Beste loopstation pedalen

Een loopstation pedal kan je veel plezier opleveren als je een thuis gitarist bent. Maar ook voor gitaristen die in een band spelen kan dit een erg handige pedaal zijn, aangezien je hier op een snelle manier je creativiteit op los kunt laten. Met deze apparaten kun je naar hartenlust opnemen, dubben, layer over layer leggen op je eigen ingespeelde gitaarrifs en oneindig herhalen. Ook zijn ze te gebruiken in solo-optredens. Hoe geweldig is dat dan wel niet? Met een loopstation pedal kun je echt veel plezier beleven!

Herhaling en je gitaarrifs kunnen spelen op ieder moment waar je maar wilt is een belangrijk iets, voor welke stijl je ook speelt. Ik weet zelf nog dat ik vroeger met een cassetterecorder mijn gitaarrifs was aan dubben, en het een heel gedoe was om te dubben. Dat is met de loopstation niet meer nodig, velen hebben er zelfs verschillende drumbeats inzitten. Afhankelijk van het gekozen model heb je gigantisch veel opties op looper gitaar pedalen.

Maar hoe kies je nu de de beste looper pedaal uit voor jouw toepassing? Met zoveel modellen op de markt heb ik met dit artikel een lijst van beschikbare looperstations voor gitaarpedalen voor je opgesteld.

1. Je behoefte en je budget

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om vast te stellen wat je met de pedaal wilt gaan doen. Dit is iets wat je even goed op een rijtje moet zetten voordat je er een aanschaft.

Handig is even te kijken naar of je hem wilt gebruiken voor te oefenen, of wil je creatieve stukken opnemen of wil je nog verder en een compleet nummer opnemen.

Ook je budget komt natuurlijk om de hoek komt kijken. Wat is voor jou belangrijk? Heb je veel geheugen nodig voor je loops, of heb je genoeg aan wat minder? Wil je het apparaat eventueel kunnen aansluiten op een computer of andere apparaten?

1.1. Opnametijd en kwaliteit

Dit is een van de eerste en belangrijkste dingen die je checkt, de opnametijd. Jouw potentiële looper pedaal moet hier natuurlijk aan voldoen. Je hebt loopers van 60 seconde tot meerdere uren, dus kijk goed wat je denkt nodig te hebben.

Van de kwaliteit kan ik dit zeggen, de meeste die verkrijgbaar zijn van respectabele kwaliteit (de goedkopere) tot zeer goede kwaliteit (de wat duurdere).

1.2. Behuizing kwaliteit

Dit kan belangrijk voor je zijn, aangezien de pedalen vaak via de voet worden bediend en soms wat ruw behandeld worden. Dan is het wel fijn een robuuste metalen of aluminium behuizing te hebben in plaats van een plastic behuizing bijvoorbeeld.

Alle looper pedalen die ik in mijn lijstje heb staan, zijn in ieder geval van een metalen of aluminium behuizing.

2. Gebruiksvriendelijkheid

Kijk vooral ook naar een looper pedal die voor jou gebruiksvriendelijk is. Wil je überhaupt zoveel opties op je looperstation pedal hebben wanneer je alleen wat simpele loops wilt inspelen en oefenen?

Je hebt bijvoorbeeld looper pedalen met een uitgebreid display, waarbij andere met alleen LCD cijfers of led aanduidingen zijn opgebouwd. Je wilt ook weer niet uren liggen uitzoeken hoe je een simpel rif moet opnemen en dubben. Liefste wil je gelijk aan de slag om je creativiteit te kunnen loslaten.

2.1. Loopen

De meeste eenvoudigere looperstation pedalen hebben maar een track (spoor) waarop je oneindig veel lagen op kunt leggen. Je kunt die verschillende lagen niet apart afspelen, dus je moet wel kijken dat wat je er over opneemt.

Dit is voor de meeste gitaristen al voldoende wanneer je alleen wat gitaarrifs wilt uitproberen en dubben.

Wil je echter tegelijkertijd zang opnemen of een ander instrument, dan kun je al beter met meerdere tracks werken.

3. Beste loop station pedal

Looperpedalen bieden zoveel mogelijkheden en functies, heel afhankelijk van je gekozen model. Dit heeft onder andere te maken met opnametijd, het aantal overdubs, aantal geheugenplaatsen (frases, het aantal loops dat je kunt opnemen), reverse looping, undo/redo-functies, ritmebegeleiding, synchronisatie met externe apparaten en nog veel meer.

Hieronder volgt een lijst van loop pedalen die een hulpmiddel zijn voor gitaristen, maar ook natuurlijk bassisten. Bij ieder product heb ik een handige vergelijkingstabel toegevoegd zodat je makkelijk een vergelijk kunt maken van de verschillende loop pedalen.

#1 Boss

Boss is een zeer gerespecteerd merk op het gebied van gitaarpedalen, en zo ook met loop station pedalen. Dit merk biedt een heel aantal uitstekende loop pedalen aan waarvan ik in de volgende paragraven de meest populaire benoem.

Boss RC-1 loopstation pedal

Boss RC-1 Loop Station effectpedaal
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:20

De Boss RC-1 loopstation pedal is de meest compacte en gebruiksvriendelijke looperpedaal van Boss met een rechttoe rechtaan bediening. Met een enkele voetschakelaar voor het starten, stoppen en wissen van de loops. Wanneer je echter wat ervaring hebt opgedaan met deze pedaal, zou je hem nog kunnen uitbreiden met externe voetpedalen voor meer functionaliteiten en speelgemak.

Maar wanneer je nog nooit een looperpedaal hebt gehad en je wilt eenvoudig beginnen, is deze pedaal misschien wel wat voor jou.

Leverbaar sinds2014
Aantal tracks1
Opnametijd12 minuten
USB connectorNee
StereoJa
Display24-segment loop indicator
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter of batterij
Boss RC-1

Boss RC-5 loopstation pedal

De Boss RC-5 loopstation pedal biedt wat meer functies als de RC-1. Deze pedaal neemt bovendien je geluid met 32-bit kwaliteit op.

Leverbaar sinds2020
Aantal tracks1
Opnametijd13 uur
Aantal geheugenplaatsen99
USB connectorJa
StereoJa
DisplayAchtergrond verlicht LCD-scherm
Ritmebegeleiding7 verschillende drumkits met 57 preset ritmes
VoedingAdapter of batterij
Boss RC-5

Boss RC-500 loopstation pedal

Met de Boss RC-500 loopstation pedal ga je alweer een trapje hoger, en ga je al naar 2 tracks. Dit is een pedaal waarbij je al serieus realtime composities kunt maken met microfoon- en stereo ingangen. Ook deze pedaal is van eersteklas 32-bits audiokwaliteit en zit tjokvol met next-gen loop station functies.

Leverbaar sinds2020
Aantal tracks2
Opnametijd13 uur
Aantal geheugenplaatsen99
USB connectorJa
StereoJa
DisplayMeerkleurig LCD-scherm
Ritmebegeleiding16 verschillende drumkits met 57 preset ritmes
VoedingAdapter of batterij
Boss RC-500

#2 Nux Loop Core

NUX Loop Core Deluxe Bundle
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Deze Nux Loop Core is een betrouwbare en zeer betaalbare looper pedaal die veel waarde biedt voor zijn prijs. Hij heeft verrassend veel functies met 24-bit audio kwaliteit.

Deze Loop Core is de opvolger van de allereerste Loop core van Nux, en is nu beschikbaar als een Deluxe Bundle. De looper heeft een stevige behuizing en is ten opzichte van zijn voorganger sterk verbetert qua audiokwaliteit, langere opnametijd en heeft een mixeruitgang met speakersimulatie. Bovendien is hij als bundel beschikbaar met de externe NMP-2 schakelaar, waarmee je door loops kunt scrollen. Dit is erg fijn wanneer je bijvoorbeeld als thuisgitarist couplet/refrein/bridge op volgorde opbouwt en deze dusdanig bij iedere tap afspeelt. Alleen gitaar spelen was nog nooit zo leuk.

Met het taptempo kun je op deze Nux pedal je eigen snelheid instellen, en ook opgeslagen loops versnellen of vertragen. In principe werkt hij in de basis hetzelfde als ieder ander looper station voor gitaren, maar Nux heeft er toch nog een paar handige functies in zitten. Hij herkent bijvoorbeeld het tempo dat je speelt, zodat je er later een drumloop aan kunt toevoegen.

Ik heb deze Loop Core getest en de pedaal werkte perfect, je kunt er flink wat plezier aan beleven. Enige nadeel vond ik dat de handleiding wel wat beter kon, want die is erg beknopt naar wat de pedaal allemaal kan. Op YouTube is er wel het een en ander meer voor deze looperpedaal te vinden!

Leverbaar sinds2015
Aantal tracks1
Opnametijd6 uur
Aantal geheugenplaatsen99
USB connectorJa
StereoJa
DisplayDuidelijk display en led aanduidingen
Ritmebegeleiding40 ingebouwde drumritmes
VoedingAdapter, geen batterij mogelijkheid
Nux Loop Core

#3 TC-Electronic

Ook TC-Electronics is een gerespecteerd merk dat verschillende gitaar loopstations aanbiedt. Goede gitaar looperpedaal voor gitaristen die zijn van “Less is more”. TC-Electronics gitaar loopstations staan bekend om hun eenvoud, en zijn ook handig voor beginners.

In de volgende paragraven heb ik ook van dit merk een aantal zeer populaire looper pedalen benoemt.

TC-Electronic Ditto Looper

TC-Electronic Ditto Looper
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Ook deze TC-Electronics Dito Looper is net als de Boss RC-1 een looper pedaal zonder poespas. Hij is echter een stuk kleiner en valt onder de groep mini pedalen. Dus wel erg handig wanneer je weinig plaats op je pedalboard hebt.

De pedaal heeft een stevige behuizing en is echt een pedaal van starten en beginnen met inspelen. Kwalitatief is het een zeer goede looper en heeft zeer goede recensies. Er zijn een paar dingen waar je aan moet wennen, zoals het 2 keer kort aantikken van de schakelaar om de loop te stoppen. Goede looperpedaal voor gitaristen die zijn van “Less is more”.

Leverbaar sinds2013
Aantal tracks1
Opnametijd5 minuten
USB connectorJa
StereoNee
DisplayGeen display alleen led indicatie
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter, geen batterij mogelijkheid
TC-Electronic Dito Looper

TC-Electronic Ditto Stereo Looper

TC Electronic Ditto Stereo Looper
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Ook deze TC-Electronic Ditto Stereo Looper is zeer eenvoudig in gebruik en net iets uitgebreider als de Dito Looper.

Leverbaar sinds2015
Aantal tracks1
Opnametijd5 minuten
USB connectorJa
StereoJa
DisplayGeen display alleen led indicatie
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter, geen batterij mogelijkheid
TC-Electronic Dito Stereo Looper

TC-Electronic Ditto X4 Looper

TC Electronic Ditto X4 Looper pedaal
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Deze weer wat uitgebreidere versie van TC-Electronic Ditto X4 Looper heeft de mogelijkheid om gratis loops te downloaden van hun website van beroemde muzikanten. Alles kan bedient worden met knoppen en draaipotmeters, er is dus geen display aanwezig.

De 2 tracks van deze Ditto X4 Looper zijn separaat te bedienen middels ieder een eigen voetpedaal. Een mooie uitgebreide bediening en de audiokwaliteit is wat je van TC-Electronic verwacht.

Ook deze loopstation pedal is van “Keep it simple” en “Let’s play”!

Leverbaar sinds2016
Aantal tracks2
Opnametijd5 minuten
Aantal geheugenplaatsen99
USB connectorJa
StereoJa
DisplayGeen display alleen led indicatie
Ritmebegeleiding40 ingebouwde drumritmes
VoedingAdapter, geen batterij mogelijkheid
TC-Electronic Dito X4 Looper

#4 Electro-Harmonix

Electro-Harmonix bouwt al jaren betrouwbare effectpedalen en heeft ook voor de loop pedalen een goede reputatie opgebouwd. Alle pedalen zijn voorzien van stevige metalen behuizingen zoals alle pedalen van Electro-Harmonix.

Electro-Harmonix Nano Looper 360

Electro Harmonix Nano Looper 360
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

De Nano Looper 360 van Electro-Harmonix houdt ook van simpel en gebruiksvriendelijkheid. Geen ellenlange menu’s waar je je doorheen moet worstelen, nee ook gewoon aanzetten en spelen en dubben maar. Overdubbing is onbegrensd en de Nano Looper 360 heeft verder 24-bit audiokwaliteit.

Trouwens de Nano Looper 360 wordt geleverd met een adapter

Enige nadeel, de audio is mono. Maar als dat voor jou geen prioriteit heeft, heb je er een fijn apparaatje aan.

Leverbaar sinds2014
Aantal tracks1
Opnametijd6 minuten
Aantal geheugenplaatsen11
USB connectorNee
StereoNee
DisplayGeen display alleen led indicatie
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter inclusief
Electro-Harmonix Nano Looper 360

Electro-Harmonix 720 Stereo Looper pedaal

De twee grootste verschillen ten opzichte van de Nano Looper 360 zijn dat deze Nano Looper 720 wel een stereo uitgang heeft en een dubbele opnametijd. Maar ook dat je twee switches hebt, waardoor je niet meer hoeft te dubbelswitchen.

Net iets uitgebreider en wat meer aflezing op de pedaal zelf, en wordt ook geleverd inclusief adapter. Deze looper is uitbreidbaar met een externe switch, de Electro Harmonix Triple Foot Controller, voor het gebruikelijke bediengemak.

Leverbaar sinds2016
Aantal tracks1
Opnametijd12 minuten
Aantal geheugenplaatsen11
USB connectorNee
StereoJa
DisplayGeen display alleen led indicatie
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter inclusief
Electro Harmonix 720 Stereo Looper

Electro-Harmonix 1440 Stereo Looper pedaal

De laatste in de serie maar “last but not least”is deze Electro-Harmonix 1440 Stereo Looper met maar liefst 24 minuten aan opnametijd. De meest uitgebreide van de drie, met daarbij flink wat meer uitbreidingen ten opzichte van de eerste twee. Zelfs midi is bij deze Electro-Harmonix 1440 Stereo Looper pedaal een mogelijkheid, dus tempo-synchronisatie met een extern MIDI-apparaat is mogelijk.

Ook deze looper is natuurlijk uitbreidbaar met een externe switch, de Electro Harmonix Triple Foot Controller, voor het gebruikelijke bediengemak.

Leverbaar sinds2020
Aantal tracks1
Opnametijd24 minuten
Aantal geheugenplaatsen20
USB connectorJa
StereoJa
DisplayDisplay en led indicatie
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter inclusief
Electro Harmonix 1440 Stereo Looper

#5 MXR M303 Clone Looper Pedal

MXR M303 Clone Looper Pedal
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:18

Niet bepaald een budget looper pedaal, maar wel een erg gebruiksvriendelijk en handig om op een pedalboard te plaatsen met weinig plaats. Ondanks dat hij zo klein is, heeft deze MXR M303 Clone Looper pedaal wel twee switches om onder andere de loop te starten en een voor te stoppen.

MXR blijft natuurlijk een topmerk onder de effectpedalen, daar hoort deze M303 Clone Looper absoluut bij.

Leverbaar sinds2019
Aantal tracks1
Opnametijd6 minuten
Aantal geheugenplaatsen
USB connectorNee
StereoNee
DisplayGeen display alleen led indicatie
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter inclusief
MXR M303 Clone Looper Pedal

#6 Fazley LPR-01 Loopin’ Larry looper pedal

Fazley LPR-01 Loopin’ Larry looper
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:18

Zoek je toch nog iets goedkopers, dan is er nog deze Fazley LPR-01 looper pedaal. Een waardevolle oefentool waarmee je ongelimiteerde overdubs kunt maken. De pedaal bevindt zich in een kleine (mini pedaal), stevige aluminium behuizing en is zeer simpel te bedienen middels een switch voor de verschillende tracks en de voetswitch. Verder zit er nog een potmeter op om het volume te regelenMet deze pedaal kun je tot 30 minuten opnemen en heeft een zeer acceptabele audiokwaliteit.

Adapter is echter niet inclusief, maar als je een pedalboard met een voeding hebt is dat natuurlijk niet erg. Hij past met zijn formaat

Leverbaar sinds2019
Aantal tracks1
Opnametijd30 minuten
Aantal geheugenplaatsen3
USB connectorJa
StereoNee
DisplayGeen display alleen led indicatie
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter niet inclusief
Fazley LPR-01 Loopin’ Larry looper pedal

#7 Harley Benton Mini Looper

Harley Benton Mini looper
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 16 december 2023 – 13:20

En het kan nog iets goedkoper, maar dan moet je wel een paar functies laten liggen. Maar de belangrijkste functies zitten er natuurlijk op. Deze Harley Benton Mini Looper is een simpele rechttoe rechtaan loop pedaal, waar je snel wat creatieve riffs van jezelf kunt opnemen en onbeperkt kunt overdubben natuurlijk.

Ook deze pedaal bevindt zich in een stevige behuizing en neemt weinig plaats op je pedalboard in. Verder heeft deze Mini looper heeft veel goede reviews en is populair onder gitaristen, soms is “Less more”. Wanneer je een compacte looper zoekt voor een zacht prijsje, is dit misschien ook wel wat voor jou.

Leverbaar sinds2016
Aantal tracks1
Opnametijd10 minuten
Aantal geheugenplaatsen
USB connectorNee
StereoNee
DisplayGeen display alleen led indicatie
RitmebegeleidingNee
VoedingAdapter niet inclusief
Harley Benton Mini Looper

4. Veel gestelde vragen over looper pedalen

Hebben looper pedalen voeding nodig?

Jazeker, looper pedalen hebben DC voeding nodig. Meestal is dit 9 volt, maar let hierbij vooral op de stroomsterkte. Wanneer je looper pedaal 90 mA trekt, moet je ook minimaal een adapter hebben van 90 mA, het liefst meer. Wanneer je een pedalboard voeding hebt, tel je de stromen bij elkaar op en kijkt dan of de pedalboard voeding voldoet. Meestal hebben pedalboard voedingen meerdere outputs.

Er zijn ook enkele looper pedalen die op batterijen werken, maar je zult meestal zien dat de meeste een voeding nodig hebben.

Wat is een looper pedaal?

Met een looper pedaal kun je van een nummer of liedje een loop, is een herhaling, creëren. Dit kun je met een gitaar, maar ook met zangpartijen of drumpartijen.

Verder kun je zo’n loop eindeloos overdubben, hetgeen betekent je kunt er steeds weer een stukje muziek overheen spelen in het geval van een gitaar bijvoorbeeld.

Looperpedalen zijn beschikbaar in vele vormen, met weinig opnametijd en functies tot eindeloos veel functies en opnametijd.

Kun je een looper pedaal voor iedere gitaarversterker gebruiken?

Het antwoord is ja, je kunt loopers voor iedere gitaarversterker gebruiken.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
gear4music.nl
thomann.de
klundertmusic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:20

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
klundertmusic.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
bax-shop.nl
bol.com
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:20

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
gear4music.nl
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:19

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:18

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:18

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *