Beste elektrische gitaar: een beginnersgids

Ben je op zoek naar de beste elektrische gitaar als beginner, maar je weet niet waar je moet beginnen? Een goede elektrische gitaar kopen als beginner is niet altijd zo eenvoudig. Vervolgens heb je ook nog de keuze uit nieuw of tweedehands. Marktplaats bijvoorbeeld, staat vol met gitaren, maar het is altijd oppassen geblazen als je geen ervaring hebt en niet weet waar je op moet letten. Daarbij heb je ook nog zoveel verschillende gitaarmerken. Maar los daarvan is het oppassen dat je geen kat in een zak koopt.

Als je verder leest, heb ik het een en ander uit elkaar gezet en een overzichtelijk beeld gemaakt, zodat jij als beginner een goed afweging kunt maken of je voor een nieuwe elektrische gitaar of een tweedehands gitaar moet gaan.

1. Elektrische gitaar kopen voor beginners

Er zijn genoeg gitaren voor beginners op de markt. Hieronder geef ik je aantal tips die je zou kunnen opvolgen, wanneer je op zoek bent naar jouw beste elektrische gitaar:

 • Budget: het budget is het eerste wat je voor jezelf moet bepalen, ben je zeker van je zelf en weet je dat je door gaat, pak dan een hoger budget. Natuurlijk wil je altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding, dan moet je deze tips zeker opvolgen.
 • Type: je hebt vast en zeker wel een model of type in je hoofd waar je voor wilt gaan. Bepaal voor jezelf wat het beste bij jou past. Een Stratocaster model heeft andere functies en mogelijkheden als een Telecaster model bijvoorbeeld.
 • Muziekstijl: hoewel ik vind dat je met alle elektrische gitaren meerdere muziekstijlen kunt spelen, is het wel opletten welke pickups erop zitten. Pickups hebben uiteenlopende klanken en kunnen unieke geluiden produceren. Goed voorbeeld is het verschil tussen een single coil element en een humbucker. Dan spreken we nog niet over de verschillende unieke klanken die single coils onderling nog kunnen hebben.
 • Gitaar uitproberen: Misschien heb je je keuze al gemaakt van welk model je voor wilt gaan, en weet wat jou het beste ligt. Maar als je dat nog niet hebt gedaan, probeer zeker eens wat verschillende gitaren uit. Voel zelf hoe het is, en wat voor jou het prettigste aanvoelt. De dikte van de hals is hier meestal bepalend, aangezien dat de plek is waar je handen zich het meest bevinden. Sommigen vinden een dikke hals fijn, weer andere hebben liever een wat dunnere hals.

2. Gitaar merk

Fender, Gibson, Ibanez, Music Man, PSR, dit zijn allemaal premium gitaren merken, en ook tweedehands betaal je hier voor. Deze elektrische gitaren behouden hun waarde namelijk vrij goed, dus daar zul je tweedehands ook voor betalen als je hier voor wilt gaan. Bijkomend voordeel van premium gitaren is wel, dat de vervangende hardware en onderdelen wat makkelijker verkrijgbaar zijn.

Voor de wat minder bekendere merken, en dat zijn er duizenden, zijn er vele elektrische gitaren verkrijgbaar. Zowel tweedehands als nieuw. Ook hier is het goed opletten, voor onder de 100 euro is er namelijk niet veel goeds te vinden. Vaak zijn deze gitaren slecht afgewerkt en afgesteld. Maar soms kun je geluk hebben, en wanneer de body en hals verder goed zijn, kun je hier best een goede gitaar van maken. Maar het kost je dan wel nog wat meer aan laten afstellen, en eventuele hardware vervangen, enzovoorts.

3. Gitaar kopen waar moet je op letten

Vooral dus wanneer je een premium merk wilt kopen, moet je weten waar je op moet letten. Het hang ook af van jouw intentie, wat je met de gitaar wilt gaan doen natuurlijk. Wil je bijvoorbeeld alleen een gitaar kopen om te kijken of het je bevalt en later toch een andere of nieuwe kopen, of wil je de gitaar die je koopt voor langere tijd gebruiken.

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een 2e hands gitaar wilt kopen. Ik splits de gebreken even in drieën. Gebreken die je kunt herstellen door bijvoorbeeld afstellen. Gebreken die wat lastiger zijn te herstellen en dus wat meer geld kosten om het te herstellen. Gebreken die helemaal niet hersteld kunnen worden.

3.1. Makkelijk te herstellen gebreken

Hier noem ik de gebreken die wel nog wat geld kunnen kosten, maar wel makkelijk te verhelpen zijn.

3.1.1. Afstelling gitaar

Hier bedoel ik de afstelling van de hals (Trussrod), brug en intonatie mee. Met een beetje ervaring zou je dit zelf kunnen doen, lees hier mijn blog over gitaar aftelling, maar je kunt hem ook laten afstellen door een expert. Dit kost dan natuurlijk wel de tijd van de gitaarexpert.

3.1.2. Gebroken of versleten snaren

Dit is natuurlijk iets wat je makkelijk zelf kunt doen. In mijn blog hoe je een gitaar besnaart, kun je ook een YouTube filmpje vinden hoe je snaren kunt vervangen.

3.1.3. Beschadiging aan hardware

Slechte of niet functionerende potmeters of schakelaars. Wanneer je de elektrische gitaar hebt aangesloten op een versterker, let dan op of de schakelaars en potmeters niet kraken en/of misschien helemaal niet functioneren bij het bedienen. Het kraakgeluid van potmeters en/of schakelaar hoor je vaak goed door de versterker.

Slechte solderingen door verkeerd gebruikte tin

Zitten de elementen goed vast, zitten alle schroefjes erin? Werkt de tremolo naar behoren in geval van een Stratocaster model. Ziet de hardware er op het oog goed uit?

Zijn de tuners (stemschroeven) goed instelbaar.

3.1.4. Kleine krassen en deuken aan de body

Een tweedehands gitaar kan natuurlijk krassen en deuken hebben. Dit hang af van hoe oud de gitaar is en hoe zuinig de vorige eigenaar is geweest. Maar dit is alleen cosmetisch en heeft niets te doen met de bespeelbaarheid van je gitaar. Wil je geen krassen of deuken, kun je dit ook laten herstellen door een gitaarbouwer.

Beste elektrische gitaar

3.1.5. Vervangen topkam of brug

Zoals eerder gezegd is bij een merk gitaar dit soort dingen makkelijker te vervangen aangezien ze beter verkrijgbaar zijn. Maar ook zonder ervaring zul je dit door een gitaarbouwer of expert moeten laten doen. Heb je meer ervaring en vertrouwen, dan kun je dit ook zelf doen.

3.1.6. Ingesleten frets

Wanneer de frets zijn ingesleten, kunnen ze “gevlakt” worden. Hier hangt natuurlijk wel weer een prijskaartje aan, want dat moet je door een expert laten doen. Let wel op dat de frets niet te dun zijn en niet meer gevlakt kunnen worden. want dan zal een “herfret” moeten plaatsvinden, en dat is een stuk duurdere aangelegenheid, en kost je misschien wel meer als je de gitaar gekost heeft. De frets moeten er namelijk allemaal uitgehaald worden en nieuw ingezet worden, een intensief klusje.

3.2. Moeilijk te herstellen gebreken

Hieronder de moeilijkere herstelbare gebreken. Deze dingen kosten ook meer geld om te laten doen.

3.2.1. Herfretten van de gitaarhals

Zoals eerder genoemd is het “herfretten” of “refretten” van je gitaarhals geen makkelijk klusje. De oude frets moeten er met een speciale tang allemaal uitgehaald worden. Mits je er een hobby van wilt maken, laat je dit door een gitaarbouwer doen. Hij heeft hier alle benodigde tools voor.

Refret van je gitaar

3.2.2. Barsten in hals of body van de gitaar

Barsten in het hout kunnen complicaties veroorzaken. Soms hoeft het geen probleem te zijn en kan het hersteld worden door een gitaarbouwer, maar voor een goedkopere gitaar is het dit niet waard.

3.2.3. Getordeerde hals

Dit is een groter probleem, soms kan het hersteld worden door een gitaarbouwer, maar vaak ook niet.

3.2.4. Halsslagpen (Trussrod) niet meer instelbaar

Dit kan ook een groter probleem zijn, want nogmaals zal de gitaar naar de gitaarbouwer moeten om hersteld te worden.

3.3. Niet te herstellen gebreken

Laatste 2 problemen kunnen ook gezien worden als niet herstelbaar. Wanneer een trussrod niet meer instelbaar is, kun je de kromming van de gitaarhals niet meer bijstellen. Natuurlijk kun je ook nog de gitaarhals vervangen. Afhankelijk wat de gitaar nog aan waarde heeft.

Ook een te getordeerde hals kan niet meer hersteld worden. Ook hier zal de hals van vervangen moeten worden verhoudingsgewijs van de waarde van desbetreffende gitaar.

4. Welke gitaar kopen

Je ziet dat er voor een 2e hands gitaar een aantal zaken komen kijken waar je op moet letten. Een 2e hands gitaar kan zomaar een pareltje zijn, maar kan ook een regelrechte nachtmerrie zijn. Pas op voor iemand die zijn gitaar kwijt wil omdat hij zelf te veel gebreken heeft ontdekt!

 • Wanneer je twijfelt of je een tweedehands of nieuwe elektrische gitaar van een bepaald model wilt kopen, zou je ook bij Bax-shop of Thomann.de een B-stock model kunnen overwegen. Dit zijn niet echt tweedehands, maar modellen die teruggekomen zijn en niet meer verkocht kunnen worden als nieuw omdat de verpakking open is geweest. Hierdoor kun je ook een leuke korting meepakken!

Hieronder een overzicht van voor- en nadelen voor een tweedehands elektrische gitaar en een nieuwe elektrische gitaar.

4.1. Voor- en nadelen tweedehands gitaar kopen

Voordelen

 • Lagere prijs
 • In sommige gevallen een ingespeelde gitaar, waarmee ik wil zeggen dat dit vooral voor de vintage modellen geldt, niet zo voor de goedkopere modellen.
 • De duurdere modellen zijn waardevast, vooral de uniekere modellen
 • Als je geluk hebt kun je een zeldzame hebben, waarbij de waarde zelfs hoger kan zijn als waar je voor betaald hebt.

Nadelen

 • Verborgen beschadigingen die je niet gezien hebt bij de koop
 • Minder keuze
 • Betrouwbaarheid aangezien je de geschiedenis van de gitaar niet kent.
 • Geen garantie
 • De gitaar kan minder duurzaam zijn, er zal wat meer onderhoud en misschien moeten er onderdelen vervangen worden.

4.2. Voor- en nadelen nieuwe gitaar kopen

Voordelen

 • Vaak betere kwaliteit, er op duidende dat tegenwoordig goede goedkopere gitaren worden gebouwd
 • Je hebt garantie
 • Geen verborgen gebreken, wat oudere gitaren wel kunnen hebben
 • Je hebt meer keuze uit bijvoorbeeld kleur en afwerking
 • Je kunt bij de gitaarverkoper een goede bespeelbaarheid vragen voor leveren, hier mee bedoel ik dat deze de gitaar al voor afstelt
 • Geen versleten onderdelen, zoals de frets.

Nadelen

 • De prijs is hoger
 • De gitaar is nog niet ingespeeld
 • Geen vintage uitstraling, hoewel er zat vintage modellen uitgebracht worden
 • Fabrieksfouten

5. Squier gitaren

Squier is een dochteronderneming van een van de bekendste merken ter wereld, Fender. Vroeger maakte Squier nog wel eens slechtere gitaren, hoewel daar ook wel eens pareltjes tussen zaten, maar tegenwoordig vind ik de Squier gitaren een goede tip voor beginners. Ze maken kwalitatief gezien goede gitaren voor een betaalbare prijs. Zelfs voor de gevorderden zitten er prima gitaren bij.

Squier headstock

Net als bij Fender, heb je hier onder andere de Telecaster en Stratocaster modellen. Dit zijn de modellen die het meest in het oog springen.

Squier heeft hierin 2 populaire lijnen: de “Affinity”series en de “Classic Vibe” series, waarbij de “Affinity” gitaren meer aan beginners zijn gericht en de “Classic vibe” voor de wat gevorderden. Verder is de “Classic Vibe” serie geïnspireerd op de klassieke Fender-gitaren uit de jaren ’50 en ’60. Ze hebben een vintage uitstraling, en proberen dus ook echt deze tijd uit te stralen. Zo heb je vintage look tuners en de hals is wat dikker zoals het in die jaren ook was.

In de onderste tabel een overzicht van de verschillende beschikbare modellen voor Squier gitaren.

ModelAffinity (beginner)Classic Vibe (gevorderde)
StratocasterXX
TelecasterXX
JaguarX
JazzmasterXX
Squier electric guitars review

5.1. Squier Telecaster modellen

De beste elektrische gitaar zou je kunnen vinden bij de Telecaster modellen van Squier. Hier vinden we 2 bijzondere series terug, de “Affinity” en de “Classic Vibe”.

Er is echter nog een nieuwere serie bij gekomen, de “Sonic” serie. De “Sonic” serie is iets goedkoper als de “Affinity” serie, de body van deze gitaar is iets kleiner, de hals kan wat dunner zijn maar verder verschillen ze niet heel veel. Deze Squier “Sonic” serie is de vervanger van de “Bullet” serie, die nieuwe tonen en configuraties toevoegt.

De “Affinity” en “Sonic” serie is voor de beginner makkelijker, aangezien ze een dunnere body hebben als de “Classic vibe” serie. Hierdoor zijn deze gitaren voor de beginner makkelijker te bespelen.

De topserie van Squier, de “Classic vibe”, heeft betere hardware zoals betere kwaliteit elementen, geüpgraded tuners en ook de brug en de topkam zijn van een hogere kwaliteit. Deze serie is dan ook een hoogstaande gitaar, die ook door gevorderde gitaristen wordt gewaardeerd.

Squier Affinity Series Telecaster
Een Squier Telecaster uit de Affinity serie

5.2. Squier Stratocaster modellen

Ook voor de Stratocaster modellen van Squier zijn de “Affinity”, “Sonic” en de “Classic Vibe” series beschikbaar. In principe geldt hier hetzelfde verhaal als bij de Telecaster voor deze verschillende series.

De Stratocaster heeft natuurlijk net als bij de klassieke Fender gitaren een bewegende brug. Een groot verschil ten opzichte van een Telecaster. Ook heeft de Stratocaster 3 elementen in plaat van 2 elementen zoals bij de Telecaster.

Squier Affinity Series Stratocaster
Een Squier Stratocaster uit de Affinity serie

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:23

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:23

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:23

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:23

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:23

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:22

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *