Akoestische gitaar

Gitaren met een klankkast

1. Soorten akoestische gitaren

Akoestische gitaren of Spaanse gitaren zijn gitaren die een klankkast hebben, wat betekent dat het geluid wordt geproduceerd door de trillingen van de snaren die resoneren in de klankkast. De klankkast is meestal gemaakt van hout en heeft een opening aan de voorkant (klankgat) waardoor het geluid naar buiten kan worden geprojecteerd. Akoestische gitaren worden vaak gebruikt in genres zoals folk, country, pop en rock, en zijn ook populair bij singer-songwriters en straatmuzikanten vanwege hun draagbaarheid en gemakkelijke speelbaarheid zonder de noodzaak van versterking.

Akoestische gitaren bestaan in allerlei soorten en maten.

Akoestische gitaarVoordelenNadelenGenre
Klassieke (Spaanse) gitaar-Nylon snaren kunnen zachter aanvoelen waardoor
het comfortabeler speel
-Ideaal voor te beginnen en akkoorden te leren
spelen
-Ze zijn licht, en makkelijk te hanteren
-Nylon snaren hebben wat minder volume
en/of projectie, waardoor ze wat minder geschikt voor
luidere muziekstijlen
-De brede hals kan wel eens lastig zijn voor mensen met kleinere handen
Klassieke muziek, flamenco,
Bossa Nova
Western gitaren-De stalen snaren zorgen voor een helder en scherper
geluid
-Ze zijn meer geschikt voor luidere stijlen muziekstijlen
-Vooral voor beginners voelen de snaren hard aan
-Het luidere geluid kan minder geschikt zijn voor muziekstijlen
zoals folk en singer-songwriters.
-Ze zijn relatief wat duurder als klassieke gitaren
Country en rock
Archtop gitaren-Warme en rijke klank dankzij de holle body
-Zeer hoogwaardige gitaar
-Prijzig vanwege de hoge mate van complexiteit
-Kwetsbaar en gevoelig voor beschadigingen en deuken
-Beperkte veelzijdigheid, voornamelijk voor Jazz ontwikkeld
-Door de complexiteit is onderhoud lastig bij deze gitaar
Voornamelijk Jazz
12-snarige gitaar-Heeft 12 in plaats van 6 snaren, waardoor een volle,
rijke klant ontstaat
-De extra snaren geven iets extra’s aan de melodie van
akkoorden
-Erg prijzig
-Moeilijker te bespelen vanwege de extra snaar
-De body is wat groter, hetgeen de gitaar wat minder
draagbaar kan maken
-Niet geschikt voor beginnende gitarist
Folk, rock, country
Resonator gitaar-Unieke klank door de metalen resonator kegel die de
klank produceert
-Geschikt voor slide-gitaarstijl door de hoge actie (hoogte snaren
naar toetsen) maken dit ideaal voor deze speelstijl
-Beperkt geluidbereik ten opzichte van andere akoestische
gitaren
-Beperkte veelzijdigheid, vooral gericht op bepaalde genres
-Hoge actie maakt het spelen lastiger
-Ze zijn nogal prijzig
Blues en bluegrass muziek
Akoestische gitaren
Breedlove akoestische gitaar
Breedlove akoestische gitaar

2. Akoestische gitaarvormen

Er bestaan een heel aantal verschillende vormen of stijlen voor een akoestische gitaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. De meest voorkomende zijn:

 1. Dreadnought: De dreadnought-stijl is de meest populaire stijl van akoestische gitaren en wordt gebruikt in verschillende muziekgenres, waaronder folk, country en rock. Dreadnought-gitaren hebben een grote, rechthoekige body en een brede nek, wat zorgt voor een diepe en krachtige klank.
 2. Concert: Concert-gitaren zijn kleiner dan dreadnought-gitaren en hebben een rondere klankkast. Ze hebben vaak een heldere en sprankelende klank en worden gebruikt in genres zoals blues, jazz en pop.
 3. Auditorium: De auditorium-stijl is vergelijkbaar met de concert-stijl, maar met een iets grotere klankkast en een bredere nek. Deze gitaren zijn ideaal voor fingerstyle-spelers en singer-songwriters vanwege hun gebalanceerde klank.
 4. Jumbo: Jumbo-gitaren hebben een nog grotere klankkast dan dreadnought-gitaren en zijn ideaal voor spelers die op zoek zijn naar een luid en vol geluid. Ze worden vaak gebruikt in genres zoals country, rock en pop.
 5. Parlor: Parlor-gitaren zijn de kleinste en lichtste akoestische gitaren en hebben vaak een vintage uitstraling. Ze hebben een heldere, intieme klank en worden vaak gebruikt in akoestische blues en folk.

2.1. Wat is een Dreadnought-body

Wanneer je deze term tegenkomt, bij de akoestische Western gitaren, betekent dit dat je te maken hebt met een gitaar met een kenmerkende vorm. Grote vierkante schouders en een brede onderkant, waardoor het een bredere klankkast heeft dan andere gitaren. De naam komt officieel van de Martin Guitars af, een firma die is opgericht 1930.

De dreadnought-body is zo ontworpen om een krachtigere en uitgebalanceerde klank te verkrijgen, hetgeen zo populair is in de Country, Bluegrass, Folk maar ook Rock. Door de grootte van de klankkast is deze gitaar kan deze gitaar die krachtige klank produceren. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor zowel solo als begeleidingsspel.

Op vandaag maken vele merken gebruik van dit type, het is hiermee dan ook een van de meest populaire gitaarvormen ter wereld.

3. Gebruikte houtsoorten op de akoestische gitaar

Gitaren zijn opgebouwd vanuit vele soorten hout. Zo is de body weer van een ander soort hout als de hals bijvoorbeeld. Maar ook de body zelf kan al vanuit vele soorten hout zijn opgebouwd.

De houtsoort is belangrijk voor de klank van een gitaar. De meest gebruikte houtsoorten die gebruikt worden zijn onder andere vurenhout, esdoorn en mahonie.

De body wordt meestal van dennen of sparrenhout gebruikt. Voor de klankkast wordt hardhout veelvuldig gebruikt, voor de stevigheid maar ook om een diepere toon te creëren. Het klankblad zelf wordt meestal van een zachtere houtsoort gemaakt.

De hals wordt vaak van mahonie of ceder gemaakt. De bovenzijde, het toetsenbord waar de frets op zijn gemonteerd, wordt weer van een ander soort hout gemaakt. Zo is palissander een zeer populaire houtsoort voor de toetsen vanwege zijn warme, rijke klank.

3.1. Palissander

Palissander is de laatste jaren echter bedreigd door overexploitatie en illegale handel. Er zijn beperkingen opgelegd, waardoor de prijs gigantisch is gestegen. Er is dus ook minder palissander beschikbaar waardoor gitaarbouwers alternatieven moesten gaan zoeken. Vergelijkbare houtsoorten zijn dan ook bijvoorbeeld ovangkol en walnoot.

Gitaarbouwers moeten op vandaag meer rekening houden met regels en voorschriften die de handel met deze houtsoort bemoeilijken. Het wordt daarom veel minder gebruikt als voorheen.

4. Beginnen met gitaar spelen

Als beginner zou ik je aanbevelen om te beginnen met een klassieke gitaar. Alleen al vanwege de zachtere nylon snaren die gemakkelijker op de vingers liggen dan de stalen snaren van een bijvoorbeeld een westerngitaar. Bovendien is de hals van een klassieke gitaar meestal breder, waardoor de snaren verder uit elkaar staan, wat het gemakkelijker maakt om akkoorden te leren spelen.

Er zijn veel verschillende merken en modellen van klassieke gitaren beschikbaar. Een goede gitaar voor beginners hoeft niet duur te zijn, maar het is belangrijk om er een te kiezen die goed is gebouwd en goed klinkt, zodat je gemotiveerd blijft om te oefenen en te spelen. Natuurlijk is het achteraf nog steeds mogelijk om je gitaar een upgrade te geven!

Als beginner beveel ik je ook aan om te investeren in een lesboek en/of online lessen om je te helpen bij het leren van de basisprincipes van het spelen van de gitaar.

Leer ook de begrippen en de namen van je akoestische gitaar. In het plaatje heb ik de bekendste delen aangegeven. Het is handig als je deze namen al kent.

Ben je linkshandig? Lees dan ook mijn blog Moet als linkshandige recht- of linkshandig gitaar leren spelen eens

acoustic-guitar-uitleg

5. Waar let je op bij het kopen

Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij het kopen van een gitaar. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Budget: Het is belangrijk om een budget te bepalen voordat je op zoek gaat naar een gitaar. Gitaren kunnen variëren in prijs, van enkele honderden tot duizenden euro’s. Zorg ervoor dat je een budget hebt dat realistisch is voor jouw situatie.
 2. Geluidskwaliteit: Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een gitaar is de geluidskwaliteit. Je wilt een gitaar die goed klinkt en past bij het soort muziek dat je wilt spelen. Het is dus belangrijk om verschillende gitaren uit te proberen voordat je een beslissing neemt.
 3. Speelbaarheid: Een andere belangrijke factor is de speelbaarheid van de gitaar. De hals moet comfortabel in de hand liggen en de afstand tussen de snaren moet goed zijn. De actie van de snaren (de hoogte van de snaren ten opzichte van de frets) moet ook goed zijn, zodat het gemakkelijk is om de snaren in te drukken en akkoorden te spelen.
 4. Kwaliteit van de materialen: De kwaliteit van de materialen kan ook van invloed zijn op de geluidskwaliteit en speelbaarheid van de gitaar. Over het algemeen zijn gitaren gemaakt van hout, dus het is belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het hout en de afwerking van de gitaar.
 5. Uiterlijk: Hoewel het uiterlijk niet het belangrijkste aspect is, kan het wel van invloed zijn op hoe gemotiveerd je bent om te spelen. Kies een gitaar die er mooi uitziet en waar je trots kan zijn.
 6. Garantie en service: Controleer ook de garantie- en servicevoorwaarden van de gitaar. Een goede garantie en service kunnen van pas komen als er iets mis is met de gitaar of als je vragen hebt over het onderhoud ervan.

6. De beste akoestische gitaren voor 2023

In deze lijsten heb ik voor jullie uitgezocht wat de best mogelijke akoestische gitaren kunnen zijn voor meerdere prijsklassen. Als beginner kan ik me voorstellen dat je mogelijk geen al te hoge investering wil maken.

7. Snaren voor de akoestische gitaar

Af en toe zul je ook wat snaren moeten vervangen. Ik heb de best mogelijke snaren sets voor je uitgezocht, onderverdeeld voor klassieke gitaar snaren en western gitaar snaren. Hier heb ik ook rekening gehouden met de verschillende reviews voor de verschillende sets.

Lees ook mijn blog Welke gitaarsnaren heb ik nodig?

Toch maar geen stalen snaren op klassieke gitaar zetten
Zet vooral geen stalen snaren op een klassieke akoestische gitaar

Veel gestelde vragen – akoestische gitaren

Regelmatig krijgen we wat vragen over akoestische gitaren. Hieronder ons antwoord op die vragen die we regelmatig krijgen.

Wat is Dreadnought-body?

Wanneer je deze term tegenkomt, bij de akoestische Western gitaren, betekent dit dat je te maken hebt met een gitaar met een kenmerkende vorm. Grote vierkante schouders en een brede onderkant, waardoor het een bredere klankkast heeft dan andere gitaren. De naam komt officieel van de Martin Guitars af, een firma die is opgericht 1930.

De dreadnought-body is zo ontworpen om een krachtigere en uitgebalanceerde klank te verkrijgen, hetgeen zo populair is in de Country, Bluegrass, Folk maar ook Rock. Door de grootte van de klankkast is deze gitaar kan deze gitaar die krachtige klank produceren. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor zowel solo als begeleidingsspel.

Op vandaag maken vele merken gebruik van dit type, het is hiermee dan ook een van de meest populaire gitaarvormen ter wereld.

Welke gitaarsnaren klassieke gitaar heb ik nodig?

Voor een klassieke gitaar heb je nylon snaren nodig. In dit artikel kun je er alles over lezen Zet nooit metalen snaren op een klassieke gitaar, hierdoor kan je hals beschadigen of zelfs breken.

Beste snaren voor western gitaar

Westerngitaren hebben metalen snaren nodig. Deze  heb ik voor je uit gesorteerd in dit artikel.

Hoe lang gaan gitaarsnaren mee?

Gitaarsnaren gaan zo lang mee tot ze knappen. Ja dat is ook zo, maar natuurlijk niet alleen maar. Gitaarsnaren verliezen hun “toon” naarmate ze langer onder spanning op je gitaar zitten. Hun helderheid en warmte verdwijnt zeg maar. Over het algemeen klinkt een snaar op je gitaar na de eerste week het beste. Aangezien de eerste dagen, na het vervangen van je snaren, de snaren nog erg metaalachtig klinken.

Western vs klassieke gitaar

Er zijn aardig wat verschillen tussen deze 2 akoestische gitaren. Zo heeft een klassieke meestal een wat bredere body en is de hals met toets over het algemeen een stuk breder. Dat maakt akkoorden spelen op een klassieke wat makkelijker om basis- en klassieke akkoorden te spelen. Verder hebben klassieke gitaren andere snaren, namelijk van nylon. De westerngitaren hebben metalen snaren. Als je meer wilt weten over akoestische gitaren, kijk een naar dit artikel.

Wat zijn akkoorden?

Het zijn meerdere tonen die tegelijkertijd op een gitaar (of ander instrument) gespeeld worden om een harmonisch geheel te vormen. Een akkoord bestaat meestal uit minimaal 3 tonen, waarbij eentje de grondtoon is. De grondtoon is de laagste noot, een tertstoon (de noot die 2 toonhoogtes hoger is als de grondtoon) en de kwint (de noot die drie toonhoogtes hoger is als de grondtoon). Basisakkoord “C” bijvoorbeeld, bestaat uit de grondtoon “C” en 2 toegevoegde tonen “E” en “G”. Er bestaan honderden akkoorden, maar de belangrijkste zijn wel de basisakkoorden, de zogenaamde majeur en de mineur akkoorden. Akkoorden klinken mooi vol, vandaar dat ze veel gebruikt worden voor begeleiding van muziekstukken. Het begrijpen van akkoorden kan een belangrijk onderdeel zijn om je te helpen met improviseren en componeren van muziek.

Wat is een akoestische gitaar?

Een akoestische gitaar is een gitaar met een klankkast. Door de trillingen van de snaren wordt via de holle klankkast een geluid geproduceerd. Dit kenmerkt de akoestische klank van de akoestische gitaar. In dit artikel kun je er hier meer over lezen.

Klassieke gitaar afstellen?

Een klassieke gitaar is wat lastiger af te stellen als bijvoorbeeld een elektrische gitaar. De brug bijvoorbeeld kun je het best door een expert laten doen. Mits je natuurlijk wel de nodige kennis hebt. Over het algemeen zijn er niet zoveel dingen die je zelf moet doen op een akoestische gitaar. Actie afstellen is ook een stuk lastiger wat je weer beter door een expert kunt laten doen. Snaren vervangen is zo’n beetje het enige wat je kunt doen.