Ben je op zoek naar de beste elektrische gitaar als beginner, maar je weet niet waar je moet beginnen? Een goede elektrische gitaar kopen als beginner is niet altijd zo eenvoudig. Vervolgens heb je ook nog de keuze uit nieuw of tweedehands. Marktplaats bijvoorbeeld, staat vol met gitaren, maar het is altijd oppassen geblazen als je geen ervaring hebt en niet weet waar je op moet letten. Daarbij heb je ook nog zoveel verschillende gitaarmerken. Maar los daarvan is het oppassen dat je geen kat in een zak koopt.
Als je verder leest, heb ik het een en ander uit elkaar gezet en een overzichtelijk beeld gemaakt, zodat jij als beginner een goed afweging kunt maken of je voor een nieuwe elektrische gitaar of een tweedehands gitaar moet gaan.
Er zijn genoeg gitaren voor beginners op de markt. Hieronder geef ik je aantal tips die je zou kunnen opvolgen, wanneer je op zoek bent naar jouw beste elektrische gitaar:
Fender, Gibson, Ibanez, Music Man, PSR, dit zijn allemaal premium gitaren merken, en ook tweedehands betaal je hier voor. Deze elektrische gitaren behouden hun waarde namelijk vrij goed, dus daar zul je tweedehands ook voor betalen als je hier voor wilt gaan. Bijkomend voordeel van premium gitaren is wel, dat de vervangende hardware en onderdelen wat makkelijker verkrijgbaar zijn.
Voor de wat minder bekendere merken, en dat zijn er duizenden, zijn er vele elektrische gitaren verkrijgbaar. Zowel tweedehands als nieuw. Ook hier is het goed opletten, voor onder de 100 euro is er namelijk niet veel goeds te vinden. Vaak zijn deze gitaren slecht afgewerkt en afgesteld. Maar soms kun je geluk hebben, en wanneer de body en hals verder goed zijn, kun je hier best een goede gitaar van maken. Maar het kost je dan wel nog wat meer aan laten afstellen, en eventuele hardware vervangen, enzovoorts.
Vooral dus wanneer je een premium merk wilt kopen, moet je weten waar je op moet letten. Het hang ook af van jouw intentie, wat je met de gitaar wilt gaan doen natuurlijk. Wil je bijvoorbeeld alleen een gitaar kopen om te kijken of het je bevalt en later toch een andere of nieuwe kopen, of wil je de gitaar die je koopt voor langere tijd gebruiken.
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een 2e hands gitaar wilt kopen. Ik splits de gebreken even in drieën. Gebreken die je kunt herstellen door bijvoorbeeld afstellen. Gebreken die wat lastiger zijn te herstellen en dus wat meer geld kosten om het te herstellen. Gebreken die helemaal niet hersteld kunnen worden.
Hier noem ik de gebreken die wel nog wat geld kunnen kosten, maar wel makkelijk te verhelpen zijn.
Hier bedoel ik de afstelling van de hals (Trussrod), brug en intonatie mee. Met een beetje ervaring zou je dit zelf kunnen doen, lees hier mijn blog over gitaar aftelling, maar je kunt hem ook laten afstellen door een expert. Dit kost dan natuurlijk wel de tijd van de gitaarexpert.
Dit is natuurlijk iets wat je makkelijk zelf kunt doen. In mijn blog hoe je een gitaar besnaart, kun je ook een YouTube filmpje vinden hoe je snaren kunt vervangen.
Slechte of niet functionerende potmeters of schakelaars. Wanneer je de elektrische gitaar hebt aangesloten op een versterker, let dan op of de schakelaars en potmeters niet kraken en/of misschien helemaal niet functioneren bij het bedienen. Het kraakgeluid van potmeters en/of schakelaar hoor je vaak goed door de versterker.
Zitten de elementen goed vast, zitten alle schroefjes erin? Werkt de tremolo naar behoren in geval van een Stratocaster model. Ziet de hardware er op het oog goed uit?
Zijn de tuners (stemschroeven) goed instelbaar.
Een tweedehands gitaar kan natuurlijk krassen en deuken hebben. Dit hang af van hoe oud de gitaar is en hoe zuinig de vorige eigenaar is geweest. Maar dit is alleen cosmetisch en heeft niets te doen met de bespeelbaarheid van je gitaar. Wil je geen krassen of deuken, kun je dit ook laten herstellen door een gitaarbouwer.
Zoals eerder gezegd is bij een merk gitaar dit soort dingen makkelijker te vervangen aangezien ze beter verkrijgbaar zijn. Maar ook zonder ervaring zul je dit door een gitaarbouwer of expert moeten laten doen. Heb je meer ervaring en vertrouwen, dan kun je dit ook zelf doen.
Wanneer de frets zijn ingesleten, kunnen ze “gevlakt” worden. Hier hangt natuurlijk wel weer een prijskaartje aan, want dat moet je door een expert laten doen. Let wel op dat de frets niet te dun zijn en niet meer gevlakt kunnen worden. want dan zal een “herfret” moeten plaatsvinden, en dat is een stuk duurdere aangelegenheid, en kost je misschien wel meer als je de gitaar gekost heeft. De frets moeten er namelijk allemaal uitgehaald worden en nieuw ingezet worden, een intensief klusje.
Hieronder de moeilijkere herstelbare gebreken. Deze dingen kosten ook meer geld om te laten doen.
Zoals eerder genoemd is het “herfretten” of “refretten” van je gitaarhals geen makkelijk klusje. De oude frets moeten er met een speciale tang allemaal uitgehaald worden. Mits je er een hobby van wilt maken, laat je dit door een gitaarbouwer doen. Hij heeft hier alle benodigde tools voor.
Barsten in het hout kunnen complicaties veroorzaken. Soms hoeft het geen probleem te zijn en kan het hersteld worden door een gitaarbouwer, maar voor een goedkopere gitaar is het dit niet waard.
Dit is een groter probleem, soms kan het hersteld worden door een gitaarbouwer, maar vaak ook niet.
Dit kan ook een groter probleem zijn, want nogmaals zal de gitaar naar de gitaarbouwer moeten om hersteld te worden.
Laatste 2 problemen kunnen ook gezien worden als niet herstelbaar. Wanneer een trussrod niet meer instelbaar is, kun je de kromming van de gitaarhals niet meer bijstellen. Natuurlijk kun je ook nog de gitaarhals vervangen. Afhankelijk wat de gitaar nog aan waarde heeft.
Ook een te getordeerde hals kan niet meer hersteld worden. Ook hier zal de hals van vervangen moeten worden verhoudingsgewijs van de waarde van desbetreffende gitaar.
Je ziet dat er voor een 2e hands gitaar een aantal zaken komen kijken waar je op moet letten. Een 2e hands gitaar kan zomaar een pareltje zijn, maar kan ook een regelrechte nachtmerrie zijn. Pas op voor iemand die zijn gitaar kwijt wil omdat hij zelf te veel gebreken heeft ontdekt!
Hieronder een overzicht van voor- en nadelen voor een tweedehands elektrische gitaar en een nieuwe elektrische gitaar.
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Squier is een dochteronderneming van een van de bekendste merken ter wereld, Fender. Vroeger maakte Squier nog wel eens slechtere gitaren, hoewel daar ook wel eens pareltjes tussen zaten, maar tegenwoordig vind ik de Squier gitaren een goede tip voor beginners. Ze maken kwalitatief gezien goede gitaren voor een betaalbare prijs. Zelfs voor de gevorderden zitten er prima gitaren bij.
Net als bij Fender, heb je hier onder andere de Telecaster en Stratocaster modellen. Dit zijn de modellen die het meest in het oog springen.
Squier heeft hierin 2 populaire lijnen: de “Affinity”series en de “Classic Vibe” series, waarbij de “Affinity” gitaren meer aan beginners zijn gericht en de “Classic vibe” voor de wat gevorderden. Verder is de “Classic Vibe” serie geïnspireerd op de klassieke Fender-gitaren uit de jaren ’50 en ’60. Ze hebben een vintage uitstraling, en proberen dus ook echt deze tijd uit te stralen. Zo heb je vintage look tuners en de hals is wat dikker zoals het in die jaren ook was.
In de onderste tabel een overzicht van de verschillende beschikbare modellen voor Squier gitaren.
Model | Affinity (beginner) | Classic Vibe (gevorderde) |
Stratocaster | X | X |
Telecaster | X | X |
Jaguar | X | |
Jazzmaster | X | X |
De beste elektrische gitaar zou je kunnen vinden bij de Telecaster modellen van Squier. Hier vinden we 2 bijzondere series terug, de “Affinity” en de “Classic Vibe”.
Er is echter nog een nieuwere serie bij gekomen, de “Sonic” serie. De “Sonic” serie is iets goedkoper als de “Affinity” serie, de body van deze gitaar is iets kleiner, de hals kan wat dunner zijn maar verder verschillen ze niet heel veel. Deze Squier “Sonic” serie is de vervanger van de “Bullet” serie, die nieuwe tonen en configuraties toevoegt.
De “Affinity” en “Sonic” serie is voor de beginner makkelijker, aangezien ze een dunnere body hebben als de “Classic vibe” serie. Hierdoor zijn deze gitaren voor de beginner makkelijker te bespelen.
De topserie van Squier, de “Classic vibe”, heeft betere hardware zoals betere kwaliteit elementen, geüpgraded tuners en ook de brug en de topkam zijn van een hogere kwaliteit. Deze serie is dan ook een hoogstaande gitaar, die ook door gevorderde gitaristen wordt gewaardeerd.
Ook voor de Stratocaster modellen van Squier zijn de “Affinity”, “Sonic” en de “Classic Vibe” series beschikbaar. In principe geldt hier hetzelfde verhaal als bij de Telecaster voor deze verschillende series.
De Stratocaster heeft natuurlijk net als bij de klassieke Fender gitaren een bewegende brug. Een groot verschil ten opzichte van een Telecaster. Ook heeft de Stratocaster 3 elementen in plaat van 2 elementen zoals bij de Telecaster.
Dit bericht heeft nog geen reacties