Als je een serieuze gitarist bent, weet je dat elk klein detail belangrijk is als het gaat om het bereiken van een zo perfect mogelijk geluid. En vaak worden de elektrische gitaarkabels daarbij over het hoofd gezien. Maar wist je dat deze onderdelen ook invloed kunnen hebben op je geluidskwaliteit?
Over het algemeen wordt hier maar weinig aandacht aan gegeven, maar je wilt wel dat jouw gitaarsignaal zo zuiver mogelijk wordt overgedragen naar de rest van je apparatuur.
In dit blog wil ik de verschillende soorten elektrische gitaarkabels, hun constructie en hoe ze je toon kunnen beïnvloeden. En aangezien de kwaliteit van de gitaarkabel in sommige situaties nog hoger moet zijn als de ander, heb ik ze in meerdere categorieën ingedeeld. Lees vooral verder wanneer je wilt weten waar je de best mogelijke gitaarkabel voor nodig hebt.
Een gitaarkabel lijkt misschien een eenvoudig accessoire, maar het speelt wel een cruciale rol bij het overbrengen van het geluid van je gitaar naar je versterker of audio-interface. Dit kan het verschil maken tussen een helder en dynamisch geluid en een dof en beperkt geluid.
Hierbij zijn er verschillende factoren waarmee je rekening mee moet houden bij het kiezen van een elektrische gitaarkabel. De kwaliteit van de materialen, de constructie en de lengte van de kabel.
Een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten, is de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt in de kabel. Te goedkope kabels, van lage kwaliteit, kunnen de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden door ruis en interferentie toe te voegen. Door te investeren in een hoogwaardige kabel gemaakt van hoogwaardige materialen zoals zuurstofvrij koper, kun je de beste geluidskwaliteit bereiken.
Daarnaast is de constructie van de kabel ook van belang. Sommige kabels hebben een betere afscherming om ruis en interferentie te verminderen, terwijl andere kabels flexibeler zijn en gemakkelijker te hanteren zijn.
Ik wil het in dit artikel niet te technisch maken, en probeer het zo simpel mogelijk te houden. Er zijn namelijk heel wat technische factoren op te noemen, die een bepaalde gitaarkabel goed of slecht maakt. Als je meer wilt weten betreffende dit onderwerp, zou je ook nog in mijn kennisbank kunnen kijken. Wanneer je dan de inhoudsopgave gebruikt, kom je door 4.1. Het effect van gitaarkabels op je gitaartoon te selecteren, gelijk in desbetreffende paragraaf.
In het kort kun je daar lezen, dat vooral de lengte van een kabel een hoge impact heeft op de kwaliteit. Wanneer namelijk het gitaarsignaal door een lange kabels gaat, en ook nog door een heel aantal effecten heen moet, kunnen de hogere frequenties afgezwakt worden. Dit resulteert in een doffer geluid.
Ik moet wel zeggen, dat dit in de studio veel belangrijker is, als dat je hem op het podium gebruikt. Vandaar dat ik ze opdeel in 3 categorieën: voor thuisgebruik, voor live en op repetities en voor studiogebruik. Dit komt verderop aan bod.
Over het algemeen adviseer ik echter, om een gitaarkabel niet langer te maken, dan nodig is. Zes meter is een mooie lengte.
Wanneer je meer lengte nodig hebt, gebruik dan ook een zo dik mogelijke kabel met een zo laag mogelijke capaciteit. Vooral als je opnames wilt maken in een studio, of misschien thuis.
Hierbij kun je dus de conclusie trekken: des te langer de kabel, des te hoger de kwaliteit van de gitaarkabel zou moeten zijn.
Helaas zal uiteindelijk iedere gitaarkabel ruis en interferentie veroorzaken. Het is dan ook de kunst, om deze zo laag mogelijk te houden. Wanneer je het budget hebt, neem dan altijd een kwalitatief goede kabel. Vooral als je gitaarkabel wilt hebben met veel meters.
Een gitaarbuffer pedaal, ze worden ook wel eens signaalbuffer pedaal genoemd, is een apparaat dat vaker voor gitaarsystemen wordt gebruikt. De functie van deze buffer pedaal is om het gitaarsignaal te versterken en de hoge frequenties te behouden. Het hoofddoel van deze pedaal is om het verlies van het geluid te verminderen, die vooral kunnen optreden bij langere kabels en de vele effectpedalen die je op je pedalboard hebt staan.
Een bufferpedaal heeft een actieve elektronische schakeling waarbij, het signaal wordt versterkt en het impedantieniveau aanpast. Zo wordt het signaal sterker en helderder, terwijl het door een keten van van verschillende apparaten gaat.
Zie ook True-bypass of gebufferde pedalen.
Soms heb je situaties, waarbij je echt een super-goede gitaarkabel nodig hebt. Maar soms voldoet een budgetkabel tussen 25-50 euro ook. Denk hierbij aan of dat je live op een podium staat te spelen waarbij veel tonen toch al verloren gaan, of dat je in de studio opnames bent aan maken waarbij details wel veel beter hoorbaar zijn.
Zoals eerder vermeld, kan de lengte van de gitaarkabel een aanzienlijke invloed hebben op de geluidskwaliteit. Langere kabels kunnen signaalverlies veroorzaken, wat resulteert in een verminderde helderheid en definitie van het geluid. Dit is vooral merkbaar bij hoge frequenties.
Om het signaalverlies te minimaliseren, is het belangrijk om de juiste lengte van de kabel te kiezen voor jouw specifieke behoeften. Als je bijvoorbeeld alleen thuis speelt, heb je waarschijnlijk geen extreem lange kabel nodig. Aan de andere kant, als je regelmatig optreedt op grote podia, kan een langere kabel noodzakelijk zijn om je vrijheid van beweging te behouden.
De kwaliteit van de kabel speelt hierbij een grote rol bij het bepalen van het signaalverlies. Kabels van hogere kwaliteit hebben meestal een lagere weerstand en bieden een betere signaaloverdracht over langere afstanden.
Onderstaande kabels heb ik verdeeld in categorieën, daar je niet in iedere situatie een topkabel nodig hebt. Natuurlijk, als je het budget hebt en je wilt altijd de best mogelijke, dan zou ik wel voor een van de topkabels gaan.
Wanneer je echter ook je centen ergens anders aan wilt besteden, en je situatie is een van onderstaande categorieën, dan help ik je met een goede keuze hiervan.
Deze kabels zijn vooral nuttig, voor als je bijvoorbeeld in een studio zit, of opnames wilt maken. Iedere kleine ruis of verlies door de gitaarkabel wil je zo klein mogelijk houden.
Van een top gitaarkabel mag de capaciteit niet meer dan 150pF, en zelfs van de allerbeste niet boven de 100pF. Maar niet alleen de capaciteit in de gitaarkabel maakt wat een kabel goed maakt, maar ook van hoe en van welk materiaal de kabel en jackpluggen van gemaakt zijn.
Wil je echt de allerbeste kabel voor je opnames? Dan kan ik je deze Evidence Audio gitaarkabel adviseren. Hij is maar 3 meter, maar met de hoogste kwaliteit. En met de korte lengte ben je gegarandeerd van het minste signaalverlies. Uiteindelijk heb je voor een opname ook niet direct veel lengte nodig.
Gemaakt met het puurste koper, een uitstekende shielding en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door gitaristen als David Gilmour, Jeff Beck en John Mayer. Vooral een kabel voor als je de details in het signaal zo puur mogelijk door wilt zetten.
Lengte | 3 meter |
Kabelkleur | Groen/zwart, stoffen manteling |
Jackpluggen | Recht |
Capaciteit | 75 pF/m |
Vroeger, toen de meeste gitaarkabels nog met de hand gemaakt werden, straalden deze degelijkheid en kwaliteit uit. De Klotz kabels stralen deze degelijkheid en kwaliteit nog steeds uit. Deze kabel staat bekend om zijn uitstekende geluidskwaliteit en duurzaamheid.
Veel professionele gitaristen geven de voorkeur aan deze kabels vanwege de betrouwbare prestaties.
Lengte | 6 meter |
Kabelkleur | Zwart |
Jackpluggen | 1x Recht, 1x haaks |
Capaciteit | 75 pF/m |
Ook Cordial is een merk dat hoogstaande, kwalitatief kabel aanbiedt. De naam “silent” verwijst naar de hoogwaardige afscherming om interferentie en geluidsvervorming te verminderen.
De Neutrik jackplug heeft goudkleurige contacten waardoor het contact optimaal is.
Lengte | 6 meter |
Kabelkleur | Zwart |
Jackpluggen | Recht |
Capaciteit | 76 pF/m |
Lengte | 6 meter |
Kabelkleur | Zwart |
Jackpluggen | Haaks-recht |
Capaciteit | 110 pF/m |
Op podium of op plaatsen waar de situatie wat chaotischer is, heb je gewoon een degelijk kabel nodig. Deze moeten tegen een stootje kunnen, maar je wilt ook weer niet je beurs leegtrekken.
Ook wil je de kabel niet te kort hebben, afhankelijk van hoe groot het podium is en hoever je van je gitaarversterker wil lopen natuurlijk. Een lengte van 6m is over het algemeen voldoende, maar wanneer je iets langer wilt, heb ik hieronder de beste opties voor je geselecteerd.
D’Addario American Stage Series-kabels zijn ontworpen om de natuurlijke tonen van je instrument storingsvrij te reproduceren. Met kabel van audio kwaliteit, gemaakt in de VS, de lage pF/m capaciteit, en de 22AWG zuurstofvrije koperen geleider zorgt deze akbel voor een goede signaaloverdracht.
Er wordt gebruik gemaakt van 95% vertind koperen vlechtwerk, waardoor bedieningsruis wordt geëlimineerd en interferentie wordt geblust.
Een degelijke kabel, waar je mee op het podium of repetitie lang mee vooruit kunt qua duurzaamheid.
Lengte | 6 meter |
Kabelkleur | Zwart |
Jackpluggen | Haaks-recht |
Capaciteit | 95 pF/m |
Of misschien wil je op het podium wel voor de vintage look gaan. Deze Fender Deluxe coil gitaarkabel van wel 9 m lang, is een stevig gemaakte kabel. De jackpluggen zijn degelijk, iets wat in livesituaties wel wenselijk is. Ook heb je hem sneller opgeruimd als een standaard kabel.
Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen een onuitputtelijk budget heeft, daarom heb ik hier ook verschillende budgetvriendelijke opties. Hoewel deze kabels misschien niet dezelfde premium functies en prestaties bieden als duurdere modellen, kunnen ze nog steeds een goede geluidskwaliteit leveren.
Zelf denk ik dat je met een redelijk goede gitaarkabel van tussen de 20 en 50 euro niet verkeerd zit.
In onderste lijstje noem ik er een paar:
Uiteindelijk ligt het er ook aan, hoe je de kabel gebruikt. Hier wil ik mee zeggen, dat als je maar weinig pedalen gebruikt en geen langere kabels gebruikt als 6 meter, kunnen deze budgetvriendelijke kabels ook prima zijn.
Wanneer je echt maar het minimale bedrag uit wilt geven, zijn er nog populaire budget gitaarkabels zoals onderstaande. Deze zou ik vooral als thuisgebruik gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat je gitaarkabels optimaal presteren en een lange levensduur behouden, is het ook belangrijk om goed voor hun te zorgen.
Hieronder enkele tips, hoe je er voor kunt zorgen dat de levensduur van je gitaarkabels aanzienlijk verlengd worden:
Nee, je hebt hier geen specifieke kabel voor nodig. In principe kun je iedere kabel met een jackplug gebruiken voor alle snaarinstrumenten.
Je wilt alleen goed in de gaten kunnen houden, of je een haakse of een rechte jackplug wilt gebruiken. Dat ligt er aan, wat je prefereert en waar de output-jack van de gitaar zich bevindt.
Alle kabels hebben een bepaalde capaciteit, een bepaalde hoeveel elektrische lading wat een kabel vasthoudt. Vergelijk capaciteit met de energie die een condensator of batterij vasthoudt.
In een kabel wil je dat natuurlijk niet, en wil je die capaciteit zo laag mogelijk hebben. Je gitaarsignaal wil je namelijk er zo snel mogelijk doorheen halen richting je gitaarversterker en effectpedalen.
Een te hoge capaciteit beïnvloed deze gitaartoon, vooral in het hogere frequentiegebied.
De beste gitaarkabels gaan lang mee, deze zijn degelijk van opbouw. Maar het hang natuurlijk ook af van het gebruik en omstandigheden. Speel je veel live, dan hebben dezer kabels natuurlijk veel meer te lijden als dat ze thuis liggen.
Houdt de kabel zo kort mogelijk. Hierdoor houdt je het best mogelijke signaal van je gitaar naar de versterker.
Zo veel te langer je kabel, zo veel te meer capaciteit kan er opgeslagen worden, en dus toonverlies.
Met gitaarkabels is het echt vaak zo, des te duurder ze zijn, des te beter zijn ze. Goedkope budget kabels moet je niet gebruiken in een studio, gebruik daar vooral goede kabels. Ook kunnen super goedkope kabels ruis en interferentie veroorzaken, hetgeen je goed in je versterker zal horen.
Daarbij gaan ze sneller stuk. Het is allermaal een afweging met wat je er mee wilt gaan doen.
*Deze pagina bevat affiliate link(s)
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Dit bericht heeft nog geen reacties