Lees hier mijn MXR EVH 5150 Overdrive review. Deze zwarte doos heeft een ijzersterke indruk bij me achter gelaten, een regelrechte aanwinst voor iedereen die een goed overdrive geluid waardeert.
Deze pedaal stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar vond hem nog maar erg duur. Nu weet ik dat je voor signature items altijd meer geld betaald. En ook ik dacht, is ie dat wel waard, betaal je niet alleen voor de naam? De EVH 5150 Overdrive van MXR is tenslotte een signature model. Aangezien Eddie van Halen een van mijn favoriete gitaristen is, gaf ik het een kans en heb ik de knoop doorgehakt en hem gewoon aangeschaft. Tenslotte had ik al meerdere items van EVH, die me goed bevielen.
Ik had al veel positieve geluiden gehoord betreffende deze pedaal, en natuurlijk ook al wat YouTube filmpjes bekeken. Maar het is toch altijd wat lastig er blind vanuit te gaan. Dus ik probeerde deze MXR EVH 5150 zelf eens.
Mijn idee was om hem eens te combineren met mijn MXR EVH Phase-90, en te kijken of ze echt ze echt zo geweldig samen klinken als wordt gezegd.
Deze EVH 5150 Overdrive pedal is ontworpen door een MXR team van specialisten in samenwerking met Eddie van Halen om zijn iconisch sound te repliceren. Het resultaat is deze pedaal met een grote variëteit aan bruikbare tonen.
Ook het ontwerp van de behuizing is, net zoals zijn andere pedalen, erg mooi. De behuizing is stevig, zoals we ook van MXR gewend zijn. Natuurlijk mag dat ook wel voor dat geld, maar als je een MXR pedaal hebt, weet je dan ook dat je kwaliteit in handen hebt. Knopjes en schakelaar zien er allemaal degelijk uit.
De pedaal is wel vrij groot, dus hij neemt wat plaats in op je pedalboard. Als je hem los gebruikt, is dat natuurlijk al helemaal geen probleem.
Als je recht voor de pedaal staat, zitten de jack-input en jack-output aan de achterzijde van je pedaal. Of dat handig is hangt van je situatie af. Het kan in sommige gevallen gunstig zijn, het ligt er maar aan hoe je je andere pedalen gepositioneerd hebt op je pedalboard. Wanneer je geen pedalboard gebruikt en ze los opstelt, is dat natuurlijk helemaal geen probleem.
Maar ook als je veel pedalen op je pedalboard hebt staan, kan dit gunstig uitpakken. Aangezien je de pedalen dan dichter op elkaar kan zetten. De patchkabels zitten je dan niet in de weg, waardoor je ze dichter op elkaar kan zetten. Bij pedalen waarbij de aansluitingen aan de zijkant zitten, moet je er rekening mee houden dat de pluggen van de patchkabels ook plaats innemen. En uiteraard moet je op je pedalboard altijd zorgen, dat je jackpluggen van je patchkabels haaks zijn.
Net zoals bij bijna elke effectpedaal, kun je de MXR voeden met een 9V batterij. Er zijn gitaristen die zweren bij een batterij, omdat dit kan helpen om ruis en/of storingen te verminderen. Je zult de batterij dan wel altijd in de gaten moeten houden, want batterijen zijn snel leeg en je wilt tijdens een optreden echt niet met een lege batterij komen staan.
Het deurtje voor het batterij compartiment is van kunststof, hetgeen me wel een beetje tegen valt. Het is wel heel handig en makkelijk te openen. Bij de MXR EVH Phase-90 moet je bijvoorbeeld 4 schroeven van de bodem eruit draaien om een batterij te kunnen uitwisselen. Dat gaat bij de EVH 5150 Overdrive wat makkelijker.
De rest van de onderzijde van de pedaal is van metaal of aluminium. Je kunt hier nog 4 meegeleverde rubber stopjes onder plakken, zodat de pedaal niet wegglijdt als je hem op een gladdere bodem hebt staan.
Je kunt je pedaal ook voeden met een 9V adapter die minimaal 200mA kan leveren. Bij de meeste effectpedalen zit de negatieve aansluiting in het midden en de positieve aansluiting aan de buitenkant. Hetgeen ik altijd een beetje vreemd heb gevonden, aangezien de buitenkant bloot ligt en je hierdoor al snel tegen iets van metaal kunt stoten. Hierdoor wordt de voeding kortgesloten wat echt niet lekker is voor desbetreffende voeding. Maar goed, dat is blijkbaar de standaard bij de meeste pedalen.
Maar pas op, er zijn ook pedalen die de (+) en (-) polen net andersom hebben. Altijd goed controleren!
Behalve een adapter, kun je de pedaal ook nog met een pedalboard voeding voeden. Met een pedalboard voeding kun je meerdere pedalen voeden. Een pedalboard voeding is natuurlijk wel duurder, maar als je meerdere pedalen hebt kan het juist goedkoper en handiger zijn als allemaal die aparte adapters. Handig in de zin van dat je voor al die adapter een apart stopcontact nodig hebt, en voor een voeding maar een stopcontact.
Zelf maak ik gebruik van een pedalboard voeding van Voodoo lab. Maar er zijn veel verschillende soorten beschikbaar, met ieder hun specificaties en prijsklassen. Als je gebruik wilt maken van zo’n pedalboard voeding, houdt dan rekening met de maximaal te leveren stroomsterkte van de voeding. Tel alle stromen op van wat je pedalen opnemen, en kies aan de zoek dan de juiste voeding. Houdt altijd wat overcapaciteit voor als je nog wilt uitbreiden.
De overdrive is van boven uit bekeken van links naar rechts uitgerust met de volgende potmeters:
Je kunt met deze pedaal heel wat kanten op. Hij is geschikt voor meerdere stijlen muziek en hij is tot meer in staat als alleen de sound van Eddie van Halen te emuleren. Wat ik ook zo fijn vind aan deze pedaal, is dat als je de Gain niet te ver open zet de tonen van iedere snaar zo duidelijk eruit komen. Als ik het zo mag zeggen; ze komen er gearticuleerd uit? Het typische Eddie van Halen speelgevoel krijg je er met deze pedaal redelijk uit.
Deze overdrive beschikt verder nog over een Noise gate. Een Noise gate voor de gitaar behoort ongewenste achtergrondgeluiden en/of ruis weg te nemen onder een bepaalde drempelwaarde (Threshold). Dus dit kan fijn zijn wanneer je niet speelt op je gitaar en die vervelende geluiden worden afgekapt door je Noise gate.
Ik was eigenlijk niet zo van de Noise gates, ze kappen mijn gitaar sound naar mijn idee vaak te vroeg af, waardoor je je geluid nooit een mooie fade out kunt creëren. Dat heb ik bijvoorbeeld met mijn Electro Harmonix Big Muff. Ook daar zit een ingebouwde Noise gate op. Aangezien Fuzz pedalen behoorlijk wat bijgeluiden produceren, moet men gedacht hebben dat er een Noise gate op hoort. Op zicht wel een juiste gedachte, maar ik gebruik hem bij die pedaal nooit. Ik neem de bijgeluiden in dat geval op de koop toe want, tja een Fuzz-effect is nu eenmaal gehorig. Maar moet zeggen dat deze Noise gate op EVH Overdrive me positief verrast heeft en erg goed werkt. Ik gebruik hem hier dus wel!
De instelling voor de Noise gate zit linksonder de output potmeter. Door hem meer naar rechts te draaien, des te sneller zal de grenswaarde (Threshold) bereikt worden waarbij je signaal wordt afgekapt. Het is even experimenteren, maar aangezien er maar een instelling mogelijk is het niet moeilijk. De potmeter zelf gaat geel branden wanneer de “Threshold” bereikt is en de Noise gate actief is. De kunst is om het signaal precies daar af te kappen op het moment dat het signaal begint rond te zingen.
Deze Noise gate is functioneel en zeker goed toepasbaar.
Geheel rechtsonder van de “Gain” potmeter zit er nog een knop, de “Boost” knop. Deze knop zou de “Gain” moeten versterken. Er is wel iets van reactie als je hem indrukt, maar mijns inziens niet heel reactief. Ik laat hem meestal instaan en gebruik hem verder niet.
Ik was een beetje op zoek naar de sound van Eddie, en wil niet zeggen dat mijn sound nu 100% als Eddie van Halen is, maar zit redelijk in de buurt. De “echte” sound van Eddie van Halen zit natuurlijk niet alleen in het geluid, maar vooral in zijn vingers.
Door de “Gain” net niet voorbij de helft te zetten. De “Bass”, “Mid” en “Treble”” in de middenpositie te zetten kom je al een eind. Vanuit middenposities kun je wat experimenteren door ze een beetje naar links of rechts te draaien. Tenslotte is het ook weer een kwestie van smaak.
Je merkt, ik ben heel erg te spreken over deze pedaal. Buiten dat ik hem eigenlijk blind heb gekocht en uit ben gegaan van de reviews heeft deze pedaal me toch nog positief verrast. Ik weet, hij kost wat, maar daar krijg je toch wel wat voor terug. Het is geen goedkope pedaal, maar vind hem zelf wel het geld waard. Ik heb genoeg pedalen gehad die ik kocht en een tijdje alweer verkocht. Maar deze is een blijvertje. De MXR EVH 5150 is een veelzijdige effectpedaal, je kunt er veel kanten mee op.
Vooral als Van Halen fan zul je niet teleurgesteld zijn in deze pedaal. Voeg er nog een signature gitaar van hem aan toe, bijvoorbeeld de EVH Striped series, en je dag kan niet meer stuk toch?
True bypass: Nee
Batterij mogelijkheid: Ja
DC in: Ja
Input(s): 1 x 1/4″
Output(s): 1 x 1/4″
Input impedantie: 740 kΩ
Output impedantie: 1kΩ
*Deze pagina bevat affiliate link(s)
Verkrijgbaar bij:
Dit bericht heeft nog geen reacties