De beste linkshandige gitaren: een overzicht

Linkshandige gitaristen hebben vaak meer moeite om de juiste gitaar te vinden die bij hen past. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer gitaren voor linkshandigen beschikbaar. Of je nu op zoek bent naar een linkshandige akoestische gitaar, een linkshandige elektrische gitaar of een gitaar voor een linkshandig kind, de mogelijkheden zijn er zeker wel.

In dit blog neem ik een aantal beste linkshandige gitaren die op de markt zijn onder de loep, inclusief populaire merken zoals Fender en Ibanez.

1. Waarom kiezen voor een linkshandige gitaar?

Linkshandige gitaristen kiezen vaak voor een linkshandige gitaar omdat het hen helpt om comfortabeler te spelen. Door een gitaar te gebruiken die speciaal is ontworpen voor linkshandigen, kunnen ze gemakkelijker akkoorden vormen en technieken uitvoeren. Het voelt natuurlijker aan en maakt het spelen van de gitaar een stuk eenvoudiger. Dus als je linkshandig bent en gitaar wilt leren spelen, is het zeker de moeite waard om te investeren in een linkshandige gitaar.

Heb je dat nog niet, en weet je nog niet wat je wilt? Lees dan mijn eerder geschreven blog Moet ik als linkshandige rechts- of linkhandig leren spelen.

2. Verschillende soorten linkshandige gitaren

Er zijn verschillende soorten linkshandige gitaren beschikbaar voor gitaristen. Deze gitaren zijn speciaal ontworpen voor linkshandige spelers, zodat zij comfortabel kunnen spelen en gemakkelijker akkoorden kunnen vormen. Hieronder heb ik een aantal handige lijstjes per soort gitaar voor je gemaakt.

2.1 Linkshandige akoestische gitaar

Linkshandige akoestische gitaren zijn speciaal ontworpen voor linkshandige spelers. Zoals reeds eerder in dit blog aangegeven, zou je een rechtshandige klassieke akoestische gitaar kunnen omdraaien. Maar deze is vanuit de winkel hier niet op ingesteld. De topkam en brug moeten namelijk nog afgesteld worden.

Linkshandige akoestische gitaren zijn dat wel, hoewel er soms ook nog wel wat valt af te stellen, maar niet zoveel als bij een rechtshandige gitaar. Dus als je linkshandig bent en linkshandig wilt spelen, is het logischer een gitaar voor linkshandigen te nemen.

2.1.1 Beginners

Linkshandige akoestische gitaren zijn er in verschillende modellen en stijlen, ook voor beginners met een beperkter budget. In onderstaande lijstjes staan een aantal uitstekende linkshandige akoestische gitaren voor een zeer bescheiden prijs.Beste linkshandige gitaar Harley Benton
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2024 – 13:24

2.1.2 Gevorderden

Linkshandige gitaristen die al wat meer ervaring hebben, kunnen kiezen voor een gitaar voor linkshandigen die past bij hun gevorderde niveau. Hiermee bedoel ik niet dat deze niet voor een beginner geschikt zouden zijn. Uiteraard kun je op deze gitaren ook perfect gitaar leren spelen wanneer je genoeg budget hebt.

Deze gitaren bieden wat geavanceerde functies en hoogwaardige materialen die zorgen voor een nog betere klank en speelbaarheid. Hoewel ik speelbaarheid altijd wel wil koppelen met een goede afstelling die voor jou persoonlijk is gemaakt. Dit zou je zelf kunnen doen, wanneer je genoeg ervaring hebt, maar kan ook door een gitaarexpert gedaan worden.

Populaire merken zoals Fender, Gibson en Ibanez bieden genoeg linkshandige gitaren aan voor gevorderde spelers.

2.2 Linkshandige elektrische gitaar

Linkshandige elektrische gitaren zijn speciaal ontworpen voor linkshandige spelers. Deze gitaren hebben de snaren en knoppen in de juiste positie voor linkshandig gebruik, hetgeen niet zou zijn als je een rechtshandige gitaar moet omdraaien zoals Jimi Hendrix deed. Jimi had echter niet veel keuze in zijn tijd, er bestonden nauwelijks of geen linkshandige gitaren.

Als linkshandige kun je tegenwoordig kiezen uit verschillende modellen en stijlen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Zowel voor een beginner als een ervaren gitarist zijn er linkshandige elektrische gitaren genoeg.

2.3 Linkshandige gitaren voor kinderen

Linkshandige gitaren voor kinderen zijn speciaal ontworpen om het leren spelen van de gitaar zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Deze gitaren zijn kleiner van formaat en hebben een kortere hals, waardoor kinderen er beter bij kunnen. Daarnaast zijn de snaren vaak lichter en gemakkelijker te bespelen voor kleine handen.

Kijk altijd even, voor je een gitaar kiest, welke gitaar het best past bij de leeftijd en lengte van het kind. In onderste afbeelding kun je dit aflezen.

Gitaar maat bepalen
Gitaar maat bepalen

Er zijn verschillende merken die linkshandige gitaren voor kinderen aanbieden, zoals Yamaha en Squier. Deze gitaren zijn van goede kwaliteit en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Kijk vooral goed naar de speelstijl en muzikale voorkeur van het kind. Sommige kinderen zijn meer geïnteresseerd in akoestische gitaren, terwijl anderen liever elektrische gitaren bespelen. Betrek daarom het kind bij het kiezen van de gitaar, zodat ze enthousiast zijn om te leren spelen.

Het is ook een goed idee om een gitaarles te overwegen voor het kind. Een goede leraar kan het kind begeleiden bij het leren spelen van de gitaar en hen helpen hun vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast kan een leraar ook advies geven over de beste gitaar voor het kind.

Een gitaar voor linkshandigen kinderen zijn speciaal ontworpen om het leren spelen van de gitaar zo gemakkelijk en plezierig mogelijk te maken. Met de juiste gitaar en begeleiding kan het kind zijn of haar muzikale talenten ontwikkelen en genieten van het spelen van de gitaar.

3. Onderhoud en verzorging van een gitaar voor linkshandigen

Het onderhoud en de verzorging van een linkshandige gitaar is uiteraard hetzelfde als bij een rechtshandige gitaar. Hiervoor verwijs ik je graag naar mijn reeds geschreven blog Hoe je jouw gitaar in topconditie houd.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2024 – 12:53

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 21 januari 2024 – 12:55

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *