De perfecte pasvorm vinden: De beste gitaar voor muzikanten met kleine handen

Ben je een muzikant met kleine handen, die worstelt om de perfecte gitaar te vinden die comfortabel aanvoelt en waarmee je met gemak kunt spelen? In dit blog gaan we samen eens kijken welk soort gitaren geschikt zijn voor muzikanten met kleinere handen. Of je nu een beginner bent of een ervaren speler, het vinden van een instrument dat past bij jou, is belangrijk om het gemak van het spelen en je motivatie hoog te houden.

Ik begrijp de frustratie van het worstelen om bepaalde akkoorden te bereiken of het gevoel beperkt te worden door een groter instrument. Daarom ben ik een onderzoek begonnen, en een selectie gitaren uitgezocht die niet alleen perfect zijn voor kleinere handen, maar ook goede geluidskwaliteit en bespeelbaarheid bieden. Van akoestisch tot elektrisch, mijn aanbevelingen beslaan verschillende stijlen en budgetten, zodat er voor ieder wat wils is. Lees snel verder als ik je interesse heb gewekt.

Snel overzicht voor gitaristen met kleine handen!
Taylor GS mini
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:29

Martin LX1
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:30

Yamaha APX T2
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:30

Gibson Les Paul Studio
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2023 – 19:08

Ibanez RG-series
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2023 – 19:47Harley Benton Mustang model
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 17 december 2023 – 11:27

1. Het vinden van de de perfecte gitaar voor kleine handen

Als muzikant weet je dat de keuze van de juiste gitaar cruciaal is voor het ontwikkelen van je vaardigheden en het creëren van de gewenste geluiden. Maar als je kleine handen hebt, kan het een uitdaging zijn om een gitaar te vinden die comfortabel aanvoelt en je in staat stelt om vrij over de frets te bewegen. Gelukkig zijn er speciale gitaren op de markt die zijn ontworpen voor kleinere handen.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen hoe handgrootte van invloed kan zijn op je speelervaring. Met kleinere handen kan het moeilijk zijn om grotere akkoorden te grijpen en over de hele hals te reiken. Dit kan leiden tot ongemak en zelfs blessures als je te veel kracht moet zetten om bepaalde akkoorden te vormen. Daarom is het essentieel om een gitaar te vinden die past bij jouw handgrootte en speelstijl. Gelukkig zijn er verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden bij het maken van je keuze.

2. Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een gitaar voor kleine handen

Om een prettige en comfortabele speelervaring te bieden aan mensen met kleine handen (ook kinderen), zou je op volgende punten moeten letten:

1. Halsprofiel: Het halsprofiel heeft invloed op hoe comfortabel de gitaar aanvoelt in jouw handen. Gitaren met een slankere hals zijn over het algemeen gemakkelijker vast te houden en kunnen het gemakkelijker maken om akkoorden te grijpen.

2. Schaallengte of mensuur lengte: De schaallengte verwijst naar de afstand tussen de brug en de topkam van de gitaar. Een kortere schaallengte kan het gemakkelijker maken om over de frets te bewegen, omdat de afstanden tussen de frets kleiner zijn. Dit kan vooral handig zijn voor mensen met kleine handen. In mijn blog De gitaar mensuur: Wat is het en hoe bereken ik het kun je er meer over lezen.

3. Fretboard-radius: De radius van de fretboard verwijst naar de kromming van de gitaarhals. Een vlakkere radius kan het gemakkelijker maken om akkoorden te grijpen en sneller over de frets te bewegen.

4. Bodygrootte: Naast de hals is de grootte van de gitaarbody ook belangrijk. Een kleinere body kan het gemakkelijker maken om de gitaar vast te houden en te manoeuvreren, vooral als je kleine handen hebt.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een gitaar vinden die comfortabel aanvoelt en aansluit bij jouw speelstijl. Nu we deze belangrijke punten kennen, gaan we eens verder met het verkennen van specifieke gitaren die geschikt zijn voor muzikanten met kleine handen.

3. Akoestische gitaren op de markt

Als je de voorkeur geeft aan akoestische gitaren, zijn er verschillende modellen die speciaal zijn ontworpen voor muzikanten met kleinere handen. Zie ook mijn eerder geschreven blog De beste akoestische gitaren.

3.1. Taylor GS Mini

Taylor GS mini
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:29

De Taylor Mini serie is een uiterst populaire en geliefde akoestische gitaar, die door velen geprezen wordt vanwege zijn uitstekende geluidskwaliteit. Doordat deze compacte gitaar een kleinere body grootte heeft dan de traditionele dreadnought gitaar, maakt het dat deze gitaar comfortabeler speelt voor mensen met kleine handen.

Deze Taylor GS Mini is een veelzijdige gitaar, die geschikt is voor verschillende muziekstijlen, zoals folk, pop tot blues. Bovendien geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Hieronder heb ik nog een aantal feitjes genoteerd:

 • De GS Mini heeft een 7/8ste schaalformaat, een level kleiner als de standaard formaat gitaar. Desalniettemin biedt deze gitaar een volledige en rijke klank.
 • De GS Mini is er in verschillende houtsoorten, maar de meest voorkomende variant is sparrenhouten bovenblad en gelamineerde sapele zij- en achterkant. De houtsoort draagt bij aan die uitgebalanceerde, heldere, warme toon.
 • Ander voordeel is dat deze GS Mini makkelijker mee te nemen is en dus ook geschikt is als reisgitaar.

3.2. Martin LX1 Little Martin

Martin LX1
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:30

De Martin LX1 Little Martin is een andere optie voor muzikanten met kleine handen. Met zijn schaallengte van 23 inch en slanke hals voelt deze gitaar comfortabel aan en biedt hij een helder en evenwichtig geluid. Hij wordt ook wel beschouwd als een van de beste reisgitaren en is bijzonder geschikt voor mensen met kleine handen.

Enkele feitjes:

 • De LX1 heeft een kleine bodygrootte die gebaseerd is op het bekende Martin O-14 ontwerp. Dit iseen verwijzing naar een specifiek lichaamstype dat wordt gebruikt bij bepaalde Martin akoestische gitaren. Daarmee wordt het vaak ingekort als “O-14”, verwijzend naar de grootte van de body, en de “14” verwijst naar het aantal frets.
 • De LX1 heeft een sparrenhouten bovenblad en gelamineerde mahonie zij- en achterkant. Ook dit hout draagt bij aan het heldere, rijke geluid van de akoestische gitaar.
 • Ook deze LX1 staan bekend als reisgitaar door hun kleinere vorm.
 • De LX1 gitaren staan bekend om hun hoge bouwkwaliteit en vakmanschap.
 • Sommige LX1 gitaren kunnen uitgevoerd zijn met ingebouwde elektronica, zodat je de gitaar direct kunt aansluiten op een versterker en/of geluidssysteem.

3.3. Yamaha APX T2

Yamaha APX T2
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:30

De Yamaha APXT2 is een compacte elektrisch-akoestische gitaar die perfect is voor muzikanten onderweg. Met zijn kortere schaallengte en slanke hals is deze gitaar tegelijkertijd ook ideaal voor mensen met kleine handen. Verder biedt de APXT2 een uitstekende versterking en geluidskwaliteit.

De feitjes op een rij:

 • De APX T2 heeft een kleiner bodygrootte dan de standaard APX-modellen. Dit maakt het handiger voor vast te houden en dus ideaal voor mensen met kleinere handen.
 • De gitaar heeft ingebouwde elektronica, dus aan te sluiten op een versterker of geluidssysteem.
 • De gitaar heeft meestal een sparrenhouten bovenblad, en nato (oosters mahonie) zij – en achterkant.
 • De specs komen over het algemeen overeen met de standaard APX modellen

4. Elektrische gitaren voor muzikanten met kleine handen

Als je de voorkeur geeft aan elektrische gitaren, zijn er ook veel opties beschikbaar voor muzikanten met kleine handen. Hier onder enkele van mijn aanbevelingen:

4.1. Gibson Les Paul Studio

Gibson Les Paul Studio
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2023 – 19:08

De Gibson Les Paul Studio is een van de populairste modellen in de “Les Paul” serie. Deze gitaar is nog een redelijk betaalbare Gibson Les Paul Standard serie., zonder concessies te doen aan kwaliteit en prestaties. Deze Les Paul staat bekend om zijn eenvoudige ontwerp.

Hoewel de meeste Gibson Les Paul-modellen een iets grotere schaallengte of mensuur hebben, is deze Les Paul Studio een uitzondering. Met zijn kortere schaallengte en slanke hals is deze gitaar perfect voor muzikanten met kleine handen die een klassieke rock- en bluesklank willen.

4.2. Ibanez RG series

Ibanez RG-series
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2023 – 19:47

De Ibanez Rg-series kan geschikt zijn voor mensen met kleine handen. Aangezien de RG-series bekend staat om zijn slanke en snelle hals profiel. Maar dit hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeur en speelstijl aangezien dit soort gitaren gebouwd zijn om snel te kunnen spelen. Deze gitaren zijn echte snelheidsduivels om er complexe en snelle riffs op te spelen. Hou je daarvan, dan is deze gitaar zeker iets voor jou.

4.3. Fender Mustang

Deze Fender bestaat reeds sinds de jaren 60 en kenmerkt zich vooral door zijn compacte lichaam en kortere mensuur. Hierdoor is hij met zijn 24”, oftewel 648mm, ideaal voor gitaristen met kleinere handen. En tevens heeft deze gitaar door zijn kortere mensuur een zachtere speelervaring en maakt het opdrukken van de snaren wat makkelijker.

Ook voor bassisten is er een Fender Mustang serie. Speel je graag bas maar heb je wat kleinere handen, dan is de Fender Mustang waarschijnlijk een oplossing voor je.

4.4. Squier Mustang

Heb je echter een kleiner budget, dan zou je ook voor de Squier Mustang kunnen gaan. Exact hetzelfde model als de Fender Mustang alleen draagt het niet de naam Fender.

4.5. Harley Benton HB JA-60 OW

Harley Benton Mustang model
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 17 december 2023 – 11:27

En heb je een nog kleiner budget, dan kun je altijd deze Harley Benton oppikken. Dit is een budget gitaar met een erg goede prijs-kwaliteit verhouding. Harley Benton heeft zeer goede recensies, en als je geen groot budget hebt, onder 200 euro, dan kan deze gitaar uitkomst bieden. Deze gitaar is voor 169,00 verkrijgbaar, en ook met de korte mensuur van 648mm.

5. Tips voor het spelen van gitaar met kleine handen

Naast het kiezen van de juiste gitaar, zijn er ook enkele tips die je kunnen helpen om beter te spelen met kleine handen. Hieronder heb ik enkele suggesties verzameld:

 • Akkoordvorming: Experimenteer met verschillende vingerposities en akkoordvormen om te zien welke het beste werken voor jouw handgrootte. Soms kunnen kleine aanpassingen in vingerposities het gemakkelijker maken om bepaalde akkoorden te grijpen.
 • Capo: Het gebruik van een capo kan de schaallengte van je gitaar verkorten, waardoor het gemakkelijker wordt om bepaalde akkoorden te spelen. Dit kan vooral handig zijn als je kleine handen hebt.
 • Oefenen: Zoals met alles in het leven, vereist gitaarspelen oefening. Door regelmatig te oefenen, kun je je handen en vingers sterker maken en meer vertrouwen opbouwen in je spel.

Met deze tips zou je je spel kunnen verbeteren en het meeste halen uit je gitaar, ongeacht de grootte van je handen.

6. Het aanpassen van gitaren voor betere bespeelbaarheid met kleine handen

Als je een gitaar hebt gekozen die je leuk vindt, maar nog steeds moeite hebt om comfortabel te spelen vanwege je kleine handen, zijn er enkele aanpassingen die je kunt maken om de bespeelbaarheid te verbeteren. Hier mijn suggesties:

 • Topkam aanpassen: Door de topkam van je gitaar aan te passen, kun je de afstand tussen de snaren verkleinen, waardoor het gemakkelijker wordt om akkoorden te spelen.
 • Snaren vervangen: Door de topkam van je gitaar aan te passen, kun je de afstand tussen de snaren verkleinen, waardoor het gemakkelijker wordt om akkoorden te spelen.
 • Hals aanpassingen: Als je nog steeds worstelt, kun je overwegen om een professionele gitaarbouwer te raadplegen om de hals van je gitaar aan te passen aan jouw behoeften.

Deze aanpassingen kunnen je de bespeelbaarheid van je gitaar verbeteren om comfortabeler te spelen.

7. Gitaaraccessoires voor muzikanten met kleine handen

Naast het kiezen van de juiste gitaar en het maken van eventuele aanpassingen, zijn er ook enkele accessoires die je kunnen helpen om beter te spelen met kleine handen.

 • Dunne plectrums: Door gebruik te maken van een dunner plectrum, kan het je makkelijker zijn om akkoorden te spelen en sneller over de snaren te bewegen.
 • Gitaarsteun: Een gitaarsteun kan je helpen om de gitaar in een comfortabele positie te houden, hierdoor kun je je handen gemakkelijker positioneren tijdens het spelen.
 • Gitaarband: Een gitaarband kan helpen om het gewicht van de gitaar te verdelen en je handen te ontlasten tijdens het spelen.

Deze accessoires zijn een hulpmiddel voor je, om je spel te verbeteren en het spelen met kleine handen gemakkelijker maken.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)


Deel dit blog

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:29

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:30

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:30

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2023 – 19:08

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2023 – 19:47

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:05

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:05

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:29

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:30

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023 – 19:30

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2023 – 19:08

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 juli 2023 – 19:47

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:05

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:05

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *