Beste elektrische gitaarsnaren

De beste elektrische gitaar snaren voor jou spelen fijn, en gaan zo lang mogelijk mee. Zo hoop je natuurlijk lang van je snaren te kunnen genieten. De beste elektrische gitaarsnaren hoeven echter niet altijd de duurste snaren te zijn. Verderop in dit artikel laat ik je de betere snarensets zien. Dit zijn in mijn ogen de betere gitaarsets, waarbij ik ook let op de prijs – kwaliteit verhouding.

Onderstaand nog een opsomming van verschillende soorten materialen, waar de beste elektrische gitaarsnaren van gemaakt worden:

 • Vernikkelde stalen snaren: gebruikt en populair voor de meeste muziekstijlen
 • Roesvrijstalen snaren: deze snaren hebben een langere levensduur
 • Verzilverde snaren: worden vaak gebruikt door Jazz- en Bluesgitaristen
 • Cobalt snaren: deze snaren hebben een hogere output en zijn populair bij Rock- en Metalgitaristen

1. De impact van elektrische gitaarsnaren

Iedere snaar heeft zijn eigen eigenschappen. Afhankelijk van de constructie en de gebruikte materialen zal de ene snaar meer of minder harmonische weergeven dan de andere snaar bij eenzelfde harde aanslag.

Zo zijn er snaren die speciaal gemaakt zijn voor blues, of voor rock, enzovoorts.

Elektrische gitaarsnaren

1.1. Gitaarsnaren vervangen

Wanneer en hoe vaak je je elektrische gitaarsnaren moet vervangen staat nergens geschreven. Feit is dat je ze om de zoveel tijd wel een keer moet vervangen. Wanneer je gitaar snaar is gesprongen, is het logisch, maar als ze niet stuk zijn na een bepaalde tijd, zou ik toch overwegen om ze te vervangen. Bedenk dat een snaar die ouder is en langer op spanning heeft gestaan op je gitaar, in klank vervaagt en minder mooi wordt. Vervang ze dus op tijd!

1.2. Dikte snaren

Voor elektrische gitaren heb je heel veel verschillende diktes. Het blijft een persoonlijke keuze waarmee wij je graag willen helpen. In onderste tabel een grove indeling voor de verschillende diktes:

Snaardikte (Inches)ToonEigenschap
Extra lichte snaren (0.08 – 0.038) en kleinerHelder met weinig basrespons-Zeer makkelijk te bespelen
-Geschikt voor pop en country
Lichte snaren (0.09 – 0.042) Helder en meer klankbalans-Makkelijk te bespelen
-Geschikt voor o.a. rock, pop blues
Medium snaren (0.010 – 0.046)Vollere toon-Moeilijker te bespelen
-Geschikt voor o.a. rock, pop blues
Zware snaren (0.011 – 0.05) of hogerKrachtige toon met veel basrespons-Lastig om te bespelen
-Geschikt voor vooral hardrock en metal

1.3. Gitaarsnaren kopen

Soms is het wat lastiger om te zeggen, dit of dat is de beste snaar. We hebben ook te maken met een prijskaartje, en aan dit prijskaartje hangt een bepaalde kwaliteit. Over het algemeen kun je zeggen dat duurdere snaren ook een betere kwaliteit hebben, ze kunnen beter tegen roest en corrosie. Ze hebben een betere klank (wat soms ook een persoonlijke kwestie is) en levensduur.

De prijs-kwaliteit verhouding is een belangrijke factor.

Maar soms hoef je niet zo nodig hoge kwaliteit snaren te hebben, en heb je liever een goedkopere set die qua prijs (budget) meer voor je betekent. De zogenaamde prijs-kwaliteit komt hier om de hoek kijken.

Wanneer je als professionele gitarist veel speelt en regelmatig optreedt, kunnen dure snaren een heel goed investering zijn. Dan wil je ook alleen maar de beste (lees: de wat duurdere) gitaarsnaren.

Goedkope snaren zijn betaalbaar en kunnen nog steeds een acceptabele klank en speelervaring opleveren, vooral voor de beginnende gitaristen of als je niet zo vaak speelt. Hierdoor kun je ook eens sneller je snaren vervangen, wanneer je maar een klein budget hebt. Of je kunt eens experimenteren met verschillende snaren, iets wat ik ook wel eens vaker gedaan heb.

1.4. Snaarmerken

Je hebt zoveel verschillende merken dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Alle gitaarproducenten brengen sowieso al eigen gitaarmerken uit. Verder heb je ook merken die zich alleen maar specialiseren op snaren. Hieronder de bekendste en populairste merken:

 • Ernie Ball: Bekend van de Music Man gitaren, is een van de meest populaire snaarmerken ter wereld. Bekend om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en veelzijdigheid. Ikzelf ben een grote fan van deze snaren.
 • D’Addario: Een ander bekend merk van gitaarsnaren dat een breed scala aan opties biedt voor elektrische gitaren. Ze staan bekend om hun consistentie en lange levensduur. Ook deze snaren heb ik wel eens gebruikt.
 • Elixir: Dit merk is populair vanwege hun langdurige coating die beschermt tegen roest en corrosie, waardoor ze langer meegaan dan de meeste andere snaren.
 • GHS: GHS biedt een breed scala aan opties voor elektrische gitaren, van lichte tot zware snaren. Ze staan bekend om hun heldere en gebalanceerde klank.
 • Fender: Wie kent de Fender gitaar niet? Dit iconische merk biedt verschillende typen elektrische gitaarsnaren, waaronder de populaire “Super Bullets” en “Bullet” snaren. Ze staan bekend om hun heldere klank en betrouwbaarheid. Regelmatig gebruik ik deze ook.
 • Dunlop: Dit merk biedt een breed scala aan opties voor elektrische gitaren, waaronder de populaire “Heavy Core” en “Zakk Wylde” snaren. Ze staan bekend om hun rijke en krachtige klank.

2. De beste lichte tot medium snaren

Onderaan heb ik mijn best gedaan om de best mogelijke gitaarsnaren voor je te selecteren. Ik heb zoveel mogelijk vanuit mijn eigen ervaring een selectie gemaakt. En natuurlijk heb ik ook gekeken naar mijn ervaring en de beste reviews.

Hieronder een selectie voor lichte tot medium snaren:

#9 Fazley EGS03 snaren voor elektrische gitaar (regular)
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

#1 D’Addario EXL110

D’Addario’s meest verkochte snaar voor de elektrische gitaar. Ze hebben een goede reputatie, en deze snaren set is er een van. De snaren laten zich goed buigen, hoewel ze een 010 zijn.

Deze snaren staan bekend om hun duidelijke toon en kwaliteit.

Dikte (Inch)Materiaal
0.010 – 0.046Staal, nickel: gepatenteerde kern van hoog koolstofstaal
D’Addario EXL110

#2 Elixer 12052

De Elixer snaren staan bekend en worden geprezen om hun uitermate hoge kwaliteit. Ze hebben een eigen ontwikkelde coating, de Nanoweb-coating, die de snaar bescherm tegen vuil en corrosie. Hier door wordt de levensduur verlengd.

Deze snaren zouden 5x langer mee moeten gaan zonder hun heldere klank te verliezen. Dit wordt voorkomen door de speciale coating laag die op deze snaar is aangebracht. Hierdoor blijft de snaar sprankelen en niet zo snel dood klinken.

Dikte (Inch)Materiaal
0.010 – 0.046Vernikkeld staal met een Nanoweb-coating
Elixer 12052

#3 D’Addario EXL120

Dezelfde soort snaar als de EXL110, alleen een maatje kleiner. De EXL110 liet zich makkelijk buigen, nou deze laat zich nog makkelijker buigen.

Goede kwaliteit snaren, ze klinken alleen wat dunner als de EXL110.

Dikte (Inch)Materiaal
0.009 – 0.042Staal, nickel: gepatenteerde kern van hoog koolstofstaal
D’Addario EXL120

#4 Ernie Ball 2222 Hybrid Slinky 009

Ernie Ball snaren zijn super populair onder gitaristen die rock, blues en pop spelen. Ze zijn vooral populair voor hun betrouwbaarheid en lange levensduur. Buigen gaat soepel, en hebben dus een goede buigzaamheid.

Dikte (Inch)Materiaal
0.009 – 0.046Vernikkeld staal met speciaal gehard vertind koolstofstaal
Ernie Ball 2222 Hybrid Slinky 009

#5 Fender 3250R Super Bullets regular

Ook Fender heeft hoogwaardige gitaarsnaren. Deze set biedt een gebalanceerde toon en gemakkelijke bespeelbaarheid.

De toon is helder en ze intoneren goed. Wat is intoneren? Lees hier mijn artikel.

Geschikt voor alle speel- en muziekstijlen.

Dikte (Inch)Materiaal
0.010 – 0.046Vernikkeld staal
Fender 3250R Super Bullets regular

#6 Fender 3150LR Original Bullets

Ook deze Fender snaren zijn een goede keuze. Met dezelfde kwaliteiten als #5, alleen iets dunner, waardoor de buigzaamheid weer iets beter is. Ten koste van iets vollere toon natuurlijk.

Dikte (Inch)Materiaal
0.009 – 0.046Vernikkeld staal
Fender 3150LR Original Bullets

#7 Ernie Ball 2223 Super Slinky 009

Enige verschil met de Ernie Ball 2222 Hybrid Slinky 009 is dat de lage E-snaar dunner is. Voor de rest zelfde snaar als de 2222. Uitstekende snaren set en goede bespeelbaarheid.

De lage E-snaar zal hier iets dunner van klinken als de 2222. Het is aan jou welke voorkeur je hier aangeeft.

Dikte (Inch)Materiaal
0.009 – 0.042Vernikkeld staal met speciaal gehard vertind koolstofstaal
Ernie Ball 2223 Super Slinky 009

#8 Ernie Ball 2221 Regular Slinky 010

Nog een Ernie Ball in mijn top 10. De iets dikkere versie mag niet ontbreken, de 010.

Dikte (Inch)Materiaal
0.010 – 0.046Vernikkeld staal met speciaal gehard vertind koolstofstaal
Ernie Ball 2221 Regular Slinky 010

#9 Fazley EGS03

#9 Fazley EGS03 snaren voor elektrische gitaar (regular)
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Deze Fazley heb ik puur in mijn top 10 omdat hij zo populair is en zo goedkoop. Ik gebruik deze snaar meestal om gitaren uit te proberen. Het is zekere geen slechte snaar, maar doet wel onder in kwaliteit teon van de andere snarensets. Maar daar is de prijs ook naar, prijs-kwaliteit technisch is deze snaar zeker in orde.

Hij is zeker het proberen waard, en voor een beginner is deze snaar zeker aan te raden, hoewel ik de buigzaamheid van de snaar niet zo goed vind. Maar als je niet veel doet buigen, (in solo’s bijvoorbeeld) dan is deze snaar meer dan prima. Ook prima als je niet veel gitaar speelt.

Dikte (Inch)Materiaal
0.010 – 0.046Vernikkeld staal
Fazley EGS03

#10 Fender 250R Super 250s

Nog een Fender snaarset

Dikte (Inch)Materiaal
0.010 – 0.046Vernikkeld staal
Fender 250R Super 250s

3. De beste zware snaren

Gitaarsnaren die beginnen vanaf maat 011 noemen we de zware snaren, vanwege dat dit snaren zijn die moeilijker bespeelbaar zijn. Deze snaren zijn sterker, waardoor je meer kracht moet uit oefenen om ze bijvoorbeeld te buigen. Maar als je op zoek bent naar een snaar met een meer gearticuleerde en agressieve klank, zit je hier op het juiste adres.

Wil jij liever zo’n snaar hebben op je gitaar, kijk dan snel naar onderstaande producten.

#1 Ernie Ball 2220 Power Slinky

Deze set staat voor een volle klank. Met de kwaliteit van Ernie Ball die we gewend zijn, gemaakt van hoogwaardige materialen. Een super warm en helder geluid. Houdt wel rekening er mee dat voor het solowerk, je nogal wat kracht moet gebruiken, voor als je snaren moet buigen.

Maar speel je stevige hardrock of metal, dan is deze snaar zeker wat voor jou.

Dikte (Inch)Materiaal
0.011 – 0.048Vernikkeld staal met speciaal gehard vertind koolstofstaal
Ernie Ball 2220 Power Slinky

#2 Fender 250M

Een Fender snaar hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Fender heeft altijd goede snaren, en deze snaar is geschikt voor iedere gitaar. Hoewel dit een 011 set is, speel de snaar aangenaam. Ze hebben een gedefinieerde heldere en krachtige toon met een stevige output.

Dikte (Inch)Materiaal
0.011 – 0.049Vernikkeld staal
Fender 250M

#3 D’Addario EXL115

Ook D’Addario levert prima snaren in deze categorie. De snaren leveren een vollere en sprankelere klank als zijn dunnere versies

Dikte (Inch)Materiaal
0.011 – 0.049Vernikkeld staal
D’Addario EXL115

#4 Ernie Ball 2720 Cobalt Power Slinky

Deze Ernie Ball wilde ik jullie niet onthouden. Deze snaren zijn een legering van cobalt en nikkel. De legering zorgt er voor dat je een hogere output krijgt, en daarbij meer helderheid dan van de traditionele nikkel gewikkelde snaren.

De Power Slinky is zeer geschikt voor gitaren die in Drop D of C# gestemd zijn. Zeer geschikt voor metal.

Dus als je op zoek bent naar zo’n snaar, de Ernie Ball 2720 Power Slinky is er zeer geschikt voor.

Dikte (Inch)Materiaal
0.011 – 0.048Cobalt
Ernie Ball 2720 Cobalt Power Slinky

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
klundertmusic.nl
bol.com
bax-shop.nl
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
klundertmusic.nl
bax-shop.nl
bol.com
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:33

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
klundertmusic.nl
bol.com
bax-shop.nl
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
klundertmusic.nl
bax-shop.nl
bol.com
conrad.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bol.com
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:31

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023 – 20:26

Verkrijgbaar bij:

bol.com
bax-shop.nl
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:31

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:32

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:31

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023 – 20:26

Verkrijgbaar bij:

bol.com
bax-shop.nl
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:31

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *