Gitaar intoneren: hoe doe je dat?

Ben je een gitarist en merk je dat je gitaar niet helemaal zuiver klinkt? Dan is het tijd om je gitaar te intoneren! Intoneren is het aanpassen van de lengte van de snaren zodat ze op de juiste toonhoogte klinken. Het is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je gitaar, omdat een slechte intonatie ervoor kan zorgen dat akkoorden niet zuiver klinken en dat melodieën niet goed samenklinken. In dit blog leg ik je uit wat intoneren precies is, waarom het belangrijk is en hoe je zelf je gitaar kunt intoneren. Lees snel verder om te ontdekken hoe je ervoor kunt zorgen dat je gitaar altijd perfect gestemd is!

1. Wat is intoneren?

Je gitaar intoneren is zorgen dat je snaar octaaf zuiver is, want als je gitaar niet goed geïntoneerd is, kan het spelen van akkoorden en/of noten onzuiver klinken. Vooral als je met je vingers op de gitaarhals wat verder richting de body gaan. En dat klinkt vooral niet fijn als je met andere instrumenten of muzikanten samenspeelt.

Dit is een klusje wat je wel precies moet doen, een heb je daar zeker voor nodig!

2. Waarom is intonatie belangrijk?

Intonatie is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je gitaar dus zuiver klinkt. Als de intonatie niet goed is, kunnen akkoorden en melodieën onzuiver klinken, vooral als je verder richting de body van de gitaar gaat. Dit kan erg storend zijn, vooral als je met andere muzikanten speelt. Door je gitaar regelmatig te intoneren, zorg je ervoor dat je altijd een zuivere klank hebt en dat je gitaar goed samenklinkt met andere instrumenten. Het is dus belangrijk dat je dit goed doet.

3. Hoe kun je de intonatie van je gitaar controleren en aanpassen?

Zelf intoneren hoeft niet moeilijk te zijn, je moet er alleen wat geduld voor inlassen. Zorg eerst dat er een stemapparaat op de gitaar is aangesloten. Daarna begin je met de eerste snaar te stemmen op de gewoonlijke manier. Dan druk je de 12de positie heel licht in, dus niet helemaal doordrukken want dat beïnvloed je intonatie, en kijkt of dezelfde toon wordt afgegeven.

Wanneer bijvoorbeeld deze snaar te hoog staat, en dus niet goed staat, kun je deze afstellen door de schroefjes achter op de brugzadels aan te passen. Hiermee maak je de snaar langer of korter mee, aangezien het zadel zich door aan de schroef te draaien in de lengterichting gaat verplaatsen. Je controleert hier mee de octaafzuiverheid.

Wanneer hij te hoog staat, betekent het eigenlijk dat de snaar te kort is, dus je moet het zadel naar achteren schroeven. Dit doe je door schroef rechtsom te draaien waardoor het zadel zich naar achteren verplaatst.

Intoneren
Achterzijde van de tremolobrug op een Fender Stratocaster

Nadat je het betreffende zadel versteld hebt, ga je de snaar opnieuw stemmen, en daarna weer op de 12de positie. Komt hij al dichter in de buurt van de juiste toon? Zo niet, nog steeds wat te hoog? Dan draai je weer een paar slagen naar rechts.

Zo stel je iedere snaar af tot de toon goed staat. Voor iedere snaar volg je dezelfde procedure op, totdat ze allemaal geïntoneerd zijn. Daarna stem je alle snaren nog een keer goed, en je gitaar is in “tune”.

Onderstaande YouTube legt het nogmaals perfect uit.

4. Wanneer moet je je gitaar laten intoneren door een professional?

Het kan voorkomen dat je ondanks je inspanningen je gitaar niet goed geïntoneerd krijgt. In dat geval is het verstandig om je gitaar te laten intoneren door een professional. Een professionele gitaarbouwer of luthier heeft de kennis, ervaring en het juiste gereedschap om je gitaar perfect te intoneren. Zij weten precies hoe ze de brugzadels moeten afstellen en kunnen eventueel andere aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat je gitaar optimaal gestemd is.

Het kan ook zijn dat er andere problemen zijn met je gitaar, zoals een slecht fretwerk, die invloed hebben op de intonatie. Een professional kan deze problemen opsporen en verhelpen. Dus als je merkt dat je gitaar nog steeds niet zuiver klinkt na je eigen pogingen tot intoneren, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *