Beste EQ pedalen: Verbeter je geluid met een equalizer

Wil je jouw gitaar of basgitaar naar een hoger niveau tillen? Dan is een equalizer (EQ) pedaal een absolute must-have in je arsenaal van effectpedalen. Met een EQ pedaal kun je de frequenties van je geluid aanpassen en zo je klank vormgeven zoals jij het wilt. Maar wat is een equalizer precies en hoe werkt het? In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over EQ pedalen en deel ik mijn topkeuzes voor de beste EQ pedalen op de markt. Dus lees snel verder!

1. Wat is een equalizer?

De term equalizer verwijst naar een apparaat dat wordt gebruikt om de frequenties van geluid aan te passen. Met een equalizer kun je specifieke frequenties versterken of verzwakken, zoals de lage tonen, middentonen en hoge tonen. Door aan de knoppen van de equalizer te draaien, kun je de intensiteit van deze frequenties aanpassen en zo de gewenste geluidsbalans creëren.

2. Een handig hulpmiddel voor geluidsverbetering

Een EQ, of equalizer, is een handig hulpmiddel om je geluid te verbeteren. Met een EQ kun je de frequenties van je geluid aanpassen, waardoor je de klank precies kunt vormgeven zoals jij het wilt. Wil je bijvoorbeeld meer nadruk leggen op de lage tonen, of juist de hoge tonen laten opvallen? Het is als het ware een extra gereedschap om je geluid naar een hoger niveau te tillen. Dus als je op zoek bent naar een manier om je geluid te verbeteren en meer controle te hebben over je klank, dan is een EQ pedaal een absolute must-have in je collectie van effectpedalen.

3. Equalizer afstellen voor de perfecte klank

Het afstellen van een equalizer is essentieel om de perfecte klank te bereiken. Met een equalizer pedaal kun je de frequenties van je geluid aanpassen en zo de gewenste geluidsbalans creëren. Maar hoe kun je een equalizer afstellen voor de beste resultaten?

Een goede vuistregel is om te beginnen met het instellen van de EQ op de “flat” stand. Dit betekent dat alle frequenties op hetzelfde niveau staan. Luister vervolgens naar je geluid en bepaal welke frequenties je wilt aanpassen. Wil je bijvoorbeeld meer nadruk leggen op de lage tonen, of juist de hoge tonen laten opvallen?

Begin met het aanpassen van de frequenties die je wilt versterken of verminderen. Draai de knoppen langzaam omhoog of omlaag en luister goed naar het effect op je geluid. Maak kleine aanpassingen totdat je de gewenste klank hebt bereikt.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de context waarin je speelt. Als je bijvoorbeeld live optreedt, kan het zijn dat je de EQ moet aanpassen om het geluid aan te passen aan de akoestiek van de zaal. Experimenteer en luister naar wat het beste werkt voor jouw situatie.

Onthoud wel dat het afstellen van een equalizer een kwestie is van persoonlijke voorkeur en smaak. Wat voor de ene persoon goed klinkt, kan voor een ander niet werken. Neem de tijd om te experimenteren en te ontdekken welke instellingen het beste bij jou en je muziek passen. Uiteindelijk gaat het erom dat je de klank bereikt die je wilt horen.

4. Hoe werkt een equalizer?

Een equalizer is een apparaat dat de frequenties van je geluid aanpast. Maar hoe werkt dit precies? Een equalizer is voorzien van verschillende regelaars, ook wel bekend als banden, waarmee je specifieke frequenties kunt versterken of verzwakken. Elk band is verantwoordelijk voor een bepaald frequentiebereik. Net zoals je de lage tonen, de middentonen en de hoge tonen bij een gitaarversterker hebt. Met een EQ heb je meerdere banden over het frequentiebereik, afhankelijk welk type EQ je hebt.

Door aan de knoppen van de equalizer te draaien of te schuiven (afhankelijk van merk en type), kun je de intensiteit van bepaalde frequenties aanpassen. Dit stelt je in staat om de gewenste geluidsbalans te creëren en je klank te vormen zoals jij het wilt. Het is als het ware een extra gereedschap om je geluid op verschillende frequentie bereiken te detailleren. Met een equalizer kun je je gitaar of basgitaar echt laten schitteren en je geluid naar een hoger niveau tillen.

4.1 Frequenties aanpassen voor de gewenste geluidsbalans

Met een EQ kun je de frequenties van je geluid aanpassen en zo de gewenste geluidsbalans creëren. Door de knoppen van de equalizer te draaien, kun je specifieke frequenties versterken of verzwakken, zoals de lage tonen, de middentonen en de hoge tonen. Op deze manier kun je de klank van je gitaar of basgitaar vormgeven zoals jij het wilt.

Experimenteer met het aanpassen van de verschillende frequenties en luister goed naar het effect op je geluid. Maak kleine aanpassingen totdat je de gewenste geluidsbalans hebt bereikt. Onthoud dat het afstellen van een equalizer een kwestie is van persoonlijke voorkeur en smaak, dus neem de tijd om te experimenteren en te ontdekken welke instellingen het beste bij jou en je muziek passen. Met een EQ kun je echt je geluid verbeteren, maar als je het niet goed doet helaas ook verslechteren.

4.2 Een effectpedaal als EQ

Een equalizer pedaal is een handige en compacte oplossing om je geluid te verbeteren. In plaats van een aparte equalizer te gebruiken, kun je een effectpedaal met een ingebouwde equalizer gebruiken om de frequenties van je geluid aan te passen. Dit betekent dat je niet alleen de klank kunt vormgeven zoals jij het wilt, maar ook ruimte kunt besparen op je pedalboard.

Equalizer Boss GE-7

Met een effectpedaal als EQ heb je alle flexibiliteit en controle over je geluid binnen handbereik, zonder dat je extra apparatuur hoeft mee te nemen. Het is een handige en veelzijdige tool voor gitaristen en bassisten die hun geluid willen verbeteren.

Er bestaan diverse soorten EQ pedalen, je hebt ze met een 6 bands EQ maar ook met 10 bands EQ.

Equalizer pedalen met 6 bands zijn iets compacter en bieden vaak voldoende mogelijkheden om je geluid naar wens aan te passen. Ze zijn ideaal voor gitaristen en bassisten die op zoek zijn naar een eenvoudige en betaalbare oplossing om hun geluid te verbeteren.

EQ pedalen met 10 bands bieden nog meer flexibiliteit en precisie. Met deze pedalen kun je elk frequentiebereik nauwkeurig afstellen, waardoor je nog gedetailleerder je geluid kunt vormgeven. Ze zijn vooral geschikt voor gevorderde muzikanten en geluidstechnici die op zoek zijn naar maximale controle over hun klank.

4.3 Je single coil element als een humbucker laten klinken

Wil je het geluid van je single coil element op je gitaar laten klinken als een humbucker? Dan kan een equalizer pedaal je daarbij helpen. Met een equalizer pedaal kun je de frequenties van je geluid aanpassen en zo de klank van je single coil element versterken. Door bepaalde frequenties te versterken, kun je meer warmte en body aan je geluid toevoegen, waardoor het meer lijkt op het geluid van een humbucker.

Experimenteer met het versterken van de lage tonen en de middentonen, en verminder de hoge tonen iets om het geluid van je single coil element voller en dikker te laten klinken.

4.4 Je humbucker als een single coil laten klinken

Wil je het geluid van je humbucker op je gitaar laten klinken als een single coil? Ook dat kan een EQ pedaal. Met de EQ pedaal kun je de frequenties van je geluid aanpassen en zo de klank van je humbucker veranderen. Door bepaalde frequenties te versterken, kun je meer helderheid en twang aan je geluid toevoegen, waardoor het meer lijkt op het geluid van een single coil.

Experimenteer met het versterken van de hoge tonen en het verminderen van de lage tonen om het geluid van je humbucker helderder en sprankelender te laten klinken. Je kunt ook spelen met de middentonen om de klank meer in de richting van een single coil te laten gaan.

Met een equalizer pedaal heb je de flexibiliteit om je geluid precies naar jouw smaak aan te passen. Dus als je die karakteristieke single coil klank wilt bereiken met je humbucker, is een EQ pedaal de tool om te gebruiken.

5. De beste EQ pedalen op de markt

Nu je weet wat een equalizer is en hoe het werkt, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de beste EQ pedalen op de markt.

#1 Boss GE-7 equalizer pedal

Boss GE-7 Graphic Equalizer
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

De Boss GE-7 equalizer pedaal is een van de beste compacte EQ pedalen op de markt. Met dit pedaal kun je de frequenties van je geluid nauwkeurig aanpassen en zo je klank vormgeven zoals jij het wilt. De GE-7 heeft 7 banden waarmee je specifieke frequenties kunt versterken of verzwakken, waardoor je volledige controle hebt over je geluidsbalans. Dit pedaal is zeer veelzijdig en kan gebruikt worden voor zowel gitaar als basgitaar.

Of je nu op zoek bent naar een extra boost voor je solo’s of een strakke baslijn wilt creëren, de Boss GE-7 equalizer pedal kan het allemaal. Met zijn stevige constructie en gebruiksvriendelijke bedieningselementen is dit pedaal een betrouwbare keuze voor elke muzikant die zijn geluid naar een hoger niveau wil tillen.

#2 MXR M109S Six Band EQ equalizer effectpedaal

De MXR M109S Six Band EQ equalizer effectpedaal is een uitstekende keuze voor gitaristen en bassisten die op zoek zijn naar een compacte en veelzijdige equalizer pedaal. Met deze pedaal kun je de frequenties van je geluid nauwkeurig aanpassen en zo je klank vormgeven zoals jij het wilt.

Het MXR M109S Six Band EQ pedaal heeft zes banden waarmee je specifieke frequenties kunt versterken of verzwakken. Hierdoor heb je volledige controle over je geluidsbalans. Of je nu meer nadruk wilt leggen op de lage tonen voor een diepere baslijn, of de hoge tonen wilt laten opvallen voor heldere solo’s, met dit pedaal kun je het allemaal bereiken.

De pedaal is ook zeer gebruiksvriendelijk. De knoppen zijn gemakkelijk te bedienen en de LED-lampjes geven duidelijk aan welke frequenties je aan het aanpassen bent. Bovendien is het pedaal stevig gebouwd en kan het tegen een stootje, waardoor het perfect is voor zowel live optredens als studio-opnames.

De MXR M109S Six Band EQ equalizer effectpedaal is een goede toevoeging aan je pedalboard. Het biedt je de flexibiliteit en controle over je geluid die je nodig hebt om je spel naar een hoger niveau te tillen. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbaar en veelzijdig EQ pedaal, dan is het MXR M109S Six Band EQ pedaal zeker een aanrader.

#3 Boss EQ-200 Graphic Eq

Boss EQ-200 Graphic Equalizer effectpedaal
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Wil je nog wat meer banden als wat de GE-7 heeft, dan is de Boss EQ-200 Graphic Eq iets voor jou. Hij neemt wel iets meer plaats in op je pedalboard, maar heeft zoveel meer mogelijkheden. Met dit pedaal kun je de frequenties van je geluid nog nauwkeuriger aanpassen en zo je klank vormgeven zoals jij het wilt.

Deze equalizer pedaal heeft 10 banden waarmee je specifieke frequenties kunt versterken of verzwakken. Hierdoor heb je een enorme flexibiliteit en precisie bij het afstellen van je geluidsbalans. Of je nu de lage tonen wilt versterken voor een diepere bas of de hoge tonen wilt laten opvallen voor sprankelende solo’s, met de Boss EQ-200 Graphic Eq kun je het allemaal bereiken.

Wat dit pedaal echt bijzonder maakt, is de mogelijkheid om twee verschillende EQ-instellingen te combineren. Hierdoor kun je complexe en unieke geluiden creëren die perfect passen bij jouw speelstijl. Daarnaast heeft het pedaal ook een ingebouwde boost-functie, waarmee je je geluid nog verder kunt versterken.

De Boss EQ-200 Graphic Eq is ook zeer gebruiksvriendelijk. Het heeft een overzichtelijk display waarop je alle instellingen duidelijk kunt zien. Daarnaast kun je met de Boss Tone Studio software nog meer opties en functies ontdekken en je geluid nog verder aanpassen.

Kortom, de Boss EQ-200 Graphic Eq is een uitstekende keuze voor muzikanten die op zoek zijn naar maximale controle over hun geluid. Met zijn 10 banden, de mogelijkheid om twee EQ-instellingen te combineren en de ingebouwde boost-functie, biedt dit pedaal alle flexibiliteit en veelzijdigheid die je nodig hebt om je geluid naar een hoger niveau te tillen.

#4 MXR M108S Ten Band EQ equalizer effectpedaal

Ook MXR heeft een effectpedaal met meer banden, de MXR M108S Ten Band EQ equalizer effectpedaal. Met zijn tien banden kun je specifieke frequenties nauwkeurig aanpassen en zo je geluidsbalans precies vormgeven zoals jij het wilt. Of je nu de lage tonen wilt versterken voor een diepere bas, de middentonen wilt benadrukken voor een krachtigere gitaarsolo, of de hoge tonen wilt laten opvallen voor sprankelende akkoorden, met de MXR M108S Ten Band EQ kun je het allemaal bereiken.

Ook deze pedaal is zeer gebruiksvriendelijk, met gemakkelijk te bedienen knoppen en LED-lampjes die duidelijk aangeven welke frequenties je aan het aanpassen bent. Je kunt eenvoudig kleine aanpassingen maken totdat je de gewenste klank hebt bereikt. Bovendien is de MXR M108S Ten Band EQ gebouwd met duurzaamheid in gedachten, zodat het bestand is tegen de ruige omstandigheden van live optredens en intensief gebruik.

Een ander voordeel van de MXR M108S Ten Band EQ is de mogelijkheid om presets op te slaan. Hiermee kun je je favoriete instellingen opslaan en met één druk op de knop oproepen. Dit bespaart tijd en maakt het gemakkelijk om tijdens live optredens snel van geluidsinstelling te wisselen.

Kortom, de MXR M108S Ten Band EQ equalizer effectpedaal is een uitstekende keuze voor muzikanten die op zoek zijn naar maximale controle over hun geluid. Met zijn tien banden, gebruiksvriendelijke bedieningselementen en de mogelijkheid om presets op te slaan, biedt dit pedaal alle flexibiliteit en veelzijdigheid die je nodig hebt om je geluid naar een hoger niveau te tillen.

#5 Maxon GE601 grafische equalizer

Maxon GE601 grafische equalizer
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:10

De Maxon GE601 grafische equalizer is een uitstekende keuze voor muzikanten die op zoek zijn naar een veelzijdig en krachtig equalizer pedaal. Met zijn zes banden kun je specifieke frequenties nauwkeurig aanpassen en zo je geluidsbalans precies vormgeven zoals jij het wilt.

Dit pedaal is zeer gebruiksvriendelijk, met gemakkelijk te bedienen schuifregelaars waarmee je de intensiteit van elke frequentie kunt aanpassen. Of je nu de lage tonen wilt versterken voor een diepere bas, de middentonen wilt benadrukken voor een krachtigere gitaarsolo, of de hoge tonen wilt laten opvallen voor sprankelende akkoorden, met de Maxon GE601 kun je het allemaal bereiken.

Een ander voordeel van de Maxon GE601 is de mogelijkheid om het pedaal in te schakelen of uit te schakelen met een eenvoudige voetschakelaar. Hierdoor kun je gemakkelijk schakelen tussen je EQ-instellingen tijdens live optredens of opnamesessies.

De Maxon GE601 is ook gebouwd met duurzaamheid in gedachten. Het pedaal is stevig en robuust, waardoor het bestand is tegen intensief gebruik en de ruige omstandigheden van live optredens.

Kortom, de Maxon GE601 grafische equalizer is een betrouwbare en veelzijdige keuze voor muzikanten die hun geluid naar een hoger niveau willen tillen. Met zijn nauwkeurige frequentieaanpassingen en gebruiksvriendelijke bedieningselementen biedt dit pedaal alle flexibiliteit en controle die je nodig hebt om je klank te vormen zoals jij het wilt.

#6 Behringer EQ700 Graphic EQ

Behringer EQ700 Graphic Equalizer Pedal
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

De Behringer EQ700 Graphic EQ is een uitstekende keuze voor je wanneer je op zoek bent naar een betaalbaar en toch veelzijdige equalizer pedaal. Met zijn zeven banden kun je specifieke frequenties nauwkeurig aanpassen en zo je geluidsbalans precies vormgeven zoals jij het wilt. Hij is een beetje gebaseerd op de Boss GE-7, alleen een stuk goedkoper.

De pedaal is zeer gebruiksvriendelijk, met gemakkelijk te bedienen schuifregelaars waarmee je de intensiteit van elke frequentie kunt aanpassen. Of je nu de lage tonen wilt versterken voor een diepere bas, de middentonen wilt benadrukken voor een krachtigere gitaarsolo, of de hoge tonen wilt laten opvallen voor sprankelende akkoorden, ook met de Behringer EQ700 kun je het allemaal bereiken.

De constructie van de Behringer EQ700 is van kunststof, dus minder degelijk als de Boss, maar is daarom ook een van de factoren waarom goedkoper is. Ook kan hij wat meer ruis veroorzaken als bijvoorbeeld de top EQ pedalen. Het pedaal is gebouwd om lang mee te gaan en is bestand tegen intensief gebruik. Daarnaast heeft het pedaal ook een true bypass-schakelaar, waardoor je geluid niet wordt beïnvloed wanneer het pedaal is uitgeschakeld.

Kortom, de Behringer EQ700 Graphic EQ is een zeer betaalbare en veelzijdige keuze voor muzikanten die hun geluid willen verbeteren maar niet het budget hebben voor de topmerken. Met zijn nauwkeurige frequentieaanpassingen, gebruiksvriendelijke bedieningselementen en stevige constructie biedt dit pedaal alle flexibiliteit en controle die je nodig hebt om je klank te vormen zoals jij het wilt.

#7 Mooer Graphic G equalizer

Mooer Graphic G equalizer
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

De Mooer Graphic G equalizer is een compact en betaalbaar EQ pedaal dat je geluid naar een hoger niveau kan tillen. Met zijn zeven banden kun je specifieke frequenties nauwkeurig aanpassen en zo je geluidsbalans vormgeven zoals jij het wilt. Of je nu de lage tonen wilt versterken voor een diepere bas, de middentonen wilt benadrukken voor een krachtigere gitaarsolo, of de hoge tonen wilt laten opvallen voor sprankelende akkoorden, met de Mooer Graphic G equalizer kun je het allemaal bereiken.

Dit pedaal is zeer gebruiksvriendelijk, met gemakkelijk te bedienen schuifregelaars waarmee je de intensiteit van elke frequentie kunt aanpassen. Je kunt eenvoudig kleine aanpassingen maken totdat je de gewenste klank hebt bereikt. Bovendien is de Mooer Graphic G equalizer zeer compact en neemt hij weinig ruimte in op je pedalboard, waardoor het een handige keuze is voor muzikanten die onderweg zijn.

Ondanks zijn compacte formaat biedt de Mooer Graphic G equalizer toch een solide constructie en duurzaamheid. Het pedaal is gebouwd om lang mee te gaan en is bestand tegen intensief gebruik. Daarnaast heeft het pedaal ook een true bypass-schakelaar, waardoor je geluid niet wordt beïnvloed wanneer het pedaal is uitgeschakeld.

#8 Fazley GEQ-01 Guitar Tone Gary equalizer effectpedaal

Fazley GEQ-01 Guitar Tone Gary equalizer effectpedaal
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:10

De Fazley GEQ-01 een zeer betaalbare analoge 5-band equalizer, waarbij je elke frequentie met 18 decibel kun verlagen of verhogen. Daarnaast zit er een volume-potmeter op voor het algemene volumeniveau. Met andere woorden, ook de Guitar Tone Gary kan je helpen om je klank extra helderheid te geven of meer low end. Daarnaast kun je hem bijvoorbeeld ook inzetten als boost voor je solo’s.

Dankzij deze vriendelijke prijs biedt deze true bypass stompbox een toegankelijke manier on kennis te maken met de equalizer. Kortom, een waardevolle toevoeging voor op je pedalboard wanneer je een klein budget hebt.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
bax-shop.nl
klundertmusic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Verkrijgbaar bij:

bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:10

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:09

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *