Een beginnersgids voor de beste hybride versterkers
Zonder versterker is een elektrische gitaar nutteloos. Wanneer je dus elektrische gitaar wilt spelen, zul je een versterker moeten aanschaffen. Vroeger was dit al gauw een dure aanschaf en je had nog maar alleen een versterker die je geluid van je gitaar versterkte. Tegenwoordig heb je gitaarversterkers waarbij je gelijk alles in huis kunt hebben. Van effecten, simulatie speakers, tot aan simulatie amps die buizenversterkers na kunnen doen. Voor thuis gebruik heb je daar maar weinig vermogen voor nodig, 10-20Watt is alles wat je nodig hebt. Daarbij zijn deze gitaarversterkers met dit soort vermogen spotgoedkoop.
Een hybride gitaarversterker combineert analoge en digitale technologieën. Laat ik het anders zeggen, deze versterker maakt gebruik van de traditionele analoge, transistor-versterking als basisgeluid. Maar voegt er via het digitale circuit effecten en andere geluiden aan toe. Hiermee zou jij als gebruiker meer controle hebben over het geluid dan bij een traditionele versterker, maar met minder complexiteit van een modeling versterker. Toch worden de begrippen hybrideversterker en modeling versterkers vaak door mekaar gebruikt.
Bij een hybride versterker kun je meestal ook gebruik maken van een app, waarbij je de settings (Pre-sets) kunt programmeren. Via een USB-kabel kun je je versterker dan verbinden met je PC, laptop of mobiel.
Wanneer je een gitaar versterker met effecten zoekt, ben je hier op de juiste plek. Ik neem een aantal van deze hybride gitaarversterkers op de korrel. Bespreken wat de voor- en nadelen zijn, zodat jij een goede keuze kunt maken.
Een modeling gitaarversterker maakt alleen maar gebruik van digitale technologie om het geluid van vele verschillende versterkers en effecten na te bootsen en te creëren. Ze omvatten, zeg maar, vaak meerdere versterkermodellen en effecten, en stellen je in staat om deze te selecteren en aan te passen via een display en knoppen op de versterker of via een bijbehorende app. Met de app kun je de versterker dan verbinden met je PC of laptop om zodoende voorgeprogrammeerde geluiden te parametreren.
Over het algemeen biedt een modeling versterker meer flexibiliteit en veelzijdigheid, terwijl een hybride versterker de voorkeur kan hebben voor degenen die een klassieke versterkerklank willen behouden, maar toch wat extra functies en effecten willen toevoegen. Ze worden daarbij met de jaren geavanceerder. Steeds meer mogelijkheden worden toegevoegd.
Ik heb een goede ervaring met hybride gitaarversterkers en heb er een aantal thuis mogen uitproberen. Ze zijn erg fijn en handig als je thuis oefent, of alleen maar thuis gitaar speelt. Ze zijn minder handig voor op een podium als je in een band speelt is mijn mening. Dan vertrouw ik toch liever op een traditionele gitaarversterker, waar ik direct aan wat fysieke knoppen kan draaien. Maar dat kan ook voor iedereen anders zijn. Maar als oefenversterker als tweede erbij, kan het wel heel erg leuk zijn. De kleinste versies zijn over het algemeen spotgoedkoop.
Met een hybride versterker kunnen we geluiden en effecten nabootsen. Een soort van alles-in-een versterker zeg maar, waarbij je een breed scala van bekende versterkermodellen en effecten kunt programmeren. Vaak hebben ze ook een ingebouwde tuner, dit varieert van model tot model. Je kunt deze op de versterker zelf instellen, of via je app. Via de app zijn de mogelijkheden namelijk een stuk groter, en heb je ook een breed overzicht van de mogelijkheden.
Gelukkig voor de beginners, zijn deze versterkers al uitgerust met een heel aantal standaard Presets. Hierdoor kun je gelijk beginnen met spelen, zonder dat je eerst nog een serie instellingen moet maken. Ook de gitaar effecten volgorde is hierin al vaak gemaakt voor je, zodat je hier niet over hoeft na te denken.
Vaak kun je je ook aanmelden bij een community van desbetreffende versterker, waar je vragen kunt stellen en presets (vooringestelde instellingen) met andere gebruikers kunt uitwisselen.
Wist je dat veel professionele gitaristen dit soort versterkers als oefenversterker gebruiken terwijl ze op tour zijn. Ook gebruiken ze deze vaker om ideeën in op te slaan terwijl ze op tour zijn. Zo’n kleine combo van 10 of 20 watt is makkelijk mee te slepen, en makkelijk mee te nemen in soms wat kleinere oefenruimtes.
Maar ook voor jou als thuis gitarist en/of als beginner, is dit een heel interessante versterker. Ze zijn in verhouding spotgoedkoop, en je krijgt er goede sounds uit. Voor op een podium missen ze de punch vind ik (vooral de lagere vermogens), maar in een repetitieruimte en voor thuis zijn ze zo gek nog niet.
Haal het jouw best mogelijk geluid uit je gitaar met een hybride gitaarversterker. Dit overzicht zal je een beeld geven waar je zoal naar moet kijken voor jouw perfecte gitaarversterker. Of je nu aan het kijken bent voor een budget optie of iets met wat meer bellen en toeters, er zijn zoveel merken en mogelijkheden om uit te kiezen.
Alle bekende merken bieden wel een of meerdere types aan. Om ze een beetje uit elkaar te houden, heb ik onderzoek gedaan naar de best mogelijke hybride gitaarversterkers die er te krijgen zijn. Hieronder zijn er een heel voor je op een rij gezet. Let bij je keuze op prijs en hoeveel versterker krijg ik voor die prijs. Bijvoorbeeld hoeveel vermogen, aansluitmogelijkheden, aantal kanalen.
Bij al dit soort gitaarversterkers is het mogelijk om een hoofdtelefoon te gebruiken, zodat je ook nog in de late uurtjes door kunt gaan zonder buren of je medebewoners te storen.
Deze hybride gitaarversterker bestaat al sinds 2015 maar wilde hem toch niet voor jullie onthouden. De Vox VT-serie, bestaat uit 3 verschillende maten en vermogens, waaronder de VT20X, VT40X en VT100X. Elk model in de serie bevat meerdere versterkermodellen en effecten, en stelt jou als gebruiker in staat om deze te selecteren en aan te passen via een display en knoppen op de versterker of via de bijbehorende app.
De bediening op de versterker zelf is wat ingewikkelder en wat lastiger in te stellen, er zijn namelijk vele mogelijkheden. Maar met de app “Toneroom” is het een fluitje van een cent. Je hebt een duidelijk mooi overzicht van alle functies en modeling Amp modellen.
De versterker beschikt over een effectprocessor met de meest gebruikte effecten zoals Chorus, overdrive, distortion, flanger, phaser, delay, reverb, enz.
Amp modellen | 11 |
Effecten | -Compressor, chorus, overdrive, distortion -Flanger, phaser, tremolo, delay -Reverb: room, spring, hall, plate |
Ingebouwde tuner | Ja |
Effect-loop (Send/return) | Nee |
De versterker heeft een Valvetronix buis in het voorversterkercircuit waarmee de warmte en het dynamische geluid van een buizenversterker wordt geëmuleerd, hetgeen de versterker ook een bijzondere uitstraling geeft. Er wordt van gezegd dat deze de versterker hierdoor een warmere klank meegeeft.
Ik heb deze versterker zelf getest, maar het zelf nooit echt ondervonden, en weet niet of het echt waar is. De Valvetronix buis ziet er, wanneer de versterker ingeschakeld is, wel mooi uit wanneer je van bovenuit de versterker inkijkt.
Over het algemeen gezien is deze versterker in ieder geval wel mooi klinkende en goede versterker.
Deze voetschakelaar wordt niet meegeleverd! De voetschakelaar is speciaal ontworpen voor onder andere de VT-serie, en heeft een stevige metalen behuizing met 5 schakelaars. De onderkant is voorzien van antislip, zodat de pedaal niet wegschuift wanneer je hem intrapt.
De 5 schakelaars kunnen worden toegewezen aan de verschillende functies die je geprogrammeerd hebt op je versterker of via de app “Toneroom”.
Het is een betrouwbare en handige voetschakelaar voor jou als muzikant, wanneer je je effecten liever vanuit de voet bedient. Zo kun je je ook beter concentreren op het spelen van je gitaar.
De pedaal is voorzien van een vaste 5 meter kabel met een stereo jack plug, die je in de versterker kunt steken.
Een gitaarstatief of standaard kan handig zijn wanneer je je versterker meer naar je toe wilt richten. Wanneer je je versterker niet hoog genoeg kunt zetten, is zo’n statief een oplossing.
Wanneer je verbinding wilt maken met deze versterker, zul je de applicatie “Toneroom” moeten installeren op je PC. De mogelijkheden worden hiermee vele malen groter. De software is gratis te downloaden op de Vox-website.
Met een USB kabel maak je verbinding met je versterker. De kabel verbind je via de USB-poort van de versterker, een mini-USB-poort (type B).
Ook deze hybride gitaarversterker, de ID Core-serie, is beschikbaar in verschillende modellen, waaronder de ID: Core 10 V3, ID: Core 20 V3, ID: Core 100. Deze versterkers variëren in vermogen en functies en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Inmiddels zijn we bij versie 3 belandt, vandaar de extensie V3. Deze V3 versie is voorzien van de modernste snufjes, waar je als gitarist veel plezier kan hebben. Je kunt hem zelfs inzetten als USB audio-interface en hem gebruiken voor opnames.
De versterker beschikt over een effectprocessor met 12 typische vintage effecten zoals delay, reverb, enz.
Amp modellen | 6 voices: -Clean warm -Clean bright -Crunch -Super crunch -Overdrive 1 -Overdrive 2 |
Effecten | -Modulatie: phaser, chorus/flanger, envelope en tremolo -Delays: lineair, analoog, tape en multi (vintage tot modern) -Reverbs: room, hall, spring en plate |
Ingebouwde tuner | Ja |
Effect-loop (Send/return) | Ja (alleen voor de ID: Core 100) |
De versterker heeft een stereo FX loop, waardoor je externe effecten tussen voor- en eindversterker kunt plaatsen. Dit geldt echter alleen voor de grootste versie, de ID: Core 100.
Ook de ID:Core serie heeft een voetswitch ter beschikking. Deze is helaas alleen niet voor de Blackstar ID:Core stereo 10 ter beschikking.
Je hebt hier 2 schakelaars ter beschikking, waarmee je tussen de verschillende kanalen kunt schakelen en effecten in en uit kunt schakelen. De schakelaars zijn verlicht, zodat je weet welke functie actief is. Met de schakelaar kun je ook het tempo van de effecten, zoals delay en reverb, bepalen.
Deze pedaal heeft een vaste kabel van 2 meter een stereo jack plug. Deze steek je makkelijk in je ID:Core 20 of 40.
Voor de Blackstar ID:Core 100 is er een nog uitgebreidere voetschakelaar ter beschikking. Ook deze Blackstar FS-12 biedt extra functionaliteiten aan je ID:Core 100 versterker, en heeft meerdere schakelaars.
Deze pedaal heeft geen vaste kabel en dien je dus met een losse stereo kabel met stereo jackpluggen te verbinden met je versterker. Zorg er dus voor dat je deze los aanschaft wanneer je de FS-12 wilt aanschaffen.
De app “Insider” van Blackstar kun je gratis installeren vanuit de Blackstarinsider website, de mogelijkheden zijn hiermee vele malen hoger. Met een USB kabel maak je verbinding met je versterker. De kabel verbind je op de USB-poort van de versterker, een mini-USB-poort (type B).
De Marshall Code serie is een hybride gitaarversterker die beschikbaar is in verschillende modellen, waaronder de Code 25, Code 50, Code 100 en Code 100H. Deze versterkers variëren sterk in vermogen en functies en zijn geschikt voor verschillende toepassingen.
Op de Code bevindt zich op het bedientableau een klein display waarop Preset namen en effecten afgelezen kunnen worden. Ik vind het zelf een beetje ouderwets uitzien, maar het is wel heel effectief. Zo kun je ook, wanneer je niet bent aangesloten op je computer, toch ook gelijk de naam van je effect of Preset aflezen.
De versterker beschikt over een effectprocessor met 24 effecten zoals delay, reverb, phaser, chorus, enz.
Amp modellen | -14 MST preamps -4 MST poweramps -8 MST speaker cabinets |
Effecten | 24 |
Aantal te programmeren Presets | 100 |
Ingebouwde tuner | Ja |
Effect-loop (Send/return) | Nee |
Ook de Code-serie heeft een voetschakelaar. Dankzij deze pedaal kun je je handen vrij houden en toch wisselen van effecten tijdens het spelen. De pedaal heeft een vast kabel, hetgeen betekent dat je een losse kabel er bij moet aansluiten.
Op het Marshall Portaal zijn veel filmpjes te bekijken hoe je de pedaal kunt gebruiken.
De app “Marshall Gateway” van Marshall kun je gratis installeren vanuit de Marshall.com website, de mogelijkheden zijn hiermee vele malen hoger. Met een USB kabel maak je verbinding met je versterker. De kabel verbind je op de USB-poort van de versterker, een mini-USB-poort (type B).
De Boss Katana hybride gitaarversterker bestaat alweer een tijdje en is ondertussen een zeer gewaardeerd maatje voor veel gitaristen geworden. Deze versterkers werden in 2016 geïntroduceerd, en ondertussen zijn er alweer verschillende updates geweest. De MKII is de nieuwste versie van deze krachtige versterkers, en heeft een aantal flinke updates ondergaan.
Deze Katana is er in verschillende vermogen, 50Watt en 100Watt, van combo’s tot head met cabinet opstellingen.
Aangezien het kleinst te leveren vermogen 50Watt, is er een “Powercontrol” functie op de Katana aanwezig. Zo kun je het vermogen aanpassen op de omgeving waar je speelt. Speel je bijvoorbeeld in een kleine ruimte, kun je het vermogen op 0,5 Wat, 24 Watt of het volledige vermogen instellen. Zodoende kun je hem in kleine ruimtes gebruiken ,maar ook in wat grotere ruimtes.
Natuurlijk bevat deze versterker ook een hoop effecten en modeling Amps.
Amp modellen | -Clean -Crunch -Lead -Brown Acoustic |
Effecten | Multi-effect: -booster mod -delay/FX -reverb -tap |
Aantal te programmeren Presets | 65 |
Ingebouwde tuner | Ja |
Effect-loop (Send/return) | Ja |
Deze pedaal is ontworpen voor Boss versterkers en kan dus op de Katana gebruikt worden. Je handen vrij hebben en toch kunnen overschakelen van effecten en tussen de verschillende kanalen wisselen. Helemaal afhankelijk hoe je hem naar wens hebt ingesteld. Zo kun je meer uit je versterker halen.
Ook deze pedaal heeft geen vaste kabel, waardoor je hem met een losse kabel met 2 stereo jackpluggen moet aansluiten.
Boss heeft de software “Boss Tone Studio” beschikbaar voor de PC. Deze kun je gratis downloaden van de website van Boss. Je zult ook hiervoor met een USB kabel de versterker moeten aansluiten om verbinding te krijgen met de versterker. Ook hier geldt weer dat je al je “Presets” op die manier veel makkelijker kunt opslaan en uitwisselen.
Ook Fender heeft een betaalbare hybride gitaarversterker ter beschikking. Fender heeft hier verschillende versies in, de Champion 20 en de Champion 40 zijn hier de meeste betaalbare van. Dit zijn ook versterkers die makkelijk mee te dragen zijn, of als extra versterker om te oefenen. Zo hoef bijvoorbeeld je je zware versterker uit de repetitieruimte niet mee te slepen, en kun je toch je nummers thuis oefenen.
De Champion 20 en 40 hebben geen recording output, maar daarvoor in de plaats zijn ze wel spotgoedkoop voor zo’n fijn versterkertje. Voor de Champion 10 en Champion 40 is er ook geen input voor een voetschakelaar aanwezig. Wel kun je op beide een hoofdtelefoon aansluiten om in de late avond nog even door te kunnen gaan.
De Champion 100 daarentegen, heeft wel een voetschakelaar aansluiting. Ook heeft deze versterker wel een effect-loop aansluiting.
Er wordt een 2-knops voetschakelaar meegeleverd. Hiermee kan men het kanaal kiezen, en met de andere schakelaar kunnen de effecten in en uitgeschakeld worden. De kanalen schakelaar maakt het mogelijk om te schakelen tussen “Clean” en “drive”, terwijl de “Effect bypass” het in- en uitschakelen van de effecten mogelijk maakt.
Amp modellen | 17 |
Effecten | 20 ingebouwde effecten: Reverb, delay/echo, chorus, tremolo, vibratone en meer |
Aantal te programmeren Presets | – |
Ingebouwde tuner | Nee |
Effect-loop (Send/return) | Nee, de Champion 100 heeft dit wel |
Er kan met deze versterker helaas geen verbinding gelegd worden met de PC.
Over het algemeen kun je stellen, dat een hybride gitaarversterker best wat voordelen kan bieden. De hybride gitaarversterker techniek is wat dat betreft een heel eind, er zijn mooie resultaten bereikt. Daarbij is, zoals je reeds hebt kunnen lezen, de keuze groot. Van spotgoedkope oefenversterkertjes tot best stevige hybride gitaarversterkers.
Voor een gitarist die op zoek is naar een kleine alles-in-een versterker voor thuis, zijn dit de ideale versterkers. Maar kan ook een prima match zijn voor iemand die de warmte en klank van een buizenversterker waardeert, maar deze niet kan veroorloven.
De lijsten voor de verschillende hybride-versterker zal ik up-to-date houden en aanvullen met de nieuwste modellen, zodat jij als geïnteresseerde altijd een goede keuze kunt maken.
Daar waar in de lijst een link beschikbaar is, zou je ook een blog of review van mij kunnen lezen.
Er worden veel vraag gesteld omtrent Hybride gitaarversterkers. Hieronder een aantal vragen die veel voorkomen.
Dat is een goede vraag. Eigenlijk ligt het eraan waar je naar op zoek bent. En welk soort gitarist je bent. Er zijn een aantal vragen die je voor jezelf moet afvinken:
Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een versterker voor thuisgebruik, dan is een kleine, draagbare versterker van rond de 10-20 watt meer dan genoeg. Als je echter op zoek bent naar een versterker om op te treden of in de studio op te nemen, dan heb je waarschijnlijk een grotere versterker nodig met meer vermogen en mogelijkheden. Buizenversterkers zijn voor gitaristen de ultieme gitaarversterker, de warmte en compacte sound van een buizenversterker is ongeëvenaard. Maar bedenk dat ze over het algemeen duur zijn en best wat onderhoud vragen. Als thuis gitarist zou je dan beter geholpen zijn met een hybride versterker, ze evenaren de buizenversterker in de thuis omgeving aardig, je hebt een overvloed aan effecten aan boord, en ze ze zijn verhoudingsgewijs spotgoedkoop.
Voor thuis is een vermogen van 10-20Watt meer als voldoende. Dit kan voor in een huiskamer al vrij hard gaan. Mocht je op zoek zijn naar zo’n versterker voor thuis, kijk hier eens.
Iedere gitaarversterker heeft een een voor- en eindversterker. Een distortion pedaal of een overdrive pedaal bijvoorbeeld, kun je ook een voorversterker noemen. Een FX-loop is eigenlijk een onderbreking tussen de voorversterker en de eindversterker. of eigenlijk niet direct een onderbreking, maar je kunt het signaal dat van de voorversterker afkomt onderbreken, door er andere effecten (pedalen) tussen te zetten. Dit is vooral handig bij een delay, of reverb. Deze effecten werken beter wanneer ze na de voorversterker worden geplaatst in de “effectlus”. Distortion effecten en overdrive en fuzz effecten werken weer beter als je ze voor de voorversterker neerzet.
Dus met een FX loop of effect loop kun je je volgorde van de pedalen zelf bepalen. Het geluid kan hier aanzienlijk door verbeteren. Helaas heeft niet iedere versterker een FX loop. Meestal de goedkopere gitaarversterkers met kleine vermogens hebben dit niet.
*Deze pagina bevat affiliate link(s)
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij: