Review Orange Crush Pro 120 en Super Crush 100

Lees in deze review mijn bevindingen van deze veelzijdige heerlijke gitaarversterkers, de Orange Crush Pro 120 en de opvolger de Orange Super Crush 100!

1. Crush Pro 120 versus Super Crush 100

Zijn de Orange Crush Pro 120 en de Super Crush 100 twee verschillende versterkers? Ja en nee eigenlijk, de Super Crush 100 is in principe de “opvolger” van de Crush Pro 120. Opvolger tussen aanhalingstekens inderdaad, omdat dat ook weer niet helemaal waar is. De Super Crush 100 is de nieuwste versie en de Crush Pro 120 is niet meer nieuw te krijgen, daar voor in de plaats is dus de Super Crush 100 gekomen. Dezelfde prijsklasse alleen 20 watt minder als de Crush Pro 120, en nog wat aanpassingen die je hieronder kunt lezen.

1.1. Wat zijn deze gitaarversterkers?

Het zijn beide als top (Head) uitgevoerde transistor gitaarversterkers, die zeer betaalbaar en veelzijdig zijn. Ze hebben een hoge kwaliteit, zowel van uitvoering als van klank. Deze krachtige versterkers hebben vele functies en instellingen waarmee je de klank kunt afstemmen op jouw smaak en speelstijl. Deze versterker is heel interessant voor gitaristen die een top willen hebben, maar ook weer niet de prijzen van een top buizenversterker (bijvoorbeeld de Rockaverb van Orange) willen of kunnen uitgeven. Met deze versterker kun je de buizenversterker aardig benaderen. Kijk maar eens naar al die YouTube filmpjes van razend enthousiaste reviewers.

De knoppen van de versterkers zijn super degelijk en voorzien van hiërogliefen (geen tekst maar pictogrammen die de woorden uitdrukken). Alles is heel duidelijk aangegeven aan de hand van die hiërogliefen. Je bent in no-time gewend aan wat iedere knop voor je kan doen qua geluid. Ik ben zelf ook razend enthousiast over het “Dirty” kanaal. Wat een fijne overdrive is dat!

Verder heeft de versterker een oerdegelijk behuizing, zoals we bij alle behuizingen van Orange zien.

Het blijkt zelfs dat gitarist Ty Tabor van Kings-X, een voorganger van de Crush Pro 120 heeft gebruikt. Dus zelfs een professionele gitarist maakte gebruik van deze versterkers.

2. Crush Pro 120

Ik heb zelf de Crush Pro 120, dus de oudere versie. Ik heb vroeger onder andere ook een buizenversterker gehad, de Engl E840/50, en natuurlijk hebben buizenversterkers van zich zelf uit een betere punch als transistor versterkers. Maar ik wil er alleen mee zeggen, dat ik ervaring heb met een buizenversterker. Maar moet zeggen dat deze versterker een buizenversterker redelijk benaderd. Ik heb eens een YouTube filmpje gezien van iemand die de Rockaverb 50 en de Super Crush 100 met elkaar vergeleek. Hij kon in eerste instantie geen verschil horen.

Het overstuurde kanaal klinkt mooi en warm, en hij heeft ook wel wat van de punch van een buizenversterker.

Vele buizenversterker puristen zullen nu wel vloeken, maar zou zeggen, probeer ze maar eens uit. Hij heeft eigenlijk alles wat je van een gitaarversterker verwacht, en bedenk dat buizenversterkers nogal wat onderhoud nodig hebben. Aan deze heb ik 0,0 onderhoud.

De beide kanalen, “Clean” en “Dirty”, zijn beide makkelijk te bedienen middels een degelijke omschakelaar aan de linkerkant van de versterker. Maar je kunt de kanalen ook met een Channel Footswitch (niet standaard standaard meegeleverde FS-2) wisselen tussen “Clean” en “Dirty”. Met de andere switch kun je de de “Reverb” aan en uit schakelen.

En uiteraard hebben we op de versterker een effect loop zitten, zodat we de nodige effectpedalen na de pre-amp kunnen zetten.

Achterzijde van de Crush Pro 120
Achterzijde van de Orange Crush Pro 120

2.2. De “Reverb” schakelaar

Op de voorkant van de versterker, kun je met een driestanden schakelaar kiezen uit 3 soorten Reverb: “Spring”, “Hall” en “Plate”. Met de draaiknop “Reverb” kun je de sterkte van deze 3 soorten “Reverb” instellen. Het spreekt verder voor zich.

Genoeg keuze voor jouw persoonlijke smaak, hoewel ik moet zeggen dat de “Plate” wel erg fijn klinkt, iets meer rust in je spel. De “Hall” vind ik zelf eigenlijk net iets te veel. Zeker als je in een zaal staat te spelen.

Orange CR 120 voorzijde
De voorzijde van de Orange Crush Pro 120

2.3. Het “Clean” kanaal

Het “Clean” kanaal heeft een goede sustain, en het kanaal is goed in staat om een heldere clean gitaargeluid te produceren. De draaiknop “Volume”, op de voorzijde geheel rechts, moet je niet helemaal open draaien als je een clean signaal wilt behouden. Het veroorzaakt namelijk een lichte oversturing als je hem te ver open draait.

Het “Clean” kanaal heeft verder een onafhankelijke EQ, waarbij de “Treble” en de “Bass” te regelen. Opvallend detail is daarbij, dat Orange er voor kiest om de “Bass” geheel rechts te presenteren. Normaal verwacht je de “Bass” links en de “Treble” rechts.

2.4. Het “Dirty” kanaal

Wanneer je de “Gain” van dit kanaal net voor de helft (12.00u) zet, krijg je een warme mooie lichte oversturing op je gitaargeluid. Zet je de “Gain” wat verder open (zeg maar op 14:00u), dan krijg je al een redelijke distortion sound eruit.

Dat maakt dit kanaal heel geschikt voor zowel rock tot metal. Want draai je hem voorbij de helft, begint hij aardig heavy te worden. Hij begint hier zelfs meer een buizenversterkerachtige karakter te krijgen.

Het “Dirty” kanaal heeft een onafhankelijk EQ voor de “Treble”, “Middle” en “Bass”. Net als bij het “Clean” kanaal van links naar rechts op deze volgorde.

3. Super Crush 100

De Orange Super Crush 100 heeft in zoverre dezelfde eigenschappen als hetgeen ik al bij de Crush Pro 120 heb beschreven. Het “DNA” van de Crush Pro 120 is gekopieerd en op de Super Crush 100 toegepast. Daarbij heeft men onder andere onderstaande wijzigingen aangebracht.

Er zou meer “Presence” aanwezig zijn bij de Super Crush 100. Hetgeen natuurlijk een smaak kwestie is.

Het “Clean” kanaal van de Super Crush 100 zou verbeterd zijn, en daarom dus nog beter zijn als de Crush Pro 120.

De look aan de voorkant van deze versterker is gewijzigd. Omdat men hem meer de look van de buizenversterker versie van de Orange Rockaverb wilde laten lijken. Zodoende is het nog duidelijker te zien, welke knoppen bij het “Clean” kanaal horen en welke bij het “Dirty” kanaal.

Aan de achterkant van deze versterker is er een speciale toevoeging bij gekomen. Er is een XLR-uitgang met CabSim speaker-emulatie technologie toegevoegd, die een 2×12 inch speakerkast nabootst. Hierdoor kan deze versterker eenvoudig aangesloten worden op een PA-systeem voor live optredens of zelfs voor audio-interface voor opnames. Dit is wel een heel mooi extra ten op zichtte van de Crush Pro 120.

4. Super Crush 100 Combo

Van de Super Crush serie bestaat nu ook een combo-versie, de Super Crush 100 Combo. De basis is hetzelfde als de “Head”-versie, alleen gecombineerd met een 12 inch Celestion speaker. Ook deze versterker heeft een effect-loop met de gebalanceerde XLR-uitgang voor CabSim speaker-emulatie technologie.

5. De Footswitch FS-2

Orange footswitch FS-2
De Orange Footswitch FS-2

De Orange Footswitch FS-2 zit er niet standaard bij. Deze moet je separaat aanschaffen.

Enige vreemde vind ik, is dat het oranje lampje op deze pedaal oplicht wanneer het clean kanaal is ingeschakeld. Ik had het liever andersom gezien, dus dat het lampje oplicht wanneer het “Dirty” kanaal is ingeschakeld. Daar heb ik wat meer “feeling” bij.

Klein minpuntje van deze pedaal.

Voor de 2 schakelaar zijn 2 jack-inputs voorzien. Je kunt zelf kiezen of je schakelaar 1 voor de “Reverb” gebruikt of om het “Clean” kanaal en “Dirty” kanaal te wisselen. Je zult er dus 2 mono jack

6. Conclusie

De Crush Pro 120 is wat mij betreft een heel aangename versterker. Deze versterker, of eigenlijk de nieuwe Super Crush 100, kan zeker voor een kleine beurs interessant zijn. Je hoeft hierdoor niet direct de Rockerverb 50, de Orange buizenversterker, aan te schaffen.

En eerlijk is eerlijk, ik vind de Super Crush 100 qua look veel mooier als mijn Crush Pro 120. Met deze versterker heb je gewoon een erg vette Head van 100 Watt in handen. Voeg er nog een van die mooie Gitaar Speaker cabinets van Orange (bijvoorbeeld de Orange PPC212-COB) aan toe, en je hebt gewoon een erg mooi setje waar je jaren mee vooruit kan. Uiteraard kun je de Head ook op ieder andere cabinet aansluiten.

Hieronder een YouTube video van Dave Simpson (een YouTuber) die een prachtig vergelijk maakt, van de Crush Pro 120 en de Super Crush 100.

Dave heeft verder ook nog een heel aantal YouTube filmpjes gemaakt met allemaal verschillende instellingen voor verschillende toepassingen van deze versterkers. Interessant is daarbij te zien hoe hij de sound nabootst van bijvoorbeeld AC/DC nummers, Van Halen en nog veel meer. Zoek maar eens op: “How many tones can you get out of the Orange CR120?”

Als je daar op zoekt, zul je de door hem gemaakte instellingen op de Crush Pro 120 kunnen vinden, die in principe ook gelden voor de Super Crush 100.

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *