowbody gitaren

Dit zijn gitaren met een deels holle klankkast, vaak met een massief blok in het midden om feedback te verminderen. Ze worden vaak gebruikt in rock- en bluesmuziek. Voorbeelden zijn de Gibson ES-335 en de Epiphone Casino.

2.4. Barition gitaren

Dit zijn gitaren met een langere mensuur en lagere stemming dan standaard gitaren. Ze worden vaak gebruikt in heavy metal en rockmuziek. Voorbeelden zijn de Fender Bass VI en de Danelectro Baritone.

2.5. 7- en 8-snarige gitaren

Dit zijn gitaren met extra snaren voor een breder bereik en meer toonmogelijkheden. Ze worden vaak gebruikt in progressieve rock- en metal genres. Ook gitaristen als Steve Vai (Ibanez Universe serie) en John Petrucci (Musicman Majesty serie) gebruiken ze af en toe wel eens.

2.6. Travel gitaren

Dit zijn gitaren die zijn ontworpen om compact en gemakkelijk mee te nemen te zijn. Ze zijn vaak klein van formaat en hebben soms een inklapbare nek. Voorbeelden zijn de Martin Backpacker en de Taylor Baby-serie.

3. Populaire gitaarmerken

Er zijn vele bekende en populaire gitaarmerken waarvan ik er in de volgende paragraven een aantal heb uitgepikt.

Het is echt een persoonlijke smaak, maar natuurlijk ook de voorkeur van muziekstijl welk soort gitaar je prefereert. Hoewel ik zelf vind dat je van iedere gitaar bijvoorbeeld een rockgitaar of blues gitaar kunt maken, iedere gitaar kun je tweaken. Een mooi verhaal vind ik dat er altijd gezegd werd dat je van een Telecaster geen metal gitaar kunt maken. Ik associeer deze gitaar dan ook echt niet met Metal, maar toch zijn er metal-bands waarbij er gitaristen zijn die deze gitaar gebruiken. Dus tja, persoonlijke smaak ja, maar het is dus cliché om te zeggen dat die of die elektrische gitaar bij een bepaalde muziekstijl hoort.

3.1. Gibson

The Gibson 175
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:16

Gibson gitaren zijn al meer dan een eeuw synoniem met kwaliteit en vakmanschap. Deze iconische instrumenten hebben de muziekwereld veroverd en hebben een blijvende impact gehad op de muzikale landschappen van verschillende genres. Het verhaal van Gibson-gitaren begint met de visionaire geest van Orville Gibson, die aan het einde van de 19e eeuw zijn revolutionaire ontwerpen begon te creëren. Deze ontwerpen vormden de basis voor een legendarisch merk dat nog steeds gerespecteerd en bewonderd wordt door muzikanten over de hele wereld.

Gibson gitaren zijn meer dan alleen muziekinstrumenten; ze zijn culturele iconen geworden. De klank, het gevoel en de uitstraling van een Gibson zijn onmiskenbaar en hebben bijgedragen aan talloze onvergetelijke momenten in de muziekindustrie. Van de bruisende gitaren die het geluid van rock ‘n’ roll definieerden tot de warme en expressieve tonen die de blues tot leven brachten, Gibson-gitaren hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis met de “Les Paul”, “SG”, “Flying V” en “ES-335”.

3.1.1. Gibson Les Paul

De “Les Paul”, vernoemd naar de legendarische gitarist Les Paul, is een van de meest geliefde en herkenbare Gibson-modellen. Met zijn dikke, sustain-rijke toon en unieke vorm heeft de Les Paul een prominente plaats verworven in de wereld van rock ‘n’ roll. Talloze gitaristen, van Jimmy Page tot Slash, hebben de Les Paul gebruikt om hun muzikale visie tot leven te brengen en de grenzen van de gitaarklank te verleggen.

3.1.2. Gibson SG

Naast de Les Paul heeft Gibson ook andere iconische modellen geproduceerd die een blijvende impact hebben gehad op de muziekwereld. De Gibson “SG” is een slanke en lichtgewicht gitaar die bekend staat om zijn heldere klank en moeiteloze bespeelbaarheid. Beroemde gitaristen zoals Angus Young van AC/DC en Tony Iommi van Black Sabbath hebben de SG gebruikt om hun kenmerkende geluiden te creëren.

Voor de Gibson SG kun je hier een artikel vinden, waarbij een Fender Stratocaster met de Gibson SG wordt vergeleken.

3.1.3. Gibson Flying V

De “Flying V”, met zijn opvallende V-vormige body, is een symbool geworden voor de wildere kant van de rockmuziek. Van Jimi Hendrix tot Kirk Hammett, gitaristen hebben de “Flying V” gebruikt om hun publiek te verbazen met hun energieke optredens en gedurfde speelstijl.

Gibson James Hetfield

3.1.4. Gibson ES-335

Naast deze bekende modellen heeft Gibson ook de ES-335 geproduceerd, een semi-hollowbody gitaar die geliefd is om zijn warme klank en veelzijdigheid. De ES-335 heeft een belangrijke rol gespeeld in verschillende genres, van jazz tot blues en rock. Gitaristen zoals BB King, Eric Clapton en Dave Grohl hebben de ES-335 omarmd en hebben het geluid van hun muziek ermee gevormd.

3.2. Fender

Fender Telecaster and Stratocaster
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:23

Ik denk dat ook het merk Fender niet veel introductie nodig heeft, een van de meest bekende en invloedrijke merken ter wereld. Het is opgericht in 1946 door niemand anders dan, ja je raadt het al, Leo Fender. Het bedrijf is gevestigd in Californië, Verenigde Staten, hoewel de gitaren inmiddels allang niet meer alleen in Californië worden gebouwd. In het verleden werden de gitaren ook bijvoorbeeld in Japan gebouwd, maar op vandaag worden ze veel in Mexico gebouwd. Bovenstaande boek verteld het uitgebreide verhaal over het ontstaan van het gitaarmerk Fender.

De custom made en de duurdere gitaren worden nog in de Verenigde Staten gebouwd (MIA), de meer “betaalbaardere” modellen in Mexico (MIM). Dat wil niet zeggen dat ze in Mexico slechtere gitaren bouwen, integendeel, vele reviews in fora bewijzen ook anders. Het blijft wel zo, dat de “American” built een grotere waarde blijven behouden door hun gigantische populariteit. Daardoor hebben ze ook tweedehands nog een grote waarde. Zie hier een artikel dat ik geschreven heb over MIM en MIA elektrische gitaren.

Fender staat bekend om hun heldere, sprankelende toon en uiteraard de uitstekende bespeelbaarheid. Maar staan ook zeer bekend om de vormen van de Stratocaster en de Telecaster. Deze vormen zijn meermaals gekopieerd en nagebouwd.

Hier vind je alles over serienummers van Fender gitaren. En waarom zit die brug pickup eigenlijk schuin? Dat kun je hier lezen.

Vergelijk van Stratocaster model en telecaster model
Links de vorm van een Telecaster en rechts de vorm van een Stratocaster

3.2.1. Fender Telecaster

De Telecaster is de eerste elektrische gitaar die Fender bouwde. Deze werd in 1950 geïntroduceerd en was de eerste gitaar met een massieve houten body. Het model is al snel bekend populair geworden bij country- en rock ’n roll muzikanten. En nog steeds wordt de Telecaster wordt met veel succes gebouwd.

3.2.1.1. De elementen op de Telecaster

De Telecaster beschikte in die tijd over 2 single-coil elementen, bij de brug en bij de hals. De elementen worden met een keuzeschakelaar geselecteerd. Tegenwoordig zijn er meerdere variaties met elementen op de Telecaster.

3.2.2. Fender Stratocaster

De Stratocaster werd in 1954 geïntroduceerd en is het meest populaire model van Fender geworden. Maar misschien niet alleen maar van Fender, maar het meest populaire van alle modellen. Voor vele beroemde gitaristen is dit model hun favoriet geworden. Noem ze maar op; Jimmy Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Yngwie Malmsteen en nog vele anderen.

3.2.2.1. De elementen op de Stratocaster

De Stratocaster was pas echt een doorbraak voor de muziek van die tijd. Deze elektrische gitaar beschikte over drie single-coil elementen die werden geschakeld met een keuzeschakelaar van 5 standen. Door deze drie elementen waren er bij een Stratocaster veel meer mogelijkheden. Ook de tremolobrug was zeer vernieuwend, want voor het eerst had je een bewegende brug, waardoor je nog meer variaties in tonen kon maken.

Tegenwoordig hebben we nog meer variaties met elementen. Zo wordt er tegenwoordig ook vaak gebruik gemaakt van humbuckers op de Stratocaster. Afhankelijk van de muziek die je speelt en je persoonlijke smaak natuurlijk. Humbuckers zijn echter niet uitgevonden door Fender, maar die werden als eerste gebruikt bij Gibson.

3.3. Ibanez

Ibanez Electric Guitar Book
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:16

Ook Ibanez is een merk dat al jarenlang garant staat voor kwaliteit en innovatie. Alhoewel het merk reeds tussen 1940 en 1950 werd opgericht, bouwt het pas vanaf 1957 bouwde een solide reputatie op. Vanaf 1970 werd Ibanez pas echt bekend, met name in de Verenigde Staten. In het begin bouwden ze nog een reeks klonen van de bekende Amerikaanse modellen, Fender Stratocaster en Gibson Les Paul, tegen een veel lagere prijs. Echter leidt dit tot een groot succes voor Ibanez, maar ook tot juridische conflicten met Fender en Gibson. Hierdoor moesten ze het een en ander wijzigen in hun ontwerpen.

3.3.1. Innovatie en eigen ontwerpen

In de jaren 80 ging Ibanez verder met het ontwikkelen van hun eigen originele ontwerpen en innovaties. Zo produceerden ze de beroemde Ibanez JEM, een signature-model ontworpen in samenwerking met de legendarische gitarist Steve Vai. Ook de Ibanez RG-serie werd in deze periode geïntroduceerd, een van de meest populaire en invloedrijke series van het merk.

Ibanez RG series
Ibanez RG series in onderhoud

3.3.2. Prestige

Prestige-lijn en populariteit onder metal gitaristen In de jaren 90 versterkte Ibanez hun reputatie als een van de belangrijkste gitaarfabrikanten voor heavy metal gitaristen. Artiesten zoals Joe Satriani, Paul Gilbert, en later ook bands als Korn en Slipknot, gebruikten Ibanez-gitaren. Ibanez introduceerde ook de “Prestige” lijn van gitaren, die bekend stond om hun hoogwaardige constructie en afwerking.

Ibanez JP6
De Ibanez JP6 John Petrucci’s voormalige signature gitaar

3.3.3. Voortdurende evolutie

Tegenwoordig blijft Ibanez een belangrijke speler in de gitaarindustrie met een een hele rij aan akoestische en elektrische gitaren die tegemoetkomen aan de behoeften van diverse muzikanten. Ze blijven nieuwe modellen introduceren en zijn populair bij verschillende muziekgenres, van rock en metal tot jazz en fusion.

3.3.4. Beginners en gevorderden

Als beginner is het belangrijk om een gitaar te kiezen die gemakkelijk te bespelen is en een goede geluidskwaliteit biedt. Ibanez-gitaren zijn uitermate geschikt voor beginnende gitaristen vanwege hun comfortabele bespeelbaarheid en betaalbaarheid. Dit merk is perfect voor diegene die willen beginnen met elektrische gitaar spelen, Ibanez biedt een heel aantal instapmodellen. De gitaren hebben een lage actie, wat betekent dat de snaren dicht bij de toets liggen, waardoor ze gemakkelijker te bespelen zijn voor beginners. Bovendien hebben Ibanez-gitaren een uitstekende geluidskwaliteit, zelfs in de lagere prijsklassen, waardoor beginners kunnen genieten van een bevredigende speelervaring.

4. Beginnen met elektrische gitaar spelen

Zoals ik al eerder heb beschreven, zal ik een beginner niet adviseren om met een elektrische gitaar te beginnen. Het belangrijkste is eerst dat je eerst wat basiskennis leert, en dat kun je gewoon het beste leren op een klassieke akoestische gitaar. Maar mocht je toch willen beginnen met een elektrische gitaar, dan geldt hier hetzelfde patroon voor als bij een akoestische gitaar. Leer eerst de basisprincipes van het gitaar spelen: basisakkoorden, riffs en het ontwikkelen van een goede techniek. Daar hoort ook het stemmen met stemvork bij. Met een stemapparaat kun je nog altijd stemmen. Daarbij is stemmen met een stemvork goed voor je gehoor.

Mocht je besluiten in een band te gaan spelen, is een elektrische gitaar natuurlijk een superkeuze. Samen spelen met andere muzikanten is zeer leerzaam.

Hier kun je een artikel lezen hoe je de gitaar in een andere toonhoogte stemt.

4.1. Goedkopere gitaren

Je kunt ook overwegen om een goedkope, maar degelijke gitaar te kopen om te beginnen. Dit kan bijvoorbeeld een Squier Stratocaster of Epiphone Les Paul zijn.

Een elektrische gitaar heeft anders dan een akoestische gitaar een versterker nodig. Investeer in een versterker, dit is belangrijk als je een elektrische gitaar bespeelt omdat het geluid zonder versterking relatief zacht is. Je kunt een ook kleine oefenversterker kopen om mee te beginnen. Er zijn ook modellen beschikbaar die een koptelefoon uitgang hebben, zodat je kunt oefenen zonder anderen te storen.

Als beginner is het ook aan te bevelen om te investeren in een lesboek en/of online lessen om je te helpen bij het leren van de basisprincipes van het spelen van de gitaar.

5. Waar let je op bij het kopen

Bij het kopen van een elektrische gitaar zijn er verschillende dingen waar je op moet letten.

5.1. Budget

Bedenk van tevoren hoeveel geld je wilt uitgeven aan een gitaar. Elektrische gitaren variëren sterk in prijs, dus het is belangrijk om te bepalen wat je bereid bent te besteden.

5.2. Type gitaar

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten elektrische gitaren, zoals solidbody, hollowbody of semi-hollowbody gitaren. Bedenk welk type het beste past bij het soort muziek dat je wilt spelen.

5.3. Materiaal

De houtsoorten waarvan een gitaar is gemaakt, beïnvloeden de klank en resonantie van de gitaar. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke geluid. Voorbeelden van veelgebruikte houtsoorten zijn esdoorn, mahonie, lindehout en populier.

5.4. Elementen

De pickups of elementen van een gitaar zijn essentieel voor het produceren van het geluid van de gitaar. Single-coil pickups produceren over het algemeen een helder en scherp geluid, terwijl humbuckers een voller en warmer geluid produceren. Overweeg welk soort elementen je wilt hebben op je gitaar. Heel bekende merken zijn onder andere DiMarzio, Seymour Duncan en Fender. Maar er zijn er nog veel meer. Maar zelf vind ik dat pas belangrijk wanneer je vertrouwd en ervaring hebt met het instrument.

5.5. Hals en fretboard

De lengte en dikte van de hals en de breedte en radius van het fretboard zijn belangrijk bij het kiezen van een gitaar. Het is belangrijk dat de gitaar comfortabel aanvoelt en goed past bij de grootte van je handen.

5.6. Merk en reputatie

Er zijn veel verschillende merken van elektrische gitaren en sommige hebben een betere reputatie dan andere. Hieronder bij “De beste elektrische gitaren voor 2023” heb ik al wat werk voor je gedaan, ook kun je mijn reviews/blogs lezen om erachter te komen welke merken bekend staan om kwaliteit en duurzaamheid.

5.7. Uiterlijk

Ten slotte is het uiterlijk van de gitaar belangrijk voor sommige kopers. Kies een gitaar die er goed uitziet en die je inspireert om te spelen.

6. De beste elektrische gitaren voor 2023

Er is geen gebrek aan gitaren online wanneer je op zoek bent. Het kan ook moeilijk voor je zijn, en soms zie je door de bomen het bos niet meer. De keuze is groot en er zijn genoeg goedkope goede gitaren, maar evenveel slechte. Verder moet die gitaar ook nog voldoen aan jouw smaak en keuze, want je wilt wel trots zijn op je instrument.

6.1. Beste elektrische gitaren voor beginners

Het is best mogelijk om een redelijke elektrische gitaar tot 250 euro te vinden. Heb jij al een beetje gitaar leren spelen op een akoestische gitaar, je speelt al redelijk wat basisakkoorden en je wilt graag overstappen op een elektrische gitaar, dan kun je er voor kiezen om zo’n gitaar tot 250 euro te kopen. Je zult voor jezelf moeten kijken wat belangrijk voor je is. Dingen die je minder belangrijk vindt, daar kun je dan op sparen.

7. Veel gestelde vragen

Wat is een elektrische gitaar?

Elektrische gitaren zijn gitaren die zijn ontworpen om te worden gebruikt met een gitaarversterker. In tegenstelling tot een akoestische gitaar geeft de trilling van een snaar niet de klank via een klankkast weer, maar via een elektrisch signaal dat versterkt wordt met een gitaarversterker.

Hoe werkt een elektrische gitaar?

Elektrische gitaren hebben elementen (ook wel pick-ups genoemd) die zijn ontworpen om de trillingen van de snaren op te vangen en om te zetten in elektrische signalen die naar de versterker worden gestuurd. Hierdoor kunnen ze veel harder en luider worden gespeeld dan akoestische gitaren (hoewel er ook akoestische gitaren zijn die versterkt kunnen worden, bijvoorbeeld met een piezo element), Ze hebben een uniek geluid dat wordt beïnvloed door het type elementen dat wordt gebruikt en de manier waarop ze zijn bedraadt.

Hoe klinkt een elektrische gitaar?

Wanneer je een elektrische gitaar direct aansluit op een gitaarversterker zonder effecten, zul je alleen de “droge” snaren horen. Maar het interessante aan een elektrische gitaar is dat je met effecten kunt werken, waardoor je een heel ander geluid krijgt. De mogelijkheden zijn dan enorm.

Waar worden elektrische gitaren gebruikt?

e worden toegepast in een breed scala van muzikale genres. Hieronder een aantal voorbeelden:

  1. Rockmuziek: Van klassieke rock tot metal. Denk bijvoorbeeld aan artiesten als Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Metallica en AC/DC.

  1. Popmuziek: Artiesten als Taylor Swift, Ed Sheeran en Maroon 5 maken bijvoorbeeld gebruik van elektrische gitaren in hun nummers.

  1. Jazzmuziek: Jazzgitaristen als Wes Montgomery, Pat Metheny en George Benson gebruiken bijvoorbeeld vaak elektrische gitaren.

  1. Fusionmuziek: Elektrische gitaren worden ook veel gebruikt in fusionmuziek, waarin verschillende muzikale stijlen worden gecombineerd. Bijvoorbeeld artiesten als John McLaughlin en Al Di Meola.

  1. Studio-opnames: Elektrische gitaren worden ook vaak gebruikt in opnamesituaties, zowel voor het opnemen van riffs en solo’s als voor het creëren van bepaalde klanken en effecten.

  1. Live optredens: Elektrische gitaren worden ook veel gebruikt tijdens live-optredens, zowel in grote concertzalen als in kleinere club- en baromgevingen.

Zoals je kunt zien worden deze gitaren gebruikt in veel verschillende muzikale contexten en stijlen. Ze zijn een belangrijk instrument in de hedendaagse muziek.

Welke soorten elektrische gitaren bestaan er?

e worden toegepast in een breed scala van muzikale genres. Hieronder een aantal voorbeelden:

  1. Rockmuziek: Van klassieke rock tot metal. Denk bijvoorbeeld aan artiesten als Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Metallica en AC/DC.

  1. Popmuziek: Artiesten als Taylor Swift, Ed Sheeran en Maroon 5 maken bijvoorbeeld gebruik van elektrische gitaren in hun nummers.

  1. Jazzmuziek: Jazzgitaristen als Wes Montgomery, Pat Metheny en George Benson gebruiken bijvoorbeeld vaak elektrische gitaren.

  1. Fusionmuziek: Elektrische gitaren worden ook veel gebruikt in fusionmuziek, waarin verschillende muzikale stijlen worden gecombineerd. Bijvoorbeeld artiesten als John McLaughlin en Al Di Meola.

  1. Studio-opnames: Elektrische gitaren worden ook vaak gebruikt in opnamesituaties, zowel voor het opnemen van riffs en solo’s als voor het creëren van bepaalde klanken en effecten.

  1. Live optredens: Elektrische gitaren worden ook veel gebruikt tijdens live-optredens, zowel in grote concertzalen als in kleinere club- en baromgevingen.

Zoals je kunt zien worden deze gitaren gebruikt in veel verschillende muzikale contexten en stijlen. Ze zijn een belangrijk instrument in de hedendaagse muziek.