De voordelen van gitaar leren spelen: Waarom je vandaag zou moeten beginnen

Heb je er ooit aan gedacht om gitaar te leren spelen? Het is niet alleen een leuke hobby, maar de voordelen van gitaar leren spelen gaan veel verder dan alleen vermaak. In feite kan het oppakken van de gitaar zelfs een positieve invloed hebben op je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Van het verminderen van stress en angst tot het verbeteren van de cognitieve functies, zijn er tal van redenen waarom je vandaag nog gitaar zou moeten leren spelen. Niet te vergeten, je kunt veel plezier halen door gitaar te leren spelen.

Of je nu een complete beginner bent of reeds enige ervaring hebt met muziek, de voordelen van gitaarspelen zijn onmiskenbaar. In dit blog bespreken we enkele van de belangrijkste redenen waarom je zou moeten overwegen dit veelzijdige instrument op te pakken.

1. Het gitaarspelen

Gitaar spelen is een prachtige manier om jezelf te uiten en je creativiteit te uiten. Het is een van de meest populaire instrumenten ter wereld en wordt in vele muziekgenres toegepast, van akoestische ballades tot heavy metal riffs. Geen wonder dat het dan ook een van de meest toegankelijke instrumenten is om te leren.

Vergeet echter niet dat het leren van een instrument ook tijd en toewijding kost. Het is geen snelle oplossing voor stress of andere problemen, maar kan wel helpen bij het verbeteren van je algehele welzijn.

Lees ook Leren gitaar spelen op oudere leeftijd.

1.1. De voordelen van gitaar spelen voor de geestelijke gezondheid

Een van de belangrijkste voordelen van het spelen van gitaar is de positieve invloed op de geestelijke gezondheid. Het spelen van muziek kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de gemoedstoestand en het stimuleren van creativiteit. Daarbij kan het ook helpen bij het verwerken van emoties en het verlichten van depressieve symptomen. Studies hebben aangetoond dat het spelen van muziek de hoeveelheid dopamine in de hersenen kan verhogen, wat kan helpen bij het verminderen van angst en depressie.

1.2. De fysieke voordelen van gitaar spelen

Naast de voordelen voor de geestelijke gezondheid heeft het spelen van gitaar ook voordelen voor de fysieke gezondheid. Het kan helpen bij het verbeteren van de hand-oogcoördinatie, het versterken van de handen en armen en het verbeteren van de motorische vaardigheden.

Ook kan het spelen van gitaar kan ook helpen bij het verbeteren van de houding en het verminderen van spierspanning in de rug en schouders. Bovendien kan het spelen van gitaar helpen bij het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van de hartslag, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

1.3. De sociale voordelen van gitaar spelen

Een ander voordeel van het spelen van gitaar is de sociale factor. Het kan een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en jezelf te uiten in een groepsomgeving. Het spelen van gitaar kan helpen bij het verbeteren van de sociale vaardigheden en het opbouwen van vertrouwen in het spelen van muziek voor anderen. Het kan ook een geweldige manier zijn om deel te nemen aan open mic-avonden of andere muzikale evenementen.

2. Welke gitaar voor beginners

Nu je op de hoogte bent van de vele voordelen die gitaarspelen biedt, zou mijn eerste advies aan een iedere beginner zijn; begin met een akoestische oftewel Spaanse gitaar. Ik kan me best voorstellen dat je een bepaalde stijl of genre wilt spelen, en daarbij bepaald het genre een groot deel van je keuze, maar toch kan een akoestische gitaar (Spaanse gitaar) heel nuttig zijn om in den beginne je techniek te ontwikkelen.

Een klassieke akoestische gitaar heeft een bredere hals waardoor het leren van akkoorden iets makkelijker is als bij de smallere hals van een western- of een elektrische gitaar. Ook zijn, mede door de nylon snaren, de snaren wat zachter en prettiger voor je nog zachte en tere vingertopjes. Je moet namelijk nog eelt ontwikkelen, en dat kan in het begin nog een beetje pijnlijk zijn.

De keuze tussen een akoestische gitaar en een elektrische gitaar zal uiteindelijk uiteraard afhangen van jouw persoonlijke smaak, muzikale voorkeuren en speelstijl.

2.1. Akoestische gitaar

Buiten de reeds genoemde voordelen, zijn er nog meer voordelen wanneer je als beginner gitaar gaat leren spelen op een akoestische gitaar. Zo heb je “alleen” de gitaar nodig, en niet zoals bij een elektrische gitaar een gitaarversterker, kabels, eventuele effecten, enzovoorts. Zo kun je je focus in begin helemaal leggen op het aanleren van een techniek en je houding.

 • Akoestische gitaren hebben een brede toepassing in verschillende muziekstijlen, waaronder folk, pop, country, singer-songwriter, enz.
 • Ze vereisen geen extra apparatuur zoals versterkers of effectpedalen, waardoor ze gemakkelijker te leren en te spelen zijn.
 • Ze zijn ook geschikt voor zowel solo- als begeleidingsspelen.
Spaanse gitaar
Een klassieke akoestische Spaanse gitaar

2.2. Elektrische gitaar

De elektrische gitaar is wat dat betreft een veelzijdige gitaar. Wat dat betreft is de elektrische gitaar een zeer aantrekkelijk instrument. Je zou er echter het meeste uit halen als je, zoals ik al eerder aangaf, al wat basiskennis hebt betreffende gitaar spelen.

 • Elektrische gitaren worden meestal gebruikt in rock, blues, jazz, metal en andere genres die een elektrisch versterkte gitaarsound vereisen.
 • Ze bieden veel meer controle over het geluid, omdat ze versterkt kunnen worden en je verschillende effectpedalen kunt gebruiken om verschillende klanken te creëren.
 • Ze vereisen extra apparatuur zoals versterkers, kabels en effectpedalen, waardoor ze duurder kunnen zijn.

De bespeelbaarheid van een gitaar is hierbij een erg belangrijk punt voor een beginner. Een gitaar die moeilijk te bespelen is, gaat ten koste van de motivatie. Het hangt dan ook vaak af hoe goed een gitaar is afgesteld.

Het is vaak de weinige aandacht van afstellen die een goedkope gitaar goedkoop maakt, en natuurlijk de goedkopere hardware zoals tremolobrug en elektronica (potmeters, schakelaars, e.d.). Maar dat laatste zijn dingen die over het algemeen dingen te vervangen zijn

Elektrische gitaar
Een elektrische gitaar

3. Hoe moet je gitaar spelen

Gitaar leren spelen doe je natuurlijk niet op een dag. Akkoorden leren spelen kan in het begin erg saai zijn, maar je haalt er dubbel zo veel uit als je er al een paar kunt. Een akkoord is een samenklank van 3 of meer tonen, en dit bereik je door de vingers op de juiste plek neer te zetten. Ook wordt het wel een gitaarakkoord genoemd. Er zijn genoeg mogelijkheden om gitaarakkoorden te leren.

Bij een elektrische gitaar zitten de snaren weer veel dichter bij elkaar waardoor, als je eenmaal gewend bent aan een akoestische, er aan moet wennen dat je je vingers dichter bij elkaar moet zetten om de akkoorden te spelen.

Wil je goed gitaar leren spelen, overweeg dan de vele voordelen van online gitaarlessen eens.

3.1. Goedkope gitaren

Wat een gitaar vooral duur maakt, is onder andere de aandacht die aan een gitaar is geschonken. Uiteraard is de gebruikte hardware ook van belang, maar ook een goedkope gitaar die goed is afgesteld, kan een fijn bespeelbare gitaar zijn. Dit is goed om te weten als beginnende gitarist.

Ik adviseer daarom altijd voor je er mee gaat spelen je gitaar af te afstellen, dit geldt voor zowel een akoestische gitaar als een elektrische gitaar. Vaak kun je dat al door de verkoper laten doen. Maar die zal er ook niet altijd blij mee zijn, aangezien hij al een laag geprijsde gitaar aan je verkoopt. Met een beetje ervaring, zijn er zeker ook dingen die jezelf kunt doen aan een gitaar. Dit kun je hier lezen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer goedkope gitaren op de markt die toch van redelijke kwaliteit zijn. Dit komt mede door de ontwikkeling van nieuwe productietechnologieën. Veel van deze goedkope gitaren worden daarbij geproduceerd in landen met lagere productiekosten, zoals China, Indonesië en Mexico. Door deze lagere productiekosten kunnen de gitaren voor een lagere prijs worden verkocht zonder dat dit ten koste van de kwaliteit gaan.

Het is echter nog steeds zo dat een duurdere gitaar over het algemeen beter klinkt en langer meegaat dan de goedkopere modellen. Als je echter serieus bent, en je bent van plan bent om langere tijd te gaan spelen, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een hoger geprijsde gitaar. Maar als je net begint met een beperkt budget, zijn er zeker goede opties beschikbaar tegen een betaalbare prijs.

3.2. Hoe duur is een gitaar

Wat kost een gitaar? Een veel gestelde en begrijpelijke vraag natuurlijk, vooral als je nog niet zeker bent of je er wel mee door wil blijven gaan met gitaar spelen. Daarom heb ik in onderstaande linkjes een aantal suggesties gemaakt voor bepaalde budgetten.

4. Is gitaar spelen moeilijk

Gitaar spelen hoeft niet moeilijk te zijn, als je je maar de juiste techniek aanleert. Het vergt ook wat doorzettingsvermogen om de eerste basisakkoorden te leren, en als je de belangrijkste akkoorden kunt spelen, kun je al gauw een eenvoudig liedje spelen. Hoe fijn is dat? Op het internet zijn talloze websites te vinden waar je eenvoudige liedjes kunt vinden.

Als je eenmaal een liedje kunt spelen, zal dat je behoorlijk motiveren. Mijn advies zou dan ook zijn, begin eerst vooral de belangrijkste basisakkoorden te leren. Dit kun je leren vanuit een boek, kijk hier bij Gitaar boeken, of je neemt Online lessen.

5. Gitaarspelen voor een kind

Gitaarspelen kan een leuke en waardevolle activiteit zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Een kind kan kinderliedjes op gitaar leren spelen, dat is zeer motiverend terwijl je de techniek verbetert.

Hieronder vind je enkele tips voor het leren van gitaarspelen, afhankelijk van de leeftijd en vaardigheidsniveau van de persoon.

 • Begin met een kindvriendelijke gitaar. Er zijn speciale gitaren voor kinderen verkrijgbaar die kleiner en lichter zijn dan standaardgitaren en beter geschikt zijn voor kleine handen en armen
 • Leer eenvoudige akkoorden en speel liedjes die kinderen leuk vinden. Bijvoorbeeld “Row, Row, Row Your Boat” of “Twinkle, Twinkle, Little Star”. Dit helpt hen gemotiveerd te blijven en plezier te hebben terwijl ze leren.
 • Houd lessen kort en eenvoudig. Kinderen hebben een kortere aandacht spanne en kunnen snel ontmoedigd raken als ze te veel informatie tegelijk krijgen
 • Wees geduldig en geef complimenten. Leren gitaarspelen kan frustrerend zijn, vooral voor kinderen die het nog moeten leren. Moedig hen aan en geef positieve feedback om hun zelfvertrouwen te vergroten.

Voor kinderen zijn er speciale gitaren verkrijgbaar. Ze hebben een kleiner omvang en zijn daarom geschikter voor kinderen. Voor kinderen ouder dan 12 jaar raad ik de 4/4, ook wel volwassen gitaar aan. Voor kinderen tussen de 8-12 jaar is de 3/4 gitaar de beste keuze. Deze is zoals de naam zegt, een kwart kleiner dan de normale volwassen gitaar. 1/2 gitaren zijn speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar. Voor kinderen van 3 tot 5 is de 1/4 gitaar de beste keuze.

6. Gitaarlessen

Je zou ongestructureerde YouTube filmpjes kunnen gaan volgen, maar wil je het op een goede manier aanpakken, leer dan eerst de basisprincipes van gitaarspelen, zoals akkoorden, toonladders en ritmische patronen. Hier heb je meerdere mogelijkheden voor, je kunt persoonlijke lessen gaan nemen bij een gitaarlessen of muziekschool. Deze zijn over algemeen vrij duur, en fijn als je het je kan veroorloven. Je kunt ook online lessen nemen, waarbij je toch op een gestructureerde manier les krijgt en de vaardigheden leert.

Ongeacht de leeftijd en het vaardigheidsniveau is het belangrijk om plezier te hebben tijdens het leren van gitaarspelen. Blijf oefenen en houd vol, en je zult zien dat je langzaam maar zeker vooruitgang boekt en steeds beter wordt! Je moet er wat tijd in investeren. Belangrijk is om de beginfase iedere dag iets te doen, bijvoorbeeld een kwartiertje. Basisakkoorden blijven oefenen en vooral de meest gebruikte basisakkoorden leren. Hierdoor zal je al snel een liedje kunnen spelen, hetgeen weer stimuleert en motiveert.

6.1. Online gitaarles

Gitaar leren spelen online kan een goede manier zijn om gitaar te leren spelen, voor zowel de beginner als ook de gitarist die al enige ervaring heeft. Kwalitatief goede gitaarlessen zijn niet altijd te vinden. Door de onderstaande tips te volgen, kun je zelf gitaar leren spelen en het meeste uit je leerervaring halen:

 • Zoek naar lessen die passen bij jouw niveau en doelen. Of je nu een absolute beginner bent of al enige ervaring hebt, er zijn online lessen beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor jouw niveau en doelen. Kies een lesprogramma dat past bij jouw vaardigheden en wat je wilt bereiken.
 • Kies een lesprogramma met video-instructies. Video-instructies zijn handig omdat je de leraar kunt zien en horen spelen, waardoor het gemakkelijker is om de technieken te begrijpen en te zien hoe de leraar zijn of haar handen op de gitaar plaatst.
 • Zoek naar lessen die begeleidingsmateriaal bieden. Goede online gitaarlessen bieden vaak extra materialen, zoals akkoorddiagrammen, tabs en bladmuziek, om je te helpen bij het leren en oefenen van nieuwe nummers
 • Lees recensies van andere studenten. Kijk naar de beoordelingen en feedback van andere studenten om een ​​idee te krijgen van de kwaliteit en effectiviteit van de lessen.
 • Plan regelmatig tijd in om te oefenen. Net als bij elke andere vaardigheid, moet je regelmatig oefenen om vooruitgang te boeken. Stel daarom een ​​schema op en plan regelmatig tijd in om te oefenen.

6.2. De voordelen van online les

 • Flexibiliteit: Online lessen bieden de mogelijkheid om te leren wanneer het jou uitkomt. Je kunt lessen volgen op elk moment van de dag en vanaf elke locatie met een internetverbinding.
 • Gemak: Met online lessen hoef je niet fysiek aanwezig te zijn op een specifieke locatie, wat reistijd en -kosten bespaart.
 • Meer keuze: Door online lessen te volgen, kun je toegang krijgen tot instructeurs en bronnen van over de hele wereld. Dit geeft je meer keuze en diversiteit in lesmateriaal en instructeurs.
 • Op eigen tempo: Online lessen stellen je in staat om in je eigen tempo te leren en lessen zo vaak te bekijken als nodig is om het materiaal te begrijpen.
 • Betaalbaarheid: Online lessen zijn vaak goedkoper dan traditionele lessen, omdat er minder overheadkosten zijn voor de instructeur of de organisatie die de lessen aanbiedt.

Mocht je interesse hebben in online lessen, verwijs ik je graag door naar de pagina Beste online lessen. Hier bespreek ik 4 verschillende aanbieders.

6.3. Persoonlijke gitaarles

Hier kun je denken aan lessen nemen bij een school of lessen nemen van iemand thuis. Ik heb zelf vroeger ook les gehad van iemand thuis, het beviel me prima, maar we hadden toen nog niet de mogelijkheden van online gitaarlessen. Tegenwoordig betaal je al gauw minimaal 40 euro per uur voor een uur op een les. In groepsverband zal dit wat minder zijn, maar dan gaat er natuurlijk ook aandacht naar andere leerlingen.

Gitaar leren spelen vergt veel oefening, vooral in het begin. Het allerfijnste is natuurlijk om van iemand persoonlijk les te krijgen, maar het dit tegelijkertijd niet het goedkoopste.

7. Beginnen met gitaar spelen

7.1 Leren stemmen

Het stemmen van een gitaar met een stemvork kan een effectieve manier zijn om je gitaar te stemmen, maar ook je gehoor te trainen. Er zijn genoeg goedkope stemapparaten te krijgen, en het maakt het stemmen ook een stuk makkelijker. Mijn advies zou echter zijn om allereerst te leren stemmen met een stemvork. Een stemvork is geen kostbare investering!

Met een beetje oefening en geduld kun je je gitaar gemakkelijk stemmen met behulp van een stemvork. Onthoud dat regelmatig stemmen belangrijk is om ervoor te zorgen dat je gitaar goed klinkt en prettig speelt.

Hier zijn de stappen om een gitaar met een stemvork te stemmen

Wat belangrijk is dat je leert luisteren. Dit leer je vooral door zelf te leren stemmen. Mijn advies is dan ook, schaf een stemvork aan!

Een stemvork is geen kostbare investering. Door met een stemvork te stemmen train je je gehoor, en hebt sneller door of een gitaar ontstemd (vals) is.

7.2. Stemvork

Een stemvork is een instrument van metaal met 2 uitstekende tanden die trillen wanneer het wordt aangeslagen. Doe dit trouwens niet tegen iets van metaal, maar tegen je been of zo. Door er mee tegen metaal aan te slaan, zou je de 2 uitstekende tanden iets kunnen verbuigen, waardoor de toonhoogte kan veranderen. En dat wil je juist niet, je wilt een zuiver toon!

Er bestaan vele soorten stemvorken voor verschillende toonsoorten, maar voor de gitaar is de toonhoogte A (440Hz) het meest gebruikelijk. Je gebruikt hem door hem op je knie of been te slaan, en de toon te vergelijken met de A-snaar van je gitaar. Dit is dan meteen je referentiepunt om vandaar uit ook de rest van de snaren te stemmen.

Als je een akoestische gitaar hebt, kun je de achterzijde van de stemvork, het bolletje dus eigenlijk, tegen de klankkast van je gitaar houden. Tegelijkertijd sla je de A-snaar aan. Aan de hand van de toon die je hoort, kun je de stemschroef los (voor lagere toon) of aan draaien (voor een hogere toon) om de A-toon te matchen. Als de snaar dan zuiver staat, kun je de rest hier op afstemmen.

Natuurlijk zijn er ook prijsverschillen voor stemvorken. Van een eenvoudige kleine stemvork (hieronder) tot aan wat wat eer fancy stemvork (onderste plaatje).

Goedkope stemvork
Konig & Meyer stemvork
Bekijk laagste prijs
musicstore.com
Laatst bijgewerkt op: 15 augustus 2023 – 18:45
Stemvork D’addario
D’Addario TF-A stemvork 440Hz
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:38

7.3. Stemapparaten

Natuurlijk kun je ook kiezen voor de snelle manier, een elektronische tuner of digitale tuner kan je hierbij kunnen helpen.

Bekijk anders ook dit blog van mij van Beste stemapparaat gitaar.

7.4. Guitar tuner online

Ook op internet zijn er talloze websites beschikbaar die online tuners aanbieden. Hiervoor heb je wel een microfoon nodig van je computer, of smartphone om de toon te kunnen detecteren.

7.5. Basisakkoorden en toonladders

Mijn advies voor goed gitaar te leren spelen, leer eerst zo snel mogelijk de meest gebruikte basisakkoorden. Van hieruit zul je ook snel een liedje kunnen spelen, aangezien er genoeg eenvoudige liedjes te vinden zijn op het internet. Liedjes spelen kan je enorm motiveren.

Jezelf gitaar leren spelen? Kijk dan eens hier voor boeken voor tablatuur (guitar tabs) en akkoorden enz.

7.6. Moet je noten kunnen lezen

Het directe antwoord van mij is: nee, je hoeft geen noten te kunnen lezen om gitaar te kunnen spelen. Sterker nog, ik kan nog steeds geen noten lezen en speel al meer dan 35 jaar gitaar. Het is wel handig om gitaar tablaturen te kunnen lezen. Het ziet er heel logisch uit. Als je enkele regels kent, kun je je hier al gauw mee behelpen. Ik gebruik de gitaartabs (gitaar tablature) al heel lang, en dat is voor een gitarist prima.

8. Veel gestelde vragen over gitaar leren spelen

Met welke gitaar kan ik het beste beginnen?

Als beginner kun je het beste met een akoestische klassieke gitaar beginnen. Je zult namelijk in begin wat last krijgen van pijnlijke vingers. De ijzeren snaren van een elektrische gitaar kunnen scherp zijn, en snijden in je vingers waar zich nog geen eelt heeft ontwikkeld.

De snaren van een akoestische klassieke gitaar zijn van nylon, dat speelt veel lichter. Daarna is het ook makkelijker om over te stappen op een elektrische gitaar.

Moet ik noten kunnen lezen?

Zoals ik al in mijn blog beschreef, is noten lezen absoluut geen must. Als je in begin de belangrijkste basisakkoorden leert, ben je al een heel eind. Daarna kun je je verdiepen in gitaartabs leren lezen. Dit is veel makkelijker en logischer voor een gitarist, aangezien hier mee de 6 lijntjes van een gitaar worden afgebeeld.

Moet ik lessen nemen?

Het is wel handig om gelijk een goede techniek te leren. Als je eenmaal de foute techniek aanleert, kom je er niet zo snel meer van af.

Je kunt persoonlijke lessen bij een muziekschool gaan nemen, maar je kunt natuurlijk ook stap voor stap online lessen gaan doen van gerenommeerde websites zoals.

Zie ook Online lessen nemen

 

Hoe duur is gitaarles

Dat ligt er aan welk soort gitaarles je wilt gaan nemen. Als je persoonlijke een op een lessen wilt volgen, en je hebt genoeg budget, zou je bij een muziekschool of bij een gitaarleraar thuis lessen kunnen nemen. Houdt, dan wel rekening met minimaal 35 euro per uur of zelfs meer.

Iets wat pakweg 20 jaar geleden onmogelijk was, zijn online gitaar lessen volgen. Tegenwoordig zijn er goede online lessen beschikbaar. Hier heb ik een overzicht van gemaakt, waar je uit verschillende online lessen kunt kiezen. Online lessen zijn stukken goedkoper.

Wat zijn tabs

Tabs worden ook wel tablatuur genoemd, en is een notatiesysteem voor de gitarist. Tabs maken het mogelijk voor jou als gitarist om geen kennis te hebben van notenschrift en toch wat op papier te zetten van een betreffend lied.

Tabs bestaan uit horizontale lijnen, die de snaren van de gitaar moeten voorstellen. De cijfers op de lijnen geven aan waar je je vinger op de toetsen van de hal moet zetten. Kortgezegd, de lijn geeft aan welke snaar, en het nummer waar je je vinger moet plaatsen.

Tabs zijn supermakkelijk te begrijpen voor alle niveaus om nummers te oefenen. Er zijn ook vele boeken.

Enige nadeel is, dat je uit tabs niet kunt lezen welk soort ritme je een bepaald lied moet spelen als je het niet hoort. Dat kun je met notenschrift wel.

Verkrijgbaar bij:

musicstore.com
thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 15 augustus 2023 – 18:45

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:38

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *