Beste Overdrive pedalen

Ook bij de overdrive pedalen is het aanbod groot. Alle grote merken hebben minimaal 1 exemplaar in de aanbieding. Maar ook voor de beste overdrive pedalen zijn er veel alternatieven wanneer de grote merken te duur zijn.

1. Overdrive vs distortion

Over het algemeen klinken overdrive pedalen inderdaad wat milder als distortion pedalen. Van een lichte Crunch tot een volle, Bluesy overdrive. In tegenstelling tot de meer agressieve vervorming wordt het signaal door deze pedalen wat lichter vervormd en probeert het natuurlijke geluid van de gitaar te versterken. Overdrive is eigenlijk ontstaan toen gitaristen in de jaren ’50 en ’60 waren aan experimenteren met het oversturen van hun versterker om een meer warmere sound te krijgen.

Eerste echte overdrive effectpedaal werd in 1962 geïntroduceerd. De eerste overdrive pedalen hadden in het begin veel last van onbetrouwbaarheid en de geluidskwaliteit was niet denderend. Het heeft echter zeker tot de jaren ’70 geduurd voordat de technologie zover was, op hoe we ze op vandaag kennen. In de jaren ’80 kwamen er steeds meer fabrikanten bij, met ieder hun eigen geluid en eigenschappen. De technieken zijn steeds meer gemoderniseerd, hoewel er nog steeds gitaristen zijn die de klassieke analoge overdrive pedalen niet los kunnen laten.

Ook overdrive pedalen zijn te combineren met andere pedalen, waardoor je een breder scala van geluiden kunt creëren. Delay en Reverb zijn onder andere uitstekende effecten die bij een Overdrive passen.

1.1. Klankkleuren

De overdrive pedaal heeft over het algemeen een warmer geluid als een distortion. Er bestaan veel verschillende soorten overdrive geluiden die worden gecreëerd door de verschillende overdrive pedalen die verkrijgbaar zijn. Er zijn pedalen die zijn ontworpen om warm en vol te klinken. Andere scherp en snijdend, sommige klinken weer heel gearticuleerd om de noten helder te houden. Net zoals in onderstaande voorbeelden al verteld wordt.

Niet iedere overdrive pedaal klinkt hetzelfde, hoe je hem ook instelt. Maar dat is ook net het leuke ervan, al die verschillende mogelijkheden.

1.2. Instellen van de pedaal

Voor het instellen van vrijwel iedere pedaal geldt; begin met de potmeters op 12:00u. Vandaar uit begin je te experimenteren welke sound voor jou het beste past.

1.3. Enkele voorbeelden

Onder andere Erik Clapton, Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan maakten veelvuldig gebruik van overdrive pedalen.

Hieronder een lijstje van een aantal bekende bands en hun desbetreffende nummer.

  • Sweet child o’ mine – Guns n’ Roses: Het bekende openingsrif werd gespeeld met een Boss SD-1 Super Overdrive pedaal. Om de sound bij dit nummer van gitarist Slash zo veel mogelijk te benaderen, zul je de overdrive zo moeten instellen dat er een natuurlijke sustain en compressie van je gitaargeluid versterkt wordt. Zodoende dat de helderheid en articulatie van je noten behouden blijven. Het is niet zo maar een kwestie van opendraaien.
  • Sultan of swing – Dire Straits: Mark Knopfler heeft hier de Ibanez Tube Screamer pedaal gebruikt, om de punch in de mid-range van de Overdrive tonen te creëren.
  • Lenny – Stevie Ray Vaughan: Ook deze gitarist was een fervent gebruiker van de Ibanez Tube Screamer. Hij creëerde er een warme buisachtige overdrive toon me, die kenmerkend is voor dit geweldige instrumentale nummer.

#1 Boss SD-1 en SD1-W

Boss overdrive SD-1W
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:40

Boss SD-1W Super Overdrive Waza Craft
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:42

De Boss SD-1 is een beruchte overdrive pedaal. Deze pedaal bestaat alweer sinds 1981 en is nog steeds een populaire pedaal onder de gitaristen. Het was de opvolger van de Boss Overdrive OD-1. Deze had dezelfde opbouw, maar het circuit is verbeterd voor een betere respons en dynamiek van de sound.

Inmiddels heeft Boss ook voor deze pedaal een upgrade gemaakt, de SD-1W. Ze noemen het ook wel de Waza Craft-serie. Waza staat voor het Japanse woord kunst en techniek. Met deze woorden probeert Boss duidelijk te maken dat de update op de originele pedalen naar een hoger stadium getild zijn, om nog betere prestaties en geluidskwaliteit te leveren. Ze worden met de hand gemaakt en zijn geïnspireerd op de originele pedalen.

Het interessante hieraan is dat er zich een schakelaar op bevindt, waarbij je kunt schakelen tussen de traditionele klassieke SD-1 (Stand “S” van Standard), en het nieuwe geluid van de Waza Craft techniek (Stand “C” van custom). In de “Standaard” mode heb je dan het authentieke, originele geluid van de SD-1. En in de “Custom” mode de nieuwe Overdrive voice, met de vettere distortion tonen.

Het bestaande circuit van de SD-1 heeft dus een flinke upgrade gekregen met de Waza Craft techniek. Het klankkarakter is “verbeterd”, in ieder geval met andere kleurklanken, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt met deze pedaal.

#2 Ibanez Tube screamer

Ook de Ibanez Tube screamer is een legendarische overdrive pedaal geïntroduceerd in 1979. In de jaren ’80 heeft deze pedaal een vlucht genomen en werd in allerlei genres superpopulair. Rock, blues, metal, de klankkleuren die deze pedaal creëerde paste precies in het typische gitaargeluid van die tijd.

In de loop der jaren zijn verschillende versies (TS808, TS-9) van de pedaal uitgebracht, en hadden kleine verschillen in de elektronica en klank. Maar er is altijd getracht om het karakteristieke geluid van de originele versie zoveel mogelijk te behouden. Er is ook een Mini Tube screamer beschikbaar. De Ibanez Tube Screamer is nog altijd een zeer populaire overdrive pedaal, die wordt gebruikt in vele genres.

De lay-out (overzicht van de knoppen) komt redelijk overeen met de Boss pedalen. Waar ik mee wil zeggen dat er een Volume, Tone en een Drive knop op zit.

#3 MXR GT-OD

MXR M193 GT-OD Overdrive effectpedaal
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:42

Ook weer een degelijk fabricaat van MXR. De pedaal is uitstekend geschikt om mooi, warm, smooth gitaargeluid te produceren. Hij is zeer geschikt voor o.a. blues rock, maar kan ook een vet scheurgeluid produceren.

Ook deze pedaal is met de best beschikbare componenten gemaakt, produceert dus geen overmatige ruis of klankkleuring. Met ook weer de eenvoud van de 3 klassieke draaiknoppen om de ideale sound in te stellen.

Ook weer een kwaliteitsproduct van MXR.

#4 MXR EVH 5150 Overdrive

Affiliate link - EVH 5150 Overdrive
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:39

Ja oké, eerlijk is eerlijk, het is niet de goedkoopste in dit rijtje, maar ik vind hem zo heerlijk klinken. Natuurlijk verschillen smaken, maar ik betrapte me er zelf op dat ik wel langer met dit effect was aan spelen als andere effecten.

Van deze pedaal heb ik een review geschreven, en mocht je geïnteresseerd zijn kun je die hier lezen.

#5 Boss BD-2

Boss BD-2 Blues Driver overdrive pedaal
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:16

Dit is nog een overdrive pedaal geproduceerd door Boss. De Boss BD-2 is een populaire overdrive pedaal en is ontworpen om gitaristen een warme en dynamische overdrive sound te bieden. Ik zelf gebruik hem ook op verschillende momenten, het is geen zware overdrive maar die lichte warme sound, die je veel in de blues en muziek waarbij je wat lichtere overdrive nodig hebt.

De BD-2 is ontworpen om het geluid van een buizenversterker, die op het punt van overklippen staat, na te bootsen. Hierdoor krijg je die heerlijke vette sound met veel harmonischen, ideaal om dat bluesy randje aan je toon toe te voegen.

De toonregeling is eenvoudig en effectief, zoals bij bijna alle Boss pedalen. Daarbij heb je natuurlijk ook nog de bekende robuustheid, die we gewend zijn van Boss pedalen.

Deze pedaal laat zich makkelijk integreren met andere effecten die je wilt toevoegen aan jouw gitaargeluid.

#6 Behringer TO800

Een zeer gunstig geprijsde overdrive pedaal van Behringer. Deze TO800 Vintage Tube Overdrive is geïnspireerd door de Ibanez TS808, en komt er aardig in de buurt. Deze overdrive pedaal heeft dezelfde basisfuncties als de Tube Screamer en heeft een warme midranging boosting overdrive, die zeer goed werkt om blues of lichte rock mee te spelen. Nadeel is de kunststof behuizing, maar als je dat geen probleem vindt, heb je een prima overdrive pedaal voor een fractie van wat de Tube Screamer kost.

Al met al is dit een zeer goed alternatief wanneer je de Tube Screamer wat te duur vindt.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
gear4music.nl
thomann.de
klundertmusic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:40

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:42

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
gear4music.nl
klundertmusic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:43

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:42

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
gear4music.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:39

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
thomann.de
bax-shop.nl
klundertmusic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:16

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:24

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *