Bouwpakket gitaar: Maak je eigen instrument

Laat je creativiteit eens de vrije loop, en bouw je eigen elektrische gitaar of akoestische gitaar. Als je wilt voelen hoe het is om een gitaar in elkaar te zetten, wat ook nog eens heel waardevol kan zijn voor de vergroting van de kennis van je geliefde instrument, de gitaar. Dan is het bouwen van je eigen gitaar een handige en fijne manier om je passie voor muziek en ambachtelijk werk te combineren. Met een bouwpakket voor een akoestische gitaar of elektrische gitaar heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt om je droominstrument te creëren. Het bouwen van je eigen gitaar is een mooie ervaring om later trots op te kunnen zijn, en dat je kunt zeggen; die heb ik zelf gebouwd.

Zo leer je vooral ook meer over de technische aspecten van een gitaar, en krijg je een dieper inzicht in hoe je gitaar werkt. Bovendien kun je je gitaar volledig aanpassen aan je eigen speelstijl en voorkeuren, hoe fijn is dat wel niet?

Je kunt de actie, de intonatie en de pick-ups naar wens afstellen, met de truss-rod experimenteren zonder dat je bang hoeft te zijn dat je wat fout doet. Wanneer je de vele tips, die ik op mijn website heb staan, opvolgt, kun je al een aardig eind komen. Maar ook op YouTube kun je veel kijkmateriaal vinden. En anders kun je ook nog altijd de hulp van een expert inroepen.

Ik vind het zelf gewoon super leerzaam zijn. Laat het creatieve in je opkomen, en wie weet kan het ook nog een leuke hobby van je worden!

1. Zelf een akoestische gitaar bouwen

Wanneer je meer van een akoestische gitaar bent, zal een bouwpakket voor een akoestische gitaar je zeker interesseren. Zo’n pakket is wel wat lastiger in elkaar te zetten als bijvoorbeeld een elektrische gitaar. De klankkast zul je eerst nog helemaal in elkaar moeten zetten, maar als je handig bent moet dat zeker lukken. Het is wel een mooie ervaring om een akoestische gitaar helemaal in elkaar te zetten, waarbij je veel moet letten op details.

Akoestische gitaar zelfbouwpakket Boston KIT-AGD-15 Dreadnought model

Akoestische dreadnought kit, sparren bovenblad, sapele achter- en zijkanten, okoume hals, pau ferro toets en brug.

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:08

Wat dat betreft zijn er voor elektrische gitaarbouwpakketten wel meer opties.

2. Het bouwproces van een elektrische gitaar

Het bouwproces van een elektrische gitaar begint met het kiezen van het juiste bouwpakket. Voor het bouwen van een elektrische gitaar zijn er, zoals ik al eerder zei, veel meer opties beschikbaar als van een akoestische gitaar. Ook afhankelijk van wat je wilt natuurlijk. Zorg ervoor dat je een pakket kiest dat bij jouw vaardigheden past. Hier bedoel ik mee, als je niks hebt met verven van de gitaar, zoals ik, dan zijn er zijn gitaarbouwpakketten waarbij de body al mooi “gepaint” is. Maar wil je ook je eigen body stijlen en kleuren, kun je uit de vele andere bouwpakketten kiezen.

2.1. Het kiezen van het juiste bouwpakket

Het kiezen van het juiste bouwpakket is uiteraard de eerste belangrijke stap voor het bouwen van je eigen gitaar. Ook hier is het wel belangrijk om rekening te houden met je vaardigheden en ervaring. Sommige pakketten zijn meer geschikt voor beginners, terwijl andere weer meer geschikt zijn voor gevorderde bouwers.

De kwaliteit van het bouwpakket is ook wel een dingetje. Wanneer je een bouwpakket wilt kopen puur om te oefenen en te kijken naar het technische deel: hoe bouw ik een gitaar, dan kun je al snel voldoen met een goedkoop bouwpakket. Wil je echter een bouwpakket aanschaffen om je gitaar eerst in de basis, maar later ook te upgraden, dan zou ik een wat duurder (=beter) bouwpakket aanschaffen. Ja, de accessoires die bij zo’n bouwpakket zitten, zijn nu niet van de hoogste kwaliteit, maar het belangrijkste is wel dat het houtwerk prima is, niet scheef of vervormd is. Je kunt de gitaaronderdelen namelijk makkelijk upgraden, maar als het houtwerk niet in orde is, dan kun je geen goede gitaar bouwen.

Neem de tijd om verschillende bouwpakketten te vergelijken en kies degene die het beste bij jou en je wensen past. Met het juiste bouwpakket kun je een gitaar bouwen die niet alleen mooi klinkt, maar ook een waar kunstwerk is. Dus ga op zoek naar het bouwpakket dat jouw creativiteit en passie voor muziek kan omzetten in een prachtig instrument.

2.2 Beginner gitaar bouwpakketten

Als beginner is het belangrijk om te kiezen voor een bouwpakket dat geschikt is voor jouw niveau. Gelukkig zijn er ook speciale beginner gitaar bouwpakketten beschikbaar. Deze pakketten zijn vaak iets eenvoudiger in elkaar te zetten en bevatten gedetailleerde instructies om je op weg te helpen. Op die manier kun je stap voor stap leren hoe je een gitaar bouwt, zonder dat je overweldigd raakt door te veel technische aspecten.

Met een beginner gitaar bouwpakket kun je op een leuke en toegankelijke manier kennismaken met het bouwen van je eigen gitaar. Dus als je nog geen ervaring hebt, is het zeker de moeite waard om te beginnen met een beginner gitaar bouwpakket.

2.2.1 Fazley beginner gitaren

Fazley gitaar bouwpakketten zijn pakketten voor de beginner die makkelijk in elkaar te zetten zijn. Ze zijn verkrijgbaar met een onbewerkte body, waarbij je dus de body nog moet bewerken, en bewerkte body, waarbij de body al een paint job heeft gehad.

Gitaar bouwpakket met bewerkte body
Gitaar bouwpakket met onbewerkte body

2.2.2 Harley Benton beginner gitaren

Ook van het merk Harley Benton zijn er verschillende gitaar bouwpakketten beschikbaar. Deze hebben zeer goede recensies. Van de gitaaronderdelen moet je natuurlijk niet verwachten dat het top onderdelen zijn, maar het werkt. En deze kun je met de tijd nog altijd vervangen voor betere.

Harley Benton gitaarbouwpakket

2.2.2 Guitarworks beginner en gevorderden gitaren

Het merk Guitarworks heeft gitaar bouwpakketten liggen voor zowel beginners als gevorderden. Ook hier heb je een grote keuze aan verschillende modellen.

2.3 Speciale gitaar bouwpakketten

Voor diegene die een Flying V gitaarmodel prefereren, is er dit gitaar bouwpakket beschikbaar.

2.4 Boston gitaar bouwpakketten

Het merk Boston staat bekend om zijn vele verschillende soorten bouwpakketten.

Elektrische gitaar zelfbouwpakket Boston KIT-SG-15 Second Gear model

body: mahonie
hals: mahonie, aangezette hals
toets: pau ferro
brug: T.O.M. type, chroom
elementen: 2 x humbucker
hardware: chroom
frets: 22

Enige ervaring in handwerk is nodig om deze kit tot een bespeelbaar instrument te maken.

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:08

Elektrische gitaar zelfbouwpakket Boston KIT-LP-15 Launcher PRO model

body: mahonie
hals: mahonie
toets: pau ferro
brug: rondom, chroom
elementen: 2 x humbucker, chroom
hardware: chroom

Enige ervaring in handwerk is nodig om deze kit tot een bespeelbaar instrument te maken.

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:07

Elektrische gitaar zelfbouwpakket Boston KIT-ST-15 Stallion model

body: mahonie
hals: USA esdoorn
toets: pau ferro
brug: traditionele tremolo
elementen: 3 x enkele spoel
hardware: chroom

Enige ervaring met handwerk is nodig om deze kit compleet te maken.

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:07

Basgitaar zelfbouwpakket Boston KIT-JB-15 Jocker Bass model

body: mahonie
hals: USA esdoorn
toets: pau ferro
brug: chroom, 4 individuele zadels
pickups: 2 x enkele spoel
hardware: chroom

Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:07

3. De benodigde gereedschappen voor het bouwen van je gitaar

Voor het bouwen van je eigen gitaar heb je aantal gereedschappen nodig. Het is belangrijk om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben om het bouwproces soepel te laten verlopen. Buiten dat het gewone huishoudelijke handgereedschap zoals passende schroevendraaiers, kniptangen, inbussleutels en meetgereedschap zou ik ook onderstaande gereedschappen bij de hand houden. Afhankelijk natuurlijk wel van je gekozen gitaarbouwpakket.

  • Licht schuurpapier om eventueel het hout wat gladder te maken en oneffenheden weg te werken
  • Een boor wanneer je een juiste vorm moet aanbrengen
  • Vijlen om eventueel de frets wat gladder te maken
  • Soldeerbout om de elektronica te solderen

4. Tips voor het bouwen van een gitaar

Het bouwen van je eigen gitaar kan een uitdagend maar ook erg leuk project zijn. Hieronder geef ik je enkele tips.

3.1. Neem de tijd

Je gitaar in elkaar zetten is echter geen klusje dat je even snel afwerkt. Neem vooral de tijd om elk onderdeel zorgvuldig door te nemen en te monteren en te controleren.

Daarbij is het belangrijk om geduldig te zijn en je niet te haasten, zodat je uiteindelijk een goed functionerende en kwalitatieve gitaar hebt. Neem de tijd om de afstelling van de actie, intonatie en pick-ups nauwkeurig uit te voeren, zodat je het perfecte geluid kunt bereiken.

3.2. Vraag om hulp indien nodig

Soms weet je het niet meer zeker, of weet je het helemaal niet, vooral als je geen ervaring hebt met het bouwen van instrumenten. Als je ergens vastloopt tijdens het proces, schroom dan zeker niet om hulp in te schakelen van een ervaren gitarist of gitaarbouwer.

Met de informatie die ik al op de website heb staan, hoop ik je natuurlijk zal een flink eind mee op weg te helpen. Wanneer je desbetreffende linkjes op de pagina aanklikt, zul je meer informatie kunnen vinden, of het over intonatie gaat of misschien over afstellen van je truss rod, enzovoorts.

Verkrijgbaar bij:

conrad.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:07

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *