De complete gids voor de capo voor gitaar: alles wat je moet weten

Vergeet die eindeloze snaarverwisselingen en ingewikkelde vingerzettingen! Met een capo voor je gitaar, heb je de kracht om je muziek naar nieuwe hoogtes te tillen, letterlijk. Het maakt niet uit of je een beginnende gitarist bent die net aan de akkoorden begint te krabben, of een ervaren shredder op zoek naar nieuwe manieren om je muziek op te frissen, een capo is een essentieel hulpmiddel dat je in je gitaarkoffer moet hebben.

In deze complete gids duiken we diep in de wereld van de capo voor je gitaar. We behandelen alles, van de basisfuncties tot de verschillende soorten capo’s, waarom je er een zou gebruiken, hoe je er een gebruikt, en zelfs waar je op moet letten als je er een gaat kopen. We hebben het hierbij zowel over de capo voor een akoestische gitaar als de capo voor een elektrische gitaar.

1. Wat is een gitaar capo?

Een gitaar capo, kortweg ‘capo’, is een klein maar krachtig hulpmiddel dat gitaristen gebruiken om de toonhoogte van hun gitaar te veranderen zonder de vingerzettingen van de akkoorden aan te passen. Het is een soort klem die je op de hals van je gitaar kunt plaatsen, over de snaren heen. Door de plaatsing van de capo te veranderen, verander je de toonhoogte van de snaren.

De naam ‘capo’ komt van het Italiaanse woord ‘capotasto’, wat letterlijk ‘hoofd van de toets’ betekent. In het dagelijkse taalgebruik wordt het echter meestal afgekort tot ‘capo’.

Hoewel een capo klein en simpel lijkt, kan het een enorm effect hebben op je spel en het geluid van je gitaar. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor zowel beginnende als ervaren gitaristen. Of je nu een klassieke gitaar of een elektrische gitaar bespeelt, er is een capo die perfect bij jouw instrument past.

Capo gitaar

In de volgende secties zal ik dieper ingaan op de functies van een capo, de verschillende soorten capo’s en hoe je deze kunt gebruiken. Ook geef ik je tips over waar je op moet letten als je van plan bent om een gitaar capo te kopen.

1.1 De basis: functie van een capo voor gitaar

Dus, wat doet een capo precies? Simpel gezegd, een capo voor gitaar verandert de toonhoogte van je snaren. Het is alsof je de ‘nulde’ fret verplaatst naar een hogere positie op de hals van je gitaar. Dit betekent dat wanneer je de capo op een bepaalde fret plaatst, alle snaren vanaf die fret naar boven worden ingekort, waardoor de toonhoogte van elke snaar verhoogd wordt.

Laten we een voorbeeld nemen. Stel je voor dat je een G akkoord speelt zonder capo. Als je een capo op de tweede fret plaatst en hetzelfde G akkoord speelt, zal het nu klinken als een A akkoord. Dit komt omdat de capo de snaren ‘inkort’, waardoor ze hoger klinken. Maar het mooie is, je hoeft je vingerzetting niet te veranderen!

Een ander voordeel van het gebruik van een capo is dat het je in staat stelt om in verschillende toonsoorten te spelen zonder dat je ingewikkelde barré akkoorden hoeft te leren. Dit kan erg handig zijn voor beginnende gitaristen die nog moeite hebben met deze akkoorden. Maar ook voor ervaren gitaristen kan een capo een wereld van nieuwe muzikale mogelijkheden openen.

En dat is nog niet alles. Een capo kan ook helpen om de speelbaarheid van je gitaar te verbeteren. Door een capo te gebruiken, kun je de actie van je snaren verlagen, waardoor ze gemakkelijker in te drukken zijn. Dit kan vooral nuttig zijn als je een gitaar met hoge actie hebt, of als je lange sessies speelt en je vingers moe beginnen te worden.

Dus, ondanks zijn eenvoudige uiterlijk, is een capo een ongelooflijk veelzijdig hulpmiddel dat elke gitarist zou moeten hebben. Of je nu een capo voor klassieke gitaar of een capo voor elektrische gitaar nodig hebt, er is er altijd een die perfect bij jouw speelstijl en behoeften past.

1.2 Verschillende soorten capo’s

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten capo’s die er zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten capo’s, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

De eerste soort die we bespreken is de veerklem capo. Dit type capo is een van de meest voorkomende en heeft een veermechanisme dat de capo strak tegen de hals van de gitaar drukt. Het is makkelijk in gebruik en snel te verplaatsen, ideaal voor als je tijdens een nummer van toonsoort wilt veranderen.

Vervolgens hebben we de C-klem capo. Deze capo is wat complexer dan de veerklem capo en heeft een schroefmechanisme waarmee je de druk op de snaren kunt aanpassen. Dit zorgt voor meer precisie en is vooral handig als je een delicate of vintage gitaar hebt waar je extra voorzichtig mee wilt zijn.

Een andere populaire keuze is de trigger capo. Deze capo is geliefd vanwege zijn gebruiksgemak en snelheid. Je kunt het met één hand aanbrengen en verplaatsen, wat het ideaal maakt voor snelle veranderingen tijdens het spelen.

Dan is er nog de gedeeltelijke capo. Dit type capo bedekt slechts een deel van de snaren, waardoor je een aantal snaren kunt laten openstaan. Dit opent een wereld van creatieve mogelijkheden en geeft je toegang tot unieke akkoordvoicings die anders niet mogelijk zouden zijn.

Last but not least, heb je de capo voor klassieke gitaar en de capo voor elektrische gitaar. Hoewel veel capo’s universeel zijn, zijn er enkele die specifiek zijn ontworpen voor het ene of het andere type gitaar. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden als je van plan bent om een gitaar capo te kopen.

Elk type capo heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om er een te kiezen die het beste past bij jouw speelstijl en de muziek die je wilt maken.

2. Waarom zou je een gitaar capo gebruiken?

Er zijn een heleboel goede redenen! Ten eerste maakt het transponeren van nummers een fluitje van een cent. Stel dat je een liedje wilt spelen dat in een moeilijke toonsoort staat, zoals F# of C#. In plaats van je een ongeluk te transponeren, kun je gewoon je capo op de juiste fret plaatsen en het nummer in een gemakkelijkere toonsoort spelen, zoals G of C.

Ten tweede kan een capo je helpen om je muziek fris en interessant te houden. Je kunt bijvoorbeeld dezelfde akkoorden en vingerzettingen gebruiken, maar door de capo op verschillende frets te plaatsen, kun je het nummer in verschillende toonsoorten spelen. Dit kan je muziek een heel nieuw gevoel geven en je creativiteit stimuleren.

Ten derde kan een capo je helpen om lastige akkoorden te omzeilen. Barré akkoorden kunnen bijvoorbeeld behoorlijk lastig zijn, vooral voor beginnende gitaristen. Met een capo kun je deze akkoorden spelen zonder dat je je vingers in oncomfortabele posities hoeft te wringen.

En last but not least, kan een capo je helpen om het geluid van je gitaar te veranderen. Door de capo op verschillende frets te plaatsen, kun je de toonhoogte van je gitaar veranderen, wat kan leiden tot een heel ander geluid. Dit kan je muziek een uniek karakter geven en je helpen om je eigen unieke sound te creëren.

2.1 Het gemak van transponeren

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een capo is het gemak van transponeren. Als je niet bekend bent met het woord ’transponeren’, het betekent simpelweg het veranderen van de toonsoort van een nummer zonder de melodie te veranderen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld met een zanger of zangeres wilt spelen die een bepaald nummer in een andere toonsoort comfortabeler vindt om te zingen.

Met een capo kun je eenvoudig de toonsoort van een nummer veranderen zonder dat je de akkoordvormen hoeft te veranderen. Stel je voor, je wilt een nummer spelen dat in de toonsoort E is geschreven, maar je wilt het in G spelen. Normaal gesproken zou je alle akkoorden moeten transponeren, wat een hoop gedoe kan zijn. Maar met een capo is het een fluitje van een cent. Je plaatst gewoon de capo op de derde fret (omdat G drie halve tonen hoger is dan E) en speelt de akkoorden alsof je in E speelt.

Dit maakt een capo een super hulpmiddel voor beginnende gitaristen die nog niet comfortabel zijn met het transponeren van akkoorden. Maar zelfs voor ervaren gitaristen kan een capo een hoop tijd en moeite besparen, vooral als je vaak moet transponeren. Dus als je een gitaar capo wilt kopen, bedenk dan hoeveel gemakkelijker het je leven kan maken!

2.2 Creatieve mogelijkheden met een capo

Een capo biedt je niet alleen gemak, maar opent ook een hele wereld van creatieve mogelijkheden. Het gebruik van een capo kan je muziek een nieuwe dimensie geven en je helpen om je eigen unieke sound te creëren.

Een manier waarop een capo je creativiteit kan stimuleren, is door je toegang te geven tot nieuwe akkoordvoicings. Door de capo op verschillende frets te plaatsen, kun je dezelfde akkoorden spelen, maar met een andere toonhoogte. Dit kan je muziek een heel nieuw gevoel geven en je helpen om een unieke sound te creëren.

Een capo kan je ook helpen om complexe akkoorden te spelen die anders onmogelijk zouden zijn. Door bijvoorbeeld een capo op de derde fret te plaatsen, kun je een F akkoord spelen alsof het een D akkoord is. Dit kan je helpen om complexe akkoorden te spelen zonder dat je je vingers in oncomfortabele posities hoeft te wringen.

En laten we de gedeeltelijke capo niet vergeten. Deze capo bedekt slechts een deel van de snaren, waardoor je sommige snaren open kunt laten. Dit kan je helpen om unieke akkoordvoicings te creëren die anders niet mogelijk zouden zijn.

Dus, als je op zoek bent naar nieuwe manieren om je muziek op te frissen en je creativiteit te stimuleren, overweeg dan om een capo te gebruiken. Het is een eenvoudig hulpmiddel, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

3. Hoe gebruik je een capo voor gitaar?

Het gebruik van een capo voor gitaar is eigenlijk vrij eenvoudig. Het eerste wat je moet doen is beslissen op welke fret je de capo wilt plaatsen. Dit hangt af van het nummer dat je wilt spelen en de toonsoort waarin je wilt spelen.

Zodra je de juiste fret hebt gekozen, plaats je de capo over de snaren, net achter de fret. Zorg ervoor dat de capo de snaren gelijkmatig en stevig indrukt. Dit voorkomt dat de snaren zoemen of dat sommige snaren niet goed klinken.

Nu ben je klaar om te spelen! Speel je akkoorden zoals je normaal zou doen, maar houd er rekening mee dat de capo nu als je ‘nulde’ fret fungeert. Dit betekent dat als je een E akkoord wilt spelen, je de vorm van het E akkoord speelt alsof de capo de top van de gitaarhals is.

Het mooie van een capo is dat je hem tijdens het spelen kunt verplaatsen. Dit betekent dat je tijdens een nummer van toonsoort kunt veranderen zonder je vingerzettingen te hoeven aanpassen. Het enige wat je hoeft te doen is de capo oppakken en verplaatsen naar de gewenste fret.

Dus daar heb je het, zo gebruik je een capo voor gitaar! Het is een eenvoudig en effectief hulpmiddel dat je gitaarspel naar een hoger niveau kan tillen. Het enige wat je nodig hebt is een beetje oefening om er aan te wennen.

3.1 De juiste positie van de capo

Belangrijk hierbij is om te weten waar je de capo precies moet plaatsen voor het beste resultaat. Je wilt de capo net achter de fret plaatsen, niet er midden op of er te ver achter. Waarom is dit zo belangrijk? Nou, als je de capo te ver achter de fret plaatst, kan dit leiden tot zoemende snaren of een onzuivere klank. En als je de capo midden op de fret plaatst, kan dit de snaar dempen, waardoor het geluid gedempt wordt.

Zorg ervoor dat de capo de snaren gelijkmatig en stevig indrukt. Dit zorgt ervoor dat alle snaren helder en zuiver klinken. Als de capo te los zit, kunnen sommige snaren zoemen. Als de capo te strak zit, kan dit de snaar te veel spannen en de toonhoogte veranderen. Dus een beetje experimenteren is hier de sleutel.

En vergeet niet, de capo dient als je ‘nulde’ fret. Dus alles wat je speelt, moet worden gedaan alsof de capo het topje van je gitaarhals is. Als je bijvoorbeeld een E-akkoord wilt spelen en je capo zit op de derde fret, speel je de vorm van het E-akkoord alsof de capo de top van de gitaarhals is.

Dus, neem de tijd om te experimenteren met de plaatsing van je capo en luister goed naar het geluid van je gitaar. Met een beetje oefening en geduld zul je snel de perfecte plek voor je capo vinden!

3.2 Veelgemaakte fouten bij het gebruik van een capo

Het gebruik van een capo lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn een paar veelgemaakte fouten die je moet vermijden. Eén van de meest voorkomende fouten is het plaatsen van de capo te ver van de fret. Dit kan leiden tot een onzuivere klank of zoemende snaren. Zorg ervoor dat je de capo net achter de fret plaatst voor de beste klank.

Een andere veelgemaakte fout is het gebruiken van te veel druk. Als je de capo te strak aandraait, kan dit de snaren te veel spannen, wat de toonhoogte kan veranderen en zelfs schade aan je gitaar kan veroorzaken. De capo moet de snaren stevig genoeg indrukken om een heldere klank te produceren, maar niet zo strak dat het de snaren buigt.

Ook is het belangrijk om de capo recht op de hals te plaatsen, niet schuin. Een scheve capo kan sommige snaren meer indrukken dan andere, wat kan leiden tot een ongelijk geluid. Zorg ervoor dat de capo parallel aan de frets is voor een gelijkmatige druk op alle snaren.

Tot slot, vergeet niet dat de capo fungeert als je ‘nulde’ fret. Een veelgemaakte fout is dat gitaristen vergeten hun vingerzettingen aan te passen aan de positie van de capo. Als je een E-akkoord wilt spelen en je capo zit op de derde fret, moet je de vorm van het E-akkoord spelen alsof de capo de top van de gitaarhals is.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je het meeste uit je capo halen en je gitaarspel naar een hoger niveau tillen.

4. Gitaar capo kopen: waar moet je op letten?

Je wilt nu een gitaar capo kopen, maar waar moet je dan eigenlijk op letten? Er zijn een paar belangrijke factoren om in gedachten te houden voordat je je portemonnee opentrekt.

Allereerst wil je nadenken over het type capo dat je wilt. Er zijn verschillende soorten capo’s, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Zo zijn er veerklem capo’s, C-klem capo’s, trigger capo’s en gedeeltelijke capo’s. Het is belangrijk om een capo te kiezen die past bij jouw speelstijl en de muziek die je wilt maken.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het type gitaar dat je hebt. Hoewel veel capo’s universeel zijn, zijn er enkele die specifiek zijn ontworpen voor het ene of het andere type gitaar. Als je bijvoorbeeld een klassieke gitaar hebt, wil je misschien een capo voor klassieke gitaar. Als je een elektrische gitaar hebt, wil je misschien een capo voor elektrische gitaar.

Een ander belangrijk punt om op te letten is de kwaliteit van de capo. Je wilt een capo die stevig en duurzaam is. Een goed gemaakte capo zal langer meegaan en je een beter geluid geven. Controleer de materialen van de capo en lees reviews om een idee te krijgen van de kwaliteit.

Tot slot, overweeg je budget. Capo’s variëren sterk in prijs, van budgetvriendelijke opties tot high-end modellen. Bedenk hoeveel je bereid bent uit te geven en houd dit in gedachten bij het winkelen. Onthoud echter dat een hogere prijs niet altijd gelijk staat aan een betere kwaliteit.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je de perfecte capo vinden die past bij jouw behoeften en budget.

4.1 Materiaal en kwaliteit

Bij het kiezen van een capo is het materiaal en de kwaliteit van groot belang. De meeste capo’s zijn gemaakt van metaal of kunststof. Metalen capo’s zijn over het algemeen duurzamer en geven een strakkere grip op de snaren, wat zorgt voor een helder en zuiver geluid.

4.2 Prijs en merken

Als je op zoek bent naar een gitaar capo, zul je merken dat de prijzen enorm kunnen variëren. Je kunt een basis capo vinden voor een paar euro, terwijl high-end modellen kunnen oplopen tot wel 50 euro of meer. Houd in gedachten dat een hogere prijs niet altijd betekent dat je een betere capo krijgt. Het is belangrijk om te kijken naar de kwaliteit, het materiaal en de functies van de capo, in plaats van alleen naar de prijs.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het kopen van een gitaar capo zijn de merken. Er zijn talloze merken die capo’s produceren, elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Enkele bekende merken die bekend staan om hun kwalitatieve capo’s zijn Dunlop, Kyser en G7th. Dunlop biedt bijvoorbeeld betrouwbare en betaalbare capo’s, terwijl Kyser bekend staat om hun gemakkelijk te gebruiken veerklem capo’s. G7th daarentegen, is een high-end merk dat bekend staat om hun innovatieve ontwerpen en hoogwaardige materialen.

4.3 Het type gitaar: capo voor klassieke gitaar versus capo voor elektrische gitaar

Het type gitaar dat je hebt, kan invloed hebben op het soort capo dat je nodig hebt. Niet alle capo’s zijn namelijk hetzelfde. Er zijn specifieke capo’s voor klassieke gitaren en aparte capo’s voor elektrische gitaren.

Een klassieke gitaar heeft nylon snaren en een bredere, vlakkere hals dan een elektrische gitaar. Dit betekent dat een capo voor klassieke gitaar ontworpen is om een bredere hals te omvatten en zacht genoeg is om de nylon snaren niet te beschadigen.

Aan de andere kant, elektrische gitaren hebben stalen snaren en een smallere hals. Een capo voor elektrische gitaar is ontworpen om strak genoeg te passen op een smallere hals en stevig genoeg om de stalen snaren naar beneden te drukken.

Hoewel veel capo’s universeel zijn en op beide soorten gitaren kunnen worden gebruikt, zijn er capo’s die specifiek zijn ontworpen voor het ene of het andere type gitaar. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden als je van plan bent om een gitaar capo te kopen. Zorg ervoor dat je de juiste capo voor jouw gitaar kiest om het beste geluid en de beste speelbaarheid te garanderen.

4.3.1. Capo voor een klassieke gitaar

#1 Dunlop classical flat 88B

Dunlop Trigger capo for classical guitar
Bekijk laagste prijs
klundertmusic.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:14

Deze capo van Jim Dunlop is een zeer betaalbare, duurzame capo voor een klassieke gitaar. Deze gitaar capo, met een platte radius, geeft je de mogelijkheid om snel en makkelijk je capo te verschuiven naar een andere positie op je gitaar zonder je hals van je gitaar te beschadigen.

#2 Kyser Quick-Change Classical Guitar Capo

Ook deze Kyser Quick-change is een populaire en wijdverbreide capo die door gitaristen over de hele wereld wordt gebruikt. Een eenvoudig ontwerp, zeer betrouwbaar en gebruiksgemakkelijk.

Door zijn minimalistische ontwerp is het erg makkelijk om hem over de gitaarhals te verplaatsen. Het is een veerbelaste capo, die je met een hand verplaatst en weer vastzet.

#3 G7th Performance 2 Capo

G7th Performance 2 Capo
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:14

Deze G7th Performance 2 capo wordt door akoestische gitaar gebruikers zeer gewaardeerd. Hij klemt goed en blijft stevig zitten.

Hij heeft een soort kliksysteem, die je na het verplaatsen in moet duwen. Verder is de capo gemaakt van een edelstaal en satin afgewerkt.

4.3.2. Capo voor een elektrische gitaar

#1 Dunlop Trigger Electric curved 87B

Dunlop TRIGGER® CAPO ELECTRIC CURVED BLACK
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:13

Deze capo van Jim Dunlop is speciaal voor elektrische gitaren en westerngitaren gemaakt. Door zijn curved-radius past hij perfect op gitaren met een smallere hals, zoals western en elektrische gitaren. Net zoals de versie voor de akoestische gitaar, is deze capo in een hand omdraai te verzetten met een hand.

#2 Kyser Quick-change guitar capo

Fingerboard radius

Kyser houdt graag rekening met de radius van de toetsen van de gitaar, en adviseert hiervoor specifiek een bepaalde capo. Zoals je in de afbeelding kunt zien kan de radius nogal variëren van een elektrische gitaar.

Vintage
Fender X Kyser capo's
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 25 augustus 2023 – 15:46

Voor de Vintage wordt een Fender x Kyser Quick-change Electric guitar capo geadviseerd. Deze capo is geïnspireerd op de vintage Fender gitaren zoals de Telecaster. Fender en Kyser werken in dit verband samen, en daar is deze capo bij uitgekomen. De capo’s zijn derhalve ook in desbetreffende kleuren van de vintage gitaren uitgebracht.

Erg leuk voor de liefhebber en/of Fender gitaar liefhebber, je hebt tevens een zeer degelijke capo van het gerenommeerde merk Kyser.

Modern
Kyser capo zwart
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 25 augustus 2023 – 15:44

Voor de Modern is er ook een capo beschikbaar. Deze Kyser Quick-change Electric guitar capo is speciaal gemaakt voor de meeste elektrische gitaren, en zeer betrouwbaar.

Fast & flat

Deze radius begint al meer op de radius van een akoestische gitaar te lijken, dus Kyser adviseert ook hier de Kyser Quick-Change classical guitar capo.

#3 G7th Performance 3 Gold plated Capo

Deze G7th is de ultieme capo voor een liefhebber. De jaren van ontwikkelen, tweaken en verbeteren – maar ook het luisteren naar ervaren gitaristen – hebben zich vertaald in deze Performance 3 capo. Hij zou, met dat unieke mechanisme, een bijna-perfecte ervaring zijn voor de gebruiker. Met deze capo heb je nooit meer last van bijgeluiden of gerammel.

Hij is trouwens niet alleen geschikt voor de elektrische gitaar, maar ook voor de western gitaar.

5. Tips en trucs voor het gebruik van een gitaar capo

Als je eenmaal een capo voor je gitaar hebt, zijn er tal van tips en trucs die je kunt gebruiken om je spel te verbeteren en het meeste uit dit handige hulpmiddel te halen.

Een eerste tip is om te experimenteren met de plaatsing van de capo. Hoewel je misschien geneigd bent om de capo altijd op dezelfde fret te plaatsen, kan het verplaatsen van de capo je helpen om nieuwe geluiden en akkoordvoicings te ontdekken. Probeer de capo op verschillende frets te plaatsen en luister naar hoe dit het geluid van je gitaar verandert.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat de capo fungeert als je ‘nulde’ fret. Dit betekent dat je je vingerzettingen moet aanpassen aan de positie van de capo. Als je bijvoorbeeld een E-akkoord wilt spelen en je capo zit op de derde fret, moet je de vorm van het E-akkoord spelen alsof de capo de top van de gitaarhals is.

Een andere handige truc is om de capo te gebruiken om lastige akkoorden te vermijden. Als je moeite hebt met barré akkoorden, kan je de capo gebruiken om in de gewenste toonsoort te spelen zonder dat je deze complexe akkoorden hoeft te leren. Dit kan een enorme hulp zijn, vooral voor beginnende gitaristen.

Tenslotte, vergeet niet om je capo regelmatig schoon te maken. Olie en vuil kunnen zich ophopen op de capo, wat kan leiden tot een onzuiver geluid. Maak je capo schoon met een zachte doek en milde zeep om ervoor te zorgen dat hij altijd in topconditie is.

5.1 Oefeningen om te proberen

Om het meeste uit je gitaar capo te halen, zijn er een paar oefeningen die je kunt proberen. Deze oefeningen zullen je helpen om vertrouwd te raken met het gebruik van de capo en je spel te verbeteren.

Een goede eerste oefening is om een eenvoudig akkoord te spelen, zoals een G akkoord, en dan de capo op verschillende frets te plaatsen. Speel het akkoord telkens als je de capo verplaatst en luister naar hoe het geluid verandert. Dit zal je helpen om te begrijpen hoe de capo de toonhoogte van de snaren verandert.

Een andere nuttige oefening is om een liedje te kiezen dat je goed kent en dit te spelen met de capo op verschillende posities. Probeer het liedje eerst te spelen zonder capo, en speel het vervolgens met de capo op de eerste, tweede, derde fret enzovoort. Dit zal je niet alleen helpen om te wennen aan het spelen met een capo, maar het kan je ook nieuwe ideeën geven voor hoe je het liedje kunt spelen.

Tot slot, probeer eens te experimenteren met een gedeeltelijke capo, als je die hebt. Een gedeeltelijke capo bedekt slechts een deel van de snaren, waardoor je sommige snaren open kunt laten. Dit kan je helpen om unieke akkoordvoicings te creëren die anders niet mogelijk zouden zijn. Probeer verschillende akkoorden en vingerzettingen uit om te zien wat voor interessante geluiden je kunt creëren.

Onthoud dat oefening de sleutel is. Hoe meer je speelt met de capo, hoe comfortabeler je ermee zult worden en hoe beter je zult worden in het gebruik ervan. Dus pak je gitaar, je capo en ga aan de slag!

5.2 Inspiratie: bekende nummers met capo

Als je op zoek bent naar inspiratie voor het gebruik van een capo, kijk dan eens naar enkele bekende nummers die gebruik maken van dit handige hulpmiddel. Het is altijd leuk om te zien hoe professionele muzikanten een capo gebruiken om hun muziek te verrijken en te variëren. Hier zijn een paar voorbeelden:

“Here Comes the Sun” van The Beatles is een klassiek nummer dat gebruik maakt van een capo. George Harrison plaatste de capo op de zevende fret om het vrolijke, zonnige geluid van het nummer te creëren.

“The A Team” van Ed Sheeran is een ander populair nummer dat gebruik maakt van een capo. Sheeran plaatst de capo op de tweede fret, waardoor hij het nummer in de toonsoort van A kan spelen, maar met de eenvoudige vingerzettingen van de toonsoort G.

“Hotel California” van The Eagles is nog een klassiek nummer waarbij een capo wordt gebruikt. De capo wordt hier op de zevende fret geplaatst, waardoor de gitaristen het nummer in de toonsoort Bm kunnen spelen, maar met de eenvoudigere vingerzettingen van de toonsoort Am.

“Capo No. 2” van Amy Winehouse is een nummer dat specifiek is geschreven voor gitaar met capo op de tweede fret. Het nummer heeft een unieke sound die grotendeels te danken is aan het gebruik van de capo.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe een capo kan worden gebruikt om verschillende geluiden en stemmingen te creëren. Dus pak je gitaar en capo en begin met experimenteren! Je zult verbaasd zijn over de nieuwe geluiden en akkoorden die je kunt ontdekken.

6. Veelgestelde vragen over de gitaar capo

Beschadigt een capo mijn gitaar?

Goed nieuws, in de meeste gevallen zal een capo je gitaar niet beschadigen. Echter, als je de capo te strak aandraait of op een verkeerde manier plaatst, kan dit leiden tot kleine krassen of deuken op je gitaarhals. Het is daarom belangrijk om de capo correct te plaatsen en niet te strak aan te draaien.

Kan ik een capo gebruiken op elke soort gitaar?

Het antwoord is ja, je kunt een capo gebruiken op vrijwel elke soort gitaar, waaronder akoestische, elektrische en klassieke gitaren. Echter, de breedte van de gitaarhals en het type snaren kunnen invloed hebben op welke capo het beste past. Een capo voor elektrische gitaar is bijvoorbeeld vaak kleiner en lichter dan een capo voor klassieke gitaar.

Hoe lang kan ik een capo op mijn gitaar laten zitten

Het is over het algemeen geen probleem om de capo op je gitaar te laten zitten als je hem niet gebruikt, maar het is niet aan te raden om dit voor langere tijd te doen. Het langdurig indrukken van de snaren kan leiden tot een verandering in de toon.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

klundertmusic.nl
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:14

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:14

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:14

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:14

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:13

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *