Een gids voor het kiezen van de beste gitaarkabel voor optimale geluidskwaliteit

Als je een serieuze gitarist bent, weet je dat elk klein detail belangrijk is als het gaat om het bereiken van een perfect mogelijk geluid. En vaak wordt daar bij de gitaarkabel over het hoofd gezien, maar wist je dat dit onderdeel een grote invloed kan hebben op je geluidskwaliteit? Er zijn zoveel opties op de markt dat het kiezen van de beste kabel voor jouw behoeften een hele klus kan zijn. Daarom heb ik deze uitgebreide gids gemaakt om je te helpen door de wereld van gitaarkabels te navigeren en de kabel te vinden die je geluid naar een hoger niveau tilt.

Of je nu een professionele muzikant bent of een gepassioneerde hobbyist, deze gids biedt je de kennis en inzichten die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. We bespreken verschillende soorten kabels, hun constructie en hoe ze je toon kunnen beïnvloeden. We bespreken ook populaire merken, hun reputatie en klantbeoordelingen. Aan het eind van deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om de beste gitaarkabel voor optimale geluidskwaliteit te kiezen.

1. Het belang van het kiezen van de juiste gitaarkabel

Een gitaarkabel lijkt misschien een eenvoudig accessoire, maar het speelt een cruciale rol bij het overbrengen van het geluid van je gitaar naar je versterker of audio-interface. Het kiezen van de juiste gitaarkabel kan het verschil maken tussen een helder en dynamisch geluid en een dof en beperkt geluid. Hierbij zijn er verschillende factoren waarmee je rekening mee moet houden bij het kiezen van een gitaarkabel. De kwaliteit van de materialen, de constructie en de lengte van de kabel hebben grote invloed.

Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten, is de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt in de kabel. Te goedkope kabels van lage kwaliteit kunnen de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden door ruis en interferentie toe te voegen. Door te investeren in een hoogwaardige kabel gemaakt van hoogwaardige materialen zoals zuurstofvrij koper, kun je de beste geluidskwaliteit bereiken.

Daarnaast is de constructie van de kabel ook van belang. Sommige kabels hebben een betere afscherming om ruis en interferentie te verminderen, terwijl andere kabels flexibeler zijn en gemakkelijker te hanteren zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor een kabel die past bij jouw speelstijl en behoeften.

1.1. Constructie van een gitaarkabel

Dit wil ik in dit artikel niet te technisch maken en alleen een korte uitleg geven, in “Jip en Janneke” taal zeg maar. Er zijn namelijk heel wat technische factoren wat een bepaalde gitaarkabel goed of slecht maakt. Als je meer wilt weten betreffende dit onderwerp, zou je in mijn kennisbank hier eens kunnen bekijken. Wanneer je dan de inhoudsopgave gebruikt, kun je dan direct naar 4.1. Het effect van gitaarkabels op je gitaartoon springen.

Nadat je al deze technische factoren er namelijk op los hebt gelaten, kun je stellen dat de lengte van een kabel een hoge impact heeft op de kwaliteit. Wanneer namelijk het gitaarsignaal door een lange kabels gaat, en ook nog door een heel aantal effecten heen moet, kunnen hogere frequenties worden afgezwakt. Dit resulteert in een doffer geluid.

Ik adviseer dan ook om een gitaarkabel niet te lang te maken, bijvoorbeeld niet langer als 6 meter. Of anders gezegd, wanneer je meer lengte voor je gitaarkabel nodig hebt, gebruik dan ook een zo dik mogelijke kabel. Maar pas op, het kan ook alleen de isolatie zijn die dik is, het draait zich hier vooral om de koperen binnen-ader.

Hierbij kun je dus de conclusie trekken, dat bij langere kabels de kwaliteit van de gitaarkabel belangrijk is!

1.2. Gitaarbuffer pedaal

Uiteindelijk zal iedere gitaarkabel ruis en interferentie veroorzaken, het is de kunst om dit zo laag mogelijk te houden. Dan kom je telkens toch er op terug om een kwalitatief goede gitaarkabel te nemen. Vooral als je gitaarkabel wilt hebben met veel meters.

Een gitaarbuffer pedaal, ze worden ook wel eens signaalbuffer pedaal genoemd, is een apparaat dat vaker voor gitaarsystemen wordt gebruikt. De functie van deze buffer pedaal is om het gitaarsignaal te versterken en de hoge frequenties te behouden. Het hoofddoel van deze pedaal is om het verlies van het geluid te verminderen, die vooral kunnen optreden bij langere kabels en de vele effectpedalen die je op je pedalboard hebt staan.

Een bufferpedaal heeft een actieve elektronische schakeling waarbij het signaal wordt versterkt en het impedantieniveau aanpast. Zo wordt het signaal sterker en helderder, terwijl het door een keten van van verschillende apparaten gaat.

2. Factoren om te overwegen bij het kiezen van een gitaarkabel

Bij het kiezen van een gitaarkabel zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de beste geluidskwaliteit krijgt. Je kunt met verschillende situaties te maken hebben, waarbij je echt een super-goede gitaarkabel nodig hebt, of dat een budgetkabel tussen 25-50 euro ook voldoet. Denk hierbij aan of dat je live op een podium staat te spelen waarbij veel tonen toch al verloren gaan, of dat je in de studio opnames bent aan maken waarbij details wel beter hoorbaar zijn.

  • Lengte van de kabel: De lengte van de kabel kan van invloed zijn op de geluidskwaliteit. Over het algemeen geldt dat hoe langer de kabel, hoe meer signaalverlies er kan optreden. Als je een lange kabel nodig hebt, is het belangrijk om te investeren in een kabel van hogere kwaliteit om het signaalverlies te minimaliseren.
  • Jack-pluggen: De kwaliteit van de jack-pluggen kan ook een verschil maken in de geluidskwaliteit. Hoogwaardige connectoren zorgen voor een betere signaaloverdracht en verminderen het risico op storingen.
  • Afscherming: Een goede afscherming is essentieel om ruis en interferentie te verminderen. Kabels met een betere afscherming bieden een schonere en helderdere geluidskwaliteit.
  • Flexibiliteit: Flexibele kabels zijn gemakkelijker te hanteren en op te bergen. Dit kan vooral handig zijn als je vaak optreedt of reist met je gitaar.

3. Invloed van kabel lengte op de geluidskwaliteit

De lengte van de gitaarkabel kan een aanzienlijke invloed hebben op de geluidskwaliteit. Langere kabels kunnen signaalverlies veroorzaken, wat resulteert in een verminderde helderheid en definitie van het geluid. Dit is vooral merkbaar bij hoge frequenties.

Om het signaalverlies te minimaliseren, is het belangrijk om de juiste lengte van de kabel te kiezen voor jouw specifieke behoeften. Als je bijvoorbeeld alleen thuis speelt, heb je waarschijnlijk geen extreem lange kabel nodig. Aan de andere kant, als je regelmatig optreedt op grote podia, kan een langere kabel noodzakelijk zijn om je vrijheid van beweging te behouden.

De kwaliteit van de kabel speelt hierbij een grote rol bij het bepalen van het signaalverlies. Kabels van hogere kwaliteit hebben meestal een lagere weerstand en bieden een betere signaaloverdracht over langere afstanden.

4. Onderhoud en de verzorging van je gitaarkabel

Om ervoor te zorgen dat je gitaarkabel optimaal presteert en een lange levensduur heeft, is het belangrijk om goed voor je kabel te zorgen. Hieronder enkele tips, hoe je er voor kunt zorgen dat de levensduur van je kabel aanzienlijk verlengd wordt:

  • Rol je kabel correct op: Het op de juiste manier oprollen van je kabel kan helpen om knikken en beschadigingen te voorkomen. Rol de kabel losjes op in een cirkelvormige beweging en voorkom scherpe bochten.
  • Bescherm de connectoren of jackpluggen: De connectoren zijn gevoelig voor beschadiging. Bescherm ze door de kabel niet te trekken aan de connectoren, maar aan de kabel zelf. Daarnaast kun je overwegen om beschermhoezen voor de connectoren te gebruiken.
  • Vermijd overmatig buigen: Overmatig buigen van de kabel kan interne breuken veroorzaken. Probeer buigingen te vermijden en zorg ervoor dat de kabel niet vast komt te zitten onder zware voorwerpen.
  • Bewaar de kabel op een veilige plaats: Bewaar de kabel op een droge en veilige plaats, weg van vocht, hitte en direct zonlicht. Dit helpt om de levensduur van de kabel te verlengen.

5. Top 5 gitaarkabels voor optimale geluidskwaliteit

Om je te helpen bij het kiezen van de beste gitaarkabel voor optimale geluidskwaliteit, heb ik enkele topkabels beoordeeld op basis van hun prestaties, kwaliteit en klantbeoordelingen.

Ik heb echter mijn top 5 voor topkabels gebaseerd op kabels van 6 meter lang, aangezien dit naar mijn mening de meest gebruikte lengtes zijn. En zoals eerder gezegd, langere kabels kunnen problemen veroorzaken met je toon. Met daarbij gezegd, hoe langer je de kabel neemt, hoe beter de kwaliteit van je gitaarkabel moet zijn.

Van de topmerken van gitaarkabels mag de capaciteit niet meer dan 150pF, en zelfs van de allerbeste niet boven de 100pF. Maar natuurlijk is het niet alleen de capaciteit wat een kabel goed maakt, maar ook waar en hoe en van welk materiaal de kabel en jackpluggen van gemaakt zijn.

Mocht je het voor je eigen kabels willen weten, kun je het nog altijd meten. Met onderstaande betaalbare multimeter kun je je eigen kabels nameten. Als je dan de totale waarde in pF die je meet deelt door het aantal meter, weet je het aantal pF/m van betreffende kabel.

Hoe je zoiets kunt meten heb ik hier beschreven. Ga vervolgens naar 4.1.4 Zelf je kabel controleren.

#1 Klotz LAPP0600 gitaarkabel

bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2023 – 19:06

Vroeger, toen de meeste kabels nog met de hand gemaakt werden, straalden deze degelijkheid en kwaliteit uit. De Klotz kabels stralen deze degelijkheid en kwaliteit nog steeds uit. Deze kabel staat bekend om zijn uitstekende geluidskwaliteit en duurzaamheid. Veel professionele gitaristen geven de voorkeur aan deze kabel vanwege de betrouwbare prestaties.

Lengte6 meter
KabelkleurZwart
JackpluggenRecht
Capaciteit67 pF/m
Klotz LAPP0600

#2 Klotz TIR0600PSP gitaarkabel

Ook deze kabel van Klotz staat bekend om zijn geluidkwaliteit en duurzaamheid. Enige verschil is dat deze gitaarkabel aan een kant een haakse jackplug heeft, hetgeen afhankelijk van jouw situatie, handiger of minder handig kan zijn.

Lengte6 meter
KabelkleurZwart
Jackpluggen1x Recht, 1x haaks
Capaciteit75 pF/m
Klotz TIR0600PSP

#3 Cordial CSI 6 PP Silent gitaarkabel

thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2023 – 19:06

Ook Cordial is een merk dat hoogstaande, kwalitatief kabel aanbiedt. De naam “silent” verwijst naar de hoogwaardige afscherming om interferentie en geluidsvervorming te verminderen.

De Neutrik jackplug heeft goudkleurige contacten waardoor het contact optimaal is.

Lengte6 meter
KabelkleurZwart
JackpluggenRecht
Capaciteit76 pF/m
Cordial CSI 6 PP Silent

#4 D’Addario AMSGRA-20 American Stage jack gitaarkabel

D’Addario American Stage Series-kabels zijn ontworpen om de natuurlijke tonen van je instrument storingsvrij te reproduceren. Met kabel van audio kwaliteit, gemaakt in de VS, de lage pF/m capaciteit, en de 22AWG zuurstofvrije koperen geleider zorgt deze akbel voor een goede signaaloverdracht.

Er wordt gebruik gemaakt van 95% vertind koperen vlechtwerk, waardoor bedieningsruis wordt geëlimineerd en interferentie wordt geblust.

Lengte6 meter
KabelkleurZwart
JackpluggenHaaks-recht
Capaciteit95 pF/m
D’Addario AMSGRA-20

#5 Tasker C285-NP2X-AU26 BK 6 meter 6.3mm TS jack gitaarkabel

Lengte6 meter
KabelkleurZwart
JackpluggenHaaks-recht
Capaciteit110 pF/m
Tasker C285-NP2X-AU26

6. Budgetvriendelijke opties voor hoogwaardige gitaarkabels

Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen een onuitputtelijk budget heeft, daarom heb ik hier ook verschillende budgetvriendelijke opties. Hoewel deze kabels misschien niet dezelfde premium functies en prestaties bieden als duurdere modellen, kunnen ze nog steeds een goede geluidskwaliteit leveren.

Tenslotte ligt het er ook aan, hoe je de kabel gebruikt. Hier wil ik mee zeggen, dat als je maar weinig pedalen gebruikt en geen langere kabels gebruikt als 6 meter, kunnen budgetvriendelijke kabels ook prima zijn. Of als je met je gitaarkabel alleen maar live speelt of opnames maakt, ook dat maakt een groot verschil. Op het podium hoor je die kleine verschillen niet zo duidelijk, als dat je opnames in een studio of homestudio maakt, waarbij het kleinste verschil wel te horen is. Je ziet dat er vele factoren meespelen voor een goede keuze.

Voor mijn top 5 van deze kabels wil ik me dan tot 3 meter houden, aangezien bij de budgetkabels bijna nooit waardes worden gegeven betreffende de capaciteit van de kabel. Ik wil tenslotte ook een hoogwaardige lijst kunnen samenstellen voor deze budgetkabels.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2023 – 19:06
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2023 – 19:06
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2023 – 19:06

Nunzio Napolitano

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *