Een complete gids voor het vervangen van elektrische gitaar onderdelen

Als je een elektrische gitaar hebt en je wilt deze upgraden, dan is het vervangen van onderdelen een goede optie. Door het vervangen van onderdelen kun je de klank en het speelgemak van je gitaar verbeteren en aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren. In deze gids vind je alles wat je moet weten over het vervangen van elektrische gitaar onderdelen.

Inhoudsopgave

1. Bepaal welke onderdelen je wilt vervangen

Voordat je begint met het vervangen van elektrisch gitaar onderdelen, is het belangrijk om te bepalen welke elektrische gitaar onderdelen je wilt vervangen. Wil je bijvoorbeeld de pick-ups vervangen om een andere klank te krijgen, of wil je de tuners vervangen om de stemming van je gitaar beter te kunnen behouden?

Maak een lijst van de onderdelen die je wilt vervangen en zorg ervoor dat je de juiste vervangende onderdelen aanschaft. Het is ook handig om online tutorials te bekijken of een gitaarbouwer te raadplegen als je niet zeker weet welke onderdelen je moet vervangen.

Fender gitaar onderdelen vervangen
Fender Stratocaster onderdelen zijn makkelijk te vervangen

Van een Fender Stratocaster zijn de slagplaat of de potmeterknoppen makkelijk te vervangen. Misschien omdat deze te versleten zijn, of je wilt gewoon eens een andere kleur. Fender heeft voor zowel de Stratocaster en Telecaster vervangende onderdelen.

2. Upgrade je geluid: Tips voor het vervangen van gitaar pick-ups

Als gitarist weet je dat het geluid van je instrument allesbepalend is. Het is wat je onderscheidt van anderen en wat jouw unieke toon creëert. Een van de belangrijkste elektrische gitaar onderdelen van het geluid van je gitaar zijn de pick-ups. Zij zijn verantwoordelijk voor het omzetten van de trillingen van je snaren in een elektrisch signaal dat versterkt kan worden. Als je niet tevreden bent met het geluid van je gitaar, is het upgraden van je pick-ups een goed begin.

Maar met zoveel beschikbare opties kan het overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen. In dit artikel geef ik je tips en trucs om de elementen van je gitaar te vervangen en je geluid te upgraden.

Laten we er eens induiken, en ontdekken wat er nodig is om je geluid te upgraden met nieuwe gitaar pick-ups.

 • Ben je ook niet tevreden met je tremolobrug, ook die kun je vervangen. Ik heb hier een heel artikel aan gewijd.

2.1. Verschillende soorten gitaar pick-ups

Single coil - Humbucker

Er zijn verschillende soorten pick-ups beschikbaar op de markt. Enkelspoels pick-ups hebben een helderder geluid en zijn beter geschikt voor blues, country en rockmuziek. Ze hebben een enkele spoel die de snaren van de gitaar oppikt en omzet in een elektrisch signaal. Echter het nadeel van enkelspoels pick-ups is dat ze vaak last hebben van brom en storingen.

Dubbelspoels pickups, oftewel humbuckers, hebben twee spoelen die het signaal oppikken en omzetten in een elektrisch signaal. Ze hebben een voller geluid en zijn beter geschikt voor heavy metal en hard rock. Ze worden vaak humbuckers genoemd vanwege hun vermogen om ongewenste brom en storingen te elimineren.

P90 pick-ups zijn een ander type pick-ups die een unieke en karakteristieke sound produceren. Ze hebben een helder en vol geluid en zijn populair bij blues en rockgitaristen. Ze zijn vergelijkbaar met enkelspoels pick-ups, maar hebben een breder frequentiebereik en een hogere output.

2.2. Factoren bij het vervangen van nieuwe pickups

Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij het kiezen van nieuwe pickups. Een van de belangrijkste factoren is het type muziek dat je speelt. Als je bijvoorbeeld veel blues speelt, wil je misschien enkelspoels pickups omdat ze een helderder geluid hebben. Als je daarentegen heavy metal speelt, wil je misschien humbuckers omdat ze een voller geluid hebben.

Een andere factor om te overwegen is de weerstand van de pick-ups. Hoe hoger de weerstand, hoe warmer en krachtiger het geluid. Hoe lager de weerstand, hoe helderder en scherper het geluid. Als je een warmer geluid wilt, kies dan pick-ups met een hogere weerstand. Als je een helderder geluid wilt, kies dan pick-ups met een lagere weerstand.

2.3. Verwijderen en installeren van gitaar pickups

Het vervangen van de pick-ups van je gitaar is een relatief eenvoudige taak die je zelf kunt doen. Het enige wat je nodig hebt is een soldeerbout en wat soldeer.

Om te beginnen moet je de oude pick-ups verwijderen. Dit doe je door de draden die de pick-ups met de gitaar verbinden los te maken. Je moet ook de pick-ups voorzichtig uit de gitaar halen, want ze zijn meestal vastgezet met schroeven.

Vervolgens moet je de nieuwe pick-ups installeren. Dit doe je door de nieuwe pick-ups op hun plaats te zetten en de draden op de juiste manier aan te sluiten. Let op de kleurcodering van de draden, want deze kan verschillen per type pick-up.

2.3.1. Vervangen en installeren van een mini-humbucker

In de afbeelding wordt een single coil pick-up vervangen voor een Seymour Duncan mini-humbucker SL59-1b WH. Door een mini-humbucker te installeren, hoef je het gat in de slagplaat niet te vergroten.

Dit is absoluut een van de mooie manieren om je elektrische gitaar onderdelen te upgraden.

Vervangen van single coil naar mini humbucker

Seymour Duncan SL59-1b-blk
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 – 18:56

2.3.2. Vervangen en installeren van een mini-humbucker voor metal

Een tikkeltje pittiger is de mini-humbucker van Seymour Duncan SHR-1B-W Hot rails. Met zijn hoge output zeer geschikt voor zwaardere stijlen zoals metal.

2.4. Tips voor het aanpassen van de hoogte van de pick-up en poolstukken

Het aanpassen van de hoogte van de pick-up en de poolstukken kan een aanzienlijk verschil maken in het geluid van je gitaar. Als de pick-up te dicht bij de snaren staat, kan het geluid modderig en onduidelijk worden. Als de pick-up te ver van de snaren staat, kan het geluid zwak en dun zijn.

Om de hoogte van de pick-up aan te passen, moet je de schroeven aanpassen die de pick-up op zijn plaats houden. Draai de schroeven los en pas de hoogte van de pick-up aan totdat je het gewenste geluid hebt bereikt.

Lees hier een blog over de hoogte aanpassen van je elektrische gitaar.

Gitaar element met mini humbucker Seymour Duncan

2.5. Populaire merken en modellen van gitaar pickups

Er zijn veel verschillende merken en modellen van pickups beschikbaar op de markt. Hier zijn enkele van de meest populaire merken en modellen:

 • Seymour Duncan: bekend om zijn humbuckers en enkelspoels pick-ups.
 • DiMarzio: bekend om zijn humbuckers en dubbelspoels pick-ups.
 • EMG: bekend om zijn actieve pick-ups.
 • Gibson: bekend om zijn PAF humbuckers.
 • Fender: bekend om zijn single-coil pick-ups.

2.6. Hoe verschillende pick-ups testen en vergelijken

Het testen en vergelijken van verschillende pickups kan een uitdagende taak zijn, omdat het geluid van een pickup afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de gitaar, de versterker en de speelstijl.

Een goede manier om pickups te testen en te vergelijken is door ze in dezelfde gitaar te installeren en ze te testen met dezelfde versterker en instellingen. Dit geeft je een goede indicatie van hoe de pickups klinken in dezelfde omstandigheden.

Een andere manier om pickups te testen is door online video’s te bekijken waarin verschillende pickups worden gedemonstreerd. Zo kun je een idee krijgen van hoe de pickups klinken in verschillende situaties en met verschillende speelstijlen.

3. Stemmechanieken vervangen: Tips en trucs voor een perfecte pasvorm

Als gitarist is er niets frustrerender dan een gitaar die maar niet gestemd wil blijven. Het kan pas een echte domper zijn als je een mooi rif of een geweldige solo probeert te spelen, en ergens klinkt hij weer niet lekker. Het kunnen zo maar de stemmechanieken of tuners die niet goed hun werk doen.

Gelukkig is het vervangen van deze elektrische gitaar onderdelen, de stemmechanieken, een relatief eenvoudige oplossing die een wereld van verschil kan maken. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste stemmechanieken voor je gitaar kiest en ze op de juiste manier installeert, zodat ze perfect passen.

3.1. Tekenen dat stemmechanieken vervangen moeten worden

Voordat je begint met het vervangen van je stemmechanieken, is het belangrijk om te weten wanneer je ze eigenlijk moet vervangen. Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om de stemmechanieken van je gitaar te vervangen.

Gitaar afstellen: intonatie schroef afgebroken
Deze schroef heeft zijn langste tijd gehad, de A-snaar intoneren wordt zo wel lastig

3.1.1. Moeilijk afstemmen

Als het steeds moeilijker wordt om je gitaar af te stemmen, kan dit een teken zijn dat je stemmechanieken versleten zijn. Als de mechanieken niet meer soepel draaien, kan het zijn dat de tandwielen versleten zijn en dat ze de snaren niet meer goed vasthouden.

3.1.2. Onstabiele stemming

Als de stemming van je gitaar onstabiel is en steeds weer ontstemt, kan dit ook een teken zijn dat je stemmechanieken aan vervanging toe zijn. Dit kan ook het geval zijn als je gitaar snel ontstemd raakt tijdens het spel.

3.1.3. Afgebroken of losse onderdelen

Als er onderdelen van je stemmechanieken afbreken of losraken, is het tijd om ze te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de schroefdraad van de mechanieken beschadigd is of als de knoppen niet meer goed vastzitten.

Als je een of meer van deze tekenen opmerkt, is het tijd om je stemmechanieken te vervangen.

3.2. Soorten stemmechanieken

Er zijn verschillende soorten stemmechanieken die je kunt kiezen voor je gitaar. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

3.2.1. Gesloten stemmechanieken

Gesloten stemmechanieken zijn volledig afgesloten en hebben een metalen behuizing die voorkomt dat stof en vuil binnendringen. Ze zijn meestal duurder dan open stemmechanieken, maar bieden betere bescherming en zijn over het algemeen nauwkeuriger.

3.2.2. Open stemmechanieken

Open stemmechanieken hebben geen behuizing en zijn daardoor gevoeliger voor stof en vuil. Ze zijn meestal goedkoper dan gesloten stemmechanieken, maar bieden minder bescherming en zijn minder nauwkeurig.

3.2.3. Locking stemmechanieken

Locking stemmechanieken of ook wel locking tuners genoemd, hebben een mechanisme waarmee de snaar wordt vergrendeld zodat hij niet ontstemd raakt. Ze zijn duurder dan standaard stemmechanieken, maar bieden meer stabiliteit en zijn handig voor gitaristen die veelvuldig gebruik maken van een tremolo-arm.

Lees ook dit blog over locking tuners.

Elektrische gitaar onderdelen vervangen met locking tuners voor een Fender Stratocaster

3.2.4. Vintage-style stemmechanieken

Vintage-style stemmechanieken hebben een klassieke uitstraling en zijn ontworpen om te passen bij oudere gitaren. Ze zijn meestal duurder dan standaard stemmechanieken en bieden niet altijd dezelfde nauwkeurigheid en stabiliteit.

3.3. De juiste vervangende stemmechanieken vinden

Het vinden van de juiste vervangende stemmechanieken voor je gitaar kan een uitdaging zijn, vooral als je niet zeker weet welk type je nodig hebt. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste stemmechanieken te kiezen.

3.3.1. Merk en model van je gitaar

Allereerst is belangrijk om te weten welk merk en model gitaar je hebt, omdat veel fabrikanten specifieke stemmechanieken gebruiken. Raadpleeg de handleiding van je gitaar of zoek online naar informatie over de stemmechanieken die worden aanbevolen voor jouw model.

3.3.2. Type stemmechanieken

Bepaal welk type stemmechanieken je nodig hebt op basis van je speelstijl en de stijl van muziek die je speelt. Als je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van een tremolo-arm, zijn locking stemmechanieken een goede keuze.

3.3.3. Prijs

Stemmechanieken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van enkele tientallen tot honderden euro’s. Bedenk hoeveel je bereid bent te betalen en zoek naar stemmechanieken binnen je budget.

3.4. Meten van de grootte en afstand van de stemmechanieken

Voordat je nieuwe stemmechanieken koopt, is het belangrijk om de grootte en afstand van de stemmechanieken te meten. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 • Verwijder de afdekplaat aan de achterkant van de kop van je gitaar om toegang te krijgen tot de stemmechanieken.
 • Meet de grootte van de stemmechanieken door de diameter van het gat te meten waar de stift doorheen gaat. Dit kan variëren van 6 mm tot 10 mm, afhankelijk van het type stemmechanieken dat je hebt.
 • Meet de afstand tussen de stemmechanieken door de afstand te meten tussen het midden van de gaten waar de stift doorheen gaat. Dit wordt de asafstand genoemd en kan variëren van 25 mm tot 45 mm, afhankelijk van het type gitaar dat je hebt.

3.5. Het verwijderen van oude stemmechanieken

Nu je de juiste vervangende stemmechanieken hebt gevonden en de grootte en afstand van de oude stemmechanieken hebt gemeten, is het tijd om de oude stemmechanieken te verwijderen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 • Verwijder de snaren van je gitaar om de stemmechanieken gemakkelijker te kunnen verwijderen.
 • Verwijder de bevestigingsschroeven die de stemmechanieken op hun plaats houden met een passende schroevendraaier.
 • Trek de oude stemmechanieken voorzichtig uit het gat in de kop van je gitaar. Als ze erg vastzitten, kun je een tang gebruiken om ze los te maken.

3.6. Het installeren van nieuwe stemmechanieken

Nu je de oude stemmechanieken hebt verwijderd, is het tijd om de nieuwe elektrische gitaar onderdelen te installeren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 • Plaats de nieuwe stemmechanieken in de gaten waar de oude zaten. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en dat de stift door het gat past.
 • Bevestig de nieuwe stemmechanieken met de bevestigingsschroeven die bij de nieuwe set zijn geleverd.
 • Stem je gitaar af met behulp van een stemapparaat of door het te vergelijken met een goed gestemde gitaar.

3.7. Het testen van de nieuwe stemmechanieken

Nu je de nieuwe stemmechanieken hebt geïnstalleerd, is het tijd om te testen of ze goed werken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 • Controleer de stemming van je gitaar om te zien of de nieuwe stemmechanieken goed werken. Als de stemming nog steeds onstabiel is, kan het zijn dat er meer werk nodig is om je gitaar goed af te stem.
 • Test de soepelheid van de nieuwe stemmechanieken door ze een paar keer te draaien. Ze moeten soepel draaien zonder haperingen of vast te lopen.
 • Test de nieuwe stemmechanieken tijdens het spelen om te zien of ze goed aanvoelen en of je gitaar goed gestemd blijft.

3.8. Onderhoud tips voor stemmechanieken

Om ervoor te zorgen dat je stemmechanieken goed blijven werken, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Hier zijn enkele tips:

 • Maak je stemmechanieken regelmatig schoon met een droge doek om vuil en stof te verwijderen.
 • Smeer je stemmechanieken af en toe in met wat grafietpoeder of smeermiddel om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven draaien.
 • Controleer regelmatig of de bevestigingsschroeven nog goed vastzitten en draai ze indien nodig aan.

4. Vervangen van de gitaar elektronica

Ben je de geluidskwaliteit van je gitaar zat en zijn bepaalde elektrische gitaar onderdelen toe aan vervanging? Of doet een van je elektronica onderdelen op je gitaar het niet meer lekker? Wil je de elektronica van je gitaar upgraden, maar wil je er geen professional voor betalen?

Je kunt zelf het een en ander doen om de geluidskwaliteit van je gitaar te upgraden en aan te passen aan jouw smaak. Van het selecteren van de juiste componenten tot solderen en bedraden. Je bespaart niet alleen geld door het zelf te doen, maar je krijgt ook een beter inzicht in de innerlijke werking van je gitaar.

Lees snel verder voor meer informatie.

Goede solderingen
Nette solderingen

4.1. Het begrijpen van de gitaar elektronica

Voordat we beginnen met het vervangen van de elektronica van je gitaar, is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt. De meeste gitaren hebben minimaal twee pickups, een volume- en toonknop en een schakelaar om tussen pick-ups te schakelen. Het signaal van de pick-ups wordt naar de volumeknop gestuurd, die het signaal versterkt of verzwakt afhankelijk van de positie van de knop. Het signaal wordt vervolgens naar de toonknop gestuurd, die het signaal verandert door de hoge tonen te verminderen naarmate je de knop omlaag draait. Ten slotte wordt het signaal naar de schakelaar gestuurd, die bepaalt welke pickup wordt gebruikt.

Nu je begrijpt hoe de elektronica van je gitaar werkt, kunnen we kijken naar waarom je het zou willen vervangen.

4.2. Waarom gitaarelektronica vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom je de elektronica van je gitaar zou willen vervangen. Ten eerste kan het de geluidskwaliteit van je gitaar verbeteren. De originele elektronica van een gitaar is van lage kwaliteit of je wilt het gewoon vervangen omdat het onderdeel stuk is of slecht functioneert. Door te upgraden naar betere onderdelen, kun je het volledige potentieel van je pick-ups benutten en een betere geluidskwaliteit bereiken.

Ten tweede kan het vervangen van de elektronica van je gitaar je helpen om het aan te passen aan jouw speelstijl en smaak. Door de componenten te vervangen, kun je de klankkleur van je gitaar veranderen en het geluid aanpassen aan jouw voorkeur. Bovendien kun je met de juiste bedrading en schakelaars meer controle krijgen over het geluid en de functionaliteit van je gitaar.

Tot slot kan het vervangen van de elektronica van je gitaar een leuke en uitdagende doe-het-zelf-project zijn. Het kan je helpen om meer te leren over de innerlijke werking van je gitaar en je een gevoel van voldoening geven wanneer je het project voltooit.

4.3. Benodigde gereedschappen voor het vervangen van gitaarelektronica

Voordat je begint met het vervangen van de elektrische gitaar onderdelen, is het belangrijk om te zorgen dat je de juiste gereedschappen hebt. Hier zijn enkele van de gereedschappen die je nodig hebt:

 • Soldeerbout en soldeertin
 • Draadstripper
 • Tangen
 • Schroevendraaiers
 • Multimeter
 • Elektrische tape
 • Krimpkous

Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint met het vervangen van de elektronica van je gitaar. Dit zal je helpen om het proces soepeler te laten verlopen en ervoor zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt.

4.3. Het kiezen van de juiste componenten

Voordat je begint met het vervangen van de elektronica van je gitaar, moet je beslissen welke componenten je wilt gebruiken. Er zijn verschillende soorten potmeters, condensatoren en schakelaars beschikbaar, elk met hun eigen klankkleur en functionaliteit.

Potmeters worden gebruikt om het volume en de toon van je gitaar te regelen. Er zijn verschillende waarden beschikbaar, elk met hun eigen invloed op het geluid. Condensatoren worden gebruikt om de hoge tonen te verminderen wanneer je de toonknop omlaag draait. Er zijn verschillende waarden beschikbaar, elk met hun eigen invloed op het geluid. Schakelaars worden gebruikt om tussen pick-ups te schakelen en zijn beschikbaar in verschillende configuraties.

Het kiezen van de juiste componenten kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om de beste componenten uit te zoeken.

 • Gebruik geen tin met bijvoorbeeld S39 of andere vloeistoffen, het gevolg is dat de verbinding zoals onderstaande foto gaat uitzien. Gebruik goede tin voor een goede verbinding.
Slechte solderingen door verkeerd gebruikte tin

4.4. Het verwijderen van oude elektronica

Voordat je begint met het installeren van de nieuwe elektronica, moet je de oude elektronica verwijderen. Dit kan een uitdagend proces zijn, vooral als je nog nooit eerder gitaarelektronica hebt vervangen.

Begin met het losmaken van de snaren van je gitaar en verwijder vervolgens de achterplaat. Hierdoor krijg je toegang tot de elektronica van je gitaar. Verwijder de potmeters, condensatoren en schakelaars door de draden los te maken en de componenten voorzichtig uit de gitaar te halen.

Zorg ervoor dat je de oude componenten op de juiste manier verwijdert en bewaar ze voor het geval je ze in de toekomst nodig hebt.

solderen potmeters en elektronica gitaar
Zorg voor een goede soldering

4.5. Het installeren van nieuwe elektronica

Nu je de oude elektronica hebt verwijderd, is het tijd om de nieuwe elektrische gitaar onderdelen te installeren. Begin met het plaatsen van de nieuwe potmeters, condensatoren en schakelaars op de juiste plaatsen in de gitaar. Zorg ervoor dat je de componenten stevig vastzet en dat de draden op de juiste manier zijn aangesloten.

Wat ook heel handig kan zijn is het schema van desbetreffende gitaar bij de hand te hebben. Fender, maar ook Gibson en andere gerenommeerde merken, hebben aansluitschema’s van gitaren ter beschikking. Kijk altijd eerst of je deze ergens kunt downloaden. Dit kan echt een hoop ergernis voorkomen. Ook kun je het eventueel voor jezelf optekenen, voordat je de oude onderdelen hebt verwijderd natuurlijk.

4.6. Het oplossen van veelvoorkomende problemen

Als je problemen ondervindt bij het vervangen van de elektrische gitaar onderdelen, zijn er enkele veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen. Een veelvoorkomend probleem is een slechte verbinding tussen de draden en de componenten. Controleer of alle draden stevig zijn aangesloten en soldeer eventuele losse verbindingen opnieuw.

Een ander veelvoorkomend probleem is een aardingsprobleem. Als je een zoemend geluid hoort wanneer je je gitaar aansluit op een versterker, kan dit duiden op een aardingsprobleem. Controleer de aardingsdraad en zorg ervoor dat deze op de juiste manier is aangesloten op de brug van je gitaar.

Al met al kan het een uitdagende leuke klus zijn, waarmee je je gitaar goed leert kennen en je voldoening uit je klus haalt.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
gear4music.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:22

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:22

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:21

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *