De verschillende soorten gitaar frets uitgelegd

Dat gitaar frets een belangrijk onderdeel zijn van onze gitaar, weten we als gitarist natuurlijk allemaal. Maar heb je ze wel eens nader bekeken?

In dit blog gaan we meer te weten komen over deze onmisbare metalen strips op onze gitaarhals. We bespreken de verschillende soorten frets, en frets van verschillende materialen.

1. Wat zijn gitaar frets?

Gitaar frets zijn natuurlijk die metalen strips die over je hals van de gitaar lopen. Ze worden gebruikt om de verschillende noten te spelen door je vingers op de juiste plek tussen de frets te plaatsen. Elke fret vertegenwoordigt daarbij een halve toon, en als je je vinger op een hogere fret plaatst, wordt de toon hoger.

Gitaar frets zijn, wat dat betreft, dus erg belangrijk voor het spelen van akkoorden, melodieën en solo’s op de gitaar. Ze geven ons structuur aan de noten en helpen je om de juiste toonhoogte te bereiken.

2. Gitaar fret afstanden

De ruimtes tussen de frets op de hals van de gitaar, zijn de gitaar fretafstanden. Deze afstanden bepalen de toonhoogte van de noten die je speelt. Hoe verder je je vinger plaatst van de kam (het begin van de hals), hoe hoger de toon wordt. Hierbij is belangrijk om de afstanden tussen de frets te begrijpen, omdat dit je helpt om de juiste noten en akkoorden te spelen.

3. Verschillende soorten gitaar frets

Maar wist je ook dat er verschillende soorten gitaar frets bestaan? De meest voorkomende zijn de zogenaamde “Medium jumbo” frets, ze zijn zogezegd het meest “Allround” en dus geschikt voor vele soorten speelstijlen (voor zowel akkoorden als solowerk). Ze zijn iets groter dan de standaard frets en bieden ook meer speelcomfort.

Daarnaast zijn er ook “Vintage” frets, die kleiner zijn en een meer klassieke uitstraling hebben. Dat zijn vooral die populair zijn bij liefhebbers van vintage gitaren.

Ten slotte zijn er nog “Jumbo” frets, die nog groter zijn dan de medium jumbo frets en vooral gebruikt worden op gitaren voor metal en shredding.

4. Materiaal soort gitaar frets

Maar ook zijn er gitaar frets in verschillende materialen, zoals nikkel, roestvrij staal en fosforbrons. Elk materiaal heeft zo zijn eigen kenmerken en invloed op het geluid en het speelgevoel van de gitaar.

De meeste gitaren hebben nikkel frets, die zorgen voor een evenwichtige klank en een prettig speelgevoel.

Roestvrij stalen frets zijn duurzamer en zorgen voor een helderder geluid, terwijl messing frets een warmere toon produceren.

4.1 Nikkel gitaarfrets

Nikkel gitaarfrets zijn de meest voorkomende frets op een gitaar. Nikkel frets zijn in principe geschikt voor alle speelstijlen, en zijn niet voor niets op vele gitaren te vinden. Ze zijn vrij duurzaam, gaan lang mee en bieden een uitstekende geluidskwaliteit. Daarbij, als er verslijt op treedt, zijn ze vrij “makkelijk” te vlakken. Uiteraard dien je wel ervaring met deze werkzaamheden te hebben, en adviseer ik je dan ook je gitaar naar een expert te brengen wanneer je frets gevlakt moeten worden.

Nikkel gitaarfrets zijn wel gevoelig voor putjes en deuken, dus vergeet zeker geen preventief onderhoud te doen. Met onderstaande product kun je je frets het makkelijkste onderhouden. Ere zitten ook verschillende beschermers (afhankelijk van je soort gitaarfret) bij, die er voor zorgen dat het poetsmiddel niet op je toets terecht komt.

4.2 Roestvrijstalen gitaarfrets

Roestvrijstalen gitaarfrets zijn populair wegens hun duurzaamheid en heldere geluid. Het roestvrij staal zorgt ervoor dat de frets veel minder snel slijten en daardoor veel langer meegaan. Bovendien bieden roestvrijstalen frets een glad speeloppervlak, waardoor je soepel over de hals van je gitaar kunt glijden. Ook heb je geen last van roest en corrosie.

Als je van plan bent om veel te spelen of als je een voorkeur hebt voor een helder geluid, zijn roestvrijstalen frets zeker het overwegen waard.

Het fretwerk hoeft veel minder vaak te gebeuren, echter als het moet gebeuren is dit wel lastiger en een arbeidsintensiever klus. Stel je maar eens voor, dat je ze moet vlakken. Roestvrijstaal is een vrij hard metaal, hetgeen het een hels karwei maakt om ze te bewerken.

Er wordt wel eens gezegd, dat roestvrijstalen gitaarfrets je snaren opvreten. Dit wordt vooral zo gezegd omdat de frets natuurlijk veel harder zijn als de snaren, en daardoor slijten je snaren dan harder. Mijns inziens is dit lariekoek, want het ligt er ook vooral aan, hoe hard je de snaren indrukt en hoeveel je. Er zijn zelfs gitaristen die zeggen, dat de snaren juist minder hard slijten. Het komt er uiteindelijk allemaal op neer, hoe het gebruikt wordt.

Over het algemeen worden roestvrijstalen snaren op de duurdere gitaren gezet, zoals bij de Fender Stratocaster DeLuxe serie en de Parker Fly gitaren.

Wanneer je geen dure gitaar wilt aanschaffen, maar je toch op roestvrijstalen frets wilt spelen, zou je Harley Benton MR-Modern PWH kunnen overwegen. Harley Benton biedt goede gitaren met een prima prijs-kwaliteit.

Harley Benton MR-Modern PWH
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 – 17:46

4.3 Fosforbrons gitaarfrets

Fosforbrons gitaarfrets zijn weer duurzamer en slijtvaster als nikkel frets. Door de toevoeging van het fosfor aan de legering, zijn ze bestand tegen corrosie en slijtage. Ook is dit soort materiaal harder, en is het dus ook weer moeilijker te installeren en/of te vlakken.

5. Hoe los je problemen met gitaar frets op?

Veel voorkomende problemen met gitaar frets kunnen onder andere zijn dat de frets loskomen, slijten of ongelijkmatig zijn. Dit kan invloed hebben op de speelbaarheid en het geluid van je gitaar. Daarom is het belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk aan te pakken, zodat verdere schade wordt voorkomen.

Frets gitaar vlakken

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar, zoals het opnieuw vastzetten of vervangen van de frets, het egaliseren van de frets of het aanpassen van de actie van je gitaar. Ik adviseer je, om dit een ervaren gitaarbouwer of reparateur te laten doen als je te maken hebt met problemen met je gitaar frets. Zij hebben de kennis, ervaring en de gereedschappen om de problemen op een professionele manier op te lossen en ervoor te zorgen dat je gitaar weer optimaal speelbaar is.

6. Gitaar frets onderhouden

Het onderhouden van je gitaar frets is dus belangrijk voor een goede speelervaring en een optimale klank. Vuil, stof en vet kunnen zich ophopen op je fretboard en invloed hebben op het geluid en het speelgevoel van je gitaar.

Door een zachte doek te gebruiken, kun je het grofste vuil en stof van zowel de frets als het fretboard af vegen. Maar voor het hardnekkigere vuil en eventuele vetophopingen kun je het beste een reiniger gebruiken. Breng een kleine hoeveelheid reiniger aan op een doek en wrijf voorzichtig over op de frets. Zorg er wel voor dat het niet op het fretboard terechtkomt.

Onderstaande product kun je hiervoor gebruiken. De beschermers, die je erbij krijgt, beschermen je fretboard tegen de polish aangezien je fretbard een andere behandeling nodig heeft.

Het vergt enige oefening om het te gebruiken, maar het zorgt er wel voor dat je frets langer mee gaan.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:16

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:16

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *