Als je net begint met het leren van gitaar spelen, kan het kopen van een elektrische gitaar voor beginners een spannende, maar ook overweldigende taak zijn. Er zijn zo veel verschillende merken, modellen en specificaties om uit te kiezen.
Vervolgens heb je ook nog de keuze uit nieuw of tweedehands. Marktplaats bijvoorbeeld, staat vol met gitaren, maar het is altijd oppassen geblazen als je geen ervaring hebt en niet weet waar je op moet letten.
In dit blog bespreek ik, waar je zoal op moet letten bij het kopen van een elektrische gitaar als beginner. Van het kiezen van het juiste formaat en type gitaar tot het overwegen van je budget, we geven je handige tips en adviezen. Laten we beginnen!
Het kiezen van de juiste elektrische gitaar voor beginners kan een uitdagende taak zijn. Er zijn zoveel verschillende merken, modellen en specificaties om uit te kiezen.
Het budget is het eerste wat je voor jezelf moet bepalen, ben je zeker van je zelf en weet je dat je door gaat, pak dan een hoger budget. Je wilt voor jezelf natuurlijk altijd de beste prijs-kwaliteit.
Tip: Ik ben geen voorstander van de allergoedkoopste gitaar kopen, aangezien deze altijd aardig wat mankementen vertonen. Maar ik heb al eens in een eerder blog gezegd, dat elke gitaar af te stellen is, als het materiaal, de hardware en het houtwerk, maar in orde is.
Deze Harley Benton TE-90FLT Blue bast is zo’n gitaar, waarbij de materialen meer dan in orde zijn, en dus een zeer hoge prijs-kwaliteit biedt. Geef deze gitaar een goede afstelbeurt (door je zelf of een gitaartech), en hij speelt gegarandeerd geweldig.
En laten we eerlijk zijn, hoe cool ziet deze Harley Benton uit. Een echte eye-catcher. Een klassiek design (Telecaster) gecombineerd met exotische houtsoorten waarin zich 2 FilterTron-style humbucker elementen in bevinden, waarmee je lekker weg kunt rocken. Zelfs als beginner zul je je met deze gitaar op je gemak voelen, wanneer je de eerste akkoorden speelt.
Je hebt vast en zeker wel al een model of type in je hoofd waar je voor wilt gaan. Bepaal voor jezelf wat het beste bij jou past. Een Stratocaster model heeft andere functies en mogelijkheden als een Telecaster model bijvoorbeeld.
Als je bijvoorbeeld van rockmuziek houdt, kan een gitaar met humbucker pickups een goede keuze zijn. Als je meer van een bluesgeluid houdt, kun je overwegen om een gitaar met single-coil pickups te kiezen. Het is ook belangrijk om te bedenken of je een gitaar met een tremolo-brug wilt, waarmee je kunt buigen en vibrato-effecten kunt creëren, of dat je liever een vaste brug hebt voor meer stabiliteit.
Hoewel ik vind dat je met alle elektrische gitaren meerdere muziekstijlen kunt spelen, is het wel opletten welke pickups erop zitten. Pickups hebben uiteenlopende klanken en kunnen unieke geluiden produceren.
Een goed voorbeeld is het verschil tussen een single coil element en een humbucker, waarbij een humbucker door zijn compacte geluid goed voor rock kan werken. Anderzijds werkt een single coil weer beter bij blues en pop.
Dan spreken we nog niet over de verschillende unieke klanken die single coils onderling nog kunnen eens kunnen hebben.
Fender, Gibson, Ibanez, Music Man, PSR. Stuk voor stuk zijn dit allemaal premium gitaren merken, waar je ook tweedehands nog veel geld voor betaald. Deze elektrische gitaren behouden namelijk hun waarde vrij goed, dus daar zul je tweedehands ook voor betalen als je hier voor wilt gaan. Bijkomende andere voordeel van premium gitaren is nog, dat de vervangende hardware en onderdelen wat makkelijker verkrijgbaar zijn.
Voor de wat minder bekendere merken, en dat zijn er duizenden, zijn er vele elektrische gitaren verkrijgbaar. Zowel tweedehands als nieuw. Ook hier is het goed opletten, voor onder de 100 euro is er naar mijn mening niet veel goeds te vinden. Vaak zijn deze gitaren slecht afgewerkt en afgesteld. Maar soms kun je geluk hebben, en wanneer de body en hals verder in orde zijn, kun je hier best nog een goede gitaar van maken. Maar het kost je dan wel nog wat meer aan laten afstellen (man-uren), en eventuele hardware vervangen voor betere hardware.
Wanneer je een premium elektrische gitaar als beginner wilt kopen, moet je weten waar je op moet letten. Het hang ook af van jouw intentie, wat je met de gitaar wilt gaan doen natuurlijk. Wil je bijvoorbeeld alleen een elektrische gitaar kopen om te kijken of het je bevalt, en later toch een andere of nieuwe kopen. Of wil je de gitaar, die je koopt, voor langere tijd gaan gebruiken.
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een 2e hands gitaar wilt kopen. Ik splits de gebreken even in drieën. Gebreken die je kunt herstellen door bijvoorbeeld afstellen. Gebreken die wat lastiger zijn te herstellen en dus wat meer geld kosten om het te herstellen. Gebreken die helemaal niet hersteld kunnen worden.
Makkelijk te herstellen gebreken zijn problemen aan de gitaar die relatief eenvoudig opgelost kunnen worden.
Hier noem ik de gebreken die wel nog wat geld kunnen kosten, maar wel makkelijk te verhelpen zijn.
Hier bedoel ik de afstelling van de hals (Trussrod), brug en intonatie mee. Met een beetje ervaring zou je dit zelf kunnen doen, lees hier mijn blog over gitaar afstelling, maar je kunt hem ook laten afstellen door een expert. Dit kost dan natuurlijk wel de tijd van de gitaarexpert.
Dit is natuurlijk iets wat je makkelijk zelf kunt doen. In mijn blog hoe je een gitaar besnaart, kun je ook een YouTube filmpje vinden hoe je snaren kunt vervangen.
Slechte of niet functionerende potmeters of schakelaars. Wanneer je de elektrische gitaar hebt aangesloten op een versterker, let dan op of de schakelaars en potmeters niet kraken en/of misschien helemaal niet functioneren bij het bedienen. Het kraakgeluid van potmeters en/of schakelaar hoor je vaak goed door een gitaarversterker te gebruiken.
Zitten de elementen goed vast, zitten alle schroefjes erin? Werkt de tremolo naar behoren in geval van een Stratocaster model. Ziet de hardware er op het oog goed uit?
Zijn de tuners (stemschroeven) goed instelbaar.
Een tweedehands gitaar kan natuurlijk krassen en deuken hebben. Dit hang af van hoe oud de gitaar is en hoe zuinig de vorige eigenaar is geweest. Maar dit is alleen cosmetisch en heeft niets te doen met de bespeelbaarheid van je gitaar.
Of je moet natuurlijk van een relic gitaar houden, het ouder willen laten lijken van een gitaar. Soms willen spelers dit, hetgeen een resonanter geluid kan geven
Veel slijtplekken van het spelen, en ook wat butsen en krassen van het vallen, waardoor het lijkt, alsof de gitaar een heel leven achter de rug heeft.
Wil je geen krassen of deuken, kun je dit natuurlijk ook laten herstellen door een gitaarbouwer.
Zoals eerder gezegd is bij een merk gitaar dit soort dingen makkelijker te vervangen aangezien ze beter verkrijgbaar zijn. Maar ook zonder ervaring zul je dit door een gitaarbouwer of expert moeten laten doen. Heb je meer ervaring en vertrouwen, dan kun je dit ook zelf doen.
Wanneer de frets zijn ingesleten, kunnen ze “gevlakt” worden. Hier hangt natuurlijk wel weer een prijskaartje aan, want dat moet je door een expert laten doen.
Let wel op dat de frets niet te dun zijn en niet meer gevlakt kunnen worden. want dan zal een “herfret” moeten plaatsvinden, en dat is een stuk duurdere aangelegenheid, en kost je misschien wel meer als je de gitaar gekost heeft. De frets moeten er namelijk allemaal uitgehaald worden en nieuw ingezet worden, hetgeen een intensief klusje is.
Moeilijk te herstellen gebreken aan een tweedehands gitaar kunnen een uitdaging zijn. Deze problemen zijn vaak lastiger op te lossen en kunnen veel meer geld kosten.
Hieronder de moeilijkere herstelbare gebreken.
Zoals eerder genoemd is het “herfretten” of “refretten” van je gitaarhals geen makkelijk klusje. De oude frets moeten er met een speciale tang allemaal uitgehaald worden.
Mits je er een hobby van wilt maken, laat je dit door een gitaarbouwer doen. Hij heeft hier alle benodigde tools voor.
Barsten in het hout kunnen complicaties veroorzaken. Soms hoeft het geen probleem te zijn en kan het hersteld worden door een gitaarbouwer, maar voor een goedkopere gitaar is het dit niet waard.
Dit is een groter probleem, soms kan het hersteld worden door een gitaarbouwer, maar vaak ook niet.
Dit kan ook een groter probleem zijn, want nogmaals zal de gitaar naar de gitaarbouwer moeten om hersteld te worden.
Laatste 2 problemen kunnen ook gezien worden als niet herstelbaar. Wanneer een trussrod niet meer instelbaar is, kun je de kromming van de gitaarhals niet meer bijstellen. Natuurlijk kun je ook nog de gitaarhals vervangen. Afhankelijk wat de gitaar nog aan waarde heeft.
Ook een te getordeerde hals kan niet meer hersteld worden. Ook hier zal de hals van vervangen moeten worden verhoudingsgewijs van de waarde van desbetreffende gitaar.
Je ziet dat er voor een 2e hands gitaar een aantal zaken bij komen kijken, waar je op moet letten. Een 2e hands gitaar kan zomaar een pareltje zijn, maar kan ook een regelrechte nachtmerrie zijn.
Pas op voor iemand die zijn gitaar kwijt wil omdat hij zelf te veel gebreken heeft ontdekt!
Hieronder een overzicht van voor- en nadelen voor een tweedehands elektrische gitaar en een nieuwe elektrische gitaar.
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Dat hangt af van je budget en persoonlijke voorkeur. Een nieuwe gitaar kan duurder zijn, maar je hebt wel de garantie dat alles in goede staat is. Een tweedehands gitaar kan goedkoper zijn, maar je moet wel extra opletten op eventuele gebreken.
Er zijn veel merken die geschikt zijn voor beginners, zoals Fender, Squier, Yamaha, Harley Benton, Epiphone en nog veel meer. Deze merken bieden betaalbare opties van goede kwaliteit.
Als je net begint, kun je ervoor kiezen om eerst zonder versterker te spelen. Dit bespaart kosten en stelt je in staat om je te concentreren op het leren van de basisvaardigheden. Je kunt later altijd nog een versterker kopen als je wilt experimenteren met verschillende geluiden.
Je zou ook kunnen beginnen met een hoofdtelefoongitaarversterker, welke ik in een eerder blog heb beschreven.
Naast de gitaar zelf, heb je ook een gitaarhoes of koffer nodig om je gitaar te beschermen, een stemapparaat om je gitaar op stemming te houden, en een plectrum om mee te spelen. Een gitaarstandaard en gitaarkabel kunnen ook handig zijn als je van plan bent om staand te spelen en je gitaar op een versterker aan te sluiten.
Als je een nieuwe gitaar koopt, kun je meestal vertrouwen op de kwaliteit van het merk. Bij tweedehands gitaren is het belangrijk om de gitaar grondig te inspecteren op eventuele gebreken. Je kunt ook vragen om een proefperiode, zodat je de gitaar kunt uitproberen voordat je hem koopt.
Ben je een beginner of al bekend met wat technieken? Je moet eerst je niveau weten, en meestal weten beginners nog niet goed welke gitaar bij hun passen. Verder zijn zaken als muziekstijl, je voorkeur van vorm en kleur gitaar een ding.
Enkele vragen moet je aan je zelf stellen:
Dit bericht heeft nog geen reacties