Gitaar gereedschap kopen: alles wat je moet weten

Heb je een gitaar en wil je zelf wat onderhoud uitvoeren of snaar vervangen? Dan is het handig om wat gitaar gereedschap in huis te hebben. Met het juiste gereedschap kun je gemakkelijk je gitaar afstellen en ervoor zorgen dat deze altijd in topconditie is.

Of je nu een beginnende gitarist bent of al wat meer ervaring hebt, het hebben van het juiste gereedschap is essentieel. In deze blog bespreek ik welke tools je zoal nodig hebt om je gitaar goed te onderhouden en waar je deze kunt kopen. Lees snel verder en ontdek hoe je zelf je gitaar kunt afstellen en onderhouden!

1. Waarom is gitaar gereedschap belangrijk?

Het juiste gitaar gereedschap kopen en gebruiken is belangrijk omdat het je in staat stelt om zelf onderhoud uit te voeren en de snaren van je gitaar te vervangen. Met het juiste gereedschap kun je gemakkelijk de snaar van je gitaar vervangen en ervoor zorgen dat je altijd een goede klank hebt. Daarnaast kun je met gitaar gereedschap ook je gitaar afstellen, zodat deze altijd in optimale conditie is.

Het hebben van het juiste gereedschap is altijd essentieel om je gitaar goed te onderhouden. Door goed gitaar gereedschap te kopen blijf je een goed afgestelde gitaar behouden.

1.1 Snaar gitaar vervangen

Als je de snaar van je gitaar wilt vervangen, is het belangrijk om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Met het juiste gereedschap wordt het vervangen van de snaar een stuk gemakkelijker. Een aantal tools die handig zijn bij het vervangen van een snaar zijn een snaarwinder of een elektrische snaarwinder, een kniptang en een stemapparaat.

Met de snaarwinder kun je de snaar snel en eenvoudig op spanning brengen. De kniptang is handig om de oude snaar af te knippen en de nieuwe snaar op maat te maken. Het stemapparaat helpt je om de nieuwe snaar op de juiste toonhoogte te stemmen. Met deze tools kun je in een handomdraai je snaar vervangen en weer genieten van het spelen op je gitaar.

1.2 Gitaar afstellen

Gitaar afstellen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je instrument. Door je gitaar af te stellen, zorg je ervoor dat deze altijd in optimale conditie is en dat je het beste geluid uit je instrument kunt halen. Er zijn verschillende aspecten van de gitaar die je kunt afstellen, zoals de intonatie, de hals afstelling en de actie.

Bij het afstellen van je gitaar is het handig om specifiek gereedschap te gebruiken, zoals een inbussleutel voor het aanpassen van de hals en een schroevendraaier voor het verstellen van de brug. Met het juiste gereedschap en wat kennis kun je zelf je gitaar afstellen en ervoor zorgen dat deze altijd in topconditie is.

2. Welk gereedschap heb je nodig?

Ernie Ball Musician’s Tool Kit
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:10

Om je gitaar goed te onderhouden en af te stellen, zal je het juiste gitaar gereedschap moeten kopen. Hieronder worden twee categorieën gereedschappen besproken die handig zijn om in huis te hebben.

2.1 Basisgereedschap

Een aantal basisgereedschappen zijn handig om in huis te hebben voor het onderhoud van je gitaar. Een snaarwinder is een handig hulpmiddel om snaren snel en gemakkelijk op spanning te brengen.

Met een kniptang kun je oude snaren afknippen en nieuwe snaren op maat maken.

Een stemapparaat is essentieel om de snaren op de juiste toonhoogte te stemmen. Met deze basisgereedschappen kun je al veel onderhoudswerkzaamheden aan je gitaar uitvoeren. Zo zorg je ervoor dat je altijd kunt genieten van een goed klinkende gitaar.

2.2 Specifiek gereedschap

Voor specifieke afstellingen aan je gitaar heb je ook specifiek gereedschap nodig. Een inbussleutel is bijvoorbeeld handig om de hals van je gitaar af te stellen. Hiermee kun je de kromming van de hals aanpassen, zodat de snaren op de juiste hoogte boven de frets liggen. Veel gitaren

Een schroevendraaier is ook een handig gereedschap om de brug van je gitaar te verstellen. Hiermee kun je de actie van de snaren aanpassen, oftewel de hoogte van de snaren ten opzichte van de frets. Let altijd op dat de schroevendraaier goed in de schroef past, zodat je de kop niet bol kunt draaien.

Heb je veel verschillende gitaren en hebben deze allemaal verschillende maten schroevendraaiers en inbussleutels, dan is het onderste misschien wel iets voor jou.

In de MusicNomad MN229 Premium Guitar Tech Set zitten alle gereedschappen die je nodig hebt om aan je gitaar of versterker te sleutelen. Maar liefst 18 schroevendraaier bits, 7 verschillende maten moersleutels en de MusicNomad Premium Spanner Wrench. Ze zijn allemaal verpakt in een handig en compact, aluminium koffertje. Hiermee kan je al je hardware vervangen of bij schroeven, van potmeters tot elementen en verzonken jack-outputs.

3. Hoe kun je je gitaar afstellen?

Om je gitaar af te stellen, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen. Wanneer je het juiste gitaar gereedschap gaat kopen zul je in ieder geval de volgende acties kunnen ondernemen.

3.1 Intonatie gitaar

Het afstellen van de intonatie van je gitaar is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Intonatie heeft te maken met de toonhoogte van de snaren op elke fret. Om de intonatie van je gitaar te controleren, kun je gebruik maken van een stemapparaat. Stem elke snaar op de juiste toonhoogte en speel vervolgens een noot op elke fret.

Als de noot op elke fret zuiver klinkt, is de intonatie goed. Als de noot op bepaalde frets niet zuiver klinkt, kun je de brugzadels verstellen met behulp van een schroevendraaier om de intonatie aan te passen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je gitaar altijd in tune is en dat elke noot op elke fret zuiver klinkt.

3.2 Hals afstelling

De hals afstelling is een belangrijk onderdeel van het afstellen van je gitaar. Het heeft te maken met de kromming van de hals en zorgt ervoor dat de snaren op de juiste hoogte boven de frets liggen. Een goede hals afstelling zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt spelen en dat de snaren niet te hoog of te laag staan. Om de hals afstelling van je gitaar aan te passen, kun je gebruik maken van een inbussleutel. Hiermee kun je de truss rod in de hals van je gitaar aanpassen.

Door de truss rod (wordt in Nederlands ook wel halsslagpen genoemd) losser of strakker te draaien, kun je de kromming van de hals veranderen. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen en kleine aanpassingen te maken, zodat je de hals niet beschadigt. Het kan handig zijn om een gitaar afstellen cursus te volgen om te leren hoe je de hals afstelling op de juiste manier kunt uitvoeren.

Gitaar gereedschap kopen: Diverse soorten inbussleutels voor gitaar

Bij een nieuwe gitaar zal altijd de passende inbussleutel voor de truss rod meegeleverd worden. Maar als dit niet zo is, zul je de juiste sleutel voor jouw gitaarmerk en model moeten zoeken. Let op dat de standaardmaten niet altijd passen en weet zeker dat je met de juiste sleutel aan je truss rod draait. Bij Stewmac.com zijn deze aparte sleutels verkrijgbaar.

3.3 Actie afstellen

De actie heeft te maken met de hoogte van de snaren ten opzichte van de frets. Een goede actie zorgt ervoor dat je comfortabel kunt spelen en dat de snaren niet te hoog of te laag staan.

Om de actie van je gitaar af te stellen, kun je gebruik maken van een schroevendraaier. Hiermee kun je de brug van je gitaar verstellen en zo de hoogte van de snaren aanpassen. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen en kleine aanpassingen te maken, zodat je de gitaar niet beschadigt. Het kan handig zijn om wat instructievideo’s te bekijken of een gitaar afstellen cursus te volgen om te leren hoe je de actie afstelling op de juiste manier kunt uitvoeren. Zo kun je ervoor zorgen dat je gitaar altijd optimaal speelt en dat je het beste geluid uit je instrument kunt halen.

In dit blog ga ik dieper in op de details betreffende het onderwerp “gitaar afstellen”.

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
klundertmusic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:10

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:10

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *