Niet de meest sexy pedaal die je op je pedalboard kunt hebben, de compressor pedaal. Echter zo’n compressor pedaal, kan je geluid verbeteren en voor een betere balans en sustain zorgen. Wist je daarbij, dat deze pedaal voor veel professionele gitaristen een onmisbaar onderdeel van hun hun “signature” geluid is? Goed gebruik ervan, kan het verschil maken in goed en perfect geluid.
Ik heb wat onderzoek gedaan, en de beste compressor pedalen voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek welk compressor pedaal het beste bij jou past!
Een compressor pedaal is een effectpedaal dat wordt gebruikt om het dynamische bereik van je gitaargeluid te regelen. Het comprimeert het signaal, waardoor het volume van de harde noten wordt verminderd en het volume van de zachte noten wordt verhoogd. Hierdoor krijg je een gelijkmatiger geluid en meer sustain.
Daarbij kan dit effect je helpen, om je gitaargeluid strakker en gebalanceerder te maken. Het is vooral handig bij het spelen van clean gitaargeluid, maar kan ook nuttig zijn bij distortion of overdrive.
Na de EQ pedaal, is de compressor waarschijnlijk de meest krachtige “hulp” pedaal die je kunt hebben. Als je eenmaal weet, wat de functies zijn van de verschillende knoppen, kun je ze onder andere gebruiken voor het toevoegen van meer punch in je gitaarsound.
De meest ervaren spelers, hebben hun compressor bijna altijd “aan” staan.
Een compressor pedaal heeft verschillende belangrijke kenmerken. Allereerst is de threshold een belangrijke functie. Hiermee stel je in op welk volume de compressor moet reageren.
Daarnaast is de ratio een belangrijke factor. Dit bepaalt hoeveel de compressor het signaal comprimeert.
Ook de attack en release zijn van belang. Hiermee bepaal je hoe snel de compressor reageert op het signaal en hoe snel het effect wordt losgelaten.
Ten slotte is de make-up gain een belangrijke functie. Hiermee kun je het gecomprimeerde signaal weer op het gewenste volume brengen.
Benieuwd wat een compressor pedaal voor jou kan doen? Hieronder heb ik een overzicht gemaakt, van de top 5 beste compressor pedalen die je kunt overwegen.
Misschien, net zoals veel mede-gitaristen als mij, had ik altijd een haat-liefdeverhouding met compressors. Altijd een hoop gedoe met onduidelijke functies om überhaupt het effect te verkrijgen dat of onhoorbaar was of nog erger, te aanwezig was. Maar toch begreep ik ook wel, dat bij veel beroemde gitaristen dit een onmisbaar onderdeel was van hun signature geluid.
Niet voor niets wordt in een studio eigenlijk per definitie aan iedere track, en niet alleen bij de gitaar, zowel EQ als compressie toegevoegd. Sommige muziekstijlen drijven er zelfs op.
Maar toch blijft een compressor voor veel gitaristen, ook mij, lastig af te stellen. De Keeley Compressor Plus maakt hier echter een einde aan, en is eigenlijk best simpel in te stellen en toch zo compleet. Deze stompbox is zo opgebouwd, dat als je de instructies goed opvolgt, je niet veel fout kan doen.
Alle functies op een rijtje:
Sustain – Hiermee bepaal je de mate van je sustain. Hoe verder je deze knop open draait hoe langer je noten blijven aanhouden. Heerlijk als je houdt van een clean geluid, maar toch de voordelen van een overstuurd geluid wilt behouden. Afhankelijk van jouw muziekstijl natuurlijk, want bijvoorbeeld country liefhebbers van country, zullen deze knop niet zo ver open moeten draaien.
Blend – Erg handige knop voor al diegene die de knoppen threshold, ratio en attack niet begrijpen. Je hoeft alleen de mate van het effect te mengen met het droge gitaarsignaal. Met deze knop hoef je niet lang te zoeken naar resultaat.
Level – Het volume, maar niet het totaalvolume, hier zul je wat meer moeten experimenteren. Want het is namelijk niet zomaar een volumeknop en zul je op je wensen moeten instellen
Tone – Deze functie is dan wel weer heel handig. Heel veel compressors halen wat teveel van het hoog weg. Een tone regelaar is dan ook de meest eenvoudige en in dit geval ook een zeer doeltreffende oplossing.
Humbucker/single coil schakelaar – Wat een handige knop is dit!! Wie wel eens op het internet een zoektocht heeft gedaan naar verschillende compressors en veel fimpjes heeft bekeken, zal het zijn opgevallen dat in 19 van de 20 gevallen een gitaar is gebruikt met single coils. Compressors en humbuckers lijken vaak geen gelukkig huwelijk. Maar met de schakelaar in de humbucker stand wordt iedere gitaar met humbuckers net zo gelukkig van compressie als welke SC gitaar ook.
Boss levert over het algemeen altijd wel super effectpedalen. Zo ook deze compressor CP-1X, die gebruik maakt van de nieuwste technieken Multi-Dimensional Processing (MDP) die er voor zorgt dat je basistoon behouden blijft.
De bediening is vrij duidelijk uitgelegd, met knoppen voor compressie, ratio en attack. Verder natuurlijk nog een level knop voor je output.
Met het Knight Rider-achtige display kun je direct zien, hoeveel compressie je op dat moment gebruikt.
Ook de naam TC Electronics is natuurlijk een gerenommeerd merk in de effectpedaal industrie. Ze maken degelijke pedaaltjes voor een goede prijs-kwaliteit verhouding, en zo ook deze Hypergravity multiband compressor.
Deze compressor geeft je, aan de hand van de switch, de mogelijkheid om 3 verschillende compressor modi te selecteren. De verschillende compressor modi geven deze pedaal een brede toepasbaarheid, waardoor de pedaal voor alle muziekstijlen te gebruiken is.
Het fijne van deze pedaal is, dat je hem kunt tweaken met de Toneprint editor app. Maar ook zonder deze app, kun je eenvoudig kiezen tussen de verschillende modi, zoals vintage of studio compressie. Je kunt dus settings downloaden van topgitaristen, maar uiteraard kun je ze ook zelf maken.
Het is een excellente compressor, die nog een leuke functie heeft. Je kunt hem namelijk gebruiken als true buffered of als buffered pedaal.
Ja, en dan is er nog altijd deze bekende compressor, gecombineerd met een sustainer pedaal van Boss. Niet zo geavanceerde Boss van eerder genoemd, maar nog steeds een erg goede compressor pedaal.
Ook deze pedaal behoort bij de pedalen, als je eenmaal mee speelt, wil je er niet mee vanaf. Zoals alle Boss pedalen, degelijk en doet altijd zijn werk.
Qua instellen moet je wel even je tijd nemen, zodat alles perfect voor jou in orde is. Maar ook deze pedaal is een echte aanrader.
Als laatste, in dit rijtje, wil ik nog een compressor pedaal neerzetten in de budget range. Voor diegene die nog nooit een compressor hebben geprobeerd, en graag eens willen experimenteren met een compressorpedaal, zonder al te veel geld te moeten uitgeven.
Ik heb daar de TC Electronic Forcefield Compressor voor uitgekozen. Met een TC Electronic, kun je namelijk geen miskoop maken.
Deze compressor pedaal is super eenvoudig, prettige compressie en met de 3 grote knoppen makkelijk in te stellen. Geen hoogstaande dingetjes of zo, maar gewoon degelijk, zeker als je naar de prijs kijkt. Ideaal om mee te testen, als je graag zelf wilt testen, wat een compressor voor je kan doen.
Qua budgetprijs-kwaliteit ga je geen betere vinden!
Wanneer je nog onervaren bent, in het gebruiken van een compressor pedaal, zou je onderstaande methode eens kunnen gebruiken.
Zet de threshold op een niveau waarop de compressor begint te reageren op je gitaarsignaal. Stel de ratio in op een niveau dat het gewenste compressieniveau bereikt. Pas de attack en release aan om de gewenste respons en sustain te krijgen.
Gebruik de make-up gain om het gecomprimeerde signaal weer op het gewenste volume te brengen.
Elk compressor pedaal heeft zijn eigen unieke geluid en karakter. Probeer verschillende combinaties van threshold, ratio, attack en release om te ontdekken welke instellingen het beste bij jouw speelstijl en geluid passen.
Naast het regelen van het dynamische bereik, kan een compressor pedaal ook dienen als een boost voor je gitaarsignaal. Draai de threshold hoger en stel de ratio in op een lager niveau om een subtiele boost toe te voegen aan je geluid.
Als je een agressieve speelstijl hebt, kun je de attack en release instellingen aanpassen om snel te reageren op snelle noten en akkoorden. Als je een meer subtiele speelstijl hebt, kun je de attack en release instellingen langzamer instellen voor een zachter en meer gebalanceerd geluid.
Een compressor pedaal kan goed werken in combinatie met andere effectpedalen, zoals overdrive, distortion of delay. Experimenteer met de volgorde van de effecten op je pedalboard om het gewenste geluid te krijgen.
Het belangrijkste is om naar het resultaat te luisteren en te bepalen of het geluid gebalanceerd en gewenst is. Als je tevreden bent met het geluid, laat de compressor dan aan staan en geniet van de verbeterde balans en sustain.
*Deze pagina bevat affiliate link(s)
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Dit bericht heeft nog geen reacties