Buizenversterkers

Voor menigeen gitarist nog altijd de #1

1. De buizenversterker

Een gitaar buizenversterker is een type gitaarversterker dat gebruik maakt van buizen (ook bekend als vacuümbuizen) om het signaal van de gitaar te versterken en te kleuren. Deze versterkers staan bekend om hun warme, volle en dynamische geluid en worden vaak gebruikt in rock-, blues- en jazzmuziek.

In een buizenversterker wordt het geluid van de gitaar doorgegeven aan de pre-amp buizen, waar het signaal wordt versterkt en aangepast. Daarna gaat het signaal door naar de power amp-buizen, waar het nogmaals wordt versterkt voordat het naar de luidsprekers wordt gestuurd. De buizen in de versterker spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het uiteindelijke geluid.

2. Hoe het allemaal begon

De geschiedenis van de buizen gitaarversterker gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, toen elektronenbuizen werden ontwikkeld. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd de eerste elektrische gitaar uitgevonden en al snel ontstond er vraag naar versterkers die het zwakke signaal van de elektrische gitaar konden versterken.

In 1948 werd de eerste commerciële buizen gitaarversterker, de Fender Deluxe, op de markt gebracht. Deze versterker werd al snel populair vanwege zijn warme klank en hoge vermogen. Andere bedrijven, zoals Gibson en Vox, brachten ook buizen gitaarversterkers op de markt die erg populair werden bij gitaristen.

In de jaren 60 werden buizen gitaarversterkers nog populairder, vooral in de rockmuziek. Bands zoals The Beatles, The Rolling Stones en Jimi Hendrix gebruikten allemaal buizen gitaarversterkers in hun muziek.

In de jaren 70 en 80 begonnen transistorversterkers, die goedkoper en lichter waren dan buizen gitaarversterkers, aan populariteit te winnen. Digitale versterkers werden later ontwikkeld en hebben sindsdien hun plaats veroverd in de wereld van de gitaarversterkers.

Ondanks de opkomst van nieuwe technologieën blijven buizen gitaarversterkers nog steeds populair bij veel gitaristen vanwege hun unieke, warme klank. Veel moderne gitaarversterkers proberen deze klank na te bootsen, maar voor veel gitaristen gaat er nog steeds niets boven het echte werk: een klassieke buizen gitaarversterker.

3. Behuizingen

Buizen gitaarversterkers zijn verkrijgbaar in verschillende behuizingen, afhankelijk van het type versterker en de toepassing. Hier zijn enkele van de meest voorkomende behuizingen voor buizen gitaarversterkers:

 1. Head – Dit is een losse versterkerunit zonder ingebouwde luidsprekers. De head wordt op een speakerkast aangesloten om het geluid te produceren.
 2. Combo – Dit is een alles-in-één versterker en luidspreker behuizing. De versterker en de luidspreker zijn ingebouwd in dezelfde behuizing, waardoor het gemakkelijker is om te vervoeren.
 3. Rackmount – Dit is een versterker die in een rack kan worden gemonteerd met andere audio-apparatuur. Rackmount versterkers worden vaak gebruikt in opnamestudio’s.

Buizen gitaarversterkers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en vermogensniveaus, afhankelijk van de toepassing. Of je nu op zoek bent naar een versterker voor thuisgebruik, opnames of live optredens, er is een buizen gitaarversterker beschikbaar die aan je behoeften voldoet.

Top head buizenversterker
EVH 5150 Iconic Head

3.1. De Head buizenversterker

De Head buizenversterker is een populaire keuze onder gitaristen, maar het is moeilijk te zeggen of het “veel verkocht” wordt in vergelijking met andere typen versterkers, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals trends in de muziek, populariteit van verschillende merken en modellen, enzovoort.

Dat gezegd hebbende, zijn Head buizenversterkers wel populair bij professionele gitaristen en bands, omdat ze meer flexibiliteit bieden in termen van het mixen en matchen van verschillende luidsprekerkasten en het creëren van hun eigen unieke geluid. Head buizenversterkers worden vaak gebruikt in combinatie met grote speakerkasten tijdens live optredens, waarbij het volume en de kracht van de versterker de geluidsdruk op het podium moet kunnen ondersteunen.

Over het algemeen is de head buizenversterker een populaire keuze voor gitaristen die op zoek zijn naar een krachtige, veelzijdige en flexibele versterker die hen in staat stelt om hun eigen unieke geluid te creëren.

3.1.1. Voorbeelden van bekende Head buizenversterkers

Er zijn veel verschillende merken en modellen van head buizenversterkers op de markt. Hier zijn enkele van de bekendere modellen:

 1. Marshall JCM800 – Een klassieke versterker die in de jaren 80 populair was en nog steeds veel gebruikt wordt. Bekend om zijn hoge gain en distortion, en zijn krachtige en dynamische geluid.
 2. Fender Bassman – Een legendarische versterker die in de jaren 50 werd geïntroduceerd en bekend staat om zijn warme en heldere geluid. De Bassman werd oorspronkelijk ontworpen voor basgitaren, maar wordt ook veel gebruikt door gitaristen.
 3. Vox AC30CH – Een iconische versterker die bekend staat om zijn heldere, sprankelende klank en die door veel beroemde gitaristen is gebruikt. De AC30 heeft twee kanalen en biedt veel dynamiek en responsiviteit.
 4. Mesa Boogie Dual Rectifier – Een moderne high-gain versterker die populair is bij metalgitaristen. De Dual Rectifier heeft een agressief, krachtig en dynamisch geluid, en biedt veel controle over het toonbereik.
 5. Orange Rockerverb – Een veelzijdige en krachtige versterker die bekend staat om zijn dikke en rijke geluid. De Rockerverb biedt veel controle over het geluid en heeft een ingebouwde reverb en effectenlus.
 6. Engl Fireball – Een krachtige versterker die het vooral in de metal goed doet.
 7. Orange Rockerverb MKIII – Ook een zeer bekende versterker onder de gitaristen.
Blackstar Series One 200 buizen gitaarversterker
Blackstar Series One 200

3.2. De Combo buizenversterker

Een combo gitaarbuizenversterker is een type versterker waarbij de versterker en de luidspreker in dezelfde behuizing zijn geïntegreerd. Dit maakt het gemakkelijker om te vervoeren en op te stellen, omdat je alleen de versterker hoeft aan te sluiten op een stopcontact en een gitaar.

Combo versterkers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van kleinere oefenversterkers tot grotere modellen die geschikt zijn voor live optredens. Ze worden vaak gebruikt door gitaristen die op zoek zijn naar een eenvoudige en draagbare versterker die toch een volwaardige buizengeluid kan produceren.

Maar ook zijn comboversterkers ideaal voor thuis gebruik. Vooral de kleinere versies zijn ideale oefenversterkers. Lees ook mijn blog Goede gitaarversterker voor thuis.

Combo buizenversterker
Vox AC30-S1

3.2.1. Voorbeelden van bekende Combo buizenversterkers

Er zijn veel bekende combo-buizenversterkers die door gitaristen worden gebruikt en gewaardeerd om hun geluidskwaliteit en veelzijdigheid. Hier zijn een aantal voorbeelden:

 1. Fender Blues Junior – Dit is een 15-watt combo-buizenversterker met een enkele 12-inch luidspreker. Het heeft een eenvoudige bediening met een enkele kanaal en regelaars voor volume, toon en reverb.
 2. Vox AC15 – Dit is een 15-watt combo-buizenversterker met een enkele 12-inch luidspreker. Het heeft twee kanalen met regelaars voor volume, toon en reverb, evenals een schakelbare top boost.
 3. Marshall DSL40C – Dit is een 40-watt combo-buizenversterker met een enkele 12-inch luidspreker. Het heeft twee kanalen met regelaars voor volume, gain en toon, evenals een schakelbare reverb.
 4. Mesa Boogie Mark V: 25 – Dit is een 25-watt combo-buizenversterker met een enkele 10-inch luidspreker. Het heeft drie kanalen met regelaars voor volume, gain en toon, evenals ingebouwde reverb en een effectenlus.
 5. Orange Rocker 32 – Dit is een 30-watt stereo combo-buizenversterker met twee 10-inch luidsprekers. Het heeft twee kanalen met regelaars voor volume, gain en toon, evenals ingebouwde reverb en een effectenlus.
Gitaar buizenversterker top Engl E840 50
De ENGL E840/50

3.3. De Rackmount buizenversterker

Een rackmount-buizenversterker voor gitaar is een type versterker dat is ontworpen om te worden gemonteerd in een standaard 19-inch rack. Het is bedoeld om te worden gebruikt in combinatie met andere apparatuur, zoals een voorversterker, effecten en een equalizer.

In tegenstelling tot traditionele combo-buizenversterkers heeft een rackmount-buizenversterker geen ingebouwde luidspreker, maar biedt het vermogen en de tonale karakteristieken van buizenversterkers in een compacte en draagbare vorm. Het kan worden aangesloten op een luidsprekerkast of direct op de PA van een podium.

Een voordeel van een rackmount-buizenversterker is dat het veelzijdig is en gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende situaties, zoals het spelen in verschillende soorten locaties en samenstellingen. Ze zijn ook ideaal voor gitaristen die op zoek zijn naar een krachtige, draagbare versterker zonder de beperkingen van een combo-buizenversterker.

3.4. Voorbeelden van bekende Rackmount buizenversterkers

Hier zijn enkele voorbeelden van rackmount buizenversterkers:

 1. Mesa Boogie Dual Rectifier Rackmount – Dit is een 100-watt rackmount buizenversterker met zes 6L6 buizen en vier 12AX7 buizen. Het heeft drie kanalen met onafhankelijke regelaars voor volume, gain en toon, evenals een effectenlus en ingebouwde reverb.
 2. Marshall 9200 Rackmount Power Amp – Dit is een 100-watt rackmount buizenversterker met vier EL34 buizen. Het is ontworpen om te worden gebruikt als een eindversterker en heeft geen voorversterkersectie.
 3. Engl E850/100 Rackmount Poweramp – Dit is een 100-watt rackmount buizenversterker met vier KT88 buizen. Het is ook ontworpen om te worden gebruikt als een eindversterker en heeft geen voorversterkersectie.
 4. Peavey Classic 120/120 Rackmount Power Amp – Dit is een 120-watt rackmount buizenversterker met acht 6L6 buizen. Het is ook bedoeld om te worden gebruikt als een eindversterker en heeft geen voorversterkersectie.
 5. VHT 2/50/2 Rackmount Power Amp – Dit is een 50-watt rackmount buizenversterker met vier EL34 buizen. Het heeft twee kanalen met onafhankelijke regelaars voor volume en toon, evenals een effectenlus.