Basversterker kopen: Alles wat je moet weten!

Als bassist kun je natuurlijk niet zonder basversterker, maar welk type met welke grootte en hoeveel wattage moet je nu kopen? Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de aansluitmogelijkheden van de versterker. Wil je bijvoorbeeld ook een koptelefoon kunnen aansluiten? En tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om naar de prijs-kwaliteitverhouding te kijken. Wil je een goedkope basversterker of ben je bereid om iets meer te investeren voor betere geluidskwaliteit?

In dit blog wil ik je helpen, om als beginner een goede basversterker te kopen.

1. Hoe belangrijk is jouw basversterker?

Wanneer je in een band speelt, heel belangrijk natuurlijk. Je basversterker is 1/3 van je basgeluid, het andere deel hoe je je basgitaar bespeelt. Dus het kiezen en kopen van de juiste basversterker, is een belangrijk deel. Hieronder, even in kort, wat algemene informatie betreffende basgitaarversterkers.

Er bestaan over het algemeen 4 soorten basversterkers: buizen-, transistor- (solid state), hybride- en modeling basversterkers. Deze bestaan weer uit 3 hoofdgroepen qua setup: combo’s, head/stack en pedalboard versterkers. Allemaal hebben ze zo hun eigen voor- en nadelen.

Basgitaren hebben een speciale versterker nodig, bas specifiek zeg maar, en dus met een “gewone” gitaarversterker kom je er niet. Basgitaren produceren namelijk lage tonen (een standaard 4-snarige bas, 40 tot 400Hz) in vergelijking met gitaren. En om deze lage tonen effectief over te dragen, heb je dus een speciale versterker nodig.

Basversterker kopen
Basgitaar versterker met losse head

2. Belangrijke factoren bij het kiezen van een basversterker

Zoals ik al eens eerder heb aangegeven, is het verschil tussen een buizen- en transistorversterker de gebruikte componenten. Buizenversterkers oversturen bij een bepaalde frequentie en hoog volume, dat warm en dus plezierig klinkt. Transistorversterkers doen dat niet.

Vaak krijg je meer headroom (zuivere tonen bij hoog volume) uit een transistorversterker, waarbij een buizenversterker begint te oversturen wanneer je het volume verhoogt. Afhankelijk van je speelstijl, en je muziekstijl natuurlijk, is dit oversturen wenselijk of niet wenselijk.

Ja, over het algemeen wordt gezegd, net als bij de gitaarversterkers, dat buizenversterkers beter zijn. Meer dynamiek, response en warmer geluid vooral bij de hogere volumes. Maar transistorversterkers zijn functioneler en zijn vaak veel goedkoper. Daarbij hebben ze ook nog veel minder onderhoud nodig en zijn daarbij ook nog veel betaalbaarder en betrouwbaarder. Maar uiteindelijk is er niet echt een betere. Het komt er vooral op neer, wat je persoonlijk prefereert.

Als beginner kan voor jou een transistorversterker, zeker qua functionaliteit, al meer dan voldoende zijn. Wanneer je gevorderd bent, en je prefereert meer de “vintage” sound, zou een buizen- of een hybrideversterker een goede keuze voor je zijn.

2.1 Is groter dan beter?

Het antwoord, op deze vraag, hangt af van je behoeften en doelen als bassist. Een grotere basversterker kan dus meer vermogen en volume leveren, wat zeker handig kan zijn als je in een band speelt of op grote podia optreedt. Het kan ook zorgen voor een diepere en vollere klank.

Basversterker in een oefenruimte

Echter, als je voornamelijk thuis speelt of oefent, is een kleinere basversterker meer dan voldoende. Deze zijn dan ook nog vaak draagbaarder en compacter, wat handig is als je veel moet slepen met je apparatuur. Daarnaast zijn ze vaak voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting, zodat je kunt oefenen zonder anderen te storen. Het is belangrijk om je af te vragen waar je de basversterker voornamelijk voor gaat gebruiken, en wat je budget is. Op basis daarvan kun je bepalen of een grotere of kleinere basversterker beter bij jou past.

3. Kleine basversterkers

Kleine basversterkers zijn dus vooral ideaal voor thuisgebruik en als oefenversterker, zodat je niet met je grote versterker hoeft te slepen. Deze versterkers hebben meestal een vermogen van 10 tot 50 watt, wat voldoende is voor de kleinere ruimtes. Ze zijn ook vaak voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting, zodat je kunt oefenen zonder anderen te storen.

Een kleine basversterker is ook een goede keuze als je net begint met basgitaar spelen, en nog niet veel ervaring hebt. Ze zijn betaalbaar en bieden toch een fatsoenlijke geluidskwaliteit. Let wel op dat het geluidsvolume van een kleine basversterker beperkt is, dus als je van plan bent om in een band te spelen of op grotere podia op te treden, is het misschien beter om een krachtigere versterker te overwegen.

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van goede betaalbare basversterkers. Hierbij heb ik vooral ook gekeken naar een goede kleine basversterker, want er is ook veel “niet goed” te vinden.

#1 Fender Rumble 40

Fender Rumble 40
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:22

Als je het budget hebt, voor deze Fender Rumble, dan kun je hier niet mee fout gaan. Deze basversterker is een van de beste thuis-, oefenbasversterker die je op de markt kunt vinden. Het vermogen is meer dan genoeg, en je kunt met deze basversterker qua functionaliteiten alle kanten op.

Niet alleen perfect voor thuis, maar ook eventueel in de repetitieruimte. En als je niet op te grote podia staat, volstaat hij zeker ook op een kleiner podium.

Fender staat bekend om zijn goede basversterkers, vooral de grotere basversterkers. Maar heeft met deze kleinere basversterker, ook een uitstekende basversterker gepresenteerd.

Vermogen40 W
Speaker1x 10”
EffectenNee
Equalizer4-band
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Fender Rumble 40

#2 Fender Rumble LT25

Wil je echter ook wat effecten, op je oefenversterker, dan is deze LT25 een goede optie. Het vermogen is wat beperkt. Simpel te gebruiken en een echte lichtgewicht. Perfect voor als je als bassist wat geluiden wil proberen.

Hij valt onder de categorie hybride versterkers, dus je hebt vele versterker types en effecten (modeling) ter beschikking. Nogmaals, prima voor te oefenen, misschien wat te licht voor als hem op het podium wilt gebruiken.

Vermogen25 W
Speaker1x 8”
EffectenJa
Equalizer3-band
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Fender Rumble LT25

#3 Orange Crush Bass 25

Orange Crush Bass 25
Bekijk laagste prijs
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:29

Zelf vind ik, als gitarist, Orange geweldige gitaarversterkers hebben. Laat ze ook, met deze Crush Bass 25, een goede basversterker hebben.

Orange maakt al lange tijd goede versterkers. Het is echter maar een 25W, maar goed genoeg voor mee te oefenen, of als beginners versterker te bezitten. En hoewel het een solid-state versterker is, heeft hij een warmere klank als dat je van een transistorversterker zou verwachten. Dat herken ik ook bij de gitaarversterkers van Orange.

Ook deze basversterker is zeker een interessante optie voor de beginnende bassist, of als je een oefenversterker zoekt.

Vermogen25 W
Speaker1x 8”
EffectenNee
Equalizer3-band
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Orange Crush bass 25

#4 Hartke HD50

Hartke HD50
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:57

Ook Hartke is een gerenommeerd merk voor basversterkers, en deze HD50 valt precies in een range voor mijn lijst van beginner/oefen versterker. Een prima basversterker voor weinig geld, en hij ziet er best stoer uit.

Is die 50W, behalve dat je hem als oefenversterker gebruikt, ook genoeg om in een repetitieruimte te spelen? Waarschijnlijk wel, en je sleept hem, dankzij zijn lage gewicht, ook makkelijk overal mee naar toe.

Vermogen50 W
Speaker1x 10”
EffectenNee
Equalizer3-band
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Hartke HD50

#5 Phil Jones Bass M7 Micro 7

Phil Jones Bass M7 Micro 7
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:38

Een van de minder bekende merken, maar doen het de laatste jaren erg goed in de wereld van basversterkers. Een ware krachtpatser in een kleine doos, en maakt het echt een supercompacte basversterker.

Hij is alleen niet de goedkoopste van dit lijstje, maar is wel een van de versterkers met de meeste punch. Als oefenversterker zal hij meer dan goed genoeg zijn, zelfs op lage volumes heb je een goede punch.

Vermogen50 W
Speaker1x 7”
EffectenNee
Equalizer3-band
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Phil Jones Bass M7 Micro 7

#6 Blackstar FLY 3 Bass Mini Amp

Blackstar FLY 3 Bass Mini
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:58

Stel dat die 25W-50W basversterkers meer is dan dat je nodig hebt. En je hebt een basversterker nodig, die je overal heen kunt slepen. Dan zou je kunnen overwegen om deze basversterker te kopen.

Een echte budgetversterker als je wat krap bij kas zit, maar toch een versterker wil hebben, met een goede sound. Voor nog geen 100 euro, schaf je deze aan.

Vermogen3 W
Speaker1x 3”
EffectenNee
Equalizer3-band
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Blackstar FLY 3 Bass Mini

#7 Positive Grid Spark GO

Positive Grid Spark GO
Bekijk laagste prijs
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:49

Als laatste, wil ik jullie deze niet onthouden. Niet direct een basversterker die je bij een repetitie of een gig kunt gebruiken, maar wel erg handig als oefenversterker. En daarbij superlicht en compact natuurlijk.

Het betreft een modeling versterker, waarbij je heel veel mogelijkheden hebt, en zelfs met je smartphone superveel kunt instellen. Er zitten redelijk wat tools op om je bezig te houden. Ook is er de mogelijkheid om bepaalde settings en songs te downloaden, en je zo voor je zelf je ideale toon kunt realiseren.

Dit product is er pas sinds oktober 2023.

Vermogen3 W
Speaker1x 2”
EffectenJa
Equalizer
Hoofdtelefoon aansluitingJa
Positive Grid Spark GO

4. Onderhoud en accessoires voor je basversterker

Als laatste nog enkele tips, om er te zorgen dat je basversterker optimaal blijft presteren:

– Zorg ervoor dat je de versterker regelmatig schoonmaakt. Stof en vuil kunnen zich ophopen en de prestaties van de versterker beïnvloeden. Gebruik een zachte doek om het stof weg te vegen en gebruik indien nodig een mild reinigingsmiddel.

– Controleer regelmatig de kabels en aansluitingen. Zorg ervoor dat er geen losse verbindingen zijn en dat de kabels in goede staat verkeren. Vervang eventueel beschadigde kabels om storingen te voorkomen.

– Als je versterker buizen heeft, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen. Buizen hebben een beperkte levensduur en kunnen na verloop van tijd verslijten. Raadpleeg de handleiding van je versterker voor meer informatie over het vervangen van buizen.

– Investeer anders ook in een goede beschermhoes of flightcase voor je versterker. Hiermee bescherm je de versterker tegen stoten, krassen en andere beschadigingen tijdens het vervoeren.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:22

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:25

Verkrijgbaar bij:

gear4music.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:29

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:57

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:38

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bol.com
bax-shop.nl
klundertmusic.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:58

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2024 – 18:49

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *