Een beginnersgids voor gitaar leren in je oudere jaren

Ben jij iemand die altijd al gitaar heeft willen leren spelen, maar dacht dat je te oud was om te beginnen? Nee hoor, het is nooit te laat om te rocken en je droom om je favoriete nummers te spelen waar te maken. Sterker nog, gitaar leren spelen op oudere leeftijd kan heel erg lonend en bevredigend zijn. Het is niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook een geweldige manier om je geest scherp te houden en een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen.

Deze beginnersgids neemt je mee door de basisbeginselen van gitaarspelen, van het kiezen van het juiste instrument tot het leren van akkoorden en tokkelpatronen. Met een beetje oefening, toewijding en de juiste instelling tokkel je binnen de kortste keren mee met je favoriete nummers. Dus laat leeftijd je niet tegenhouden om je passie na te streven, het is nooit te laat om te rocken!

1. Voordelen van het leren van gitaar als een oudere volwassene

Het gitaar leren spelen op oudere leeftijd heeft ook veel voordelen. Ten eerste is het een geweldige manier om je creativiteit te uiten en een nieuwe hobby te ontwikkelen. Daarbij kan het ook helpen om je geest scherp te houden en je cognitieve functies te verbeteren. Studies hebben aangetoond dat het leren van een muziekinstrument op latere leeftijd kan helpen bij het verbeteren van het geheugen, de concentratie en de coördinatie. Bovendien kan het spelen van gitaar een geweldige manier zijn om stress te verminderen en je algemene welzijn te verbeteren.

Ten tweede is het leren van gitaar een geweldige manier om sociale verbindingen te maken. Of je nu lessen volgt bij een lokale muziekschool, online lessen neemt of deelneemt aan een community van gitaristen online, het leren van gitaar kan een geweldige manier zijn om nieuwe vrienden te maken en een gevoel van gemeenschap te vinden. Ook kan het de manier zijn om nieuwe muziek te ontdekken en je horizon te verbreden.

Een interessante cursus voor de wat oudere beginners is die van Arvid Kuipers van Gitaarstarters.nl. Arvid richt zich namelijk op de wat oudere generatie (30-65+) die met een goede techniek gitaar willen leren spelen. Hier kun je een interview met hem lezen.

Ten slotte kan het leren van gitaar op oudere leeftijd een manier zijn om jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te leren. In begin kan het een beetje intimiderend zijn om een nieuwe vaardigheid te leren op oudere leeftijd, maar het kan ook enorm bevredigend zijn om jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te leren.

Gitaar leren spelen op oudere leeftijd

2. Het kiezen van de juiste gitaar voor jou

Voordat je begint met het leren van gitaar, is het belangrijk om de juiste gitaar voor jezelf te vinden. Er zijn verschillende soorten gitaren beschikbaar, waaronder akoestische gitaren en elektrische gitaren. Akoestische gitaren hebben een holle klankkast en worden meestal gebruikt voor het spelen van akoestische muziek, terwijl elektrische gitaren een massieve klankkast hebben en meestal worden gebruikt voor het spelen van “rock ’n roll” en nog veel meer andere genres.

Je wilt ook overwegen of je een linkshandige of rechtshandige gitaar nodig hebt. Als je al bekend bent met een bepaalde handigheid, is het een goed idee om een gitaar te kiezen die overeenkomt met je handigheid. Als je echter nieuw bent in het spelen van gitaar, kun je een gitaar kiezen op basis van je voorkeur.

Ten slotte wil je rekening houden met je budget bij het kiezen van een gitaar. Gitaren kunnen variëren in prijs van enkele honderden tot duizenden euro’s, dus het is belangrijk om een budget te hebben voordat je begint met winkelen. Het is ook een goed idee om te overwegen of je een nieuwe of gebruikte gitaar wilt.

3. Begrijpen van basisbegrippen en gitaaronderdelen

Voordat je begint met het leren van gitaar, is het belangrijk om enkele basisbegrippen en gitaaronderdelen te begrijpen. Dit kan je helpen om beter te begrijpen hoe de gitaar werkt en je te helpen bij het leren van de basisprincipes van het spelen van gitaar.

Enkele van de belangrijkste gitaaronderdelen zijn de kop, de hals, de toets, de frets, de snaren en de klankkast. De kop is het bovenste deel van de gitaar waar de stemknoppen zich bevinden. De hals is het lange, dunne deel van de gitaar waar de frets zich bevinden. De toets is het vlakke oppervlak aan de bovenkant van de hals waarop je de snaren indrukt. Frets zijn de metalen strips die de toets verdelen in verschillende segmenten. De snaren zijn de metalen draden die van de kop naar de brug van de gitaar lopen. De klankkast is het holle gedeelte van de gitaar waar het geluid wordt geproduceerd.

Wil je nog meer weten over dit schitterend instrument, zou je ook nog eens hier kunnen kijken.

4. Realistische doelen stellen voor het leren van gitaar

Wanneer je begint met het leren van gitaar, is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Het kan verleidelijk zijn om te proberen snel vooruitgang te boeken en moeilijke nummers te leren, maar dit kan je ontmoedigen als je niet snel genoeg vooruitgang boekt.

In plaats daarvan is het een goed idee om kleine, haalbare doelen te stellen en jezelf te belonen als je ze bereikt. Dit kan betekenen dat je een nieuw akkoord leert of een eenvoudig nummer volledig leert spelen. Door kleine doelen te stellen en jezelf te belonen voor je vooruitgang, kun je gemotiveerd blijven en erachter komen wat voor jou werkt.

5. Het vinden van de juiste middelen voor het leren

Er zijn veel middelen beschikbaar om je te helpen bij het leren van gitaar, van online lessen nemen tot boeken en dvd’s. Hierbij is het belangrijk om de middelen te vinden die het beste bij jouw leerstijl en behoeften passen.

Als je het leuk vindt om in een groep te leren, kun je overwegen om lessen te volgen bij een lokale muziekschool of om deel te nemen aan een online community van gitaristen. Als je het leuk vindt om zelf te leren, zijn er veel online bronnen beschikbaar, zoals YouTube-tutorials en gitaarfora.

Ten slotte is het een goed idee om een docent te vinden als je problemen hebt met het begrijpen van bepaalde concepten of technieken. Een ervaren docent kan je helpen bij het ontwikkelen van de juiste techniek en je begeleiden bij het bereiken van je doelen.

6. Tips voor effectiever oefenen

Als het gaat om het leren van gitaar, is oefening de sleutel tot succes. Of je nu jong of oud gitaar leert spelen, deze tips kunnen je hierbij helpen:

 • Plan regelmatig tijd in om te oefenen, zelfs als het maar 15 minuten per dag is
 • Focus op het leren van één techniek of stuk tegelijk
 • Oefen langzaam en zorgvuldig om fouten te minimaliseren
 • Luister naar jezelf spelen en let op waar je fouten maakt
 • Gebruik een metronoom om je timing te verbeteren

7. Over het hoofd zien van veelvoorkomende uitdagingen voor oudere studenten

Het leren van gitaar op oudere leeftijd kan enkele uitdagingen met zich meebrengen, maar het is belangrijk om deze uitdagingen niet te laten ontmoedigen. Enkele veelvoorkomende uitdagingen voor oudere studenten zijn onder meer:

 • Verminderde fysieke mobiliteit en flexibiliteit
 • Verminderd gehoor en zicht
 • Verminderd geheugen en concentratie
 • Moeite met het vinden van de tijd om te oefenen

Als je met een van deze uitdagingen te maken hebt, is het belangrijk om jezelf niet te hard te pushen en deze uitdagingen te erkennen. Er zijn veel manieren om deze uitdagingen te overwinnen, zoals het vinden van aangepaste lessen, het spelen van eenvoudigere nummers of het oefenen van technieken die minder fysieke mobiliteit vereisen.

8. Deelnemen aan een gemeenschap van gitaristen

Als je het leren van gitaar serieus neemt, kan het deelnemen aan een gemeenschap van gitaristen een geweldige manier zijn om je vaardigheden te verbeteren en nieuwe vrienden te maken. Er zijn veel lokale gitaargroepen en clubs beschikbaar, evenals online gemeenschappen van gitaristen.

Deelname aan een gemeenschap van gitaristen kan je helpen om gemotiveerd te blijven en jezelf uit te dagen. Je kunt tips en advies krijgen van andere gitaristen en nieuwe muziek ontdekken. Ook is het een fijne manier van nieuwe vrienden maken en een gevoel van gemeenschap te vinden.

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *