Beste Boost pedalen

Heb je er genoeg van dat het geluid van je gitaar niet goed uit de mix komt, of op het podium niet eruit komt wanneer je een solo speelt? Verlang je naar die extra punch en helderheid om je spel naar een hoger niveau te tillen? In dit artikel onthullen we een aantal boost pedalen die je kunnen helpen om jouw ultieme toonversterking te leveren waar je naar op zoek was.

Van transparante boosts die gewoon volume en dynamiek toevoegen tot veelzijdige pedalen die je toon kunnen vormen en je versterker in overdrive kunnen zetten, ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Bereid je voor op meer sustain, verbeterde articulatie en een krachtige aanwezigheid die je gitaar laat zingen als nooit tevoren. Dus laten we er eens samen induiken en de boost pedalen ontdekken die je spel allicht kunnen verbeteren!

1. Wat doen boost pedalen?

Boost pedalen zijn een vertrouwd onderdeel geworden van elke gitarist zijn pedalboard. Ze bieden de mogelijkheid om het signaal van je gitaar te versterken en zo een extra boost aan je toon te geven. Of je nu op zoek bent naar meer volume, sustain, dynamiek of gewoon een algemene toonverbetering, een boost pedaal kan je helpen om je gewenste geluid te bereiken. Het mooie van boost pedalen is dat ze flexibel zijn en kunnen worden gebruikt in verschillende muziekstijlen en genres. Maakt niet uit of je nu een bluesgitarist bent die op zoek is naar een vette, overstuurd geluid, of een jazzgitarist die op zoek is naar een transparante boost voor meer articulatie, er is altijd een boost pedaal dat aan je behoeften voldoet.

Boost pedalen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Sommige gitaristen gebruiken ze als een altijd-aan pedaal om hun geluid op te tillen en een extra dimensie toe te voegen aan hun toon. Anderen gebruiken ze als een solo boost pedaal om hun gitaar in de mix te laten opvallen tijdens een solo. Wat je reden ook is om een boost pedaal te gebruiken, het is belangrijk om er een te kiezen die past bij je speelstijl en gewenste geluid.

2. Voordelen van het gebruik van boost pedalen

Het gebruik van een boost pedaal biedt verschillende voordelen voor gitaristen van alle niveaus. Hieronder enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Verbeterde toonbalans: Met een boost pedaal kun je de toonbalans van je gitaar aanpassen. Zo kun je de basfrequenties versterken voor een voller geluid of de hoge tonen accentueren voor meer helderheid, een boost pedaal geeft je hierbij de controle over je geluid.
  • Meer sustain: Een boost pedaal kan je helpen om meer sustain uit je gitaar te halen. Door het signaal te versterken, kun je noten langer laten doorklinken en krijg je een voller geluid.
  • Dynamiek en expressie: Boost pedalen voegen niet alleen volume toe, maar versterken ook de dynamiek van je spel. Hierdoor kun je subtielere nuances in je spel leggen en je expressie verbeteren.
  • Versterking van versterkers: Als je een versterker hebt die net niet genoeg gain heeft, kan een boost pedaal je helpen om het geluid naar het gewenste niveau te tillen. Dit is vooral handig voor gitaristen die graag in overdrive spelen en hun versterker willen laten scheuren.

3. Begrip van de verschillende soorten boost pedalen

Boost pedalen zijn er in verschillende varianten, elk met hun eigen unieke eigenschappen en geluidskarakteristieken. Hieronder de drie belangrijkste soorten boost pedalen:

  • Clean Boost: Een clean boost pedaal voegt eenvoudigweg volume toe aan je signaal zonder de toon te kleuren. Het doel van een clean boost is om je geluid transparanter en luider te maken, zonder dat er extra vervorming wordt toegevoegd. Dit type boost pedaal is ideaal voor gitaristen die hun bestaande geluid willen opvoeren zonder de toon te veranderen.
  • Transparante Boost: Een transparante boost pedaal is vergelijkbaar met een clean boost, maar voegt ook een subtiele kleuring toe aan je toon. Dit kan helpen om bepaalde frequenties te accentueren of je geluid iets warmer te maken. Een transparante boost is vaak favoriet bij gitaristen die op zoek zijn naar een natuurlijke, organische boost zonder dat het geluid teveel verandert.
  • Gekleurde Boost: Een gekleurde boost pedaal voegt een specifieke klankkleur toe aan je geluid. Dit kan variëren van een lichte overdrive tot een volledige distortion. Gekleurde boost pedalen zijn perfect voor gitaristen die op zoek zijn naar een specifiek geluid, zoals een bluesy overdrive of een vintage distortion. Deze pedalen voegen niet alleen volume toe, maar veranderen ook de klank van je gitaargeluid.

4. De 5 beste booster pedalen

Nu we een goed begrip hebben van boost pedalen en hun voordelen, gaan we eens naar een top 5 voor boost pedalen kijken. De betreffende pedalen heb ik zorgvuldig geselecteerd op basis van hun geluidskwaliteit, betrouwbaarheid en functionaliteit.

Of je nu op zoek bent naar een clean boost, een transparante boost of een gekleurde boost, er is een pedaal dat aan je behoeften voldoet. Hier zijn ze:

#1 TC Electronic Spark mini booster

TC Electronic Spark Mini Booster
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:16

Deze Spark mini booster is de simpelste en effectieve booster pedaal en wil ik onder de beste booster pedalen zetten. deze boost pedaal is een echte Clean Boost, aangezien hij alleen een volumeverhoging creëert.

Deze sparkbooster is een compact en eenvoudig te bedienen pedaal die een aanzienlijke hoeveelheid volume kan toevoegen. Dit is erg handig wanneer je alleen je bestaande geluid in volume omhoog wilt krikken. Hij creëert een volume verhoging van wel 20dB.

Het is een eenvoudige pedaal waarbij je helemaal niks verkeerd kunt doen. Hij blinkt uit in de eenvoud, en aangezien hij ook nog klein is, is hij heel makkelijk tussen je pedalen te zetten zonder veel plaats in te nemen op je pedalboard.

Met die ene grote draaiknop bepaal je makkelijk hoe hard je volumeverhoging moet zijn wanneer je de pedaal intrapt en activeert.

#2 TC Electronic Spark booster

De Spark booster pedal is een andere uitstekende booster pedaal van TC Electronic. Deze Spark booster is een transparante boost, wat betekent dat je signaal versterkt wordt zonder de toonbalans te verstoren.

Hij heeft een actieve EQ, waarmee de hoge en lage frequenties aangepast kunnen worden. Hij heeft dus wat meer mogelijkheden als zijn kleinere broertje.

Net als de mini booster heeft hij een stevige booster, hij is wat groter als de mini booster en heeft wat meer plaats nodig op je pedalboard.

#3 Fender Engager boost

Fender Engager Boost – Distortion voor gitaren
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:15

Ook deze Fender Engager boost is een krachtige booster pedaal en heeft net als de Spark Booster de mogelijkheid om EQ te regelen. Ook met deze pedaal kun je je solo een flinke boost geven tijdens het spelen.

Dankzij de 3 draaiknoppen en een middenfrequentie schakelaar kun je je gitaargeluid op veel manieren aanpassen. Deze pedaal heeft verder een stevige behuizing en ziet er ook erg degelijk uit.

#4 MXR Micro Amp M133

MXR is een merk dat ik erg apprecieer. Ze bouwen altijd erg stevige behuizingen en de geluiden zijn altijd van topkwaliteit. Nadeel is alleen dat je er ook voor betaald, want dat weten ze bij MXR wel.

Ook deze Micro Amp van MXR is er weer zo eentje. Deze pedaal kun je wel aanmerken als een booster met gekleurde boost, aangezien hij een extra dosis gain aan je geluid kan toevoegen.

Maar hij is ook ontworpen om een zuivere en transparante boost te bieden. Hij heeft een zeer simpele bediening, een draaiknop om je versterking in te stellen.

#5 ProCo Rat Distortion (met lage vervorming)

Proco LILRAT distortion effectpedaal
Bekijk laagste prijs
musicstore.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:41

Hoewel deze pedaal bekend staat als een distortion pedaal, kan de Rat met lage vervorming worden gebruikt als een schone boost en een beetje extra punch aan je gitaargeluid toe te voegen.

Zoals ik al eerder in dit artikel vermeldde, doet gitarist Nuno Bettencourt van Extreme dit al.

“I generally prefer going straight into my amp, except for this [Pro Co] Rat pedal that I’ve had for ages.”

Nuno Bettencourt

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:16

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:15

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
bax-shop.nl
klundertmusic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:15

Verkrijgbaar bij:

musicstore.com
thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:41

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *