Gitaar elementen afstellen: haal het beste geluid uit je gitaar

Heb je ooit het gevoel gehad dat je gitaar niet helemaal klinkt zoals je zou willen? Misschien is het tijd om je gitaar elementen af te stellen. Deze gitaar elementen of pick-ups van je gitaar zijn verantwoordelijk voor het oppikken van de geluidstrillingen en het omzetten ervan in een elektrisch signaal. Door de hoogte van de pick-up aan te passen, kun je het geluid van je gitaar beïnvloeden en de klank naar je eigen smaak aanpassen.

In dit blog ga ik je laten zien hoe je je gitaar elementen kunt afstellen, zodat je het geluid kunt krijgen dat je wilt. Of je nu een beginner bent of al jaren speelt, het afstellen van je pick-ups kan een wereld van verschil maken in de klank van je gitaar. Dus laten als ik je interesse heb gewekt, lees snel verder!

1. Waarom is het afstellen van gitaar elementen belangrijk?

Het afstellen van gitaarelementen is belangrijk omdat het invloed heeft op de klank van je gitaar. Door de hoogte van de pick-ups aan te passen, kun je het geluid van je gitaar naar jouw smaak aanpassen. Als de pick-ups te hoog staan, kan dit leiden tot een te sterke output en een overweldigend geluid. Als ze te laag staan, kan dit resulteren in een zwakker signaal en een minder krachtige klank.

Het afstellen van de gitaarelementen zorgt ervoor dat je het beste geluid uit je gitaar kunt halen en de klank kunt optimaliseren. Uiteindelijk kun je je gitaar elementen finetunen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

2. Wat zijn gitaar elementen?

Gitaarelementen, ook wel bekend als pick-ups, zijn de kleine magneten die op de gitaar zijn gemonteerd en verantwoordelijk zijn voor het oppikken van de geluidstrillingen van de snaren. Ze zetten deze trillingen om in een elektrisch signaal dat via de kabel naar de versterker wordt gestuurd.

De pick-ups bestaan uit magneten en spoelen die samenwerken om het geluid te creëren. Er zijn verschillende soorten pick-ups, zoals single-coil pick-ups en humbucker pick-ups, die elk een uniek geluid produceren. Het afstellen van de gitaarelementen kan invloed hebben op de klank en het volume van je gitaar.

Zou je graag meer details willen weten hoe een element werkt? Lees het hier.

3. Hoe kun je gitaar elementen afstellen?

Om de gitaar elementen af te stellen, begin je met het aanpassen van de hoogte van de pick-ups. Dit kan invloed hebben op de klank en het volume van je gitaar. Het is daarom ook belangrijk om te experimenteren met verschillende hoogtes om het gewenste geluid te bereiken.

Je kunt de hoogte van de pick-ups aanpassen door de schroeven aan de zijkant van de pick-ups los te draaien. Draai ze langzaam los totdat de pick-ups op de gewenste hoogte staan. Zorg ervoor dat de pick-ups niet te hoog staan, anders kan dit leiden tot een te sterke output en een overweldigend geluid. Aan de andere kant, als de pick-ups te laag staan, kan dit resulteren in een zwakker signaal en een minder krachtige klank.

Bedenk hierbij dat hoe dichter de elementen tegen de snaren staan, hoe hoger het output-volume is. Echter hoe dichter bij het ook ten koste van de definitie van je klank en dynamiek kan gaan.

Vermijdt in ieder geval ten alle tijde “string-pull”. Dit is wanneer de snaren zo dicht bij de elementen zitten dat de snaren door de magneten als het ware aangetrokken worden. Hierdoor kunnen ze minder goed uit trillen, en kan de gitaar vals gaan klinken.

Experimenteer met verschillende hoogtes en luister goed naar het geluid dat je gitaar produceert. Het kan handig zijn om hier een stemapparaat of een metronoom bij te gebruiken om nauwkeuriger te kunnen beoordelen hoe de aanpassingen van de pickup hoogte het geluid beïnvloeden.

Probeer verschillende hoogtes uit en speel wat akkoorden of riffs om te horen hoe de klank verandert. Neem de tijd om te experimenteren en vind de perfecte hoogte voor jouw gitaar en speelstijl.

3.1. Pick-up types begrijpen

Als voorbeeld neem ik een Fender Stratocaster. Deze gitaar bestaat traditioneel uit 3 single-coil elementen. Een bij de hals, een in het midden en een bij de brug. Ieder element heeft zijn eigen unieke toon. De nek pick-up biedt warmte en zachtheid, de middelste pick-up biedt balans en de brug pick-up biedt helderheid en wat meer gif.

Dwarszicht Stratocaster elementen
Basisafstelling voor een Stratocaster

3.2. Het afstellen van de pick-up hoogte

Wat je nodig hebt is een metalen liniaal, die je simpel recht op de pool van het element kan zetten. Dan duw je de lage E-snaar op de laatste positie in, en meet je de afstand van de pool tot aan onderkant van de snaar. Aangezien de hals van een gitaar ietwat bol afloopt, zie je vaak dat de polen (“pole pieces” in Engels) in het midden wat meer uitsteken. Dit omdat de snaren, mits goed afgesteld, volgens de radius van de hals zijn afgesteld. Met een schroevendraaier kun je nu de hoogte van het element naar boven of naar onderen draaien.

Deze methode pas je nu ook bij de hoge E-snaar toe.

Elementhoogte van gitaar meten
Lees de afstand tot de onderkant van de snaar af

Hieronder een tabel met de aanbevolen uitgangshoogte voor verschillende gitaarstijlen. Dit is als het ware de basis (fabrieksinstelling), en van hieruit kun je je eigen voorkeur finetunen.

GitaartypePick-up hoogte
Stratocaster stijlLage E-snaar: 3mm
Hoge E-snaar: 2,4mm
Telecaster stijlLage E-snaar: 2,4mm
Hoge E-snaar: 2mm
Les Paul stijlLage E-snaar: 2,4mm
Hoge E-snaar: 2,4mm
BasLage E-snaar: 3mm
Hoge G-snaar: 2,4mm

3.3. Het afstellen van de pickup pole pieces

Het afstellen van de pickup pole pieces of is een andere stap bij het afstellen van je gitaarelementen. De pole pieces kunnen de kleine schroefjes die zich bovenop de pickups bevinden zijn of gewoon staafjes zoals in onderste afbeelding is afgebeeld. Ze zijn verantwoordelijk voor het aanpassen van de individuele volumes van elke snaar. Door de pole pieces op de juiste hoogte af te stellen, kun je ervoor zorgen dat elke snaar even luid klinkt.

Het doel is hierbij om een gebalanceerde output te verkrijgen voor de verschillende snaren. Dit is afhankelijk van welk soort speler je bent en je voorkeuren. Wanneer je bijvoorbeeld een humbucker in je brugpositie hebt (HSS in een Stratocaster), en je gebruikt deze als boost. Dan is dit een andere afstelling als dat je de elementen uitgebalanceerd wilt hebben. Je ziet er zijn verscheidene instelling, en zo zeer persoonlijk afhankelijk.

Om de pole pieces af te stellen, kun je een kleine schroevendraaier gebruiken. Draai de schroefjes voorzichtig los totdat ze op de gewenste hoogte staan. Je kunt experimenteren met verschillende hoogtes om te bepalen welke instelling het beste werkt voor jouw speelstijl.

Het afstellen van de pole pieces kan een groot verschil maken in de balans en de klank van je gitaar. Het zorgt ervoor dat elke snaar evenveel volume heeft en voorkomt dat bepaalde snaren te hard of te zacht klinken. Neem de tijd om de pole pieces zorgvuldig af te stellen en luister goed naar het resultaat. Het kan even duren voordat je de perfecte instelling hebt gevonden, maar het is de moeite waard voor een optimaal geluid.

Gitaarelement

4. Welke tools heb je nodig om gitaar elementen af te stellen?

Om je gitaarelementen af te stellen, heb je een paar tools nodig.

4.1. Schroevendraaier

Je hebt een kleine passende schroevendraaier nodig om de schroeven van de pickups, pole pieces en magneten aan te passen. Zorg ervoor dat de schroevendraaier de juiste maat heeft, zodat je de schroeven gemakkelijk kunt losdraaien en vastdraaien. Want je wilt je schroeven ook niet bol draaien omdat je de verkeerde schroevendraaier hebt gebruikt.

4.2. Stemapparaat

Het kan handig zijn om een stemapparaat te gebruiken tijdens het afstellen van je gitaarelementen. Dit helpt je om nauwkeurig te beoordelen hoe de aanpassingen van de pickup hoogte het geluid beïnvloeden.

4.3. Rags of doekjes

Het is handig om wat rags of doekjes bij de hand te hebben om eventuele vingerafdrukken of vuil van de pickups te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je pickups er schoon en netjes uitzien.

4.4. Een meetlint

Als je zeer precies wilt zijn bij het afstellen van de pickup hoogte, kun je een meetlint gebruiken om de exacte afstand tussen de pickups en de snaren te meten. Je kunt natuurlijk ook

5. Hoe vaak moet je gitaar elementen afstellen?

Hoe vaak je je gitaar elementen moet afstellen, hangt af van verschillende factoren. In het algemeen is het een goed idee om je gitaar elementen af en toe te controleren en indien nodig aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je merkt dat je gitaar niet meer goed klinkt of als je veranderingen wilt aanbrengen in de klank. Het is ook belangrijk om je gitaar elementen af te stellen als je nieuwe pick-ups hebt geïnstalleerd. Op die manier kun je het beste geluid uit je gitaar halen en de klank optimaliseren.

Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en speelstijl, dus experimenteer en vind de frequentie die voor jou het beste werkt.

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *