Beste Distortion pedalen

Als gitarist weet je dat het vinden van jouw beste distortion pedaal het verschil kan maken in je geluid. Maar met zoveel opties kan het overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen. Dat is waar deze gids om de hoek komt kijken. Ik heb alle informatie verzameld die je nodig hebt om de perfecte pedaal te kiezen voor jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Van het begrijpen van de verschillende soorten distortion tot het verkennen van de best beoordeelde pedalen op de markt.

Of je nu wat grit aan je toon wilt toevoegen voor metal of punk, of gewoon wat meer crunch wilt voor classic rock, deze gids helpt je het perfecte pedaal te vinden om je geluid naar een hoger niveau te tillen. Dus, pak je gitaar en maak je klaar om te rocken met de ultieme gids voor het vinden van het perfecte distortion pedaal voor je gitaarinstallatie.

1. Inleiding tot distortion pedalen

Een distortion pedal is een effectpedaal voor gitaren dat het geluid van de gitaar vervormt. De betekenis van distortion is eigenlijk het toevoegen van een “vuile” toon aan het geluid en creëert de kenmerkende “crunch” die te horen is in veel rock- en metalnummers. Distortion pedals zijn er in verschillende soorten en maten, en het kiezen van de juiste kan het verschil maken in je geluid.

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een distortion pedal is de mate van vervorming die je wilt. Sommige pedals geven een subtiele boost aan de toon, terwijl andere een volledige vervorming kunnen creëren. Het is belangrijk om te weten welke mate van vervorming je nodig hebt om de juiste pedal te vinden.

2. Het begrijpen van de werking van distortion pedalen

Distortion pedalen werken door het signaal van de gitaar te versterken en te vervormen. Het signaal wordt door de pedal geleid en vervolgens weer uitgestuurd naar de versterker. Het proces van het versterken en vervormen van het signaal wordt bereikt door middel van transistors en diodes in de pedal.

Een van de belangrijkste aspecten van de werking van een distortion pedal is de gain-instelling. Dit bepaalt de mate van vervorming die wordt toegepast op het signaal. Hoe hoger de gain-instelling, hoe meer vervorming er zal zijn.

Ook is het zeer interessant om te begrijpen hoe de toonregeling werkt op een distortion pedal. Veel pedals hebben een toonregeling die kan worden gebruikt om de klank van het geluid aan te passen. Door te begrijpen van hoe deze toonregeling werkt en hoe deze kan worden aangepast, kan een groot verschil maken in je geluid.

3. Distortion pedal vs gitaarversterker vervorming

Veel versterkers hebben een ingebouwde distortion die kan worden gebruikt in plaats van een distortion pedal. Deze twee kunnen wel eens erg verschillen om de juiste keuze te maken voor je geluid.

Versterkervervorming wordt bereikt door het verhogen van het volume van de versterker tot het punt waarop het signaal begint te vervormen. Hierdoor ontstaat een zeer rauwe en agressieve toon, die geschikt is voor genres als hard rock en metal.

Distortion pedals daarentegen creëren de vervorming door middel van transistors en diodes in de pedal. Dit kan leiden tot een meer verfijnde vervorming die onder andere zeer geschikt is voor genres als blues en classic rock. Maar ook zijn dit soort pedalen veel meer gespecialiseerd gebouwd om dit soort effecten te creëren, waardoor ze vaker beter klinken als een distortion uit een gitaarversterker. Natuurlijk ook wel weer sterk afhankelijk van welke soort versterker je hebt.

4. Plaatsing van distortion pedals in de effectenketen

Bedenk ook dat het belangrijk is om te weten waar je je distortion pedal plaatst in de effectenketen. Dit kan een groot verschil maken in het geluid dat wordt geproduceerd.

Distortion pedals moeten over het algemeen worden geplaatst vóór de modulatie- en tijdeffecten in de keten. Dit komt omdat de modulatie- en tijdeffecten het signaal kunnen verstoren en de vervorming kunnen verstoren.

5. Zijn distortion pedalen alleen geschikt voor heavy muziek?

Het antwoord is dan: nee! Ze zijn zeker niet alleen maar geschikt voor Heavy metal en hardrock bijvoorbeeld. Hoewel deze genres natuurlijk wel bekend staan om het gebruik van deze pedalen. Ze zijn ook uitermate geschikt muziekstijlen als punk, grunge, alternatievere rock, blues en zelfs jazz. Ook een distortion pedaal kun je zo instellen dat hij niet heavy klinkt. Je moet alleen van het geluid houden, zoals dat voor de meeste pedalen geldt.

Distortion pedalen maken een rauwer geluid als bijvoorbeeld Overdrive pedalen. Hoewel er ook pedalen zijn met de naam “Overdrive”, die ook wel eens het tegendeel bewijzen. Zie ook mijn blog over de MXR EVH 5150 Overdrive.

5.1 Klankkleuren

Op vrijwel iedere distortion pedaal zit minimaal een volumeregeling, toonregeling en een gainregeling (oversturing) op. Wanneer de toon tegen de klok in wordt gedraaid, wordt het geluid wat donkerder. Voeg je je er meer gain aan toe, gaat deze agressiever klinken. Draai je de toonregeling rechtsom, wordt het geluid scheller.

5.2 Instellen van de pedaal

Voor het instellen van vrijwel iedere pedaal geldt; begin met de potmeters op 12:00u. Vandaar uit begin je te experimenteren welke sound voor jou het beste past.

6. Enkele voorbeelden

Het is natuurlijk zeker niet precies aan te geven, van dat lied is exact met die pedaal gemaakt en die met die pedaal. Aangezien er vaak meerdere pedalen worden gebruikt in hun geluidsketting (chain). Ook is de gebruikte versterker een belangrijke factor hierin. Het is dus vrij moeilijk te zeggen om de exacte instellingen van een bepaald nummer te achterhalen. Hiervoor kan ik alleen enkele algemene richtlijnen volgen, om een soortgelijke distortion klank van bepaalde nummers te achterhalen.

Hieronder een lijstje van een aantal bekende bands en hun nummer.

  • Metallica – “Master of Puppets”: James Hetfield (zanger/gitarist) gebruikte voor deze klassieker een Mesa Boogie Mark IIC-versterker in combinatie met een Boss DS-1 pedaal, waarbij hij de “gain” op 75% had staan en de toon op 50%.
  • Nirvana – “Smells like teen spirit”: Kurt Cobain gebruikte een combinatie van de Boss DS-1 en een Electro-Harmonix Big Muff om zijn gitaargeluid te creëren. De Boss DS-1 “gain” knop stond ongeveer op 75% en de toon knop op ongeveer 25%.

#1 Boss DS-1 en DS-1W

Boss DS-1 Distortion
Bekijk laagste prijs
musicstore.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:41

Wie kent de Boss DS-1 niet? Een van de bekendste en meest verkochte distortion pedalen ooit. Vele bekende bands hebben al veel gebruik gemaakt van dit iconische pedaaltje sinds 1978, het jaar dat deze pedaal is uitgekomen. Dat deze pedaal nog steeds verkrijgbaar is, toont aan hoe populair deze pedaal nog steeds is. Daarbij is dit pedaaltje uitermate betrouwbaar, dus wanneer we het hebben over een van de beste distortion pedalen, mogen we deze absoluut erbij tellen.

Boss heeft nu een upgrade gemaakt van deze pedaal, de DS-1W. Afkomstig uit de Waza Craft-serie. Waza staat voor het Japanse woord kunst en techniek, en met deze woorden probeert Boss duidelijk te maken dat de update op de originele pedalen naar een hoger stadium getild zijn. Dit resulteert in nog betere prestaties en geluidskwaliteit. Tevens worden ze met de hand gemaakt en zijn geïnspireerd op de originele pedalen.

Het interessante aan de nieuwe pedaal is, dat er zich een schakelaar op de pedaal bevindt waarmee je kunt schakelen tussen de traditionele klassieke DS-1 (Stand “S” van Standard), en het nieuwe geluid van de Waza Craft techniek (Stand “C” van custom). In de “Standaard” mode heb je dan het authentieke, originele geluid van de DS-1. En in de “Custom” mode de nieuwe nieuwe tonen van deze pedaal. Dat maakt deze pedaal een nog betere distortion pedaal.

Hierbij heeft het bestaande circuit van de DS-1 een flinke upgrade gekregen met de Waza Craft techniek. Het klankkarakter in de midden range zorgt voor meer vetheid en cut. Dit is o.a. gedaan om je sound beter te doen opvallen in de mix.

#2 MXR M104 Distortion +

MXR is een ander populair bekend merk onder de distortion effectpedalen. De MXR M104 is geïntroduceerd in de jaren ’70 en moet ons nog steeds verzorgen met de sound van dIe ’70er jaren. Een toppedaal van de firma MXR, en is nog steeds veel te vinden op menigeen podium. Een van de gebruikers was de legendarische Randy Rhoads, de helaas te vroeg gestorven gitarist van Ozzy Osbourne. Een simpele bediening, en natuurlijk is deze pedaal ook voorzien van een superdegelijke behuizing.

#3 MXR M115 Distortion III

MXR M115 Distortion III effectpedaal
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:42

Ook deze pedaal van MXR wil ik je niet onthouden. Deze pedaal is een van de opvolgers van de oorspronkelijke Distortion + pedalen uit de jaren 70. Hij werd uitgebracht in 2009 en is nog steeds een populaire keuze voor veel gitaristen.

Deze pedaal bouwt voort op de klassieke pedalen uit de jaren ’70, en heeft een extra niveau toegevoegd aan de toon en de gain.

#4 Proco Rat 2 Distortion

Proco LILRAT distortion effectpedaal
Bekijk laagste prijs
musicstore.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:41

De Proco Rat 2 is een andere klassieke distortion pedaal van het merk Amerikaanse bedrijf Proco. Deze Rat 2 is geïntroduceerd in 2008 en is de opvolger van de bekende V4-A Rat 2 uit 1988.

De pedaal heeft ook een stevige behuizing en is dus ook weer een degelijk exemplaar. Natuurlijk is deze pedaal ook in combinatie met andere pedalen te gebruiken. Je kunt hier volop je fantasie op los laten en experimenteren met verschillende sounds.

Leuk feitje: De Proco Rat 2 wordt ook gebruikt door Nuno Bettencourt van Extreme en zegt dat hij niet zonder deze pedaal kan. Hij gebruikt hem alleen niet op een andere manier zoals wij zouden denken. De Proco Rat 2 behoort een distortion te zijn, maar hij draait de distortion weg en gebruikt hem puur om zijn lage tonen op te krikken. Vooral de enkel noot tonen in de riffs, zoals hij ze gebruikt in het nummer Suzi (Wants her all day what?) van het album Extreme II zit vol met deze tonen dankzij de Proco Rat 2. Aangezien hij de enige gitarist is in de band, moet het voller klinken. Met de response van deze Proco rat krijgt hij precies wat hij wil. Hij gebruikt hem al sinds het begin van zijn carrière.

“I generally prefer going straight into my amp, except for this [Pro Co] Rat pedal that I’ve had for ages.”

Nuno Bettencourt

#5 Behringer HM300 en UM300

Behringer UM300 Distortion
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:41

Behringer distortion HM300
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:40

Behringer is een wat minder bekend merk in de effectpedaalwereld, maar wat best acceptabele effectpedalen bouwt. Een van de dingen wat een Behringer pedaal goedkoper maakt is dat de behuizingen niet van metaal zijn, maar van kunststof. Ze zijn dus wel wat kwetsbaarder op een podium, waar druk overheen gestapt wordt. Ook de knoppen zijn niet van de kwaliteit als van Boss of MXR bijvoorbeeld. Het ligt er dus maar aan waar je ze gebruikt, maar dat maakt ze wel een stuk goedkoper.

De kwaliteit is overall niet die van voorgaande pedalen, maar zoals gezegd zijn het acceptabele pedalen. Waarbij hier en daar wat meer storende signalen te horen zullen zijn als bij de premium merken. Maar het maakt ze zeker niet slecht!

Als beginner of gemiddelde gitarist kun je hier best mee vooruit, en kun je met die prijzen een leuk setje bij elkaar sparen.

Behringer heeft 2 distortion pedalen, de Ultra Metal UM300 en de HM300. Er is ook nog een combinatie pedaal die overdrive en distortion combineert, de OD300 Overdrive/Distortion.

#6 Mooer Black Secret

Mooer Black secret
Bekijk laagste prijs
musicstore.com
Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023 – 19:26

Ook Mooer staat bekend om zijn betaalbare pedalen. Het zijn zogenaamde micro pedalen waardoor je meer plaats overhoudt op je pedalboard. Dit betekent echter wel dat de draaiknoppen een stuk kleiner zijn, en tijdens het spelen wat lastiger te bedienen zijn.

Mooer heeft verschillende distortion modellen. De Black Secret Distortion richt zich op de klassieke Rat distortions uit de jaren ’70 en ’80. In deze pedaal zijn 2 versies van de Rat verwerkt. Middels de een schakelaar in het midden van de pedaal, kan omgeschakeld worden naar een ander circuit.

#7 Revv G3 Distortion

Revv G3 Pedal distortion effectpedaal
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:40

De Revv is niet een van de goedkoopste, maar er wordt gezegd dat dit de beste distortion pedaal is die er is. Een populaire super fancy, paarse, aluminium doos, die onverwoestbaar is. De pedaal is veelzijdig en heeft een hoge kwaliteit aan geluid. Hij is ontworpen om het geluid van een buizenversterker na te bootsen.

Het blijkt dat ze de versterkers van Revv, die een supervette strakke distortion en heldere cleans, hebben gegoten in deze compacte pedaal. De pedaal levert vette riffs en leads en is bijzonder uitgebreid in te stellen. De EQ (Bass, middle en treble) kun je met 3 knoppen instellen. Daarbij ben je flexibel met de schakelaar, met 3 standen van agressie, tussen de volumeknop en de “Gain” knop. Dankzij een slimme filtering van deze pedaal kun je veel kanten op, zodat je gitaargeluid ook goed uit de mix komt.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

musicstore.de
bol.com
thomann.de
gear4music.nl
klundertmusic.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:41

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
gear4music.nl
klundertmusic.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:43

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
musicstore.com
klundertmusic.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:43

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
klundertmusic.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:42

Verkrijgbaar bij:

musicstore.com
thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:41

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
musicstore.com
gear4music.nl
bax-shop.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:41

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
musicstore.de
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:40

Verkrijgbaar bij:

musicstore.com
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2023 – 19:26

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
musicstore.com
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 13 januari 2024 – 12:40

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *