MXR EVH Phase 90 review

Hierbij een MXR EVH Phase 90 pedaal review van de Phaser van Van Halen. Dit is de legendarisch effectpedaal die werd gebruikt door Eddie Van Halen, een van de meest invloedrijke gitaristen van de 20ste eeuw. De pedaal staat inmiddels bekend om zijn kenmerkende klank, en heeft een belangrijke rol gespeeld in de sound van veel rock- en metalbands.

In dit blog zal ik wat dieper ingaan op de Phaser van Van Halen, en zal ik verder op ook enkele tips geven van het gebruik ervan.

1. MXR EVH Phase 90 review

De pedaal is ontworpen in samenwerking met Eddie Van Halen, en is geïnspireerd op de klassieke MXR Phase 90, die een van de meest populaire phaser-pedalen aller tijden is. De Phaser werd oorspronkelijk uitgebracht door MXR, en was de eerste phaser die gebruik maakte van feedback in het effectsignaal. Dit zorgde voor een unieke, rijke klank die de phaser van Van Halen onderscheidde van andere phasers op de markt. Eddie Van Halen was een groot fan van de pedaal en gebruikte het op veel van zijn bekendste nummers, zoals “Eruption”, “Ain’t Talkin’ ‘Bout Love” en “Unchained”.

MXR EVH Phase-90

1.1. Ontwerp

De EVH Phaser-90 van MXR is een pedaal die bekend staat om zijn eenvoudige en intuïtieve ontwerp. Naast zijn eenvoudige ontwerp heeft de EVH Phaser-90 ook een hoge geluidskwaliteit en een robuuste bouwkwaliteit. De pedaal is gebouwd met hoogwaardige componenten en heeft een stevige metalen behuizing die bestand is tegen ruwe behandeling tijdens optredens of opnamesessies.

Wat de hem zo eenvoudig maakt, is het feit dat het slechts twee bedieningselementen heeft: een snelheidsknop en een scriptschakelaar. De snelheidsknop regelt de snelheid van de phaser, terwijl de scriptschakelaar schakelt tussen de twee verschillende fasertype-instellingen: “script” en “block”. Dit maakt de pedaal gemakkelijk te bedienen en biedt toch voldoende flexibiliteit om een breed scala aan phaser-klanken te produceren.

Het lampje boven de voetschakelaar (switch) licht blauw op wanneer de Phaser-90 door middel van de voetschakelaar ingeschakeld wordt. Het licht is fel genoeg om het op een donker podium te zien. Verder vind ik het ook nog erg mooi uitzien bij die prachtige rood/witte stripes van de pedaal.

1.2. Voeding

De EVH Phaser-90 moet uiteraard gevoed worden. Dit kan door een 9V alkaline batterij in het batterij compartiment (of batterijhouder) te plaatsen. Het is belangrijk om de batterij te vervangen wanneer deze bijna leeg is om een ​​optimale werking van het pedaal te garanderen.

Ook kun je een adapter gebruiken als je maar een pedaal hoeft te voeden. De pedaal heeft een 9V DC-ingang voor voeding met een adapter stekker. Het is belangrijk om een ​​adapter te gebruiken die geschikt is voor het pedaal en de juiste specificaties heeft. De meeste adapters die geschikt zijn voor het gebruik met effectpedalen hebben een negatieve centerplug en een uitgangsvermogen van minimaal 100mA. Zorg ervoor dat je de juiste adapter gebruikt om schade aan het elektronica-circuit van de pedaal te voorkomen

Heb je meerdere pedalen, dan adviseer ik toch om een pedalboard-voeding aan te schaffen. Deze speciale voedingen hebben 9V DC-uitgangen die geschikt zijn voor het voeden van meerdere effectpedalen, inclusief de EVH Phase-90. Het is belangrijk om een ​​voeding te gebruiken die geschikt is voor het pedaal en voldoende vermogen levert. Zorg ervoor dat je de juiste kabel en adapter stekkers gebruikt om de voeding aan te sluiten op het pedaal. Raadpleeg de handleiding van de pedalboard-voeding voor meer informatie over de vereisten en specificaties

Batterij voor de MXR EVH Phase-90
Batterij compartiment van de EVH Phase-90

2. Hoe stel ik de Phase-90 in

Ondanks dat er geen volumeregelaar op zit, heeft MXR deze pedaal zo geconstrueerd dat het volume niet minder wordt. Hetgeen betekent dat het volume “in” hetzelfde volumeniveau heeft als “out”. Tenslotte gebruikte EVH deze pedaal ook om het signaal te “boosten”‘ voor zijn solo’s.

2.1. De Speed instelknop

De Phaser-90 van Van Halen is beroemd om zijn gebruik van de speedknop om snelheid en intensiteit te beïnvloeden. Hier zijn een paar tips om het meeste uit de speedknop te halen:

  1. Begin met de speedknop op een laag niveau en bouw de snelheid geleidelijk op terwijl je speelt. Hierdoor kun je de juiste snelheid vinden die past bij het nummer of het riff dat je speelt.
  2. Experimenteer met het gebruik van je gitaarvolume om de intensiteit van de phaser te beïnvloeden. Wanneer je het volume van je gitaar lager zet, zal de phaser minder intens klinken en als je het volume hoger zet, zal de phaser meer opvallen.
  3. Pas de snelheid aan tijdens het spelen om variatie toe te voegen aan je riffs en solo’s. Speel bijvoorbeeld een deel van de solo op een lage snelheid en bouw vervolgens de snelheid op voor een intenser effect.
  4. Probeer de phaser te combineren met andere effecten, zoals delay of reverb, om meer diepte en dimensie aan je geluid toe te voegen. Experimenteer met verschillende combinaties om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw stijl en geluid.
  5. Het kost tijd om de juiste balans te vinden tussen de snelheid en intensiteit van de phaser, dus blijf experimenteren en probeer nieuwe dingen uit om het meeste uit dit geweldige effect te halen.

2.2. De plek in de “Chain”

Waar je deze pedaal plaatst in de zogenaamde “chain” of ook wel “signaal keten” genoemd, bepaald ook voor een groot gedeelte de sound. Eddie van Halen zette zijn Phase-90 voor zijn pre-amp. Dus als je Eddie’s sound wilt evenaren, moet je hem voor je distortion of overdrive pedaal (zoals de Overdrive EVH 5150) plaatsen. Dit is wel wat onorthodox van wat er normaal gesproken gezegd wordt (lees ook mijn blog Volgorde effectpedalen op je pedalboard: hoe bepaal je de optimale volgorde). Normaal wordt namelijk geadviseerd, om je modulatie effecten zoveel mogelijk in de “Effects loop” (“Send” en “Return”) te zetten. En de Phaser-90 hoort bij de “Modulatie” familie. Of in ieder geval na je effecten die je gitaargeluid versterken en/of vervormen. Maar Eddie zette deze pedaal dus voor zijn overdrive en/of pre-amp.

Zo kun je heel wat verschillende sounds creëren door hem op een andere plek in de “chain” zet. Zet hem bijvoorbeeld eens in je effect-loop van je versterker, of als je een versterker hebt zonder effect-loop achter je distortion, overdrive, en je gitaargeluid zal weer anders zijn.

2.3. De “Script” knop

De Phaser-90 heeft verder nog een aantal speciale functies die bijdragen aan zijn kenmerkende geluid. Ten eerste heeft het pedaal een “Script” knop waarmee de gebruiker kan schakelen tussen twee verschillende pfaser circuits. Het “Script” circuit is een oudere, zeldzame versie van de phaser die bekend staat om zijn warme, organische klank. Het “Block” circuit is een modernere versie van de phaser die helderder en schoner klinkt. Het is daarom ook belangrijk dat je weet waar je deze pedaal moet plaatsen. Zo kun je wat experimenteren met het er ervoor of erachter de “Chain” zetten van je andere modulatie effecten. De phaser behoort ook tot de familie van modulatie effecten, net zoals een chorus of een flanger bijvoorbeeld.

Ik wil alleen maar zeggen, al heeft deze pedaal maar weinig knoppen, dat het niet perse hoeft te betekenen dat je ook maar weinig mogelijkheden hebt.

3. EVH phaser settings

De klassieke toon van EVH kan men over het algemeen vinden, wanneer men de knop van deze pedaal zo tussen 9:00u en 14:00u zet en de “Script” knop natuurlijk ingeschakeld. Dat zal de karakteristieke Eddie van Halens tonen het best benaderen. Ik zelf heb hem rond 10:00u staan, wat voor mij het fijnste klinkt. Omdat ik deze pedaal vooral gebruik voor EVH nummers te spelen, zet ik hem dus voor mijn pre-amp en/of overdrive pedalen.

Nummers als “Ain’t talkin bout love”, Eruption, Atomic punk en “Unchained” hebben een behoorlijke dosis ingrediënten van deze pedaal.

4. In combinatie met de MXR EVH 5150 overdrive

De combinatie van de EVH Phase-90 met de Overdrive MXR 5150 pedaal kan een geweldige klank opleveren. Beide pedalen zijn ontworpen met de input van Eddie Van Halen en zijn ontworpen om te worden gebruikt met zijn signature 5150 versterkers.

De 5150 overdrive pedaal is ontworpen om de klank van de high-gain kanalen van de 5150 versterker na te bootsen met een breed scala aan vervormingsniveaus en dynamiek. De pedaal heeft ook een actieve 3-bands EQ, waarmee je de klank nog verder kunt aanpassen en vormgeven. Maar hierover meer in mijn artikel (blog) over de 5150 overdrive pedaal.

Wanneer je de EVH Phaser toevoegt aan deze opstelling, krijg je de mogelijkheid om een breed scala aan modulatieklanken toe te voegen aan je overdrive-gitaarlijnen. De Phaser kan een subtiele, wervelende textuur toevoegen aan je geluid, of een diepere en dramatischere phaser-klank creëren. Met de scriptschakelaar kun je kiezen tussen twee verschillende fasertype-instellingen, waardoor je nog meer flexibiliteit hebt om de klank aan te passen aan je eigen voorkeur.

Al met al is de combinatie van de EVH Phaser van MXR en de 5150 overdrive pedaal een geweldige keuze voor gitaristen die op zoek zijn naar een veelzijdige en dynamische klank. Of je nu een klassieke rock-sound wilt creëren of een moderne, high-gain klank, deze twee pedalen kunnen je helpen om je geluid naar een hoger niveau te tillen.

5. Voor wie?

De EVH Phase-90 van MXR is een uitstekende keuze voor gitaristen die niet alleen geïnteresseerd zijn in het creëren van het kenmerkende phaser-geluid van Eddie Van Halen, maar ook een eenvoudig te gebruiken, maar toch veelzijdige en hoogwaardige phaser-pedaal zoeken. Hij is uitermate geschikt voor optredens, want hij kan tegen wel een stootje.

Hoewel de MXR EVH Phaser is ontworpen voor fans van Eddie Van Halen, kan het pedaal ook worden gebruikt door andere gitaristen die geïnteresseerd zijn in phaser-effecten. De pedaal biedt ruime mogelijkheden voor verschillende instellingen, en kan worden aangepast aan de individuele behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Ook kan hij worden gebruikt in verschillende muziekgenres, waaronder rock, metal, funk en blues.

6. Conclusie

Buiten dat deze pedaal er zo mooi uitziet, is de pedaal toch meer als alleen een signature pedaal met een paar tonen. De MXR EVH Phase-90 heeft genoeg mogelijkheden om de perfecte phaser sound voor jou eruit te toveren. Daarbij is hij nog niet eens zo duur als je hem vergelijkt met de eerdere MXR script logo pedalen die uitgebracht zijn in het verleden.

En voor de puristen onder ons, die zeggen dat dit model niet zo goed is als het origineel, bedenk dan dat de EVH Phase-90 is mede uitgebracht door de man die hem zelf op zijn pedalboard gebruikte voor meer dan 10 jaar.

7. Technische gegevens

True bypass: Nee

Batterij mogelijkheid: Ja

DC in: Ja

Input(s): 1 x 1/4″

Output(s): 1 x 1/4″

Input impedantie: 1 MΩ

Output impedantie: 10kΩ

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

bol.com
thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:39

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *